Κουτί υπολογιστή (Tower case)

Κουτί υπολογιστή (Tower case)

Κουτί υπολογιστή ….. πόσο σημαντικό είναι και γιατί δε δίνουμε σημασία…

κατά την αγορά ενός υπολογιστή!

Φανταστείτε ότι χτίζετε ένα διαμέρισμα και ενω έχετε άδεια για πολλά τετραγωνικά, κατασκευάζετε τα μισά από αυτά με σκοπό να σας φτάσουν τα χρήματα για ακριβά έπιπλα ….homecinema….πλακάκια….κρυφούς φωτισμούς led ντιμαριζόμενους και πολλά άλλα καλούδια και εξτραδάκια!!

Στην πορεία λοιπόν θα δείτε ότι δε φτάνει ο χώρος και θα σκεφτήτε άπειρες φορές: ”γιατί δε το φτιαξα λίγο μεγαλύτερο το ρημάδι, αφού μπορούσα”.

Αυτός ο οδηγός λοιπόν είναι για να μας βοηθήσει ώστε να κάνουμε τη σωστή επιλογή στην αγορά ενός κουτιού υπολογιστή, ώστε να μη χρειαστεί στο μέλλον να κάνουμε αντικατάσταση του κουτιού ή ακόμη (για πιο αρχάριους) να αλλάξουν ολόκληρο τον υπολογιστή!

Κατά τη γνώμη μας λοιπόν, όσο μεγαλύτερο κουτί αγοράσουμε, τόσο το καλύτερο από πολλές απόψεις, όπως: θερμοκρασίες….σκόνες…μελοντικές αναβαθμίσεις ή προσθήκη νέων υλικών κλπ

case

Συνήθως δεν δίνεται καμία σπουδαιότητα στο κουτί κατά την αγορά του υπολογιστή. Σχεδόν πάντα παίρνουμε το πιο φτηνό (και κατ’ επέκταση το πιο στριμόχωρο) κουτί του καταστήματος, και συνήθως το προτείνει ο πωλητής. Σπάνια κάποιος ασχολείται πάνω από ένα λεπτό για την επιλογή του.

Παρόλο που δεν θα το χαρακτήριζα τραγικό το λάθος αυτό, θα πρέπει να σταθούμε στα προβλήματα που ενδέχεται να φέρει μια τέτοια επιλογή. Προβλήματα τα οποία μπορεί να φανούν άμεσα, ή στο μέλλον. Πάνω από όλα να πούμε το πιο σημαντικό στην επιλογή κουτιού, που είναι το να

είναι συμβατό με την μητρική κάρτα, δηλαδή να υποστηρίζει ανάλογα Micro-ATX, ATX, Full-ATX κτλ. μητρικές κάρτες.

case2

Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι να έχει επαρκές μέγεθος και χώρο για να στεγάσει της κάρτες (κυρίως την κάρτα γραφικών) καθώς και το σύστημα ψύξης που θα χρησιμοποιήσετε. Μπορεί σύστημα ψύξης να μην θελήσετε να βάλετε, όμως το να υπάρχει αρκετός χώρος για να αερίζεται σωστά το εσωτερικό του κουτιού είναι εξίσου σημαντικό. Ακόμα και με 2 φτηνά και ταπεινά ανεμιστηράκια, τοποθετημένα αντικριστά στο κουτί, μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητική ψύξη εάν υπάρχει αρκετός χώρος για την κίνηση του αέρα.

Το θέμα της επαρκής ψύξης του κουτιού, και συνεπώς του υλικού που χρυσοπληρώσαμε, είναι ένα θέμα που συχνά παραβλέπεται, διότι οι συνέπειές του συνήθως δεν είναι άμεσες, ούτε εύκολα αντιληπτές Θα πρέπει όμως να μάθουμε ότι ο χειρότερος εχθρός των εξαρτημάτων ενός υπολογιστή είναι η υψηλή θερμοκρασία. Μένοντας για πολλές ώρες σε υψηλές θερμοκρασίες, σίγουρα μειώνεται η διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων, και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία, καταστρέφοντάς τα τελείως.

case1

Συνεχίζοντας, έχει τύχει αρκετές φορές να δω άτομα να διαλέγουν κουτιά χωρίς πολύ ψάξιμο, και ενώ το συναρμολογούν να βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη Η σούπερ-ντούπερ κάρτα γραφικών που επέλεξαν δεν χωράει στο σούπερ-μινι κουτί που έχουν. Γι αυτό προσοχή. Κάποιοι προτείνουν να αφήνουμε το κουτί τελευταίο έτσι ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε πιο σωστά το κατάλληλο μέγεθος.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που αξίζει να αναφέρουμε για την σωστή επιλογή κουτιού. Ένα σημαντικό θέμα είναι αυτό της εύκολης επεκτασιμότητας. Υπάρχουν κουτιά που ανοίγουν ευκολότερα και προσφέρουν εύκολη, χωρίς εργαλεία, τοποθέτηση νέων συσκευών. Υπάρχουν επίσης κουτιά που έχουν αρκετές θέσεις για ανεμιστήρες, ειδικές προδιαγραφές για συστήματα ψύξης (όπως υδρόψυξη) που μπορεί να φανούν χρήσιμα σε gamers και σε χρήστες με γενικά αυξημένες απαιτήσεις από το υλικό τους. Επιπλέον χαρακτηριστικά που μπορεί να βρεις κανείς σε κουτιά είναι η εσωτερική οργάνωση καλωδίων, θέσεις στο μπροστινό ή/και στο πάνω μέρος του κουτιού για γρήγορη πρόσβαση σε θύρες USB, μικροφώνου, ακουστικών, κ.α.
Να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι δεν χρειάζεται να δώσεις μια περιουσία για τα παραπάνω. Με λίγο ψάξιμο θα βρείτε οικονομικά κουτιά στα μέτρα σας.

Παρακάτω, κουτί με τρείς κάρτες γραφικών για πολύ απαιτητικούς χρήστες…

case3

 

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας …..

Και μην ξεχνάτε ΠΟΤΕ !!! Χωρίς ρεύμα δε λειτουργεί τίποτε από αυτά !!! Ηλεκτρισμός είναι το Α και το Ω

Shares