Τροφοδοτικό (PSU)
Τροφοδοτικό…
Η παροχή ενέργειας του υπολογιστή μας. Το εξάρτημα που πρέπει να ανταπεξέλθει σε απαιτητικούς χρήστες, σε υπολογιστές με μια μεγάλη ή δύο ή ακόμη και τρείς κάρτες γραφικών !!! Πρέπει να είναι αξιόπιστο, βαρβάτο, επώνυμο και γενικά πιστεύω ότι είναι η σημαντικότερη επένδυση σε έναν σταθερό υπολογιστή. Το κουτί και το τροφοδοτικό είναι η σημαντικότερη επένδυση σε ένα κουτί, μπορείς εκεί να χτίσεις ότι θέλεις όταν αυτά τα δυό είναι βαρβάτα!! Είναι τα μοναδικά δυό εξαρτήματα που δεν αντικαθίστανται κάθε ένα …δύο ή τρία χρόνια (όπως τα υπόλοιπα εξαρτήματα του υπολογιστή μας. Βλέπουμε τις εταιρείες ότι κάθε λίγο βγάζουν και ένα καινούργιο εξάρτημα (κάρτα γραφικών-επεξεργαστή-μνήμες-κλπ) ενώ το κουτί και το τροφοδοτικό είναι δυό εξαρτήματα, τα οποία αν τα επιλέξουμε από την αρχή όπως πρέπει, θα γεράσουνε μαζί μας !!
Παρακάτω ένα οικονομικό τροφοδοτικό για πολύ απλή χρήση…
Ένας μέγας μύθος που κυκλοφορεί, είναι ότι όσο περισσότερα Watt, τόσο καλύτερης ποιότητας το τροφοδοτικό. Όχι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για την ακρίβεια, δεν θα έπρεπε να σας απασχολούν και πολύ τα πόσα Watt, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν η μητρική είναι φορτωμένη με δυο και παραπάνω κάρτες γραφικών, ή γενικά να έχει πληθώρα από κάρτες πάνω της. Πέραν αυτών των περιπτώσεων, ένα τροφοδοτικό με 450-500 Watt είναι υπεραρκετό για τους υπόλοιπους. Γενικά να ξέρετε το πόσα Watt χρειάζεστε το καθορίζει κυρίως η κάρτα γραφικών. Εάν τα Watt που διαθέτεται πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις της, τότε ξέρετε ότι το τροφοδοτικό σας κάνει.
Παρακάτω ένα οικονομικό αλλά καλής ποιότητος τροφοδοτικό (για συστήματα απλής χρήσης)…
Πέρα από τα Watt, υπάρχει και η φήμη με το ρεύμα που βγάζουν τα τροφοδοτικά. Τα περισσότερα συστήματα (εννοώντας ολόκληρο τον υπολογιστή) δεν χρησιμοποιούν πάνω από 12V για τις ανάγκες τους για ρεύμα. Τα τροφοδοτικά που κυκλοφορούν στην αγορά πληρούν τις προϋποθέσεις, οπότε δεν χρειάζεται να σας απασχολεί κάτι τέτοιο. Στην εξειδικευμένη περίπτωση που γνωρίζετε πως να κατασκευάσετε ένα σύστημα που χρειάζεται πάνω από 12V, μάλλον θα γνωρίζετε να επιλέξετε και τροφοδοτικό μόνοι σας…
Ας περάσουμε τώρα στις αλήθειες. Διαλέγοντας ένα τροφοδοτικό θα πρέπει πάνω από όλα να ψάξετε τις διαστάσεις του, αν χωράει στο κουτί σας, και αν “βολεύει” στο κουτί σας. Το “βολεύει” το λέω γιατί μερικά κουτιά έχουν την θέση του τροφοδοτικού κάτω ή σε μέρος διαφορετικό από την πάνω αριστερή μεριά του κουτιού που είναι παραδοσιακά. Στην συνέχεια, ελέγχουμε και τον αριθμό και τον τύπο των καλωδίων που διαθέτει το κάθε τροφοδοτικό, τα οποία πρέπει να σας υπέρ- καλύπτουν (φρονούμε και για μελλοντική επέκταση). Σιγουρευτείτε ότι υπάρχουν αρκετά καλώδια συνδέσεων για όλες τις συσκευές σας.
Παρακάτω ένα super τροφοδοτικό με αποσπώμενα καλώδια…
Εάν ήταν να διαλέξω ένα κριτήριο για την αγορά τροφοδοτικού, αυτό θα ήταν η αποδοτικότητα, η οποία μετράτε σε ποσοστό %. Τα πολύ καλά τροφοδοτικά αποδίδουν πάνω από 85% και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την τσέπη μας. Η μεγάλη αποδοτικότητα μεταφράζεται σε λιγότερη κατανάλωση ρεύματος, όταν το τροφοδοτικό βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας (idle). Και θα εκπλαγείτε εάν δείτε μελέτες για το πόσο από το χρόνο που χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας, αυτός μένει αδρανής ή σχεδόν αδρανής, ειδικά με τα τους σύγχρονους επεξεργαστές, οι οποίοι είναι πολύ δυνατοί για να ζοριστούν.
Παρακάτω ένα ποιοτικό τροφοδοτικό με αποσπώμενα καλώδια, για χρήση σε ένα καλό μέσο σύστημα…
Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι στα τροφοδοτικά (όπως και σε πολλά άλλα ηλεκτρονικά) ισχύει ο κανόνας του “ότι πληρώσεις παίρνεις”. Σίγουρα δεν αναφέρθηκαν ούτε τα μισά τεχνικά χαρακτηριστικά που “μετράνε” σε ένα τροφοδοτικό, όμως η περαιτέρω εμβάθυνση στο θέμα μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει. Πάντως μην έχετε αυταπάτες, το τροφοδοτικό είναι κρίσιμης σημασίας για την συνολική σταθερότητα του συστήματος. Η ποιότητα δεν έρχεται σε χαμηλές τιμές. Δυστυχώς έχουν δει τα μάτια μου αρκετούς υπολογιστές με προβλήματα σταθερότητας, τα οποία λύθηκαν με εγκατάσταση τροφοδοτικού καλύτερης ποιότητας.
Παρακάτω, τροφοδοτικό με αποσπώμενα καλώδια για ένα τούμπανο σύστημα με …πολλές κάρτες γραφικών…
Άρα να επαναλάβουμε ότι: Το Τροφοδοτικό (PSU power supply) είναι ίσως το σημαντικότερο εξάρτημα ενός υπολογιστή.
Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας
Και μην ξεχνάμε ΠΟΤΕ !! Χωρίς ρεύμα δε λειτουργεί τίποτε από αυτά!! Ο Ηλεκτρισμός είναι το Α και το Ω