Παροχή Νο 1 ΔΕΗ διαθέσιμη προς οικιακούς καταναλωτές
Σε παλαιότερο άρθρο μας, είχαμε αναρτήσει πίνακες με
τις παροχές που είναι διαθέσιμες προς όλους τους καταναλωτές, είτε είναι οικιακοί πελάτες είτε μεγαλύτεροι (επαγγελματικοί χώροι με μεγάλες απαιτήσεις ρεύματος). Δείτε το άρθρο με τις διαθέσιμες παροχές: Παροχές ΔΕΗ Είναι οι παροχές που είναι διαθέσιμες προς τον καταναλωτή.
Από τον παραπάνω πίνακα, δεν έχει αλλάξει κάτι, ισχύει ανέκαθεν, απλά για τη Νο 1 ίσχυε ότι ΔΕΝ δίνονταν για κατοικίες. Ρητά δόθηκε το ΟΚ από τον ΔΕΔΔΗΕ και για τις κατοικίες πλέον.
Εδώ και πάνω από τρείς μήνες, η ΔΕΗ ”άνοιξε” και την παροχή Νο 1 προς τους οικιακούς καταναλωτές. Ως τώρα, αυτή η παροχή δίνονταν μόνο για χρήση αποθήκης ή βοηθητικών χώρων. Τώρα, ένας καταναλωτής που χρειάζεται μεγαλύτερη επάρκεια σε ρεύμα και δε θέλει το 1χ63Α (γιατί ίσως δεν φτάνουν τα 63Α), ή βρίσκεται σε τοποθεσίες (όπως επαρχία) όπου το 1Χ63Α δεν δίνεται σε οικιακό καταναλωτή, έχει τη δυνατότητα να πάρει παροχή τριφασική 3Χ25Α.
Η ΔΕΗ διαθέτει πλέον την Παροχή Νο 1 προς τον απλό οικιακό καταναλωτή.
Απαιτήσεις τεχνικές
Γενικές Ηλεκτρολογικές απαιτήσεις για κάθε είδους επαύξηση ρεύματος
1) Μεταβαίνουμε στον ΔΕΔΔΗΕ της περιοχής μας να κάνουμε αίτημα επαύξησης, ώστε να έρθει ο ΔΕΔΔΗΕ για αυτοψία στο χώρο μας και να μας δώσει το ΟΚ ότι υπάρχει η δυνατότητα από τον ΔΕΔΔΗΕ για επαύξηση. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ λειτουργεί στα όρια οπότε η δυνατότητα επαύξησης είναι λιγάκι δύσκολη. Όχι ότι δε γίνεται, απλά μπορεί να αργήσει πολύ, ακόμη και αρκετούς μήνες. Γι αυτό, η πρώτη μας ενέργεια είναι η επίσκεψή μας στον ΔΕΔΔΗΕ, όπως προαναφέραμε.
Εφόσον πάρουμε το ΟΚ από τον ΔΕΔΔΗΕ, τότε προχωράμε στις παρακάτω ηλεκτρολογικές εργασίες:
1) Αλλαγή παροχής με νέα αντίστοιχης διατομής για την παροχή που ζητάμε.
2) Τοποθέτηση νέου ηλεκτρολογικού πίνακα, αν δε φτάνει ο χώρος του παλαιού για την τοποθέτηση των νέων εξαρτημάτων
3) ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη) ή Πιστοποιητικό Ηλεκτρικής Εγκατάστασης (στην παλιά ορολογία)
4) Φυσικά, ελέγχουμε τη γείωση, αν δεν υπάρχει ή αν είναι κατεστραμμένη, πρέπει να κατασκευαστεί νέα.
Αφού έχουμε ολοκληρώσει τα βήματα αυτά, τότε μεταβαίνουμε στο ΔΕΔΔΗΕ για την ολοκλήρωση της αίτησης επαύξησης.
Για να αλλάξουμε παροχή ηλεκτροδότησης (επαύξηση ρεύματος) χρειάζονται αρχικά μερικές μετατροπές από τον Ηλεκτρολόγο μας, τις οποίες σας περιγράφουμε παρακάτω:
Νέα παροχή από τον μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ έως τον ηλεκτρολογικό μας πίνακα. Συνήθως, τα περισσότερα παλαιά ή μικρά νέα σπίτια, διαθέτουν μονοφασική παροχή με καλώδιο διατομής 3X10. Το οποίο σημαίνει ότι έχουμε δυνατότητα έως 35Α ισχύ παροχής στο ακίνητό μας. Μερικοί καταναλωτές, επειδή το ρεύμα αυτό δεν έφτανε για τις καταναλώσεις τους, συχνά έκαναν μετατροπή (επαύξηση παροχής) σε Νο 0 (05). Που αμέσως είχαν τη δυνατότητα 50Α ισχύος (63Α στο μετρητή ΔΕΗ). Αυτό απαιτούσε επίσης εργασίες ηλεκτρολογικές πριν την ολοκλήρωση της επαύξησης ΔΗΛ, αλλαγή καλωδίων παροχής από 3Χ10 σε 3Χ16Α. Παρακάτω αναλυτικότερα με ακρίβεια το υλικό που χρειάζεται αντικατάσταση:
Οι πιο Δημοφιλείς επαυξήσεις ρεύματος:
Από παροχή Νο 03 σε παροχή Νο 05 (ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ότι η Νο 05 ΔΕΝ δίνεται στην επαρχία ρωτήστε στο ΔΕΔΔΗΕ της περιοχής σας)
Καλώδιο παροχής από 3Χ10 σε 3Χ16
Αντικατάσταση γενικού διακόπτη με 1Χ63Α.
