Ηλεκτροπληξίες τραγικές και πρόσφατες!!

Ηλεκτροπληξίες τραγικές και πρόσφατες!!

Τις τελευταίες ημέρες, όλοι θα έχουμε ακούσει για

δύο τραγικά περιστατικά ηλεκτροπληξίας, το ένα στην Τουρκία και το άλλο στις Ηνωμένες Πολιτείες και για ένα τρίτο περιστατικό που συνέβη πριν δύο ημέρες στην Ιεράπετρα της Κρήτης με χειριστή μηχανήματος !!

Πάμε όμως να τα δούμε ένα ένα και να τα αναλύσουμε λίγο.

Θα ξεκινήσουμε με το περιστατικό της 14χρονης από το Texas των Ηνωμένων Πολιτειών στις 14/07/2017…

14years

Όλα τα κανάλια λένε για ηλεκτροπληξία στο μπάνιο από κινητό τηλέφωνο. Το κινητό τηλέφωνο ΔΕΝ προκαλεί ηλεκτροπληξία όσο και να το προσπαθήσουμε. Μάλιστα, μια Αμερικανική ιστοσελίδα ειδήσεων, ανέφερε και τη μάρκα του κινητού, λές και ήταν υπεύθυνη η εταιρεία που το κατασκεύασε για την ηλεκτροπληξία.

Παρακάτω άρθρα του περιστατικού από Αμερικανικές σελίδες…

http://time.com/4854461/teen-dies-electrocute-phone-tub/

http://www.today.com/parents/electrocuted-teen-s-family-warns-dangers-using-cellphones-near-water-t113841

Το λάθος που γίνεται στη χώρα μας αλλά και σε όλες τις χώρες του κόσμου, από ότι φαίνεται είναι η ελλιπής ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την ασφάλειά μας από ηλεκτροπληξία. Κανονικά, αυτό θα έπρεπε από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού να διδάσκεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Το τί είναι το ρεύμα και τι μπορεί να προξενήσει.

snapshot

Ένα κινητό από μόνο του, λόγω της χαμηλής τάσης που διαθέτει ολόκληρη η συσκευή, δεν μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία ούτε σε μυρμήγκι !! Για να προκληθεί ηλεκτροπληξία χρειάζονται ρεύματα μεγαλύτερα των 50Volt. Στην Αμερική λοιπόν, η τάση οικιακών δικτύων είναι στα 120Volt και στην Ελλάδα 230Volt. Αυτές είναι οι τάσεις που σκοτώνουν. Άρα, η μικρή, δυστυχώς λόγω έλλειψης ενημέρωσης από το σχολείο, αλλά και από τους ίδιους της τους γονείς και φυσικά λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας στις ηλεκτρολογικές τους εγκαταστάσεις, έπαθε ότι έπαθε και έχασε τη ζωή της!

Έχει μαλλιάσει η ….σελίδα μας και άλλων σελίδων οι….γλώσσες, να μιλάμε για μέτρα προστασίας από ηλεκτροπληξία στα σπίτια μας, τα οποία δύο πολύ βασικά από αυτά είναι: Η γείωση με χαμηλή αντίσταση 2ΩΜ και κάτω και η τοποθέτηση ρελέ διαρροής στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα. Ένα ακόμη μέτρο είναι οι ισοδυναμικές συνδέσεις υδραυλικών ή των σωληνών θέρμανσης και λοιπών μεταλλικών συσκευών μας. Αν υπήρχαν τουλάχιστον ένα από αυτά, το κοριτσάκι θα είχε γλυτώσει το θάνατο !!

Η αιτία ηλεκτροπληξίας, σίγουρα ήταν προέκταση (μπαλαντέζα) από τη πρίζα του τοίχου έως τη μπανιέρα, ώστε να φτάνει ο φορτιστής εκεί που έκανε μπάνιο το κορίτσι ! Οπότε γλίστρησε η μπαλαντέζα μέσα στο νερό και το κορίτσι χάθηκε !!

