Μεγάλη δημοσκόπηση Ηλεκτρολογικού Υλικού – Τι προτιμά ο Εγκαταστάτης το 2021

Μεγάλη δημοσκόπηση Ηλεκτρολογικού Υλικού – Τι προτιμά ο Εγκαταστάτης το 2021

Εδώ είμαστε και πάλι. Πριν λίγο καιρό, συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο, στην ομάδα του Facebook: ”ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ” πραγματοποιήθηκε μία σειρά από ερωτήματα – Δημοσκοπήσεις, όσο αφορά τα Ηλεκτρολογικά υλικά που χρησιμοποιεί ο Ηλεκτρολόγος στις εγκαταστάσεις, καθώς και μία σειρά από εργαλεία.

 

Η μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έχει γίνει ποτέ στην χώρα μας και αφορά στα ηλεκτρολογικά υλικά. Το μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο δείγμα που μπορεί να αποκτήσει η κάθε εταιρεία προς όφελός της, μέσα από την ομάδα ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ.

 

Σε μερικά από τα ερωτήματα έχουμε και σύγκριση με την περασμένη χρονιά και συγκεκριμένα το Μάιο του 2020. Άρα, 15 σχεδόν μήνες αργότερα θα δούμε ποιες εταιρείες ευνοούνται και ίσως για ποιους λόγους, αλλά και ποιες εταιρείες χάνουν ποσοστά!

 

Η ομάδα ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ, έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια μία σταθερή ανοδική πορεία από όλες τις πλευρές. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα διαφόρων δημοσκοπήσεων που κάνουμε κατά καιρούς. Εξάλλου, με 13 χιλιάδες μέλη, οι περισσότεροι Ηλεκτρολόγοι, είναι θεωρώ το καλύτερο δείγμα που μπορούν να έχουν όλες οι εταιρείες και να προβληματιστούν με κάθε αποτέλεσμα.

 

Δωρεάν λοιπόν benchmarking των κυριότερων εταιρειών και υλικών, που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά και αφορούν την Ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

 

Αξίζει να τονίσουμε ότι τα περισσότερα υλικά που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, από τις εταιρείες που θα δείτε σε όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι καλά υλικά και πιστοποιημένα. Δύσκολο να εξαιρέσουμε κάποιο υλικό ή να το κρίνουμε ως ακατάλληλο. Εξάλλου το ότι μία μέτρηση θα δείξει κάποιο υλικό χαμηλά στην προτίμηση, δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλό. Αντιθέτως, αν πάρουμε το παράδειγμα της Siemens η οποία έχει μία 15ετή αποχή από το υλικό πινάκων από την Ελληνική αγορά, εμφανίζεται και πάλι, με νέο εκπληκτικό υλικό που θα μου επιτρέψετε να πω ότι, ίσως το καλύτερο ραγοϋλικό όλων των εποχών αυτή τη στιγμή το διαθέτει η Siemens. Μένει μόνο να την δούμε στα ράφια των καταστημάτων και όχι να περιμένουμε παραγγελίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Πάμε ένα ένα να δούμε τα θέματα που τέθηκαν τον Ιούλιο του 2021 στην ομάδα ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ. Θα βλέπετε δύο τρόπους προτίμησης. Ο ένας τρόπος θα δείχνει ένα γράφημα με την ποσότητα ψήφων που έλαβε η κάθε εταιρεία και στο δεύτερο θα βλέπετε την πίτα με τα ποσοστά που έλαβε η κάθε εταιρεία και τον αριθμό των ψήφων και πάλι.

 

Πίνακες χωνευτοί και πίνακες Εξωτερικών χώρων ή στεγανοί ή εξωτερικοί. 

Το κουτί του πίνακα είναι πολύ σημαντικό πράγμα σε μία εγκατάσταση. Σου παρέχει χώρο άπλετο, να στρώσεις καλώδια, να υπολογίσεις το μέλλον να μοντάρεις ένα πίνακα χωρίς να βλαστημάς, να μη σκουριάζει και πολλά άλλα. Θα κάνω μερικά σχόλια για πίνακες διαφόρων εταιρειών. Εννοείται ότι όπου διαφωνείτε με διορθώνετε.

 

Ο Hager, έχει το καλύτερο και πιο ανθεκτικό πλαστικό. Έχει όμως αυτό το λανθασμένο στένεμα δεξιά και αριστερά που σε περιορίζει σε πολλά, ενώ πάνω και κάτω έχει τον ιδανικό χώρο.

