Η ιστορία του τηλεφώνου και της επικοινωνίας

Η ιστορία του τηλεφώνου και της επικοινωνίας

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ είναι ένα τεχνολογικό…

…μουσείο, που ιδρύθηκε το 1990. Η συλλογή του ξεπερνά τα 4.500 μουσειακά αντικείμενα και περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό για τις τηλεπικοινωνίες. Που αλλού θα έχετε την ευκαιρία να ξαναδείτε ένα υπέροχο κόκκινο τηλέφωνο με κερματοδέκτη, που βρίσκαμε κάποτε στα περίπτερα για να εξυπηρετηθούμε;

thl1

Η θρυλική κόκκινη συσκευή που βρισκόταν τη δεκαετία του ’80 στα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα

Ακόμη και αν βρείτε όμως κάπου ξεχασμένο ένα τηλέφωνο σίγουρα δεν μπορείτε να δείτε τα εξαρτήματά του, όπως παρουσιάζονται στο μουσείο του ΟΤΕ και μπορείτε και εσείς να τα παρατηρήσετε στην επόμενη φωτογραφία.

thl2

Για την συναρμολόγηση του αποκαλούμενου κόκκινου τηλεφώνου, χρειάζονται πολλά μικρά εξαρτήματα που μπορεί κανείς να τα παρατηρήσει στην ειδική προθήκη.

Μπορεί σήμερα να μας φαίνονται σαν αρχαιολογικά εύρηματα, αλλά είναι κομμάτια της σύγχρονης εποχής και ένα σημαντικό κεφάλαιο των αναμνήσεών μας!

Το μουσείο διαθέτει ακόμα εκθέματα από την αρχαιότητα, καθώς η τηλεπικοινωνία ήταν πάντα μια τεράστια ανάγκη των οργανωμένων κοινωνιών. Άλλωστε το τύμπανο και τα πνευστά, όπως η σάλπιγγα και το κέρας, ήταν οι πρώτοι τρόποι μετάδοσης των μηνυμάτων. Οι αρχαίοι Έλληνες αποδίδουν την εφεύρεση της σάλπιγγας στην Αθήνα ή στους Τυρρηνούς.

Πως έμαθαν την άλωση της Τροίας στις Μυκήνες;

Το μήνυμα για την πτώση της Τροίας ταξίδεψε, σύμφωνα με τον Αισχύλο από την Τροία στις Μυκήνες μέσω ενός δικτύου με τρεις εξάδες από φρυκτούς (πυρσούς) διανύοντας 550 χιλιόμετρα μέσα σε μια νύχτα! Αν μη τι άλλο το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό για την εποχή. Αυτές ήταν οι περίφημες φρυκτωρίες.

thl3

Το σύστημα με τις Φρυκτωρίες παρουσιάζεται στον ειδικό χάρτη όπου εμφανίζει με φωτεινές ενδείξεις τους πυρσούς να ανάβουν και να μεταδίδουν το μήνυμα από την Τροία στις Μυκήνες.

Ένας πανάρχαιος τρόπος οπτικής επικοινωνίας μέσω φωτεινών σημάτων από οχυρωμένους σταθμούς σε υπερυψωμένα σημεία. Μια αρχαία αλλά λειτουργική τεχνολογία, για την οποία οι επισκέπτες του μουσείου έχουν να μάθουν πολλά, παρατηρώντας τα εκθέματα και ακούγοντας την ξενάγηση από το εξειδικευμένο προσωπικό.

thl4

Χειροκίνητη επιτραπέζια πολυτελής τηλεφωνική συσκευή σουηδικής κατασκευής μοντέλο Σκέλετον, γνωστή ως ραπτομηχανή, πατέντα του 1882. Έτος κατασκευής 1892.

Η Συλλογή

thl5

Το πρώτο καλωδιακό ελληνικό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος» έφερε την τηλεφωνία στα νησιά.

Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα για τους επισκέπτες είναι όταν φθάνουν στην εποχή που ανακαλύπτονται τα τηλέφωνα.

