TruVis – Νέα τεχνολογία ανίχνευσης για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών – Βίντεο

TruVis – Νέα τεχνολογία ανίχνευσης για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών – Βίντεο

Στα πλαίσια μιας πανευρωπαϊκής συνεργασίας, η G4S

φέρνει στην Ελλάδα την νέα τεχνολογία σωματικού ελέγχου του συστήματος Thruvis, που σχεδιάστηκε για την ανίχνευση αντικειμένων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές ενέργειες, προσφέροντας αποτελεσματική ασφάλεια, με αξιοπιστία, λειτουργικότητα, ταχύτητα και καθόλου επιβάρυνση της ανθρώπινης υγείας.

Στην Ελληνική αγορά ήρθε το νέο σύστημα σωματικού ελέγχου για την ανίχνευση επικινδύνων αντικειμένων, με την ονομασία ThruVis που βασίζεται στην τεχνολογία Terahertz και στοχεύει στην πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων σε χώρους μαζικής συνάθροισης αλλά και άλλων εγκληματικών ενεργειών. Το σύστημα – που κατασκευάζει η Βρετανική εταιρία Digital Barriers – παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Μεγάλη Βρετανία, που το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων. Μάλιστα, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε πολλές κρίσιμες εγκαταστάσεις και εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα στη μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν των θυμάτων της τελευταίας επίθεσης στο Μάντσεστερ.

Το σύστημα ThruVis, επιτυγχάνει την ανίχνευση κρυμμένων όπλων, εκρηκτικών ή άλλων αντικειμένων κάτω από τα ρούχα ατόμων που βρίσκονται εν κινήσει ή είναι στατικοί, μέσω πολύ ευαίσθητων ειδικών καμερών Terahertz, που αναγνωρίζουν τα διαφορετικά επίπεδα ενέργειας που εκλύει με φυσικό τρόπο το ανθρώπινο σώμα – όπως και κάθε άλλο αντικείμενο.

Ένα επιπλέον ισχυρό επίπεδο προληπτικής ασφάλειας για κρίσιμες εφαρμογές

Η συγκεκριμένη τεχνολογία που υιοθετεί το σύστημα ThruVis, αξιοποιείται κυρίως για αυτό που ονομάζουμε «edge-screening», δηλαδή για το έλεγχο των ατόμων στο “κέλυφος” ενός κτιρίου ή μιας εγκατάστασης, στοχεύοντας στον έγκαιρο εντοπισμό ατόμων που φέρουν όπλα, εκρηκτικά ή άλλα επικίνδυνα αντικείμενα, πριν αυτοί εισέλθουν σε χώρο όπου υπάρχει μεγάλη συνάθροιση κοινού.

Για παράδειγμα, αυτό το σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί στις εισόδους ενός αεροδρομίου έτσι ώστε να ελέγχει όσους εισέρχονται στους χώρους του κτιρίου και να εντοπίζει άμεσα αν κάποιος φέρνει επικίνδυνα αντικείμενα, πριν προλάβει να φτάσει σε περιοχές μεγάλης συνάθροισης όπως είναι τα γκισέ των check-in.

Στην ουσία, το ThruVis παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στην είσοδο των κτιρίων και γενικότερα των χώρων που θέλουμε να προστατέψουμε, χωρίς όμως να εμποδίζεται η ομαλή ροή του κόσμου και χωρίς να δημιουργούνται ουρές. Προσφέροντας αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα, το σύστημα ThruVis είναι ιδανικό για πολυσύχναστους χώρους, όπου απαιτείται αποτελεσματικός έλεγχος των ατόμων που εισέρχονται, χωρίς όμως καθυστερήσεις. Τέτοιοι χώροι είναι: αεροδρόμια, σταθμοί τρένων και γενικότερα σταθμοί μέσων μεταφοράς, γήπεδα, βιβλιοθήκες, μεγάλα καταστήματα, συνεδριακά κέντρα, δημόσιοι χώροι, πολιτιστικά κέντρα, χώροι εκδηλώσεων, φυλακές κ.α.

