Νέο AFDD με στοιχείο ανίχνευσης διαρροής, της ΑΒΒ

Νέο AFDD με στοιχείο ανίχνευσης διαρροής, της ΑΒΒ

Από τις γνωστές εταιρείες στην Ελλάδα, η πρώτη που έφερε και πωλεί κανονικά εδώ και πάνω από ένα χρόνο

ανιχνευτές τόξου με στοιχείο μικροαυτόματου και ρελέ διαρροής, δηλαδή 3 σε ένα, ήταν η αγαπητή μας Legrand. Στον νέο της κατάλογο του 2019 η ΑΒΒ παρουσιάζει επίσης AFDD 3 σε 1 δηλαδή, ανιχνευτή τόξου, μικροαυτόματο και ρελέ διαρροής!

Άργησε αλλά ήρθε. Θα θυμάστε ένα τεστάκι που κάναμε με ανιχνευτή τόξου πριν λίγο καιρό της ΑΒΒ και της LEGRAND, στο πανελάκι δοκιμών που έχουμε ετοιμάσει.

Αναφέρονται και οι τιμές του απλού AFDD στον νέο τιμοκατάλογο. Οι τιμές του… 3 σε 1, έχουν την ένδειξη: Κ.Ε. δηλαδή (Κατόπιν Ερώτησης!!) εννοείται ότι η τιμή καταλόγου θα έρχεται περίπου στα 200+ ευρώ για ένα τέτοιο AFDD, όταν το 2 σε 1 έρχεται στα 157-200 ευρώ.

Όμως, αν αναλογιστούμε τα οφέλη μιας τέτοιας μονάδας στο ”επικίνδυνο” κύκλωμά μας, αξίζει τα λεφτά του.

Η υποστηριζόμενη καμπύλη του καταλόγου είναι η ”C”, αλλά πιθανώς, κατόπιν παραγγελίας και αν μπορείτε να περιμένετε ακόμη και 4 μήνες (lol) θα υποστηρίζεται και η ”Β”

Επίσης, θα παρατηρήσετε ότι το 3 σε 1, το νέο AFDD έχει δύο μπουτόν δοκιμής. Το αριστερό το πορτοκαλί είναι για το ARC test και το δεξί το λευκό για το test του ρελέ διαρροής.

Τέλος, να υπολογίσετε ότι για την τοποθέτηση του 3 σε 1 ο χώρος που χρειαζόμαστε στον ηλεκτρικό μας πίνακα είναι 3 στοιχεία. Δηλαδή όσο χώρο πιάνουν 3 αυτόματες ασφάλειες μαζί. Άρα, αν θέλουμε να αλλάξουμε μια αυτόματη και στη θέση της να τοποθετήσουμε ένα τέτοιο νέο AFDD, ο χώρος ο έξτρα που χρειαζόμαστε είνια ακόμη 2 στοιχεία. Αν υπολογίσουμε ότι το κάθε στοιχείο είναι περίπου 18χιλιοστά (από 17 και κάτι έως 18) τότε θέλουμε 3,6εκατοστά.

Παρακάτω, μπορείτε να κατεβάσετε τον νέο τιμοκατάλογο της ΑΒΒ http://search.abb.com/library/Download.aspx?DocumentID=9AKK106713A4376&LanguageCode=el&DocumentPartId=&Action=Launch και στην σελίδα 1/37 του καταλόγου θα βρείτε τα AFDD

Παρακάτω, μπορείτε να θυμηθείτε 2 πρόχειρα τεστ που κάναμε και με τα δύο AFDD της ΑΒΒ και της Legrand…

Και μην ξεχνιόμαστε, είπαμε ότι τα AFDD δεν κάνουν για χρήση ως γενικά. Δηλαδή, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τέτοιο ως γενικό ρελέ πχ και να μας ανιχνεύσει τόξο χαμηλής ισχύος. Εξάλλου, έρχονται μέχρι τα 20Α. Και συγκερκιμένα, από 6Α έως 20Α το πιο μεγάλο σε ισχύ. Άρα, μπορούμε να κάνουμε χρήση μόνο σε κυκλώματα ισχύος έως θερμοσίφωνα, δηλαδή έως 4kW (4000watt)!

Shares