Το 1876 ο ήχος μεταφέρεται για πρώτη φορά και σύντομα θα εκμηδενίσει τις αποστάσεις και θα αλλάξει την οικονομία, τις κοινωνικές σχέσεις, ακόμη και τις πολεμικές αναμετρήσεις. Είναι μια μεγάλη τεχνολογική και πολιτισμική επανάσταση.

Πολύ απλά, η συσκευή μετασχηματίζει τις ηλεκτρικές ταλαντώσεις σε ηχητικές και αποτελείται από πομπό και δέκτη. Εφευρέτης είναι ο Αλεξάντρερ Γκράχαμ Μπελ.

Στην Ελλάδα το 1892 επί πρωθυπουργίας Χαρίλαου Τρικούπη ψηφίζεται ο νόμος «Περί τηλεφωνικής συγκοινωνίας» που καθιερώνει το τηλεφωνικό μονοπώλιο και το απόρρητο.

Το 1931 ιδρύεται η ΑΕΤΕ (Ανώνυμος Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία) και το 1949 ιδρύεται ο ΟΤΕ, που αναλαμβάνει να φθάσει η τηλεφωνία στα μεγάλα αστικά κέντρα και σταδιακά σε κάθε χωριό.

Ένα έργο, κάθε άλλο παρά εύκολο, σε μια χώρα με τεράστιες ανοικτές πληγές από τον πόλεμο και τον εμφύλιο.

Τότε φθάνει στη χώρα το πρώτο πλοίο, ειδικά κατασκευασμένο για την πόντιση και συντήρηση τηλεφωνικών καλωδίων μεταξύ των ελληνικών νησιών.

Μεταβιβάζεται από την αμερικανική κυβέρνηση στην Ελλάδα το 1947 και παραδίδεται στον ΟΤΕ το 1949 για να μετονομαστεί σε «Θαλής ο Μιλήσιος».

Υπηρετεί τις τηλεπικοινωνίες μέχρι το 1983 ενώ το 1991 παραχωρείται στο Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, ώστε να γίνει Πλωτό μουσείο για Πολιτιστικούς Εκπαιδευτικούς και Επιστημονικούς σκοπούς.

thl6

Όλα τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα είναι δωρεάν και προσφέρονται σε παιδιά, εφήβους, οικογένειες και κοινωνικές ομάδες.

Τα παιδιά που παρακολουθούν τις ξεναγήσεις εντυπωσιάζονται με τις παλαιότερες συσκευές και απορούν πως ήταν δυνατόν να μιλάς στο εξωτερικό ρίχνοντας κέρματα. Σας θυμίζει κάτι η παρακάτω εικόνα;

thl7
Τηλεφωνικός κερματοδέκτης σε δημόσιο χώρο.

Οι αναμνήσεις τρέχουν γρήγορα στο μουσείο του ΟΤΕ καθώς οι συσκευές είναι μια ζωντανή μαρτυρία του παρελθόντος και συνδέονται με φράσεις που ακόμη αντέχουν στην καθημερινότητά μας, όπως το περίφημο: «πάρε το μηδέν, δε σε ακούω». Ήταν η εποχή που η τηλεφωνική γραμμή ήταν δυσεύρετη και η ανθεκτική μαύρη συσκευή είχε καντράν με αριθμούς. Άξιζε όμως γιατί άντεχε μια ολόκληρη ζωή.

thl8

Αν θυμάστε κάποιοι έβαζαν λουκέτο στο καντράν στη θέση μηδέν για να κλειδώσουν τη δυνατότητα για υπεραστικές κλήσεις, που πάντα ξεκινούσαν με το μηδέν.Ήταν μια συνηθισμένη ενέργεια για την επικοινωνία συνήθως με το χωριό ή τον συγγενή στην ξενιτιά.

