Τρωκτικά «έσβησαν» το Κάστρο του Πλαταμώνα

Τρωκτικά «έσβησαν» το Κάστρο του Πλαταμώνα

Απογοητευτική είναι εδώ και ένα μήνα περίπου

η εικόνα που δείχνει το ιστορικό και συνάμα εντυπωσιακό Κάστρο του Πλαταμώνα τις νυχτερινές ώρες, αφού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ο φωτισμός του.

Το Κάστρο μαζί με τον Όλυμπο είναι για την Πιερία μνημεία ιστορικά και φυσικού κάλλους, που συνδέουν την ιστορία του τόπου από την αρχαία Ελλάδα, τη βυζαντινή μέχρι και τα σύγχρονα χρόνια.

Το Κάστρο του Πλαταμώνα ως ιστορικός χώρος προσελκύει όλο τον χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο ενώ παράλληλα, κυρίως το καλοκαίρι είναι εδώ και πολλά χρόνια ένας τόπος αναφοράς πολιτισμού αφού φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Εδώ και ένα μήνα η οικονομική κρίση έπληξε και το Κάστρο του Πλαταμώνα αφού το σύστημα φωτισμού έπεσε θύμα …τρωκτικών αλλά και της πολυκαιρίας με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Την ευθύνη της λειτουργίας εν γένει του Κάστρου του Πλαταμώνα έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και πιο συγκεκριμένα το τμήμα Βυζαντινών Χώρων.

Η «Ε» επικοινώνησε με την προϊσταμένη Βυζαντινών Χώρων όπου υπάγεται το Κάστρο του Πλαταμώνα κ. Ευπραξία Δουλγκέρη η οποία αναφέρθηκε στο πρόβλημα που προέκυψε. Παράλληλα η κ. Δουλγκέρη ενημέρωσε ότι άμεσα με την παρουσίαση του προβλήματος η υπηρεσία κινήθηκε πρακτικά και όχι γραφειοκρατικά ώστε το Κάστρο του Πλαταμώνα να έχει με ασφάλεια φωτισμό. Άμεσα έγιναν παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα προς τη Διεύθυνση Βυζαντινών Χώρων.

Σύμφωνα με την κ. Δουλγκέρη η βλάβη στο ηλεκτρολογικό δίκτυο είναι εκτεταμένη και αφορά τη φθορά λόγω παλαιότητας αφού ο ηλεκτρολογικός πίνακας είναι 30 ετών, ενώ σημαντικές ζημιές στο κεντρικό καλώδιο και στις άλλες καλωδιώσεις έχουν επιφέρει τα τρωκτικά που ζουν στο Κάστρο και τα οποία κατέφαγαν τα καλώδια. Οι επισκευές και η αντικατάσταση των καλωδίων και του ηλεκτρικού πίνακα πρέπει να γίνουν με σωστές προδιαγραφές και όχι με προχειρότητα και αυτό γιατί προέχει η ασφάλεια των χιλιάδων επισκεπτών.

Άμεση και η κινητοποίηση της δημοτικής αρχής Δίου – Ολύμπου και προσωπικά του δημάρχου κ. Κώστα Δημόπουλου ο οποίος ήρθε σε επαφή με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας κ. Έλενα Παπασταύρου.

Η κ. Παπασταύρου έγκαιρα υπέβαλε με το στέλεχος της Εφορείας κ. Αγγελική Πάλλη και την κ. Δουλγκέρη έγγραφο για την αποκατάσταση των ζημιών. Το θέμα του φωτισμού και πάλι του Κάστρου του Πλαταμώνα βρίσκεται σε καλό δρόμο αφού άμεσα, ίσως και το τριήμερο ειδικό συνεργείο θα αντικαταστήσει τις καλωδιώσεις και το Κάστρο του Πλαταμώνα, το έμβλημα της περιοχής, θα είναι τις νύχτες και πάλι φωτισμένο….

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://www.thessaliatv.gr/news/43458/trwktika-esbhsan-to-kastro-toy-platamwna/

Shares