«Εμπειροτέχνες ηλεκτρολόγοι» – επαγγελματίες κλέφτες

«Εμπειροτέχνες ηλεκτρολόγοι» – επαγγελματίες κλέφτες

Στη φάκα της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν οκτώ «εμπειροτέχνες ηλεκτρολόγοι» που είχαν μετατραπεί σε

«πονοκέφαλο» της ΔΕΗ αλλά και των αγροτών. Οι οκτώ Ρομά από τους Σοφάδες και τα Φάρσαλα, μόνο από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και προχθές που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, έκλεψαν συνολικά 133 μετασχηματιστές της ΔΕΗ σε περιοχές από τα Βούναινα έως τους Σοφάδες, μεταπωλώντας τον χαλκό.

Εφαρμόζοντας βασικά μέτρα αυτοπροστασίας για να αποφύγουν την ηλεκτροπληξία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», χρησιμοποιούσαν σαμπρέλες ελαστικών για μόνωση όπως και ειδικά κοντάρια με γάντζους για να αποξηλώσουν τους μετασχηματιστές από τις κολώνες της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «εγκέφαλος» της «εγκληματικής οργάνωσης» φέρεται ένας 36χρονος Ρομά από τα Φάρσαλα που καθοδηγούσε τους υπόλοιπους Ρομά από τους Σοφάδες και παραλάμβανε τον κλεμμένο χαλκό που μεταπωλούσε, άγνωστο πού. Οι κλοπές 133 μετασχηματιστών κόστισαν περισσότερα από 479.000 ευρώ στη ΔΕΗ για να τους αντικαταστήσει (ανάθεση έργου σε ιδιώτη εργολάβο κ.λπ.) ενώ στο μεσοδιάστημα μέχρι να αντικατασταθούν δηλαδή, προκάλεσαν αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο της Καρδίτσας και της Λάρισας με αφορμή και την άρδευση των καλλιεργειών.

Στην υπόθεση αναφέρθηκαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσας, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας Βασ. Καραπιπέρης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας Γ. Κατέρης και ο διευθυντής του Τμήματος Ασφάλειας Καρδίτσας, Σωτ. Τσιακανίκας.

Για να σημειώσουν μεταξύ άλλων πως σε βάρος των συλληφθέντων – ηλικίας από 19 έως 38 ετών – σχηματίστηκε δικογραφία «για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ύστερα από αξιοποίηση στοιχείων για οργανωμένη αγορά και μεταφορά χαλκού, προερχόμενου από κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ, εξακριβώθηκε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας, τρεις από τους συλληφθέντες, μαζί με τους δύο συνεργούς τους που αναζητούνται, αποκόλλησαν αρχικά τους μετασχηματιστές από πέντε στύλους της Δ.Ε.Η.

Στη συνέχεια, με τη χρήση ειδικών εργαλείων–γάντζων και διαρρηκτικών εργαλείων, αφαίρεσαν από το εσωτερικό των μετασχηματιστών τα χάλκινα εξαρτήματά τους (πηνία κ.λπ.), καθώς και τα καλώδια παροχής ρεύματος, συνολικού βάρους 422 κιλών, ενώ ο τέταρτος συλληφθείς κατευθυνόταν με Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο στο σημείο για να αγοράσει τα αφαιρεθέντα χάλκινα αντικείμενα.

Τα κλοπιμαία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν σε υπεύθυνο της ΔΕΗ, ενώ επιπλέον κατασχέθηκαν το προαναφερόμενο όχημα και ένα ακόμη Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, καθώς και μικροποσότητα κάνναβης, μία ηλεκτρονική ζυγαριά και το χρηματικό ποσό των 3.845 ευρώ.

Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας εξακριβώθηκε ότι τουλάχιστον από τις 22-01-2018 έως και προχθές, οι δράστες είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη οργανωμένων κλοπών μετασχηματιστών από χωράφια της ευρύτερης περιοχής των Σοφάδων Καρδίτσας.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 133 κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ, ενώ η συνολική ζημία που υπέστη η επιχείρηση ανέρχεται στο συνολικό χρηματικό ποσό των 479.644,86 ευρώ».

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καρδίτσας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό δύο ακόμη συνεργών τους.

Πηγή: eleftheria.gr

Shares