Lamborghini – το Ηλεκτρικό supercar της 3ης χιλιετίας!
Εδώ και περίπου ένα χρόνο, η ιταλική μάρκα έχει ξεκινήσει στρατηγική συνεργασία
με το διασημότερο πολυτεχνείο του πλανήτη, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT).
Ο πρώτος καρπός της συνεργασίας αυτή είναι η εκπληκτική Terzo Millennio, η οποία στα ιταλικά σημαίνει «τρίτη χιλιετία» και πραγματικά έρχεται από το μέλλον. Το αμάξωμά της, κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, είναι ταυτόχρονα και φορέας των συσσωρευτών που αποθηκεύουν την ενέργεια για την πρόωση του μοντέλου, καθώς είναι ηλεκτρικό.
Οι συσσωρευτές ενέργειας δεν είναι κοινές μπαταρίες, αλλά πυκνωτές νέα γενιάς οι οποίοι συνδυάζονται με μπαταρίες, οι οποίες ενσωματώνονται στο αμάξωμα. Στόχος των πυκνωτών είναι να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας ταχύτατα και να τις αποδίδουν επίσης άμεσα, ενώ των μπαταριών να αυξάνουν τη δυνατότητα αποθήκευσης για μεγάλες αποστάσεις.
Καθώς το ίδιο το αμάξωμα θα είναι και ο φορέας των μέσων αποθήκευσης ενέργειας, η δομή του παίζει μεγάλο ρόλο. Έτσι το MIT δημιούργησε όχι μόνο μια νέα τεχνική κατασκευής πάνελ – σάντουιτς, αλλά και την ικανότητα των πάνελ αυτών να αναγνωρίζουν προβλήματα στη δομή του, όπως σκασίματα ή σπασίματα και να τα επισκευάζουν, μέσω της έκκρισης ειδικής ρητίνης, αυτόματα. Η ικανότητα αυτή είναι απαραίτητη για την προστασία των ενσωματωμένων πυκνωτών και των μπαταριών.
Η επανάσταση στην αποθήκευση της ενέργειας, στα υλικά κατασκευής του αμαξώματος και στην ενσωμάτωση των πηγών αποθήκευσης ενέργειας της Terzo Millennio συνεχίζεται και στους κινητήρες, που φυσικά είναι ηλεκτρικοί. Τέσσερις τον αριθμό, είναι ενσωματωμένοι σε κάθε τροχό και μπορούν να παίζουν ταυτόχρονα πολλούς ρόλους: της πρόωσης, της πέδησης, της ρύθμισης της οδικής συμπεριφοράς και φυσικά του συστήματος ESP και ΤC.
Με το πεδίο πλέον ελεύθερο –δηλαδή τις μπαταρίες στο αμάξωμα και τους κινητήρες στους τροχούς- οι σχεδιαστές της Lamborghini ήταν ελεύθεροι να δημιουργήσουν ένα σχήμα με απαράμιλλη αισθητική και αεροδυναμική απόδοση. Χωρίς το πρόβλημα της διευθέτησης ογκωδών μηχανικών μερών και μπαταριών, «ζωγράφισαν» κυριολεκτικά στο αμάξωμα της Terzo Millennio συνθέτοντας ένα εκπληκτικό αεροδυναμικά και σχεδιαστικά σύνολο.
Η Terzo Millennio προφανώς θα αποτελέσει για την ιταλική εταιρεία κατασκευής υπεραυτοκινήτων τον καμβά, πάνω στον οποία θα ενσωματώνει όλα τα νέα στοιχεία από τη συνεργασία της με τα πρωτοπόρα εργαστήρια του MIT. Επόμενη στάση της σίγουρα θα είναι οι διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου, ενώ η παραγωγή της δεν αναμένεται άμεσα. Στοιχεία της όμως είναι βέβαιο ότι θα βρουν σταδιακά το δρόμο προς τη μαζική παραγωγή, με τα επόμενα μοντέλα των Huracan, Aventador και Urus.
Πηγή: http://www.gazzetta.gr