 

Η Schneider έχει τα κουτιά με τον καλύτερο δυνατό χώρο.

 

Η Legrand σε χωνευτές λύσεις αλλά και εξωτερικές έχει ιδανικούς χώρους. Στα χωνευτά κουτιά έχει ελαφρώς ευαίσθητο πλαστικό, σπάει εύκολα, αλλά σπάει τα κοντέρ με τον εξωτερικό στεγανό PLEXO, ο οποίος της έχει δώσει όπως θα δούμε παρακάτω τα πρωτεία στις εξωτερικές λύσεις.

 

Η Ελληνική ΦΩΤΚΑ έχει καλά κουτιά, αλλά ο χώρος μεταξύ των ασφαλειών είναι θα έλεγα… υπερκακός. Αν βάλεις μπάρα γεφύρωσης κάτω από τις ασφάλειες και πάνω από τις ασφάλειες (μεταξύ δύο σειρών) τον ήπιες κανονικά!!! Άντε να βάλεις μετά τις γέφυρες….

 

Ενώ στις εξωτερικές μεταλλικές λύσεις η ΕΛΒΗΧ έχει καλά κουτιά, αλλά με άθλιο χώρο στο επάνω και κάτω μέρος.

 

Ο πιο παρεξηγημένος ίσως πίνακας όλων των εποχών, θεωρώ ότι είναι της Shneider η σειρά mini pragma. Αυτός ο πίνακας από την επάνω πλευρά δεν έχει χώρο ούτε να περάσεις καρφίτσα έτσι και μοντάρεις. Δεν είναι να ανοίξεις μετά να ψάξεις για βλάβη ή αν χρειαστεί να αφαιρέσεις κάποιο καλώδιο. Ίσως κατασκευάστηκε μόνο για πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, οπότε είναι λάθος των εγκαταστατών και όχι της εταιρείας, αν τον τοποθετούν σε νέα διαμερίσματα ή δωμάτια.

 

Άποψή μας λοιπόν, καμία εταιρεία δεν σου παρέχει έναν πίνακα με τον οποίο θα είμαστε 100% ικανοποιημένοι. Οι πίνακες χρειάζονται χώρο επάνω, κάτω, αριστερά και δεξιά καθώς και μεταξύ των σειρών να αυξηθεί η απόσταση τουλάχιστον 2 εκατοστά στον καλύτερο πίνακα. Στην εποχή που διανύουμε οι ανάγκες απαιτούν πιο ευρύχωρους πίνακες.

 

Ας δούμε λοιπόν τα πρώτα μας αποτελέσματα από τα κουτιά πινάκων. Τι προτιμά ο Έλληνας Ηλεκτρολόγος…

 

Θα παρατηρήσουμε ότι η Hager στους χωνευτούς έχει συντρίψει όλη την αγορά. Αν το κουτί είχε χώρους δεξιά και αριστερά, θα ήταν μονόδρομος.

Στις εξωτερικές λύσεις, θα παρατηρήσουμε την Legrand αισθητά πρώτη, με τον εκπληκτικό PLEXO, η οποία είναι εδώ και πολλά χρόνια μονόδρομος των στεγανών κουτιών, με τη Hager να ακολουθεί με αξιοπρέπεια δεύτερη.

 

Δείτε και τα ποσοστά που έλαβε η κάθε περίπτωση στα γραφήματα παρακάτω…

 

 

Και όσο αφορά τους χωνευτούς, είπαμε η Hager έχει θεαματική υπεροχή έναντι των άλλων εταιρειών…

Τι παρατηρούμε στο τελευταίο δείγμα; Την Ελληνική ΦΩΤΚΑ να έρχεται δεύτερη σε προτίμηση!!! Μπράβο στην Εταιρεία, απλά ας ακούσει και τα μειονεκτήματα και αν τα διορθώσει, πολύ σύντομα ίσως πιάσει την κορυφή!! Γιατί όχι;

 

 

Υλικό πινάκων ή ραγοϋλικό

Και περνάμε στο κομμάτι του ραγοϋλικού, εκεί όπου οι εταιρείες κάνουν κυριολεκτικά σκυταλοδρομία για το ποια θα είναι στην κορυφή προτίμησης. Εκεί παίζεται το ”κύρος” της κάθε εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Το πιο σημαντικό κομμάτι ίσως, είναι το υλικό που βάζουμε μέσα στους πίνακες. Είτε αυτό αφορά σπίτια είτε αφορά βιοτεχνία, γραφεία, βιομηχανία κλπ.

