LED: Φως, περισσότερο φως

LED: Φως, περισσότερο φως

Το Νόμπελ Φυσικής 2014 δόθηκε…

… σε τρεις επιστήμονες από την Ιαπωνία, για μια εφεύρεση που επέτρεψε την ανάπτυξη οικονομικών λαμπτήρων με έντονο φωτισμό. Την ανακάλυψη του γαλάζιου LED ή light emitting diode (δίοδος εκπομπής φωτός).

Η εφεύρεση είναι ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστούμε πως ο τεχνητός φωτισμός είναι παντού γύρω μας. Οι λαμπτήρες LED θεωρείται πως είναι το σημαντικότερο επίτευγμα από τότε που εφευρέθηκε ο ηλεκτρισμός φωτισμός. Χρησιμοποιούνται σε ένα μεγάλο εύρος σχεδίων και εφαρμογών. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα να γίνει πιο αποδοτικός και πιο οικολογικός

Το πράσινο και το κόκκινο υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια. Μεγάλες εταιρίες είχαν προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να επιτύχουν την περίφημη μπλε φωτοδίοδο, γιατί για να παραχθεί το λευκός φωτισμός, απαιτείται να συνδυάζουν τουλάχιστον 3 διαφορετικά χρώματα.

Τα πλεονεκτήματα του LED φωτισμού

Χρησιμοποιούνται σε ένα μεγάλο εύρος σχεδίων, ενώ στο μέλλον είναι βέβαιο πως θα δούμε πολύ περισσότερες εφαρμογές. Προσφέρουν 20 φορές καλύτερη απόδοση σε σχέση με τους συμβατικούς λαμπτήρες. Διαρκούν έως 100 φορές περισσότερο από τις συμβατικές λάμπες πυράκτωσης και δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με τους λαμπτήρες φθορισμού.

Αν συνυπολογίσουμε πως αυτός ο τρόπος φωτισμού αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της ενεργειακής κατανάλωσης, η νέα τεχνολογία προσφέρει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον.

Ο φωτισμός τύπου LED είναι δημοφιλής επειδή απαιτεί χαμηλότερη ενέργεια και συνεπώς είναι λιγότερο δαπανηρή. Είναι οικολογικός, μια που η χρήση του μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τους λαμπτήρες φθορισμού. Επιπλέον δεν έχει υδράργυρο, την τοξική ουσία που βρίσκεται στους άλλους λαμπτήρες.

Shares