ΕΛΤΑ στην αγορά ενέργειας!!

ΕΛΤΑ στην αγορά ενέργειας!!

Ο γενικός διευθυντής Επιχειρησιακής Μονάδας Ηλεκτρικής Ενέργειας των ΕΛΤΑ

Αγγελος Πρωτοψάλτης μίλησε στην «Π» γι΄αυτό το εγχείρημα, για τις δυνατότητες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν έναντι του ανταγωνισμού, αλλά και για το μέλλον της αγοράς ενέργειας.

Ποιοι είναι οι λόγοι που ώθησαν τα ΕΛΤΑ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας;

Υπάρχει μια αλήθεια τα τελευταία χρόνια, ότι το κλασικό ταχυδρομικό έργο περιορίζεται από την ηλεκτρονική υποκατάσταση. Αρα, τα ΕΛΤΑ συνεχίζουν να εκτελούν το ταχυδρομικό έργο που ξέραμε και θα συνεχίσουν να το κάνουν, αλλά από την άλλη μεριά, οι εποχές αλλάζουν και πρέπει να προσαρμοζόμαστε.

Η ευκαιρία γεννιέται για τα ΕΛΤΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και σε άλλους χώρους από την απελευθέρωση της αγοράς, είτε αυτή λέγεται κινητή και σταθερή τηλεφωνία, είτε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο. Ολες αυτές οι αγορές προχωρούν προς την ίδια κατεύθυνση και έχουν στο κέντρο τους τον νέο ρόλο του προμηθευτή. Ο προμηθευτής πρέπει να είναι ένας φορέας αξιόπιστος, να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη ικανότητα εξυπηρέτησης του καταναλωτή και τα ΕΛΤΑ είναι το μοναδικό δίκτυο με 1.500 σημεία με φυσική παρουσία με κατάστημα ή πρακτορεία. Αρα, τα ΕΛΤΑ έχουν όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός δικτύου που μπορεί να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες. Ετσι γίνεται και η επιλογή να μπούμε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ή σε οποιαδήποτε άλλη αγορά αξιολογήσουμε ότι μπορούμε να τη χειριστούμε.

Το κύριο χαρακτηριστικό σε αυτές τις αγορές είναι το τιμολόγιο. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ΕΛΤΑ ποιο είναι σε αυτό τον τομέα;

Εμείς έχουμε μια τιμολογιακή πολιτική η οποία είναι σίγουρα έως 20% φθηνότερη από αυτή του βασικού προμηθευτή και εξίσου ανταγωνιστικότατη έναντι των άλλων προμηθευτών. Το πιο βασικό όμως είναι ότι τα ΕΛΤΑ ως δημόσιος φορέας, είναι ξεκάθαρος έναντι του καταναλωτή, με δύο σαφείς τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Ετσι, ο καταναλωτής ξέρει ακριβώς τι έχει μπροστά του και εάν τον συμφέρει αυτή η τιμή.

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, πιστεύετε ότι θα φέρει αλλαγές εξίσου σημαντικές με αυτές τις αγοράς τηλεπικοινωνιών;

Η αναπροσαρμογή της αγοράς ενέργειας πιστεύω ότι θα φέρει οφέλη στον καταναλωτή, απλώς θα ήθελα να πω ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και να μην βιαζόμαστε. Αυτά θέλουν χρόνο να ωριμάσουν γιατί είναι νέα δεδομένα για την Ελλάδα. Να περάσουμε το πρώτο διάστημα της προσαρμογής και να δούμε πού θα βρεθούμε. Θέλει προσοχή και ψυχραιμία από τους καταναλωτές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να προχωρήσουμε με σίγουρα βήματα και αν η αγορά ανοίξει, τότε θα δούμε χειροπιαστά οφέλη. Απλώς, μην περιμένουμε στην πρώτη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου ενέργειας να πέσει το τιμολόγιο 15%. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

Επίσης, πρέπει να ξέρουμε ότι από το 2020 και μετά θα δούμε μια ενοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Αρα, η ηλεκτρική ενέργεια το πολύ σε πέντε χρόνια θα είναι ευρωπαϊκό αγαθό. Ολοι θα συνεργαζόμαστε για να ισορροπούν τα δίκτυά μας και η παραγωγή μας και κάπου εκεί θα ισορροπούν και οι τιμές μας.

Προς τα κάτω ή προς τα πάνω για τους έλληνες καταναλωτές;

Λίγο πιο κάτω από εκεί που είμαστε σήμερα, γιατί οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα είναι λίγο ανεβασμένες. Οι τιμές θα πέσουν λίγο, αλλά μην περιμένουμε κατακρήμνιση.

Στη διάθεση των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος που αναζητούν ένα ανταγωνιστικό τιμολόγιο και σύγχρονες υπηρεσίες, είναι εδώ και έναν χρόνο περίπου τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με το μεγαλύτερο δίκτυο εξυπηρέτησης πελατών σε όλη την χώρα.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΛΤΑ Ενέργεια Αγγελος Πρωτοψάλτης, παρουσίασε το νέο επιχειρηματικό βήμα της εταιρείας και τις προσφορές που διαθέτει για τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές.

Η παλαιότερη επιχείρηση της χώρας που μετρά 190 χρόνια λειτουργίας, μπήκε πριν από λίγους μήνες και στην αγορά ενέργειας ως πάροχος, καθώς έκρινε ότι διέθετε τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά, όπως, εμπειρία στην εξυπηρέτηση καταναλωτών, αξιοπιστία στην παροχή υπηρεσιών και ένα μεγάλο δίκτυο σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Πρωτοψάλτης τόνισε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει την ηλεκτρική ενέργεια ως σημαντικό αγαθό διαβίωσης. Ετσι, η εταιρεία ως προμηθευτής παρέχει υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, με ανθρώπινο πρόσωπο και κοινωνική ευαισθησία, με υπηρεσίες που κοστολογούνται με ένα λογικό αντάλλαγμα και όχι υπό το πρίσμα της κερδοσκοπίας και κυρίως, με ξεκάθαρα τιμολόγια για τους καταναλωτές και με προτάσεις επιβράβευσης για τους συνεπείς πελάτες της.

Επιπλέον, τα ΕΛΤΑ Ενέργεια συνεργάζονται με την εταιρεία Emetron Analytics και προσφέρει στους εταιρικούς πελάτες της, την υπηρεσία της εξ αποστάσεως παρακολούθησης και ανάλυσης δεδομένων ενέργειας σε συνεχή βάση.

Με την εγκατάσταση κατάλληλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ο υπεύθυνος της επιχείρησης παρακολουθεί συνεχώς τα δεδομένα κατανάλωσης και παρεμβαίνει στο επίπεδο της εξοικονόμησης, βάσει ενός σχεδίου βελτιστοποίησης μεγεθών.

Πηγή: pelop.gr

Shares