 

Στη συγκεκριμένη μέτρηση έχουμε περυσινό δείγμα και ένα μικρό δείγμα από ίδια ερώτηση του 2017. Θα δούμε σοβαρές αλλαγές τον τελευταίο καιρό στις προτιμήσεις των Εγκαταστατών. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλούς λόγους. Ο κυριότερος δεν είναι η ποιότητα, διότι είπαμε ότι όλες σχεδόν το ίδιο υλικό παρέχουν, αλλά το πως προωθεί η κάθε εταιρεία το υλικό της και φυσικά τα ”παιχνίδια” που παίζουν οι ίδιες οι εταιρείες με τον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρολογικού υλικού.

Στο πρώτο πιτάκι λοιπόν, θα δούμε τα ποσοστά του Ιουλίου 2021…

 

 

Δείτε τώρα στην παρακάτω περυσινή μέτρηση, του Μαίου του 2020 πως ήταν τα πράγματα και πως διαμορφώθηκαν φέτος.

 

 

Παρατηρούμε λοιπόν μία μεγάλη πτώση των ποσοστών της Hager, που ξεπερνά το 10%, σημαντικό ποσοστό αν δούμε ότι από το 49% της Ελληνικής αγοράς, έπεσε στο 38% μέσα σε 15 μήνες!! Θα παρατηρήσουμε επίσης, σταθερή στα ποσοστά της την ΑΒΒ.

Σιγά σιγά βλέπουμε να επανεμφανίζεται η Siemens, διπλασιάζοντας τα ποσοστά της από το 1 στο 2%. Ποσοστά που προς το παρόν δεν φαίνεται να δημιουργεί ανησυχία στους μεγιστάνες του είδους. Όμως, έχουμε μία τεράστια άνοδο της Shneider που διπλασιάζει μέσα σε ένα χρόνο τα ποσοστά της και από το 12% της Ελληνικής αγοράς αγγίζει το 20% με τάσεις ανοδικές και πρέπει να προβληματίσει τις δύο μεγάλες εταιρείες που έχουν τις δύο πρώτες θέσεις. Αν η Shneider συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, δεν θα πούμε το 22, αλλά το 23, θα έχει συντρίψει όλες τις υπόλοιπες εταιρείες.

Η συμπαθέστατη και αξιόπιστη Legrand, παραμένει σταθερή στα ποσοστά της με μία πολύ μικρή άνοδο του 1% κατέχοντας μέχρι στιγμής το 9% της αγοράς. Όμως πιο κάτω, θα δούμε σε ποια υλικά η Legrand έχει τα πρωτεία, δίχως μάλιστα ανταγωνιστή!!!

 

Παρακάτω δείτε και το δείγμα του 2017. Αυτό το δείγμα έχει πολύ μικρό αριθμό ψηφοφόρων, καθώς τότε η ομάδα ήταν αισθητά μικρότερη από μέλη. Όμως έχουμε μία ένδειξη τάσης έστω και με μικρότερα νούμερα για την προτίμηση του Ηλεκτρολόγου στο ραγοϋλικό….

 

Παρατηρούμε ότι από το 2017, η Hager κατέχει την πρώτη θέση με δεύτερη την ΑΒΒ, τρίτη την Shneider και τέταρτη την Legrand. Βλέπουμε λοιπόν ότι παρόλο τον μικρό αριθμό ψήφων, έχουμε ακριβώς την ίδια κατάταξη, με λίγο διαφοροποιημένα τα ποσοστά της Legrand που ήταν αρκετά μικρότερα.

Ο αριθμός ψηφοφόρων φέτος ήταν περίπου στους 1000, ενώ το 2017 μετά βίας έπιανε τους 230…. παρ όλα αυτά, το δείγμα είναι πολύ παρόμοιο με το 2020!!!

 

Αφού εξαντλήσαμε τους πίνακες, ας περάσουμε παρακάτω να δούμε τι γίνεται με τις σωληνώσεις των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων…

 

 

Σωληνώσεις Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων – Εσωτερικών αλλά και εξωτερικών… 

Εξίσου σημαντικό σε μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση, είναι η σωλήνες ειδικά στους εξωτερικούς χώρους και ειδικά στα χώματα, μπετά κλπ. Ευτυχώς σε αυτό τον τομέα, έχουμε Έλληνες κατασκευαστές που έχουν διαπρέψει στο είδος και είναι από τις λίγες επενδύσεις σε Ελληνικά εργοστάσια, από Έλληνες επιχειρηματίες που παραμένουν στην Ελλάδα και δεν κάνουμε εισαγωγή.