Στην επόμενη φωτογραφία μπορείτε να δείτε ότι το μουσείο του ΟΤΕ απεικονίζει την εξέλιξη των συσκευών από το 1885 μέχρι το 1960. Αυτός ο τελευταίος τύπος συσκευής άντεξε σχεδόν είκοσι χρόνια, πριν βγουν τα πλήκτρα.

thl9

Η πιο πρόσφατη επανάσταση στην επικοινωνία μεταξύ πολιτών ήταν η κινητή τηλεφωνία. Το κινητό βαλιτσάκι ήταν πειραματικό και δεν κυκλοφόρησε καθόλου στην αγορά. Το χρησιμοποίησαν κυρίως επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ. Πρώτοι χρήστες ήταν οι δημοσιογράφοι που μετέδιδαν έκτακτα γεγονότα.

thl10

Το πρώτο κινητό-βαλιτσάκιε 2,6 κιλά.

Τα πρώτα κινητά που βγήκαν στην αγορά και άλλαξαν τον τρόπο επικοινωνίας ήταν αρκετά μεγάλα συγκριτικά με τα σημερινά, είχαν κεραία, υψηλό κόστος και έμειναν στην ιστορία ως οι «παντόφλες».

thl11

Σταδιακά οι τιμές των κινητών συσκευών μειώθηκαν και σε αυτό βοήθησαν ιδιαίτερα τα κουπόνια και οι προσφορές των εφημερίδων! Ιδού μερικά από τα πιο διάσημα μοντέλα των 90ς.

thl12

thl13

Φυσικά ένα μουσείο ταξιδεύει τον επισκέπτη ακόμη πιο μακριά στην εποχή που κυριάρχησε ο Samuel Finley Morse, που επινόησε το μηχανισμό αποστολής και λήψης ηλεκτρικών σημάτων, το 1837. Η εφεύρεση συνδυάστηκε με κωδικοποιημένο αλφάβητο αποτελούμενο από τελείες και παύλες, που φέρει το όνομα του δημιουργού της. Στην Ελλάδα η πρώτη τηλεγραφική γραμμή εγκαθίσταται το 1859 μεταξύ Πειραιά- Σύρου- Χίου- Σμύρνης και Χίου- Κρήτης- Αλεξάνδρειας.

thl14

Χειριστήριο Μορσικού τηλέγραφου του Τηλεγραφείου Αθηνών. Χρονολογείται από την έναρξη της τηλεγραφίας στην Ελλάδα.

thl15

Χειροκίνητη επιτραπέζια πολυτελής τηλεφωνική συσκευή σουηδικής κατασκευής μοντέλο Σκέλετον γνωστή ως ραπτομηχανή πατέντα 1882 έτος κατασκευής 1892

Ασύρματος τηλέγραφος

Μετάδοση μηνυμάτων με τη χρήση ραδιοκυμάτων από τον Ιταλό εφευρέτη Γουλιέλμο Μαρκόνι. Επιτυγχάνει για πρώτη φορά την ασύρματη εκπομπή και λήψη σημάτων το 1895. Η αξία του ασύρματου στη ναυσιπλοΐα αποδεικνύεται σωτήρια για 712 επιβάτες στο ναυάγιο του Τιτανικού. Στον δεύτερο όροφο του μουσείου οι πιτσιρικάδες παρακολουθούν την εξέλιξη των τηλεφωνικών κέντρων.

thl6

Εκεί βρίσκεται και το τηλεοπτικό studio OTE, που είναι ένα από τα πρώτα στούντιο παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος στην Ελλάδα (1965). Αποτελείται από control room για έλεγχο ήχου, εικόνας, πλάνων σκηνοθέτη καθώς και έξι μόνιτορς. Επιπλέον διαθέτει δύο μηχανήματα προβολής ταινιών (τελεσινέ) για τη μετατροπή των κινηματογραφικών ταινιών σε τηλεοπτικό σήμα.

thl17

Τηλεοπτικό στούντιο ΟΤΕ

Αυτά δεν είναι παρά μόνο μερικά εκθέματα από το πλούσιο μουσείο του ΟΤΕ, που σχεδιάζει εξειδικευμένα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα ανά κατηγορία και ηλικιακή ομάδα κοινού. Η είσοδος, η ξενάγηση, καθώς και τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα προσφέρονται από τον ΟΤΕ δωρεάν.

πηγή: mixanitouxronou.gr

Shares