Η μεγαλύτερη εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας του κόσμου!

Η μεγαλύτερη εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας του κόσμου!

Το μεσάνυχτα της Τρίτης, έφτασαν τα νέα ότι η Σαουδική Αραβία και η Softbank,

θα συνεργαστούν για να κατασκευάσουν τη μεγαλύτερη εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.

Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman, ο οποίος ανακοίνωσε το μνημόνιο συνεργασίας με τον CEO της Softbank Masayoshi Son, φαίνεται ότι αποκτά ξανά όραμα.

Αυτό το όραμα – η μαζική παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην ηλιόλουστη έρημο – δεν είναι κάτι νέο στην πραγματικότητα Αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής που προηγήθηκε κατά πολύ της τρέχουσας ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας.

Το πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 200 ​​δισ. δολάρια μέχρι το 2030 και τελικά θα παράγει 200 ​​γιγαβάτ ενέργειας. Πρόκειται για μεγάλη είδηση ​​για ένα βασίλειο που είναι γνωστό εδώ και χρόνια για την παραγωγή πετρελαίου, αλλά δεν είναι μυστικό ότι οι ηγέτες της χώρας επιθυμούν να διαφοροποιηθούν από το πετρέλαιο ως πηγή εσόδων και επίσης ως μόνη πηγή εξουσίας τους. Σε τελική ανάλυση, εάν η Σαουδική Αραβία παράγει ηλεκτρική ενέργεια με άλλα, πιο αποδοτικά και οικονομικά αποδοτικά μέσα – πυρηνικής ή ηλιακής ενέργειας και φυσικό αέριο – μπορεί να πουλήσει περισσότερο δικό της πετρέλαιο.

Πίσω στη δεκαετία του 1970, όμως, η σαουδαραβική βιομηχανία πετρελαίου χρησιμοποιούσε ήδη προηγμένα ηλιακά πάνελ για την τροφοδότηση του εξοπλισμού της. Την εποχή εκείνη, η Aramco, η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία, ανήκε ακόμη εν μέρει σε αμερικανικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Exxon. Η Exxon είχε μια θυγατρική εταιρεία που ονομάζεται Solar Power Corporation, η οποία είχε προοδεύσει σε επίπεδο τεχνολογίας. Η Aramco αγωνίστηκε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια σε εγκαταστάσεις που ήταν απομονωμένες στην έρημο, οπότε οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν. Η τεχνολογία της Solar Power χρησιμοποιήθηκε για την τροφοδοσία μερικών από αυτές τις απομονωμένες λειτουργίες της Aramco.

Τριάντα χρόνια αργότερα, το όραμα ενός μέλλοντος με ηλιακή ενέργεια φάνταζε ακόμα πιο συναρπαστικό. Ο Ali al-Naimi, τότε υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Aramco, μοιράστηκε το τολμηρό του όραμα με την Lesley Stahl στην εκπομπή “60 Minutes”. Ήταν το 2008, και η τιμή του πετρελαίου ήταν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η Aramco και η Σαουδική Αραβία είχαν “πλημμυρίσει” στα μετρητά από τις δραστηριότητες πετρελαίου και παρόλα αυτά της είπε: “εμείς στη Σαουδική Αραβία αναπτύσσουμε ηλιακή ενέργεια”.

Ο Naimi εξήγησε ότι ο ήλιος είναι ισχυρότερος στην έρημο. Δεν υπάρχει καλύτερος χώρος για την παραγωγή ηλιακής τεχνολογίας.

Σε ερώτηση εάν η επένδυση στην ηλιακή ενέργεια θα βλάψει την επιτυχία της Aramco με το πετρέλαιο, ο Naimi εξήγησε:  “Καθόλου. Θα τη συμπληρώσει. Το όραμά μας είναι ότι να γίνουμε εξαγωγείς πολλών γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Θα εξάγουμε και τα δύο. Βαρέλια πετρελαίου και γιγαβάτ ενέργειας”.

Ο Ali al-Naimi παρουσίασε το όραμά του τουλάχιστον πριν από μια δεκαετία. Στην ηλικία των 81 αποχώρησε από υπουργός πετρελαίου, αν και συνεχίζει να εξυπηρετεί το σαουδαραβικό κράτος ως σύμβουλος και είναι μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου της Aramco. Το όραμά του υιοθετήθηκε από την επόμενη γενιά ηγετών. Η ανακοίνωση του πρίγκιπα είναι μόνο το επόμενο βήμα στην εκπλήρωση αυτού του στρατηγικού οράματος.

Πηγή: capital.gr

Shares