
Αναβάθμιση δικτύου Φάρος Σαντορίνης-ΜΣ 160ΚVA Βήμα βήμα όλη η διαδικασία
Αυτούς τους εναερίτες, πάντα τους θαύμαζα. Στο σημερινό άρθρο
θα δούμε βήμα βήμα, όλη τη διαδικασία αποξήλωσης ενός μετασχηματιστή 100KVA και τοποθέτηση νέου 160KVA. Επίσης θα δούμε πως κόβονται τα καλώδια χαμηλής στις κολώνες ώστε να γίνει προσθήκη δεύτερης κολώνας και πάλι να ενωθούν όλα μεταξύ τους, αποξήλωση μονωτήρων και τοποθέτηση νέων καθώς και γέφυρες – καλώδια μέσης τάσης από το δίκτυο ως το νέο μετασχηματιστή, θα δούμε τις γειώσεις, ενώσεις, τοποθέτηση Pillar, τοποθέτηση μετασχηματιστή κλπ
Θα δούμε επί ώρες ατελείωτες αυτόν τον …. Μανώλη, σκαρφαλωμένο στην κορυφή από το πρωί που ξεκίνησαν οι εργασίες ως το μεσημέρι όπου τελευταίος κατέβηκε από το στύλο! Όχι ότι έβγαλε τη δουλειά όλη ο Μανώλης, όλοι χειρίστηκαν ο καθένας το κομμάτι του. Κάποια στιγμή, επάνω στις κολώνες βρίσκονται 5 εναερίτες και ο καθένας κάνει τη δουλειά που έχει αναλάβει!!!
Εδώ κατεβαίνει ο παλιός Μ/Σ 100KVA….
Έχει πολύ ενδιαφέρον η όλη διαδικασία, ξεκινώντας από αυτά τα παιδιά που μένουν σκαρφαλωμένα ατελείωτες ώρες επάνω στην κολώνα, που με το ζόρι ήπιαν μια πορτοκαλάδα από το πρωί! Και μάλιστα, οι πορτοκαλάδα ανέβηκε με σχοινί και η κατανάλωσή της έγινε επάνω στην κολώνα. Φυσικά, δε θα σας πω μάρκα πορτοκαλάδας….
Δείτε όμως για μια τέτοια δουλειά, τι διαδικασία ακολουθείται, πόσο οργανωμένη πρέπει να είναι ώστε Να τελειώσει το δυνατόν συντομότερο, χωρίς το παραμικρό λάθος και με ακρίβεια όλες οι κινήσεις.
Ξεκινώντας κόβεται το ρεύμα της μέσης τάσης από το κέντρο. Βραχυκυκλώνονται οι γραμμές της μέσης τάσης, ώστε αν γίνει οποιοδήποτε λάθος από το κέντρο και σηκωθεί η γραμμή, να πέσει αμέσως το σύστημα από βραχυκύκλωμα. Επίσης θα δούμε πως βραχυκυκλώνεται και η γραμμή χαμηλής. Η γραμμές χαμηλής, είναι το δίκτυο διανομής προς τους καταναλωτές. Είναι οι κλασικές κολώνες που βλέπουμε πάντα γύρω μας, οι οποίες διανέμουν το ρεύμα παντού. Όμως, σε τέτοιες εργασίες και παρ όλη τη διακοπή της μέσης τάσης και παρ όλο το βραχυκύκλωμα στη μέση για λόγους ασφαλείας, γιατί βραχυκυκλώνουμε και τις γραμμές χαμηλής; Εφόσον έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση;
Διότι, μπορεί κάποιος ”έξυπνος” καταναλωτής, παίρνοντας μπρος η γεννήτριά του μετά τη διακοπή από τον ΔΕΔΔΗΕ, να μην έχει τηρήσει τους προβλεπόμενους κανόνες κατασκευής υποδομής του ΗΖ με αποτέλεσμα να τροφοδοτηθεί με ρεύμα η ΔΕΗ προς τα πίσω!!! Οπότε, οι εναερίτες που θα εργάζονταν σε μια τέτοια περίπτωση επάνω στις γραμμές…..να έπφταν από τις κολώνες λόγω ηλεκτροπληξίας!! Γι αυτό οι άνθρωποι και έχοντας δει τα μάτια τους πολλά, παίρνουν όλα τα μέτρα ασφαλείας που χρειάζονται για να δουλέψουν με ασφάλεια. Εξ άλλου είπαμε, ο εναερίτης δεν είναι καθόλου μα καθόλου απλό επάγγελμα και έχω πει άπειρες φορές ότι είναι ο Υπάλληλος που μαζί μ αυτούς που εργάζονται στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι οι μόνοι που αξίζουν να έχουν μισθούς υψηλούς.
Θα παρατηρήσετε ότι, ειδικά τα παιδιά που είναι στα επάνω μέρη της κολώνας, από τις 7 το πρωί έως τις 14:00 που τελειώσανε, ΔΕΝ κατέβηκαν από τις κολώνες! Συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά λοιπόν κια καλή συνέχεια στα έργα τους. Να ξέρετε όλοι ότι χάρη σε αυτούς έχουμε ρεύμα.
Να μη σας κουράζω όμως άλλο. Δείτε το πολύ ενδιαφέρον βίντεο, όλης της διαδικασίας βήμα βήμα. Είναι αμοντάριστο, οπότε θα ακούσετε και λίγα κοσμητικά επίθετα, αλλά μη δίνετε σημασία, όλα αυτά είναι στο πρόγραμμα…..