Software Υπολογιστή – όλα τα απαραίτητα προγράμματα – οδηγίες
Σκέφτηκα να συγκεντρώσω όσες εφαρμογές είναι απαραίτητες
και πολύ χρήσιμες για όλους τους χρήστες υπολογιστή (έμπειρους και μη). Είναι προγράμματα τα οποία, αφού έχουμε εγκαταστήσει το λειτουργικό μας, πρέπει να διαθέτει ο κάθε υπολογιστής για να είναι πλήρως λειτουργικός, γρήγορος, ελεγχόμενος.
Θα ξεκινήσω δίνοντάς σας ένα link από το οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε ελεύθερα και εντελώς δωρεάν όλες τις εκδόσεις Windows και Office. Εννοείται ότι διαθέτουμε κλειδί ενεργοποίησης για τα προϊόντα της microsoft.
Μπορείτε να κατεβάσετε όποια έκδοση θέλετε, ακολουθώντας όλα τα βήματα από εδώ
Αφού λοιπόν έχουμε εγκαταστήσει το λειτουργικό μας σύστημα και κάποια εφαρμογή Office, χρειαζόμαστε πολλές μικρές, απλές και εύχρηστες εφαρμογές, από διαγνωστικά εργαλεία, παρατήρηση θερμοκρασιών, players κλπ. Τις περισσότερες από αυτές σας τις παραθέτω παρακάτω.
Καλό θα είναι να επιλέγουμε πάντα για download τις επίσημες πηγές και όχι διάφορα site που διαθέτουν τα προγράμματα στη βάση δεδομένων τους δίνοντάς σας έναν βοηθό download ο οποίος εγκαθιστά στον υπολογιστή σας ότι θέλει αυτός.
Μη ξεχνάμε ότι σχεδόν όλα τα προγράμματα τα οποία δεν είναι από τις επίσημες πηγές, διαθέτουν ένα κάρο σκουπίδια προγράμματα που μας τα εγκαθιστούν με το έτσι θέλω στον υπολογιστή μας. Γι αυτό το λόγο, είτε από επίσημη πηγή είτε από οπουδήποτε την ώρα της εγκατάστασης κάποιου προγράμματος, ΔΕΝ πατάμε …..επόμενο …..επόμενο κλπ, αλλά επιλέγουμε : ”Προσαρμοσμένη εγκατάσταση” , οπότε αν κάποιο πρόγραμμα διαθέτει διάφορα σκουπίδια όπως : toolbar κλπ να τα αποεπιλέγουμε. Έτσι θα έχουμε ένα σύστημα καθαρότερο και πιο σβέλτο, ακόμη και σε σχετικά παλιό hardware.
Να υπενθυμίσω ότι οι εφαρμογές είναι κατασκευασμένες για με αρχιτεκτονική των 32 και των 64bit. Συνήθως πλέον οι σύγχρονοι υπολογιστές ”τρέχουν” στα 64bit οπότε επιλέγουμε οι εφαρμογές μας να έιναι 64bit, εκτός και αν κάποια εφαρμογή είναι κατασκευασμένη μόνο στα 32. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα λειτουργήσει στα 64 bit. Όλες οι εφαρμογές τρέχουν σε 64bit υπολογιστή. Το αντίθετο συμβαίνει στους υπολογιστές των 32 bit τους οποίους μια εφαρμογή 64bit δε μπορεί να τρέξει.
1) Θα ξεκινήσω με browsers. Θεωρώ απαράδεκτους τους browsers της microsoft, οπότε καλό θα ήταν να έχουμε τον chrome ή τον mozilla (δημοφιλέστεροι) ή κάποιον άλλον όπως ο Opera κλπ
2) Απαραίτητο για κάθε υπολογιστή είναι ένας flash player που θα μας αναπαράγει το κάθε τι στους browser μας χωρίς πρόβλημα. Ο πιο γνωστός και αξιόπιστος είναι ο Adobe Flash Player και θα τον βρούμε στην επίσημη σελίδα της Adobe παρακάτω:
3) Εξίσου σημαντικό πρόγραμμα είναι το Adobe Reader επίσης από την Adobe, το οποίο είναι απαραίτητο για ανάγνωση, εκτύπωση αρχείων PDF και θα το κατεβάσουμε από εδώ
Εννοείται ότι ξετικάρουμε ότι έξτρα πρόγραμμα μας δίνει η κάθε εταιρεία, ας είναι και επίσημη πηγή!
4) Απαραίτητο πρόγραμμα για brousers είναι και το JAVA. Πολλές ιστοσελίδες χρησιμοποιούν Java applets για διαδραστικό περιεχόμενο, όπως διαδικτυακά παιχνίδια. Πριν μπορέσει να εκτελέσει το Firefox τα Java applets, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει και ενεργοποιήσει κανονικά το πρόσθετο Java. Το Java είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που μπορεί να εκτελεστεί σε Windows, Mac, Linux και άλλα λειτουργικά συστήματα.
Για να κατεβάσουμε το JAVA αρκεί να πατήσουμε στον παρακάτω σύνδεσμο
5) Πρόγραμμα απομακρυνσμένου ελέγχου, αρκετά αξιόπιστο και εύχρηστο είναι το Team Viewer.
Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μπορούμε οπιαδήποτε στιγμή θέλουμε, να επισκευάσουμε τον υπολογιστή μας από απόσταση, με τη βοήθεια κάποιου άλλου χρήστη ή να μεταφέρουμε αρχεία ή γενικότερα να έχουμε πλήρη έλεγχο του υπολογιστή μας όπου και αν βρισκόμαστε. Για να κατεβάσουμε το Team viewer πατάμε στον σύνδεσμο παρακάτω…
6) Άλλο ένα απαραίτητο πλέον στις ημέρες μας πρόγραμμα είναι το γνωστό στους περισσότερους SKYPE. Το skype χρησιμεύει για δωρεάν κλήσεις βίντεο με όσους χρήστες διαθέτουν ένα λογαριασμό Skype. Μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ…
7) Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων όπως πχ το WinRar το οποίο το κατεβάζουμε από εδώ
8) Πρόγραμμα φωτογραφίας και επεξεργασίας φωτογραφιών εύχρηστο και απλό είναι το Picasa της Google, θα το βρείτε παρακάτω…
9) Ένας αξιόπιστος Player εκτός από τον WMP που μας πλασάρει η microsoft είναι ο περίφημος VLC. Με τον vlc μπορούμε να δούμε οποιασδήποτε μορφής αρχείο βίντεο ή μουσικής. Για να κατεβάσουμε τον VLC media player αρκεί να πατήσουμε παρακάτω
10) Ένας άλλος player που χρειάζεται στους ….ταινιάκηδες είναι ο BSplayer. Αυτός πέραν του ότι μας αναπαράγει τις περισσότερες μορφές αρχείων βίντεο και ήχου, ξεκινώντας μια ταινία που δεν έχουμε υπότιτλους, μπορεί και μας τους βρίσκει αυτόματα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα !!! Τον κατεβάζουμε λοιπόν από εδώ..
11) Όσο αφορά τα κινητά μας ή τα τάμπλετ μας, όλες οι εταιρείες διαθέτουν κάποιο λογισμικό για τη σύνδεση των συσκευών μας στον υπολογιστή. Θα αναφέρω της Samsung το γνωστό KIES. Είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να πάρουμε back up όλα μας τα αρχεία από τη συσκευή μας. Βέβαια μου φαίνεται ότι έχει αρκετές ελλείψεις σε σχέση με το παλιό Nokia PC Suite!!! Φοβερό πρόγραμμα, θυμάμαι ότι μπορούσες επί τόπου να δείς μυνήματα ή και να απαντήσεις ακόμη, καθιώς επίσης να δεχτείς ή να κάνεις κλήση !!! Δε γνωρίζω γιατί δε το εφαρμόζουν και οι άλλες εταιρείες. Μπορεί κάποια να διαθέτει τέτοιες επιλογές (δε γνωρίζω) διότι τα τελευταία 4 χρόνια χρησιμοποιώ μόνο samsung. Οπότε παρακάτω μπορούμε να κατεβάσουμε το KIES
12) Δεν ξεχνάμε να κατεβάσουμε την τελευταία έκδοση του προγράμματος της κάρτας μας γραφικών. Drivers για κάρτες γραφικών θα βρούμε παρακάτω..
Σας έδωσα τις κυριότερες εταιρείες.
13) Προγράμματα παρακολούθησης θερμοκρασίας ή μνήμης ram, επεξεργαστή, motherboard και γενικότερα ανάλυσης συστήματος είναι τα παρακάτω
CoreTemp Θερμοκρσία
CPU-Z Θερμοκρασίες – συχνότητα επεξεργαστή – μνήμες ram κλπ
Prime95 από τα δημοφιλέστερα προγράμματα για stress test επεξεργαστή και μνήμης Ram
14) Πολύ χρήσιμα προγράμματα παρέχει η PIRIFORM. Η σελίδα παρέχει 4 προγράμματα. Για καθαρισμό υπολογιστή, για ανασυγκρότηση δίσκων, για ανάκτηση διεγραμμένων αρχείων και τέλος το Speccy το οποίο μας δίνει με κάθε λεπτομέρεια και το παραμικρό στοιχείο για κάθε εξάρτημα η software του υπολογιστή μας. Τα προγάμματα αυτά θα τα βρούμε παρακάτω…
15) Πολλά προγράμματα (σχεδόν ότι γνωρίζουμε) παρέχει η δημοφιλής και ασφαλής ιστοσελίδα softpedia.com. Απίστευτη βάση δεδομένων και σίγουρα θα βρούμε ότι πρόγραμμα θέλουμε γράφοντάς το στην αναζήτηση
16) Επίσης, από τα δημοφιλέστερα και πιο ασφαλή site με όλες τις free εφαρμογές και μάλιστα ενημερωμένες στην τελευταία τους έκδοση είναι το:
http://filehippo.com/ εδώ μπορείτε να βρείτε όποια εφαρμογή ζητάτε βάζοντας αυτό που θέλετε στην αναζήτηση.
17) Παρακάτω όλες οι ελεύθερες σχεδιαστικές εφαρμογές για επαγγελματίες, αρχιτέκτονες, μηχανικούς κλπ.
Ελεύθερα σχεδιαστικά προγράμματα
18) Αφού τελειώσουμε με όλα τα προγράμματα που επιθυμούμε να έχουμε στον υπολογιστή μας και εφόσον μετά την εγκατάσταση έχουμε τρέξει ένα πρόγραμμα καθαρισμού και έχουμε κάνει και καθαρισμό δίσκου, κατεβάζουμε και ένα free antivirus όπως το bit Defender – το Avast – Avira κλπ και το εγκαθιστούμε στο πισί μας ώστε να είναι πλέον καθαρό και ασφαλές.
Καλά κατεβάσματα στον ….Υπολογιστήρα σας !
Ελπίζουμε το άρθρο να σας φάνηκε αρκετά χρήσιμο και περιμένουμε τις ερωτήσεις σας σε οποιοδήποτε θέμα σας προκύψει.