Αντικατάσταση γενικής ασφάλειας σε 1Χ50Α.
Αντικατάσταση ρελέ διαρροής από 2Χ40Α σε 2Χ63Α
Καλωδιώσεις εντός του ηλεκτρολογικού μας πίνακα
Έλεγχος – μέτρηση – αντικατάσταση γείωσης (αν χρειάζεται)
Από παροχή Νο 03 μονοφασική, σε παροχή Νο 1 τριφασική
Καλώδιο παροχής από 3Χ10 σε 5Χ6. Αν υπάρχει η δυνατότητα, μπορείτε να αφήσετε τα 3Χ10 και να προσθέσετε 2 δεκάρια ακόμη, χρώματος γκρί και καφέ. Αν η παροχή σας είναι παλιά και διαθέτει ήδη γκρί χρώμα αγωγού ουδετέρου, χρειάζεστε μπλέ και καφέ. Αυτά θα σας τα πεί ο ηλεκτρολόγος σας
Αντικατάσταση ίσως (αν δε χωράνε τα παρακάτω) όλου του πίνακα.
Αντικατάσταση γενικού διακόπτη από 1Χ40 σε 3Χ40Α
Αντικατάσταση γενικής ασφάλειας από 1Χ35 σε 3Χ25Α
Αντικατάσταση ρελέ διαρροής από 1Χ40 σε 4Χ40Α
Έλεγχος – μέτρηση – αντικατάσταση γείωσης (αν χρειάζεται)
Από παροχή Νο 03 μονοφασική, σε παροχή Νο 2 τριφασική
Καλώδιο παροχής από 3Χ10 σε 5Χ10 Αν υπάρχει η δυνατότητα, μπορείτε να αφήσετε τα 3Χ10 και να προσθέσετε 2 δεκάρια ακόμη
Αντικατάσταση ίσως (αν δε χωράνε τα παρακάτω) όλου του πίνακα.
Αντικατάσταση γενικού διακόπτη από 1Χ40 σε 3Χ40Α
Αντικατάσταση γενικής ασφάλειας από 1Χ35 σε 3Χ35Α
Αντικατάσταση ρελέ διαρροής από 1Χ40 σε 4Χ40Α
Έλεγχος – μέτρηση – αντικατάσταση γείωσης (αν χρειάζεται)
Θα μου πείτε τώρα, γιατί να πάρω Νο 1 και δεν πάω σε Νο 2 κατ ευθείαν, που θα έχω και 105Α ισχύ; Η απάντηση είναι απλή, καθαρά για οικονομικούς λόγους διότι και τα υλικά που θα χρειαστούμε και οι εργασία του ηλεκτρολόγου, αλλά και το κόστος προς τον ΔΕΔΔΗΕ είναι μικρότερο.
Εξ άλλου, από 35Α δυνατότητα ισχύος στο σπίτι μας, αμέσως, με την παροχή Νο 1 φτάνουμε τα 75Α! Οπότε, αυτή είναι μια καλή κίνηση, εφόσον διπλασιάζουμε και παραπάνω την ισχύ στο σπίτι μας. Μπορούμε λοιπον με αυτό τον τρόπο, να έχουμε άφοβα το θερμοσίφωνο, την κουζίνα, τα κλιματιστικά και τις λάμπες μας, χωρίς το φόβο ότι θα τρέχουμε κάθε λίγο στο ρολόι, να ανεβάζουμε την ασφάλεια. Βέβαια μην το παρακάνετε γιατί θα έχετε και συνέταιρο τον ΔΕΔΔΗΕ μετά….
Διαθέσιμη λοιπόν, η Παροχή Νο 1 για οικιακούς καταναλωτές, με μικρότερο κόστος από το τριφασικό (που λέγαμε ως τώρα) το 3Χ35Α. Αρα, ειδικά σε επαρχία που δεν σας έδιναν το 1Χ63Α …..τρέξτε να προλάβετε το 3Χ25Α!!
Επισκευθείτε την ιστοσελίδα μας και διαβάστε πολύ σημαντικά άρθρα που αφορούν τον επαγγελματία αλλά και τους καταναλωτές https://electricalnews.gr