Παράνομοι ηλεκτρολόγοι – Έγγραφο της ΠΟΣΕΗ προς αρμόδιο υπουργείο

Παράνομοι ηλεκτρολόγοι – Έγγραφο της ΠΟΣΕΗ προς αρμόδιο υπουργείο

Την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της αδειοδότησης για την άρση

γραφειοκρατικών εμποδίων κατά την άσκηση του επαγγέλματος, εκτέλεσης, συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και την προάσπιση του υγιούς ανταγωνισμού προέταξαν ως αναγκαία βήματα τα μέλη του Συνδέσμου Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων ν. Λάρισας.

Στην ετήσια τακτική γενική συνέλευσή τους που διεξήχθη την περασμένη Τρίτη στο επιμελητήριο, διοίκηση και μέλη ανέλυσαν τα θέματα που αφορούν στον κλάδο τους σχετικά με τη φορολογική-ασφαλιστική νομοθεσία, ανέδειξαν την ανάγκη της περιφρούρησης απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση των συνθηκών του επαγγέλματος και την προώθηση των θεσμικών αιτημάτων τους.

Όπως επισήμανε κατά τον ετήσιο διοικητικό απολογισμό ο πρόεδρος του συνδέσμου Δημήτρης Μπίκας, αν και η συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης του κατασκευαστικού τομέα. έχει περιορίσει σημαντικά το πεδίο δραστηριοποίησης των επαγγελματιών του χώρου ωστόσο “ως κλάδος οφείλουμε να σεβαστούμε την τέχνη μας και να διεκδικήσουμε με ζήλο το μερίδιο που μας αναλογεί στην αγορά, απομονώνοντας οποιονδήποτε δεν διαθέτει τα νόμιμα προσόντα για να εκτελεί το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη”.

Υπογραμμίζοντας τα οφέλη του σωστού και ασφαλούς επανελέγχου των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των καταστημάτων και των οικιακών χώρων στάθηκε ιδιαίτερα στους κινδύνους που καιροφυλακτούν και στα ατυχήματα που προκαλούνται όταν τις εργασίες τους αναλαμβάνουν άπειροι και παράνομοι ηλεκτρολόγοι. Υπ αυτό το πρίσμα σύστησε στους καταναλωτές να τηρούν ευλαβικά τους κανόνες ασφαλείας των εγκαταστάσεών τους και να ενημερώνονται από τους επαγγελματίες για τα μέτρα προστασίας που προσφέρονται.

Σχετικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τη “μαύρη εργασία” που αποτελεί και ένα από τα βασικά προβλήματα του κλάδου να σημειώσουμε πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων έχει ζητήσει ήδη τη βοήθεια της Αστυνομίας. Η Ομοσπονδία έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο στο Υπ. Δημοσίας Τάξης στο οποίο ανέφερε ότι η οικονομική κρίση στην χώρα έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στον κλάδο, καθώς πολλές επιχειρήσεις ανάληψης έργων έκλεισαν, αλλά κάποιες συνέχισαν να λειτουργούν παράνομα, με «μαύρη» εργασία, με χαμηλές τιμές, χωρίς παραστατικά και απόδοση φόρων, με αποτέλεσμα να χάσουν την δουλειά τους πολλοί επαγγελματίες. Ανέφεραν συγκεκριμένα, ότι αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μειωθεί ο αριθμός των μελών των σωματείων, καθώς πολλοί «έμειναν στον δρόμο» από περίπου 11.000 που ήταν το 2008, σε 4.900 σήμερα.

Ανάλογη είναι και η εικόνα, από πλευράς μελών και στο τοπικό σωματείο όπου από τα 280 μέλη που συγκροτούσαν το σύνδεσμο πριν από 5-6 χρόνια σήμερα είναι περίπου 120, ενώ στις περσινές εκλογές για την ανάδειξη των νέων διοικητικών οργάνων στις κάλπες προσήλθαν λιγότεροι από 100.

Shares