Ινδός κατασκεύασε κλιματιστικό που λειτουργεί χωρίς ρεύμα!

Ινδός κατασκεύασε κλιματιστικό που λειτουργεί χωρίς ρεύμα!

Τα κλιματιστικά μπορούν να θεωρηθούν ως ένα από τα

καλύτερα τεχνολογικά προϊόντα αυτές τις μέρες και έχουν βοηθήσει πολύ στους χώρους εργασίας. Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι από εμάς, οι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται σε ένα άνετο περιβάλλον και αυτό περιλαμβάνει την απόλαυση της σωστής θερμοκρασίας του δωματίου όπου εργάζονται.

Πολύ ζεστές χώρες όπως η Ινδία επωφελούνται πολύ από τη χρήση κλιματιστικών. Αυτές οι συσκευές κρατούν την καλή διάθεση των ανθρώπων και διατηρούν τη ζωή πολλών προϊόντων, όπως τα τρόφιμα σε παντοπωλεία και εστιατόρια, υπολογιστές και άλλες συσκευές σε γραφεία, καθώς και υλικά παραγωγής σε εργοστάσια.

Πράγματι, τα κλιματιστικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον κόσμο μας σήμερα, αλλά ελάχιστοι από εμάς γνωρίζουν, ότι επίσης βλάπτουν το περιβάλλον.

Η Deki Electronics και η Ant Studio δημιούργησαν ένα κλιματιστικό με την παλιά μέθοδο ψύξης μέσω της εξάτμισης, ώστε να παρέχουν μια χαμηλής ενέργειας αποτελεσματική λύση κλιματισμού.

7

Για τους παλιούς, τα κλιματιστικά μπορούν να συμβάλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτά τα τεχνολογικά προϊόντα χρησιμοποιούν ψυκτικά μέσα για να δημιουργούν δροσερό αέρα μέσα σε κλειστό χώρο, αλλά αυτά τα ψυκτικά είναι πραγματικά ισχυρά αέρια θερμοκηπίου.

Με απλά λόγια, η διαρροή που εξέρχεται από τα κλιματιστικά μπορεί να βλάψει το στρώμα του όζοντος, το οποίο προστίθεται στη θερμότερη θερμοκρασία που βιώνουμε έξω. Έτσι, ενώ απολαμβάνουμε τον δροσερό αέρα μέσα από τα κλιματιστικά μας, ο κόσμος έξω δυστυχώς υποφέρει.

Ωστόσο, τα κλιματιστικά θα λειτουργούν διαφορετικά στο εγγύς μέλλον. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ήδη φιλικές προς το περιβάλλον εκδόσεις κλιματιστικών που αναπτύχθηκαν. Ένα από αυτά είναι το ινδικό κλιματιστικό που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Για τον σχεδιασμό του εμπνεύστηκαν από τη δομή μιας κυψέλης, χρησιμοποιώντας φιλικούς προς το περιβάλλον πήλινους κώνους για να δημιουργήσουν ένα αισθητικό πρωτότυπο.

6

 

Η Deki Electronics της Ινδίας και το Ant Studio του Νέου Δελχί συνεργάστηκαν για να χτίσουν μια δομή που μπορεί να δροσίσει τον αέρα χωρίς να καταναλωθεί καθόλου ρεύμα ηλεκτρικής ενέργειας. Η ομάδα χρησιμοποίησε κυκλικά μεταλλικά πλαίσια για να δεσμεύσει εκατοντάδες σωλήνες από πηλό και να δημιουργήσει μια εγκατάσταση «Κυψέλης».

Η οικονομική και μοντέρνα δομή λειτουργεί με το βρέξιμο των σωλήνων από τερακότα, έτσι ώστε να απορροφούν το νερό. Αργότερα, αυτό εξατμίζει τον δροσερό αέρα, καθώς ο θερμός αέρας εισέρχεται μέσα στους σωλήνες. Στη συνέχεια δημιουργείται ψυχρός αέρας χωρίς να απελευθερώνονται αέρια θερμοκηπίου και χωρίς τη χρήση ενέργειας.

Η Ο Μόνις Σιρίπουραπου, ιδρυτής του Ant Studio, δήλωσε γιατί δημιούργησε μια τέτοια λύση κλιματισμού λέγοντας:

«Ως αρχιτέκτονας, ήθελα να βρω μια λύση που να είναι οικολογική και καλλιτεχνική και ταυτόχρονα να εξελίσσει τις παραδοσιακές μεθόδους βιοτεχνίας.»

5

4

Πηγή: http://www.mpala.gr

Shares