Σε αυτό τον τομέα λοιπόν ας δούμε παρακάτω ποιες είναι οι εταιρείες που προτιμά ο Ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης…

 

Ακολουθεί πρώτα το γράφημα με τους ψήφους προτίμησης.

 

 

Παρατηρούμε ότι στις Εξωτερικές εγκαταστάσεις υπάρχει μόνο μία εταιρεία. Ενώ στις χωνευτές, επικρατούν 2 κατασκευαστές και ακολουθεί από κοντά και ένας τρίτος. Όπως θα δείτε λοιπόν στο επόμενο γράφημα πίτας, ο… Γκρί, δηλαδή ο ΚΟΥΒΙΔΗΣ έχει συντρίψει όλη την Ελληνική αγορά με το υλικό που παρέχει για εγκαταστάσεις σε εξωτερικούς χώρους, κήπους, μηχανοστάσια, χώματα, οδεύσεις σε οικόπεδα, δρόμους κλπ.

Ακολουθεί απομακρυσμένα ο φίλος μας ο SI BI με το υπέροχο σι μπι που όλοι έχουμε αγαπήσει εδώ και τουλάχιστον 35 χρόνια. Μπετά, πατώματα, και λίγους εξωτερικού χώρους (πάντα καλυμμένους με μπετόν) ή σε μάντρες εξωτερικά των ακινήτων. Οι υπόλοιπες εταιρείες, θεωρώ πως ότι δουλειά πλέον και να κάνουν εξωτερικά, πρέπει καλύτερα να επενδύσουν αλλού. (άποψή μας πάντα)

 

 

Ενώ λοιπόν στις εξωτερικές εγκαταστάσεις έρχεται πρώτος ο αγαπητός ΚΟΥΒΙΔΗΣ, στο εσωτερικό των κατοικιών έρχεται ο αγαπητός Κασσινάκης και βελτιώνει κατά πολύ την εικόνα των έξω χώρων, ερχόμενος πρώτος σε προτίμηση, με ποσοστό 43% έναντι 38 της KOUVIDIS και ακολουθεί και ο Courbi με αξιοπρέπεια και στους εσωτερικούς χώρους. Επίσης στο παιχνίδι μπαίνει και ο VIOKAR με ποσοστό 4%.

 

 

Ευτυχώς στους εσωτερικούς χώρους, βλέπουμε τουλάχιστον 3 επιλογές, με κυρίαρχο εδώ τον Κύριο Κασσινάκη, με ποσοστά αρκετά μεγάλα. Σχεδόν μονόδρομος είναι στις ΕΗΕ ο Κασσινάκης. Και πράγματι η σωλήνα του είναι αρκετά καλή. Φυσικά εξίσου καλή είναι και του Κουβίδη, αλλά τουλάχιστον μέσα, έχουμε εναλλακτικές. Κακά τα μονοπώλια από όπου και αν προέρχονται.

Καλό είναι γενικότερα να μην υπάρχουν μονοπώλια στα είδη, διότι εκεί μετά βλέπουμε πως κινείται αντιδεοντολογικά ο κάθε επιχειρηματίας.

Το ότι υπάρχει τεράστιο ποσοστό στους εξωτερικούς χώρους, με κυριολεκτικά συντριβή όλων των υπόλοιπων κατασκευαστών, σημαίνει ότι ο Ηλεκτρολόγος αναγνωρίζει το καλό υλικό, αλλά και ο Επιχειρηματίας θα πρέπει με τη σειρά του να δείχνει ανθρώπινο πρόσωπο σε όσους τον στηρίζουν.

Θα θυμάστε πριν 2 χρόνια που είχα δείξει για την λανθασμένη πολιτική τιμολόγησης της εταιρείας Κουβίδης, σε Ελλάδα και Κύπρο. Δεν τα ξεχνάμε αυτά και τονίζουμε σε όλους τους επιχειρηματίες οι οποίοι από εμάς κάνουν επενδύσεις και όχι από την τσέπη τους, ότι αν δεν σεβαστούν την προτίμηση που δείχνει ο Έλληνας Εγκαταστάτης, απλά θα μαζέψουν κάποια στιγμή τα μπογαλάκια τους και θα ψάχνουν λύσεις αλλού. Παρ όλα αυτά θα τονίσω και πάλι ότι ο Κουβιδάρας στους εξωτερικούς χώρους, είναι ΚΟΥΒΙΔΆΡΑΣ. Ναι, αναμφισβήτητα.

