Αιολικό ”τέρας” ετοιμάζεται στα Άγραφα!

Αιολικό ”τέρας” ετοιμάζεται στα Άγραφα!

Στην Κοιμωμένη των Αγράφων, αυτό το φυσικό μνημείο,

που καθρεφτίζεται στη Λίμνη Πλαστηρα θα τοποθετηθούν δεκάδες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ύψους 80 μέτρων που θα είναι ορατές από όλο τον κάμπο της Καρδίτσας!

Θύελλα αντιδράσεων στους πολίτες και τους φορείς αλλά και τις συλλογικότητες της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας, έχει ξεσηκώσει η προώθηση γιγαντιαίας επένδυσης αιολοικού πάρκου 200 ανεμογεννητριών, στις βουνοκορφές των Αγράφων, στη Νιάλα, την Κοιμωμένη των Αγράφων και το Βουτσικάκι, πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα.

Η χθεσινή, κατά πλειοψηφία, θετική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Καρδίτσας, άνοιξε τον ασκό του Αιολου, με τους φορείς να είναι έτοιμοι να προσφύγουν στο ΣτΕ για να προστατεύσουν το φυσικό κάλλος και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Αξίζει να τονιστεί ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή της Καρδίτσας επί δημαρχίας Κ. Παπαλού, είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για την επένδυση 300 εκατομ. ευρώ περίπου, ωστόσο ο σημερινός δήμαρχος Φώτης Αλεξάκος καίτοι Αγραφιώτης στην καταγωγή, έκλεισε τα αυτιά του στις αντιδράσεις των κατοίκων , των φορέων και των συλλογικοτήτων και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η επένδυση, που αλλοιώνει δραματικά τη φυσιογνωμία των Αγράφων.

Το δεδομένο περιβαλλοντικό έγκλημα φαίνεται να χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα και αναμέναται να αλλοιώσει δραματικά το τοπίο τη φύση και το περιβάλλον, με τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων σε ελατοσκεπείς εκτάσεις, ενώ το μέγεθος και το πλήθος των ανεμογεννητριών θα δημιουργούν μί αεικόνα αντιαιασθητική ορτή από δεκάδες χιλιόμετρα σε όλο τον κάμπο της Καρδίτσας…

Αντιδράσεις και από τους Ευρυτάνες

Την προοπτική δημιουργίας αιολικών πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφύλαξη αλλά και οργάνωση κάτοικοι και φορείς των Αγράφων , που ζητούν ενημέρωση και δηλώνουν αποφασισμένοι να προστατεύσουν το περιβάλλον τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν μέχρι τώρα,εταιρείες προτίθεται να εγκαταστήσουν δεκάδες ανεμογεννήτριες στις θέσεις «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι» και «Μιχός – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα».

Προσφυγή στο ΣτΕ

Το Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων σε συνεργασία με πλήθος οργανώσεων και πολιτών προσφεύγει στο ΣτΕ ζητώντας απο τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο να ακυρώσει τις δύο Άδειες Εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών πάνω στην Ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας Αγράφων με αρ.πρωτ.ΑΠΠΕΚ/Γ/Φ17.2134/οικ.173623 και ΑΠΠΕΕΚ/Γ/Φ17.1962/ΟΙΚ.173624

Συλλογή υπογραφών μέσω του διαδικτύου

Στις 1.364 έχουν φτάσει οι υπογραφές πολιτών και φορέων μέσω ειδικής πλατφόρμας του διαδυκτίου που ζητούν .. Να μην ισοπεδωθούν τα Άγραφα από αιολικές εγκαταστάσεις.

Στο κείμενο τους αναφέρουν..

Υπογράφουμε για να διαφυλάξουμε το ορεινό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον των Αγράφων ως πολύτιμο αγαθό για την παρούσα και τις μελλοντικές γενεές.

Ο ορεινός όγκος της Πίνδου, στην καρδιά του οποίου βρίσκονται τα Άγραφα, είναι μια από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης. Η ήπια ανάπτυξη της περιοχής με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό, την κτηνοτροφία και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες είναι η μόνη βιώσιμη προοπτική για να ανακάμψουν οι ανθρώπινοι πληθυσμοί και να συμβάλλει η περιοχή στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην εθνική οικονομία.

Οι δυο μεγάλες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών πρόκειται να κατασκευαστούν στις απάτητες κορυφές των Αγράφων στο μεγαλύτερο ως τώρα υψόμετρο της Ελλάδας και παγκοσμίωςσε 1600 με 2000 μέτρα (!!!) σε μια ανόθευτη και προστατευόμενη περιοχή Natura, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες. Αν πραγματοποιηθεί αυτό το έργο είναι η απαρχή της ισοπέδωσης της καρδιάς της Νότιας Πίνδου καθώς είναι οι πρώτες μιας σειράς αιολικών εγκαταστάσεων που καλύπτουν το 80% (!) των κορυφογραμμών από την Ευρυτανία μέχρι και την Αργιθέα!.