Να περάσουμε στο δεύτερο περιστατικό το οποίο ήταν τραγικότατο, στην Τουρκία 23/06/2017…

toyrkia

Σε χώρο ψυχαγωγίας, σε πισίνα, πέθαναν από ηλεκτροπληξία πέντε άνθρωποι ! Μαζί και το αφεντικό της επιχείρησης !!

https://www.theguardian.com/world/2017/jun/23/five-electrocuted-at-water-park-in-turkey

ενώ πόσοι ακόμη κατέληξαν ευτυχώς , στο νοσοκομείο !!!Ψάχνουν λέει τους λόγους και τις αιτίες ! Οι λόγοι και οι αιτίες είναι ίδιοι με του κοριτσιού από τις Ηνωμένες πολιτείες, έλλειψη ενημέρωσης, γείωσης και ρελέ διαρροής ! Πολλοί επιχειρηματίες δε δίνουν βάση σε αυτά τα μέτρα προστασίας και όλοι λένε την ίδια ατάκα …..”έλα μωρέ, σε μας θα τύχει; τόσα χρόνια δεν έχει συμβεί τίποτα” !!! Πέφτουν πολλοί θύματα και των ”ηλεκτρολόγων” τους, οι οποίοι (τα καθάρματα) αφαιρούν τα ρελέ διαρροής από τους ηλεκτρικούς πίνακες, γιατί λέει έχει πολύ υγρασία και θα πέφτει το ρελέ!! Καθάρματα φονιάδες. 6 άνθρωποι σε δύο περιστατικά, λόγω ανευθυνότητας των ιδιοκτητών, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και λόγω των καθαρμάτων ηλεκτρολόγων που ενώ υπάρχει κάπου ένα ρελέ διαρροής, αυτοί το αφαιρούν για πολλούς και διάφορους λόγους, τους οποίους έχουμε εξηγήσει σε παλαιότερα άρθρα μας.

Αν κάποια στιγμή, εφαρμοστούν οι κανονισμοί απόλυτα, να είστε σίγουροι ότι δεν θα παθαίνεις ηλεκτροπληξία, ακόμη και ξυπόλυτος να βάζεις το καλώδιο της φάσης στη γλώσσα, για να δοκιμάζεις αν έχει ρεύμα !! Οι κανονισμοί, δυστυχώς δεν τηρούνται στις περισσότερες χώρες. Ελλιπής ενημέρωση επιμένω !! Και ανευθυνότητα και των αρχών ενός κράτους που σε θέματα ασφάλειας θα έπρεπε να εφαρμοστεί μάθημα στα σχολεία.

Πρόσφατα, επισκέφτηκα σπίτι στην περιοχή που βρίσκομαι. Το παλικάρι (25 ετών) μου ανέφερε: Όταν μπαίνω να κάνω μπάνιο, κάθε φορά με χτυπάει το ρεύμα ! Και μερικές φορές είναι τόσο δυνατό που αγκυλώνει το χέρι μου !!!!!! Σας μετέφερα ακριβώς τις εκφράσεις του παιδιού ! Του απάντησα ότι: δεν ξανακάνεις μπάνιο, δεν ξαναακουμπάς βρύση, παίρνεις τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη του σπιτιού και του τα μεταφέρεις και του λές ότι ήρθε τεχνικός και πρέπει κατεπειγόντως, να φτιάξεις τη γείωση και να τοποθετήσεις ρελέ διαρροής !! Την επόμενη με πήρε το παλικάρι και μου είπε τι του απάντησε ο ιδιοκτήτης: ”να φύγεις από το σπίτι, έχω βρεί να το νοικιάσω με περισσότερα. Και έρχομαι να κλειδώσω το μπάνιο μέχρι να φύγεις, δεν θα ξαναμπείς στο μπάνιο και ότι, αυτοί που στα είπαν αυτά είναι για να μου φάνε λεφτά !!!!! Η αλητεία νομίζω, σε όλο της το μεγαλείο !!!