 

Κανάλια διέλευσης καλωδίων και τοποθέτησης σε αυτά, πριζοδιακοπτικού υλικού

Ένα υλικό που θα το συναντήσουμε κυρίως σε χώρους γραφείων ή πρόσθετων εξωτερικών εγκαταστάσεων γενικότερα σε χώρους. Ένα υλικό που έχει δύο υποχρεώσεις! Η μία έχει να κάνει απλώς με κανάλια διέλευσης καλωδίων και η δεύτερη είναι τα κανάλια που χρησιμοποιούμε σε χώρους ή άλλα υλικά που απαιτούν κανάλι ώστε να τοποθετηθούν επάνω τους πρίζες ή διακόπτες ή άλλο υλικό.

Εδώ θα παρατηρήσουμε για πάνω από 30 χρόνια, η Legrand να είναι στην πρώτη θέση χωρίς ανταγωνιστή!!

Άς δούμε όμως τα παραδείγματα και τις μετρήσεις που μαζέψαμε παρακάτω.

 

 

 

Αμέσως διαπιστώνουμε ότι η Legrand στο κανάλι με εξαρτήματα διακοπτικά έχει τα πρωτεία χωρίς ανταγωνιστή. Με συντριπτικά ποσοστά. Με κείνη την εκπληκτική της σειρά την DLP έχει σαρώσει τα ταμεία. Όμως, στην διέλευση καλωδίων, θα δούμε έναν αντάξιο ανταγωνιστή που έρχεται δεύτερος και μάλιστα Ελληνικότατος ανταγωνιστής, ο Κύριος… VIOKAR με μικρή διαφορά από την legrand στην διέλευση καλωδίων. Παρακάτω δείτε τα ποσοστά που λαμβάνουν οι εταιρείες βάση της ανάγκης που έχουν να καλύψουν.

 

 

 

Πρώτη λοιπόν σε προτίμηση η Legrand με ποσοστά 38% και ακολουθεί η VIOKAR με ποσοστό 32%!!! Αμέσως μετά έρχεται η Hager με το αξιοπρεπές 16% και ακολουθεί χαμηλότερα η Shneider με ποσοστό 7% και ο Κασσινάκης με ποσοστό 4%.

Στην επόμενη καρτέλα – πίτα, θα δείτε ότι η Legrand έχει την αγορά δική της κυριολεκτικά. Με τις υπόλοιπες εταιρείες απλά να χάνουν χρόνο και χρήμα σε άσκοπη (όπως φαίνεται) επένδυση.

 

Με ποσοστό λοιπόν 85%, στο κανάλι που δέχεται πριζοδιακοπτικό υλικό, δεν δίνει ούτε μόριο οξυγόνου στις υπόλοιπες εταιρείες που όπως φαίνεται έρχονται….. διασωληνωμένες (lol)  με ποσοστά που όλες μαζί αγγίζουν το 15%…

Εντάξει, ένα υλικό που χρησιμοποιείται από το 1985 και μετά σε όλες τις τράπεζες και κτίρια της χώρας, θα ήταν χλωμό και δύσκολο εφόσον το εξελίσσει συνεχώς με όλες τις ευκολίες, να πέσει από την κορυφή. Νομίζω ότι το κανάλι αυτό μπορεί να πέσει μόνο εφόσον πάψει η Legrand να παράγει υλικό στον πλανήτη.

Ας δούμε όμως παρακάτω, στο πριζοδιακοπτικό υλικό τι έχει παιχτεί επίσης τα τελευταία 45 χρόνια…

 

 

Διακοπτικό υλικό

 

Ένα άλλο πολύ σημαντικό εξάρτημα των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων είναι το διακοπτικό υλικό. Ένα εξάρτημα που δίνει και μία πινελιά στο χώρο μας, είτε είναι γραφείο, είτε διαμέρισμα.

Χιλιάδες τα είδη, τα μοντέλα και το ντιζάιν που προσφέρουν όλες οι εταιρείες.

Εδώ και πάνω από 40 χρόνια στην Ελληνική αγορά, ο προμηθευτής που έχει σαρώσει πραγματικά τα σπίτια και τα καταστήματα, χώρους γραφείων και τράπεζες είναι χωρίς αμφισβήτηση και χωρίς ανταγωνισμό, όπως θα δείτε παρακάτω, η LEGRAND!

