Αλεξικέραυνα – μικρές συμβουλές

Αλεξικέραυνα – μικρές συμβουλές

Ερωτήσεις – μικρές συμβουλές για αλεξικέραυνα κεραυνούς – καταιγίδες – κακοκαιρία. Γενικότερα τι κάνουμε σε κάθε περίπτωση.

Μικρές συμβουλές ώστε να προστατευτούμε, ακόμη και όταν είμαστε μέσα στο σπίτι μας;

 

Α) Το αλεξικέραυνο έλκει τον κεραυνό;

 

Μια συνιθισμένη απορία πολλών είναι εάν το αλεξικεύραυνο, λόγω των χαρακτηριστικών και του τρόπου λειτουργίας του, έλκει τους κεραυνούς.

 

Δηλαδή, μήπως δεν θα χτυπούσε κεραυνός στο κτίριο, ενώ τώρα με την εγκατάσταση ενός αλεξικέραυνου οι κεραυνοί και αντί να κτυπήσουν αλλού, θα έλκονται από το νέο αλεξικέραυνο.

 

Είναι ένας μύθος αρκετά διαδεδομένος που συντηρείται, αφού πολλές φορές δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν τεκμηριωμένα ούτε και οι έμποροι υλικών αντικεραυνικής προστασίας (βλέπετε πολλοί ενδιαφέρονται να πουλήσουν και όχι να προστατέψουν ζωές και περιουσίες)…

 

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι, το αλεξικέραυνο θα έλξει τον κεραυνό παρέχοντας μια ελεγχόμενη δίοδο γι΄αυτόν. Δεν θα έλξει όμως έναν κεραυνό που αλλιώς θα κτυπούσε χιλιόμετρα μακριά, ούτε θα προκαλέσει πτώση κεραυνού από το πουθενά! Απλά θα “συλλάβει” έναν κεραυνό ο οποίος ούτως ή άλλως θα κτυπούσε κάπου στην ακτίνα κάλυψης του αλεξικέραυνου.

 

Δηλαδή, χωρίς την ύπαρξη του αλεξικέραυνου, ο κεραυνός θα κτυπούσε στο κτίριο, σε κάποια κεραία ή κολώνα, στον κήπο κ.ο.κ. Ενώ με την ύπαρξη του αλεξικέραυνου, αυτός ο κεραυνός (που ούτως ή άλλως θα κτυπούσε κάπου κοντά, στην ακτίνα κάλυψης του αλεξικέραυνου) θα περάσει μέσα από το αλεξικέραυνο.

 

Β) Τι κάνουμε σε περίπτωση καταιγίδας ή όταν είμαστε σε περιοχή που δέχεται κεραυνούς;

Χρησιμοποιούμε ασύρματο σταθερό τηλέφωνο.

Δεν κάνουμε μπάνιο όσο ακούμε βροντές

 

 

Δεν χρησιμοποιούμε ενσύρματο τηλέφωνο εν μέσω κακοκαιρίας.

Έχουμε τοποθετήσει (φτηνά έστω) προστατευτικά τάσης στης πρίζες που τροφοδοτούν υπολογιστές, τηλεοράσεις και όλες τις ακριβές ηλεκτρικές συσκευές.

Αρκετά πολύπριζα διαθέτουν προστατευτικό τάσης και για τηλεφωνικές γραμμές – καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε, έχουν ελάχιστο κόστος.

 

Όσο βλέπουμε αστραπές δεν βγαίνουμε στο μπαλκόνι και σε καμία περίπτωση δεν ακουμπάμε τα κάγκελα του ή τα μεταλλικά λούκια για το νερό της βροχής. Επίσης αποφεύγουμε να ακουμπάμε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες.

 

 

Έχουμε τοποθετήσει αντικεραυνικό στον ηλεκτρικό πίνακα, αν το αντέχει η τσέπη μας.

 

 

Όταν κανείς στέκεται οπουδήποτε σε ώρα κακοκαιρίας πρέπει να προτιμά να έχει τα πόδια κλειστά, γιατί μπορεί η διαφορά δυναμικού μεταξύ των σημείων των ανοικτών ποδιών (βηματική τάση) να του προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες.

 

 

Εννοείται ότι βγαίνουμε κατευθείαν από τη θάλασσα

 

Αποφεύγουμε τη χρήση ομπρέλας

 

 

Σε εξοχή, καλύτερα να κλειστούμε στο κοντινότερο ταβερνάκι, παρά να κάνουμε επιβίωση στο βουνό ανάμεσα ή όχι στα δέντρα…

 

 

Γ) Αν αφορά το σπίτι μας,

κατασκευάζουμε αλεξικέραυνο και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας….αντικεραυνικά σε πίνακες…πρίζες…τηλεφωνικές πρίζες και ειδικά σε πρίζες TV

 

Ήταν περιληπτικά μερικές χρήσιμες συμβουλές

 

Περισσότερα για αλεξικέραυνα μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: aleksikerauna

 

 

Shares