Πέρα όμως από την anti-terror λειτουργία, το σύστημα ThruVis μπορεί να αξιοποιηθεί και για τον έλεγχο εξερχόμενης κίνησης, με σκοπό την αποτροπή κλοπής αντικειμένων (loss prevention). Δηλαδή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο ατόμων που εξέρχονται από μια κτιριακή εγκατάσταση για την ανίχνευση αντικειμένων που μπορεί να έχουν κλαπεί, όπως για παράδειγμα, από ένα μεγάλο κατάστημα, μια παραγωγική μονάδα ή μια αποθήκη ή άλλες εγκαταστάσεις όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος κλοπών.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σύστημα δεν ανιχνεύει αντικείμενα μέσα σε τσάντες ή παπούτσια.

Πως λειτουργεί

Όπως προαναφέρθηκε, το σύστημα ThruVis βασίζεται σε κάμερες τεχνολογίας Terahertz, που έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν τη φυσική ενέργεια που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα και συγκεκριμένα τις διαφορές των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στο επίπεδο του φάσματος που είναι το Terahertz. Τα υπό έλεγχο άτομα δεν χρειάζεται να σταθούν σε κάποιο ειδικό χώρο ελέγχου, καθώς αυτός πραγματοποιείται σε ανύποπτο χρόνο και χώρο, ενώ αυτοί κινούνται κανονικά χωρίς να είναι σε θέση να αντιληφθούν την ύπαρξη της κάμερας στο χώρο.

Στην μονάδα του συστήματος, ενσωματώνεται η κάμερα Terahertz, αλλά και μια κανονική κάμερα, έτσι ώστε ο χειριστής να βλέπει στην οθόνη του και τις δυο εικόνες. Δηλαδή, την εικόνα που δίνει η κάμερα Terahertz κάτω από τα ρούχα και ακριβώς δίπλα, μια κανονική εικόνα του ατόμου προκειμένου να μπορεί να εντοπιστεί εύκολα αν χρειαστεί. Η μονάδα του συστήματος με τις δυο κάμερες, μπορεί να είναι φορητή, δηλαδή να μετακινείται πολύ εύκολα ανάλογα με το που θέλουμε να τοποθετηθεί…

Υπάρχει φυσικά και σταθερό σύστημα το οποίο μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια γυψοσανίδα, ύφασμα ή κάποια άλλη ειδική κατασκευή, ώστε να μην γίνεται καθόλου αντιληπτό από τους διερχόμενους, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, έτσι ώστε να μην είναι κανείς προετοιμασμένος.

Το σύστημα ανιχνεύει εκρηκτικές ύλες, όπλα και πάσης φύσεως υγρά, πλαστικά, μέταλλα χωρίς περιορισμό, χαρτί και σκόνες.

Παθητική τεχνολογία που δεν επιβαρύνει καθόλου την υγεία

Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το σύστημα ThruVis προστατεύει απόλυτα την ανθρώπινη υγεία.  Αφού, στο συνεχές φάσμα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, η περιοχή των Terahertz είναι αριστερά από το οπτικό (αυτό που βλέπει το ανθρώπινο μάτι) και ακριβώς δίπλα από τα μικροκύματα. Άρα, βρίσκεται στην περιοχή του φάσματος που δεν επηρεάζει την υγεία του ανθρώπου, σε αντίθεση με τα X-Ray ή Gamma-Rays, που είναι τέρμα δεξιά στο φάσμα και είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο.

Η λειτουργία του είναι πλήρως παθητική, αφού ανιχνεύει την ενέργεια που ήδη υπάρχει στη περιβάλλουσα ατμόσφαιρα – δεν εκπέμπει δηλαδή κάποια ενέργεια όπως τα X-rays και Body Scanner – οπότε δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την υγεία του ανθρώπου και ειδικότερα των εγκύων, των ανθρώπων με βηματοδότες αλλά και άλλων ευαίσθητων κατηγοριών. Αυτό σημαίνει, ότι ο σωματικός έλεγχος μπορεί να γίνεται όσο συχνά χρειάζεται, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ειδικά σε κτίρια όπου τα ίδια άτομα εισέρχονται και εξέρχονται καθημερινά. Επίσης, το σύστημα δεν διαγράφει τα χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος, έτσι ώστε να μην παραβιάζει προσωπικά δεδομένα.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε το ThruVis αντιμετωπίζει με επιτυχία τις σύγχρονες προκλήσεις στο τομέα της προληπτικής ασφάλειας για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών και άλλων εγκληματικών ενεργειών, προσφέροντας υψηλή ακρίβεια ανίχνευσης, με ταχύτητα, ευκολία και λειτουργικότητα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην G4S

 

Πηγή: https://www.securitymanager.gr/

 

ΠΟΛΥΜΕΣΑ

Shares