Όλοι θα θυμάστε εκείνο το υπέροχο κλασικό κομμάτι που διακοσμεί ακόμη και σήμερα πολλά σπίτια. Ένα διακοπτικό υλικό όπου έδωσε ”εξετάσεις” και πέρασε με ”άριστα και υποτροφίες, όλα τα πανεπιστήμια”!!! Εκείνο το υλικό με το κλασικό μεταλλικό περίβλημα… δείτε φώτο παρακάτω…

 

 

Από τότε, υπήρξε μία μάχη μεταξύ των εταιρειών για το ποια θα διακοσμήσει τα σπίτια μας. Όμως, ο ανταγωνισμός σε κάθε στιγμή, ήταν… άνισος!! Η Legrand παρέμενε πάντα στην κορυφή της προτίμησης στο διακοπτικό υλικό.

Ας περάσουμε στο πρώτο γράφημα να δούμε τι συμβαίνει με το διακοπτικό υλικό σήμερα… Έχουμε βάλει τις μεγαλύτερες εταιρείες που προσφέρουν υλικό διακόπτου – πρίζες κλπ στη χώρα μας.

 

Όπως θα παρατηρήσετε η Legrand στο υλικό διακοπτών κατέχει τη μερίδα του Λέοντος…. ακολουθούν πολλές εταιρείες με αξιόλογα υλικά, αλλά πόσο μπορείς να ανταγωνιστείς έναν αντίπαλο που επί μισό αιώνα κυριαρχεί και έχει περάσει όλες τις εξετάσεις με άριστα; Όλες μαζί λοιπόν οι υπόλοιπες εταιρείες, μαζεύουν το 43% της Ελληνικής αγοράς. Αλλά όταν έχεις να κάνεις με 10 εταιρείες εναντίον μίας, μπορείς να το πετύχεις μόνο με κάποιο υλικό που θα έφτιαχναν από κοινού και οι 10 μαζί. Πάμε να δούμε παρακάτω τα ποσοστά….

 

 

 

Με ποσοστό λοιπόν 57% έχουμε την Legrand να ανοίγει τα ταμεία και να αφήνει μέσα μόνο κέρματα για τους υπόλοιπους. Όμως ας δούμε λίγο το παρακάτω πιτάκι, το οποίο πάρθηκε πέρυσι, πριν 15 μήνες…. μήπως κάτι συμβαίνει;

Δείτε στην παρακάτω καρτέλα, πέρυσι τον Μάιο του 2020 σε τι ποσοστό βρίσκονταν η Legrand.

 

Μάιος 2020

 

ΩΠ!!!! Μέσα σε 15 μήνες η Legrand και ενώ έπαιζε κυριολεκτικά μπάλα μόνη της, έχει χάσει ένα ποσοστό της τάξης του 15% !!!!!! Μέσα σε ένα χρόνο και κάτι έχουμε ένα τρομερό χτύπημα από τους υπόλοιπους.

Με πάνω από 70% θεωρείς ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστής. Όμως, να που μέσα σε ένα χρόνο βλέπεις να κατεβαίνεις πάνω από 10 ολόκληρες μονάδες. Και όταν μιλάμε για τέτοια ποσοστά, μιλάμε για τεράστια έλλειψη από τα ταμεία. Μπρος λοιπόν παλικάρια της Legrand, ανασκουμπωθείτε και μπείτε πάλι στη μάχη.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι για κάποιο λόγο, έχει πάρει κάθε εταιρεία, από 2-3% από την Legrand. Που σημαίνει ότι ίσως η πολύ χαλάρωση της πρωτιάς, δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Μάλλον, πρέπει να σταματήσει η χαλάρωση και αν πιάσουν πάλι δουλειά τα τζιμάνια της εταιρείας. Αλλιώς, βλέπω σύντομα να κατεβαίνει ακόμη και κάτω από το 50%. Η μετρήσεις αυτές πρέπει να ληφθούν υπ όψιν από την εταιρεία και να δουλέψει για να κρατήσει τα ποσοστά της και γιατί όχι, σύντομα πάλι να συντρίψει την αγορά.