Και θα κλείσω, με το πρόσφατο περιστατικό στην Ιεράπετρα της Κρήτης 11/07/2017…

xeiristis

Εάν ο χειριστής ήταν ενημερωμένος ως προς τη βηματική τάση, δεν θα είχε πάθει ηλεκτροπληξία !! Κάθε χειριστής μηχανήματος πρέπει να περνάει σεμινάριο κάθε λίγο, για υπενθύμιση του τι μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και πως μπορεί να αποφύγει το μοιραίο ! Αλλά μπροστά στο άγχος να τελειώσει γρήγορα με μια δουλειά ο καθένας, σιγά μην παρακολουθήσει σεμινάριο. Καθώς επίσης, τα αρμόδια σωματεία, θα έπρεπε να διοργανώνουν κάθε λίγο, τέτοιου είδους απλά σεμινάρια για τους επαγγελματίες. 40 χρόνια λέει εμπειρίας! Βγήκε από το μηχάνημα και προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά !!! Και το αποτέλεσμα; Το βλέπουμε παρακάτω…

Σοβαρό ατύχυμα σε χειριστή μηχανήματος από ρεύμα

ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Περιέχουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις…

Βηματική τάση 1ο μέρος

Βηματική τάση 2ο μέρος

Παραθέτω ίδιο περιστατικό, πέρυσι, στα Ιωάννινα, με χειριστή μηχανήματος πάλι !! Ο συγκεκριμένος χειριστής δεν ήταν τόσο τυχερός όσο τς Ιεράπετρας! Μήπως και συγκινηθούν οι αρμόδιοι και αρχίσουν την ενημέρωση στους χειριστές, για ένα τόσο σοβαρό θέμα !

Τραγικός θάνατος χειριστή μηχανήματος

Προς γνώση και συμμόρφωση λοιπόν και να σταματήσουμε αυτή την καραμέλα του ότι: Έλα μωρέ, σε εμάς θα τύχει; Πόσες ηλεκτροπληξίες γίνονται; Μπααααα, άστο τώρα, θα το κάνουμε του χρόνου. Ελπίζω σε μια καλύτερη ενημέρωση στο άμεσο μέλλον, ανθρώπων και παιδιών όσο αφορά τις ηλεκτροπληξίες. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπως πολλοί ισχυρίζονται. Είναι πάρα πολλά, απλά ΔΕΝ πουλάνε όπως ο θάνατος από ….έγκλημα πάθους, σκότωσε με 600 μαχαιριές την ερωμένη του και τέτοιες αηδίες. Αν παρατηρήσετε, η αναφορά μεγάλων Ελληνικών σελίδων για το περιστατικό, είναι μερικές σειρές δυστυχώς. Αν είχε σακατέψει στο ξύλο, ο άντρας την ερωμένη, θα βουίζαν τα κανάλια για εβδομάδες.  Εύχομαι και ελπίζω, να διαβαστεί από ανθρώπους που σέβονται την ανθρώπινη ζωή και να είναι ένα μικρό έναυσμα, ώστε να σωθεί έστω και ένας από το άρθρο…..

Παρακάτω σας έχω μαζέψει μερικά πολύ σημαντικά άρθρα που αφορούν την ασφάλειά μας από ηλεκτροπληξία…

http://electricalnews.gr/ilektrologika-nea/item/680-ilektropliksia

http://electricalnews.gr/ilektrologika-nea/item/707-electrologoi-gia-fapes

http://electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/rele-diarrois/item/178-rcd-ddr-elegxos-leitourgias-diataksis-diaforikou-reumatos-rele-diarrois

http://electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/rele-diarrois/item/764-rele-diarrois-poio-na-dialekso-gia-to-spiti-grafeio-mou-kai-giati

http://electricalnews.gr/texnika-arthra/geioseis-themeliaki-geiosi/geioseis/item/753-oudeteros-agogos-kommenos-apo-deddie

 

Shares