Για την μεταφορά των τεράστιων ανεμογεννητριών,μακριά από κατάλληλα οδικά δίκτυα και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργεια θα απαιτηθεί διάνοιξη ατέλειωτων δρόμων και κατασκευή εναέριων γραμμών υψηλής τάσης μέσα σε πυκνά ελατοδάση και παρθένα αλπικά λιβάδια, σε εδάφη με μεγάλες κλίσεις και ποτάμια, με τεράστιες συνέπειες στο τοπίο και στην ελάχιστα μελετημένη πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Τμήμα δε της γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης μήκους 3,8 χιλιομέτρων διατρέχει το «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» (ΤΙΦΚ) της περιοχής Λίμνης Πλαστήρα εισάγοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν σοβαρούς τέτοιους κινδύνους.

Οι δεσμεύσεις της χώρας ως προς την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος υπονομεύονται καθώς στο παρθένο ορεινό οικοσύστημα ζουν όλα τα μεγάλα θηλαστικά της Ελλάδας και σχεδόν όλα τα σπάνια προστατευόμενα είδη αρπακτικών. Η περιοχή προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία με ζώνες ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας. Πλήθος φορέων και πολιτών αντιτίθεται κάθετα, αλλά η δίψα για επενδύσεις ωθεί την πολιτεία να δέχεται τέτοιες εγκληματικές πρακτικές. Οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι ελλιπέστατες, αντίγραφα συνήθως άλλων μελετών και σχεδόν ποτέ δεν τηρούν αυτά που δεσμεύονται.

Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή των Αγράφων στο όνομα μιας δήθεν «πράσινης ανάπτυξης»!

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων -Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος

agrafa1

Η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό

«Η πιο κοινή έκφραση που συναντά κάποιος από τον απλό κάτοικο των ορεινών μας, μέχρι τους πολιτευτές της περιοχής, είναι ότι η ομορφιά των Αγράφων συγκρίνεται μόνο με τις Άλπεις. Και είναι αληθές. Στις υποσχέσεις των τελευταίων κορυφαία θέση βρίσκει η προοπτική τουριστικής ανάπτυξης εκμεταλλευόμενοι αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. Παρ όλα αυτά θέση στην ίδια πολιτική πρόταση βρίσκει και η ανάπτυξη αιολικών εγκαταστάσεων σε όλο τον ορεινό όγκο της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας, σχέδια που στην τελική τους μορφή θα ισοπεδώσουν σχεδόν όλες τις κορυφές και κορυφογραμμές από την Θρυλική Καράβα, μέχρι την ανεπανάληπτη Κοιμωμένη και τα ανατολικά Άγραφα και από το αγέρωχο Ντεληδήμι, μέχρι τα αμόλυντα βουνά της Δυτικής και Νότιας Αργιθέας. Πως συμβαδίζουν αυτά τα δυο μαζί σε μία πρόταση από κάποιους υποψήφιους σωτήρες του τόπου, μόνο κάποιοι που έχουν εμβαθύνει στην επιστήμη της πολικαντιολογίας θα μπορούσαν να απαντήσουν.

Η ανάπτυξη αιολικών πάρκων, όπως και η κατασκευή αμέτρητων μικρών (έστω) υδροηλεκτρικών, μόνη συνέπεια θα έχουν τον πλουτισμό κάποιων κατασκευαστικών εταιριών που μετά το μεγάλο φαγοπότι στα οδικά έργα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέγειας (ΑΠΕ). Οι ΑΠΕ θα τους είναι κερδοφόρες μόνο χάρη στις επιδοτήσεις. Τα ποσά συγκεντρώνονται από τους ανύποπτους καταναλωτές μέσω των φουσκωμένων λογαριασμών της ΔΕΗ και από το ευρωπαϊκό χρήμα που ψάχνει εναγωνίως να διατηρήσει μια βιομηχανία κάποιων χωρών της. Αιολικά δεν στήνουν όμως αυτές οι ίδιες «προηγμένες» Ευρωπαϊκές χώρες στα δικά τους βουνά, αυτά τα διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού και τα αναπτύσσουν με τον εναλλακτικό ήπιο τουρισμό και την κτηνοτροφία. Ναι αγαπητοί συμπολίτες, στις Άλπεις, Ιταλικές, Ελβετικές και Γαλλικές μόνο γελάδια και τουρίστες συναντάμε. Πρόσφατα ακόμη και η Γερμανία αναζητά χωματερές για τις ανεμογεννήτριες που αποσύρονται, αφήνοντας όμως πίσω τόνους οπλισμένου σκυροδέματος στις πεδιάδες τους.