Βέβαια πέρυσι δεν είχαμε δείγματα από κάποιες  άλλες μικρότερες  εταιρείες τα οποία ποσοστά δεν είναι αμελητέα. Δηλαδή αν είχαμε τα δείγματα, ίσως η διαφορά να είναι μικρότερη. Δηλαδή περίπου στο 8%. Αλλά δεν παύει να υπάρχει πτώση τεράστια. Το 10% στα 1000 ευρώ είναι 100 ευρώ. Το 10% όμως στα 7 εκατομμύρια είναι 700000 ευρώ, οι μισθοί 500 υπαλλήλων!! Άρα η διαφορά φαίνεται με μεγαλύτερη αίσθηση σε μία εταιρεία κολοσσό.

 

Εργαλεία Εγκαταστάτη

 

Μετά και από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, στις Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ήρθε η ώρα να δούμε λιγάκι και ποια Ηλεκτρικά εργαλεία χρησιμοποιεί ο Ηλεκτρολόγος.

Όπως θα δείτε παρακάτω έχουμε τρεις μεγάλες εταιρείες και προφανώς θα είναι και καλές. Όμως δεν υπάρχουν καλές από τις υπόλοιπες; Για να το αναλύσουμε λίγο….

 

 

 

Αναμφισβήτητα η Makita είναι στην κορυφή προτίμησης, ακολουθούμενη από  την Bosch και την Dewault.

Θα δούμε όμως, τεράστιες εταιρείες σε χαμηλότερες θέσεις…. τι συμβαίνει;

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Hilti και η Milwaukee κατά την άποψή μας είναι οι κορυφαίες εταιρείες στον πλανήτη. Όμως είναι ακριβότερες αρκετά από τις 3 πρώτες. Άρα ο Εγκαταστάτης πάει στις 3 πρώτες από πλευράς τιμής – ποιότητας (και τα δύο συνυπάρχουν εκεί), ακολουθεί η Parkside, μία εταιρεία για ερασιτέχνες, όμως με τις πολύ χαμηλές τιμές λες…. αγοράζω …. χαλάει….. το πετάω….. παίρνω άλλο. Είναι και αυτό μία άποψη.

Ας δούμε το γράφημα με τα ποσοστά…

 

 

 

Μπορεί οι 3 πρώτες εταιρείες να είναι καλές αρκετά έως πάρα πολύ, μπορεί η Parkside να είναι ερασιτεχνική,

Όμως η Hilti και η Milwaukee αγοράζεται από την αφρόκρεμα των εργολαβάρων, τους μεγιστάνες της δουλειάς μας, με τζίρους από 300 χιλιάρικα και πάνω και οι υπόλοιποι βολευόμαστε με κανένα αλφαδάκι Milwaukee από το χρωματοπωλείο με 15 ευρώ και μόλις μας το κλέψουν κλαίμε κιόλας.

Άλλοι που αγοράζουν Hilti ή Milwaukee είναι αυτοί που θέλουν να δείχνονται. Είναι εκείνοι που δεν πάνε για καφέ γιατί δεν έχουν 2 ευρώ, αλλά έχουν 8 milwaukee ασκόνιστα στην καρότσα του φορτηγού. Αν τύχει μερεμέτι ή έργο, τότε βγάζουν τα Parside και τους δίνουν και καταλαβαίνει.

Εντάξει, μην παρεξηγείτε τον βαθμό χιούμορ που βάζω στα Εργαλεία. Έχει όμως και μία δόση αλήθειας το χιούμορ.

Όσο αφορά την άνοδο της Dewault, έχει κάποια καλά κομμάτια αλλά έχει και κάποια που θέλουν κοίταγμα από την αρχή. Η άνοδος της Dewault ξεκινά από γνωστή τεράστια εταιρεία Ηλεκτρολογικού υλικού η οποία τα προμοσάρει και τα πουλά, διαφορετικά δεν νομίζω να υπήρχε ελπίδα ανόδου.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι εταιρείες Ηλεκτρολογικού υλικού πιστώνουν τους Ηλεκτρολόγους. Οπότε είναι μία εύκολη λύση, να πεις, εξοπλίζομαι και τα δίνω στο 5μηνο. Ενώ αν πας ιντερνετ ή αλλού, θέλει κασέρι το πράμα. Αν το μεγάλο Ηλεκτρομάγασζο έφερνε Hilti και milwaukee θα βλέπατε άλλα ποσοστά. Τέλοσπάντως, αυτά τα ολίγα και με τα εργαλεία.

