”Έξυπνα” παράθυρα – αποδοτικότητα σε θέρμανση ψύξη κτιρίων

”Έξυπνα” παράθυρα – αποδοτικότητα σε θέρμανση ψύξη κτιρίων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας…

στο Ώστιν , μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια χημικής μηχανικής, , έγιναν οι πρώτοι που ανέπτυξαν dual-band ηλεκτροχρωμικά υλικά αναμειγνύοντας δύο υλικά με διακριτές οπτικές ιδιότητες, για επιλεκτικό έλεγχο του ορατού σχεδόν υπερύθρου φωτός που προκαλεί θερμότητα. Αυτή η ομάδα μηχανικών επέδειξε πώς, μέσω μιας μικρής ηλεκτρικής εκκένωσης, ένα νανοκρυσταλλικό υλικό μπορούσε να «ανοίγει» και να «κλείνει», επιτρέποντας ανεξάρτητο έλεγχο φωτός και ενέργειας.

Τα υλικά αυτά ,όταν ενσωματώνονται σε παράθυρα, ηλιοροφές ή ακόμα και καμπύλες γυάλινες επιφάνειες , μπορούν να ελέγχουν τόσο τη θερμότητα όσο και το φως από τον ήλιο. Σε σύγκριση με άλλα συστήματα, αυτό το νέο υλικό είναι πολύ πιο ευέλικτο και δύο φορές πιο ενεργειακά αποδοτικό.

Τα παράθυρα είναι κατασκευασμένα από ηλεκτροχρωμικά υλικά, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τις ιδιότητές τους κάτω από την επιρροή των μικρών ηλεκτρικών φορτίων περίπου 4 βολτ. Μπορεί να εφαρμοστεί με μια νέα χαμηλού κόστους, χαμηλής θερμοκρασίας διαδικασία και η νέα τεχνολογία έχει ως στόχο την εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ψύξης και θέρμανσης ,για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις.

samsung smart window

Επίσης, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές επικαλύψεις οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται σε γυάλινες επιφάνειες, το υλικό Milliron μπορεί να εφαρμοστεί και σε πλαστικά για να κρατήσει χαμηλό το κόστος

Στο μέλλον τα «έξυπνα » παράθυρα θα δίνουν την δυνατότητα στους ενοίκους να ελέγχουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την ενέργεια και το φως που περνά μέσα από ένα παράθυρο , ούτως ώστε τα νέα υλικά να μειώσουν το κόστος της θέρμανσης και ψύξης των κτιρίων.

Πηγή: https://www.engadget.com/

Shares