Στην Ελλάδα όπου δημόσιο έργο ήταν κερδοφόρο μετρώντας μόνο το κυβικά των εκσκαφών και το πόσο τσιμέντο θα πέσει, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε στο ίδιο μοντέλο. Υπόσχονται με τα δυο (αρχικά) αιολικά «πάρκα» (βιασμός της λέξης πάρκο) να δουλέψουν για δυο χρόνια 80 εργάτες. Εκτός του ότι αυτό είναι εξωπραγματικό, δεν μας λένε πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν για πάντα μη αξιοποιώντας το ορεινό περιβάλλον με ορθολογικό, αειφόρο τρόπο. Μας παρουσιάζουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που η σοβαρότητά τους συγκρίνεται με έκθεση μαθητή δημοτικού σχολείου. Μας υπόσχονται αντισταθμιστικά οφέλη (δρόμους, παιδικές χαρές, κλπ) σαν να απευθύνονται με καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, αγαθά που είναι υποχρέωση της πολιτείας να κατασκευάζει και που οι εργολάβοι των ΑΠΕ θα μας χαρίσουν κατασκευάζοντάς τα με δικά μας χρήματα. Άφθονο χρήμα που μυρίζει διαφθορά. Από τον απλό πρόεδρο κοινότητας που του υπόσχονται οι ΑΠΕτζήδες ισόβια θέση φύλακα στο αιολικό «πάρκο» προκειμένου να εκδώσει θετική γνωμοδότηση για αιολικά, μέχρι τους πολιτευτές πολλοί εκ των οποίων όταν θα εκστρατεύσουν προεκλογικά θα έχουν την στήριξη των βαρόνων της οικονομίας που βρίσκονται πίσω από τις μικρές και μεσαίες εταιρείες φάντασμα που έχουν για βιτρίνα.

agrafa

Στους κατοίκους θα μείνουν οι πυλώνες ύψους 200 μέτρων γύρω από τα χωριά τους, τα παιδιά τους θα προσπαθούν να πουλήσουν τις περιουσίες τους να μην ξαναδούν τον πληγωμένο τόπο τους, αλλά κανείς δεν θα ενδιαφέρεται να αγοράσει εξοχικό σε μέρος που κάποτε θύμιζε ελληνική φύση αλλά θα έχει μετατραπεί σε βιομηχανική περιοχή. Στους καταναλωτές θα μείνει η «πράσινη» πανάκριβη ενέργεια που καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι θα εκτοπίσει τον λιγνίτη, και γιατί άλλωστε αφού δεν το κάνει καμιά μεγάλη χώρα που διαθέτει αυτόν τον μαύρο χρυσό και εξελίσσει την τεχνολογία καύσης του με λιγότερους ρύπους. Το δε 80% των χρημάτων αυτών των δήθεν επενδύσεων θα πάνε να ενισχύσουν τις οικονομίες των χωρών κατασκευής των πελώριων ανεμογεννητριών (Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία κλπ).

Τα αιολικά «πάρκα» όπως και τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι ανίκανα να λειτουργήσουν μόνα τους, χρειάζονται να καλύπτονται από καύση υδρογονανθράκων, από την πυρηνική ενέργεια ή έστω από ενέργεια μεγάλων φραγμάτων. Η εξάπλωση των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών (σε καλλιεργήσιμες και άλλες εκτάσεις) έχουν χαρακτηριστεί από παγκοσμίας εμβέλειας επιστήμονες, ως εξάπλωση πανούκλας. Βασικό επιχείρημα για την κατασκευή τους είναι η υπερβολική (αλλά ακόμη μη αποδεδειγμένη) θεωρία της επίδρασης του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή. Αυτός ο εκβιασμός της κοινής γνώμης έρχεται να δικαιολογήσει την επιδότηση τεράστιων ποσών σ αυτήν την βιομηχανία των λεγόμενων ΑΠΕ.

Το «Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων» ζητά από τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση των Αγράφων και της λογικής. Ζητά από τους τοπικούς «άρχοντες» να ξεκαθαρίσουν χωρίς περιστροφές αν στηρίζουν το σχέδιο ολοκληρωτικής κατάληψης των βουνών και των ποταμών από τους εργολάβους των επιδοτήσεων. Ζητάμε από την πολιτεία να στηρίξει τις μικρές (πια) κοινωνίες των ορεινών των Αγράφων σε ένα στρατηγικό σχέδιο για την κτηνοτροφία και τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό. Το «Δίκτυο» από κοινού με άλλες συλλογικότητες της Καρδίτσας, της Ευρυτανίας, αλλά και πανελλαδικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, θα προσφύγει στην Ελληνική δικαιοσύνη ενάντια στο έγκλημα που επιχειρείται. Ήδη ξεκίνησε η εκστρατεία συλλογής υπογραφών (και από την πλατφόρμα avaaz στο διαδίκτυο) που απευθύνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και στην ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος και ενέργειας και Τουρισμού».

Τα Άγραφα θα αντισταθούν όπως πάντα το έπραξαν, μέχρι τέλους!

Πηγή: thessaliatv.gr

Shares