Διαφορά ARC μεταξύ τάσης DC – AC

Διαφορά ARC μεταξύ τάσης DC – AC

Πριν λίγες ημέρες, σας είχα θέσει ένα ερώτημα που αφορούσε, γιατί πχ σε οικιακές εγκαταστάσεις

προτιμήθηκε η AC τάση αντί DC (συνεχής τάση)

Πήραμε αρκετές απαντήσεις, αλλά το κυριότερο που δεν είπε κανένας, είναι ότι το ARC διακοπής της DC τάσης είναι τρομακτικά ισχυρότερο με τα ίδια φορτία, από ότι αν είχαμε μία AC τάση.

Πιστεύω να καταλάβουμε όλοι με αυτό το μικρό και απλό βιντεάκι, γιατί προτιμάται η AC αντί DC σε οικιακές ή γενικότερα μικρές εφαρμογές.

Φανταστείτε τι ποιότητα θα έπρεπε να έχουν οι διακόπτες ή τα μέσα διακοπής γενικότερα. Φανταστείτε ότι οι διακόπτες φωτισμού, ή ακόμη χειρότερα συσκευών όπως θερμοσίφωνας, ηλεκτρική κουζίνα, κλιματιστικά, τοστιέρες, καφετιέρες και πολλές άλλες καθημερινές συσκευές. Τι πρόβλημα θα δημιουργούταν και πόσες πυρκαγιές θα είχαμε περισσότερες.

Οι διακόπτες θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος ώστε να είναι εφικτή η σβέση του ARC χωρίς προβλήματα.

Μετά από αυτό το βιντεάκι θα καταλάβουμε πόσο επικίνδυνο για πυρκαγιές είναι το DC ARC σε οικιακές εγκαταστάσεις.

Ενώ σε περιπτώσεις ηλεκτροπληξίας συμβαίνει το αντίθετο! Το DC στα ίδια volt συγκριτικά με το AC, είναι ασφαλέστερο! Έχουμε πει αρκετές φορές ότι το όριο επικίνδυνης τάσης για τον ανθρώπινο οργανισμό ξεκινά από τα 50V τάση επαφής, ενώ στο DC μεγαλύτερο από 120Volt!!!

Διαβάστε προηγούμενο άρθρο μας που θα δείτε αναλυτικά για τα υπέρ και τα κατά των δύο ειδών τάσεων σε σχέση με τον ανθρώπινο οργανισμό….

1) https://electricalnews.gr/nea-epikairotita/ilektrologika-nea/item/942-anthropino-soma-kai-reyma-oles-oi-leptomereies

2) https://electricalnews.gr/nea-epikairotita/ilektrologika-nea/item/944-anthropino-soma-kai-reyma-oles-oi-leptomereies-meros-2o

Και φυσικά, μην παραλείψετε να δείτε τα δυό μικρά βίντεο με τις διαφορές στο ARC… εμείς πάθαμε πλάκα….εσείς;

 

ΠΟΛΥΜΕΣΑ

   
Shares