Αναβαθμίζεται το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας

Αναβαθμίζεται το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας

Σε συμφωνία δανειοδότησης ποσού ρεκόρ ύψους 255 εκατ. ευρώ

για την αναβάθμιση και επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας προχώρησαν η ΔΕΗ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία υπογράφτηκε χθες παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Η νέα μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση είναι διάρκειας 20 ετών, με την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα δάνεια που διέθεσε ποτέ η ΕΤΕπ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα.

“Η αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και η κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών προϋποθέτουν σημαντικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση των υποδομών ηλεκτρισμού όλης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλωστε η ΕΤΕπ είναι επί μακρόν εταίρος του Ελληνικού ενεργειακού τομέα, προσφέροντας οικονομική υποστήριξη και εξίσου πολύτιμη τεχνογνωσία”, ανέφερε σε δήλωσή του με αφορμή την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κύριος Μανόλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι “το Ελληνικό Δίκτυο Διανομής είναι πολυτιμότατο περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου ΔΕΗ. Στο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι εξελίξεις της τεχνολογίας και οι Ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα, τα Δίκτυα Διανομής καθίστανται ο σημαντικότερος παράγοντας της ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι τα πάγια του Δικτύου Διανομής θα συνεχίσουν να μας προσφέρουν σταθερές, ελκυστικές αποδόσεις και μάλιστα με μεγέθυνση της ρυθμιζόμενης περιουσιακής μας βάσης μέσα από στοχευμένες επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η υπογραφή της σημερινής πρώτης δανειακής σύμβασης ύψους 155 εκατ. ευρώ από συνολική εγκεκριμένη γραμμή χρηματοδότησης ύψους 255 εκατ. ευρώ είναι εξαιρετικής σημασίας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία για ακόμα μία φορά είναι παρούσα, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των στρατηγικών μας σχεδίων για περαιτέρω ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής σε όλη την ηπειρωτική χώρα και στα νησιά μας. Η ΕΤΕπ είναι στρατηγικός επενδυτικός εταίρος της Επιχείρησης υποστηρίζοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό της πλάνο, για έργα μεγάλης σημασίας, για την οικονομία, τους Έλληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και το περιβάλλον”.

O  Στέφανος Οκταποδάς, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, χαιρέτησε τη συμφωνία και επισήμανε ότι “είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτή τη σημαντική επένδυση η  οποία θα αναβαθμίσει καίριες υποδομές του δικτύου διανομής, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για τους καταναλωτές, την οικονομία και το περιβάλλον”.

“Σε όλη την Ευρώπη αλλά και εδώ στην Ελλάδα, η υλοποίηση νέων σημαντικών επενδύσεων στις υποδομές του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας,
προκειμένου να καλυφθεί η μελλοντική ζήτηση λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, να διασφαλιστεί η αξιόπιστη παροχή ηλεκτρική ενέργειας και να αντιμετωπιστεί η διαφοροποίηση του μίγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΕΤΕπ έχει τη χαρά να χρηματοδοτήσει με 255 εκατ. ευρώ μια νέα επένδυση στο ελληνικό δίκτυο διανομής
ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα ωφελήσει εκατομμύρια πελάτες σε όλη τη χώρα. Η χρηματοδότηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην ισχυρή και σταθερή συνεργασία της ΕΤΕπ με τη ΔΕΗ και στην μεγάλη προϊστορία της ΕΤΕπ ως προς την στήριξη ενεργειακών επενδυτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης, των διασυνδέσεων στα νησιά και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας”, επισήμανε ο Peter Jacobs, επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

Η πρώτη χρηματοδότηση επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2019 έρχεται να στηρίξει ένα εθνικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 510 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, την περίοδο Ιούλιος 2017 – 2020. Η πρώτη δόση της νέας χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τη ΔΕΗ, μητρική εταιρεία του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία ανέρχεται σε 155 εκατ. ευρώ υπεγράφη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα από τον κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε. και τον κ. Ιωάννη Καλτσά, αρμόδιο της ΕΤΕπ σε θέματα δανειοδοτήσεων δημοσίου τομέα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η δανειακή σύμβαση για το υπόλοιπο ποσό των 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να υπογραφεί με την πορεία υλοποίησης του έργου.

Ωφέλεια για τους χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ελλάδα

Η επέκταση του εθνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα καλύψει την αναμενόμενη αυξημένη μελλοντική ζήτηση και θα επιτρέψει στους καταναλωτές ενέργειας
σε όλη τη χώρα να επωφεληθούν από μεγαλύτερη αξιοπιστία στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα κατασκευαστούν νέες γραμμές διανομής μέσης και χαμηλής τάσης
συνολικού μήκους 7.327 χιλιομέτρων, οι οποίες θα βελτιώσουν την απόδοση του δικτύου διανομής και θα αυξήσουν την αντοχή και την ευστάθειά του.

Βελτίωση των συνδέσεων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η αναβάθμιση του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση καλύτερης σύνδεσης των υφισταμένων και προγραμματισμένων αιολικών και φωτοβολταïκών πάρκων σε πόλεις και κωμοπόλεις.

Συνέχιση της ισχυρής μακροχρόνιας παρουσίας της ΕΤΕπ στην Ελλάδα

Την προηγούμενη χρονιά η ΕΤΕπ συμφώνησε να στηρίξει την κατασκευή δύο νέων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Ελλάδα, τoν Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου και το επενδυτικό πρόγραμμα για έξυπνους μετρητές και τη βελτίωση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης.

Τα τελευταία 55 χρόνια η ΕΤΕπ διέθεσε το ποσό των 6,4 δισ ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 2 δισ ευρώ για νέες
επενδύσεις από τη ΔΕΗ σε παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Στα παραπάνω συγκαταλέγεται και η στήριξη νέων επενδύσεων στην αιολική ενέργεια, τη διανομή και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και έργα ασφάλειας εφοδιασμού και η παροχή τεχνικής βοήθειας για την παροχή της αποκτηθείσας εμπειρίας από παρόμοια προγράμματα σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Πηγή: emea.gr

Shares