Τι είναι η μητρική πλακέτα – Πως κατασκευάζεται (motherboard)

Τι είναι η μητρική πλακέτα – Πως κατασκευάζεται (motherboard)

Θα ξεκινήσουμε με μια περίληψη για το τι είναι η motherboard.

Η Μητρική πλακέτα (motherboard) φανταστείτε ότι είναι  το ανθρώπινο σώμα και εκεί πάνω ”χτίζονται” όλα τα μέλη!! Η μητρική πλακέτα λοιπόν, είναι το βασικότερο εξάρτημα σε ένα σύστημα, που όμως δίχως και τα υπόλοιπα, το σύστημα πάλι δε θα λειτουργήσει! Από τη μία άκρη ως την άλλη, τη διαπερνούν αγωγοί από δεκάδες συστήματα (chips) με χιλιάδες pins και κολλήσεις!!

Επάνω στη μητρική γίνεται όλη η διαχείριση των εξαρτημάτων που θα τοποθετηθούν, μέσω των κατάλληλων Chip, δηλαδή: Επεξεργαστής (CPU)μνήμες (Ram)κάρτες γραφικών (GPU)σκληρός δίσκος (HDD), και οι διάφορες περιφερειακές συσκευές όπως πχ: DVD ROM ή κάποιο Blue Ray, εκτυπωτές, USB Stick, σκληροί δίσκοι εξωτερικοί, ηχεία, ποντίκι πληκτρολόγιο και πολλές άλλες συσκευές.

Οι μητρικές λοιπόν, χωρίζονται σε κατηγορίες – socket και ….τσέπη!! οι τιμές ξεκινούν από μερικές δεκάδες ευρώ και φτάνουν εως και 500 και παραπάνω ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις!! Κατ αρχήν για επιλογή μητρικής, πρέπει πρώτα να έχουμε βάλει στο μυαλό μας ένα ταβάνι οικονομικό που θέλουμε να φτάσει η αναβάθμιση ή το νέο pc που θα αγοράσουμε, καθώς και τι επεξεργαστή θα χρησιμοποιήσουμε, δηλαδή AMD ή Intel και φυσικά όλα αυτά έχουν δεκάδες μοντέλα που θα πρέπει πρώτα να έχουμε καταλήξει τι ακριβώς θέλουμε.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη, πόσες συσκευές θα χρειαστεί να συνδέσει (να υπολογίσει και spare βέβαια), αν είναι gamer πόσες κάρτες γραφικών, ή απλός χρήστης πχ: για browsing μόνο, αν θέλει να κατασκευάζει σχέδια απλά ή 3D και πόση επεξεργαστική ισχύ γενικότερα χρειάζεται ή πόση μνήμη Ram

Γενικότερα, δεν είναι απλή η απόφαση το τι μητρική θα αγοράσουμε.

Δείτε ένα εκπληκτικό βίντεο παρακάτω για το πως κατασκευάζονται οι μητρικές…μέχρι το σημείο που πακετάρονται για να φύγουν από το εργοστάσιο και να έρθουν στα χέρια μας …και μη ξεχάσετε να βάλετε τους Ελληνικούς υπότιτλους απ το μενού!!

ΠΟΛΥΜΕΣΑ

Έκδοση βίντεο για smartphone…

Έκδοση βίντεο για υπολογιστή…

Shares