 

 

Προγράμματα παραγωγής ΥΔΕ (Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη – πιστοποιητικό) 

Τελευταία μέτρηση, αφού τελειώσαμε και με τα εργαλεία, πήραμε και για το πως σχεδιάζει τις ΥΔΕ ο εγκαταστάτης. Αν χρησιμοποιεί δηλαδή κάποιο πρόγραμμα και ποιο ή τις φτιάχνει χειρόγραφα;

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα για ΥΔΕ, σχεδιασμό κλπ, είναι ένα ΕΡΓΑΛΕΙΟ και αυτό.  Για να δούμε παρακάτω λοιπόν πως φτιάχνουμε τις ΥΔΕ μας…

 

 

Θα παρατηρήσουμε ότι ένα τεράστιο ποσοστό που φτάνει το 42%, κάνει σχέδια ακόμη με το χέρι!!! Εντάξει δε λέω, σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι παλαιότεροι που δεν έχουν εξοικείωση με τους υπολογιστές, αλλά οι νεότεροι θα έπρεπε όλοι να έχουν μπει σε τέτοια μονοπάτια…. αυτό σημαίνει ότι με νέες τεχνολογίες, αρκετά δύσκολα θα ασχοληθεί το 42% των συναδέλφων.

Ακολουθεί το See Electrical με 29%, ένα πρόγραμμα δοκιμασμένο αρκετά χρόνια από τους εγκαταστάτες, ένα πρόγραμμα που προωθήθηκε από όλα τα σωματεία της χώρας όταν εμφανίστηκε στην αγορά. Είναι όμως ένα καλό εργαλείο ώστε ο κάθε εγκαταστάτης να λύσει τα χέρια του από τα στυλό και τους χάρακες.

Δεύτερο ως πρόγραμμα επίσημο, έρχεται το PanelCAD για εγκαταστάτες από την Ti-Soft. Ένα υπερεπαγγελματικό πρόγραμμα που λύνει κυριολεκτικά τα χέρια ενός εγκαταστάτη. Φτάνεις σε επίπεδα ολοκληρωμένης μελέτης αν θέλεις σε ένα έργο.

Και όπως είδατε στο γράφημα, ακολουθεί το Autocad με ποσοστό 5%

Word – Excel ένα 4% και οι υπόλοιποι το παλεύουν με διάφορα άλλα προγράμματα όπως θα είδατε στο γράφημα.

 

 

Παρατηρήσεις…

 

  • Στην μεγάλη αυτή δημοσκόπηση οι ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα επιλογής, περισσότερων από μία εταιρείες. Ακόμη και όλες. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνάδελφος που χρησιμοποιεί 3 διαφορετικές εταιρείες, μπόρεσε και το επέλεξε. Όπως εγώ, δουλεύω Legrand, Schneider και ΑΒΒ. Επέλεξα και τις 3 εταιρείες.
  • Καλό θα ήταν οι εταιρείες να ασπάζονται τις μετρήσεις αυτές που γίνονται από την ομάδα μας κάθε χρόνο. Να παρακολουθούν στενά τα άρθρα, τις δημοσιεύσεις της ομάδας και να δουλεύουν προς τη βελτίωση τους.
  • Η ομάδα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, με όρεξη και μεράκι από τους 5 διαχειριστές της και τα πολύ ενεργά μέλη της. Δουλεύουμε αμερόληπτα, δίνοντας καθημερινά αποτελέσματα μέσα και από της δημοσιεύσεις μας αλλά και από τις τακτικές μετρήσεις μας. Έχουν βοηθηθεί χιλιάδες συναδέλφων, νέων αλλά και παλιών.
  • Η ομάδα είναι ένα δυνατό εργαλείο, που μπορεί να ”χρησιμοποιήσει” η κάθε εταιρεία προς την βελτίωσή της. Να δει τα λάθη της, τα καλά της, τα κουλά της και εύκολα και γρήγορα να παίρνει τα μέτρα της.
  • Τα μανατζεράκια των εταιρειών, να πάψουν κάποια στιγμή να προσφέρουν στυλό και καπελάκια. Συγχωρέστε με, αλλά αυτή η τακτική με συγχύζει εδώ και 25 χρόνια. Φτάνει με τα καπελάκια.

 

 

Κλείνοντας, ελπίζω να βρείτε χρήσιμη την δημοσίευση αυτή. Να την χρησιμοποιήσετε όσοι την χρησιμοποιήσετε, για καλό σκοπό.

Αν μερικοί επιχειρηματίες θιχτήκατε για οποιονδήποτε λόγο…. ξυδάκι και στρωθείτε στη δουλειά….

 

Αυτά, καλή συνέχεια σε όλους.

Shares