Ατομικός σκληρός δίσκος !! Τι θα δούμε ακόμη…

Ατομικός σκληρός δίσκος !! Τι θα δούμε ακόμη…

Όλοι γνωρίζουμε τους σκληρούς δίσκους, όπως είναι μέχρι

σήμερα. Με τη γνωστή μορφή και τα μαγνητικά πλατώ τους, τις χωρητικότητες τους οι οποίες το έτος 2000 ένας αξιοπρεπής δίσκος έφτανε τα 2GB και σήμερα 2017 να βλέπουμε μέχρι και 10TB σε ένα 3,5 ιντσών !! Όμως, ακόμη και τα 10 ΤΒ διαπιστώνουμε ότι όσο προχωρά η τεχνολογία και αυξάνονται οι απαιτήσεις, φαίνονται λίγα!!

Ο πρώτος σκληρός δίσκος που κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1950

5mb

 

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε άρθρα μας για τους σκληρούς δίσκους και δίσκους SSD…

Σκληρός Δίσκος

Δίσκοι SSD

Στο κοντινό μέλλον μπορεί να δούμε σκληρούς δίσκους ακόμη και 100 φορές μεγαλύτερης χωρητικότητας, ίσως και παραπάνω !!! Φυσικά μαζί με αυτό, αλλάζουν πολλά πράγματα, όπως, μεγέθη ταινιών που από 700MB που ήταν μέχρι πριν μερικά χρόνια, βλέπουμε στα 4Κ να ξεπερνούν ακόμη και τα 50 γίγα !!!

Επίσης το ίδιο συμβαίνει με όλους τους τύπους αρχείων καθώς αλλάζει η ποιότητά τους κατα συνέπεια και το μέγεθος της χωρητικότητας τους. Πχ μια φωτό πριν 10 χρόνια θα έφτανε το 1mb και σήμερα μπορεί να ξεπεράσει και τα 20 mb !!

Σκληρός δίσκος 2GB έτος 1996 σε σύγκριση με φλασάκι σημερινό 2017 χωρητικότητας 64GB !!

2gb

 

Χρειάστηκαν δεκαετίες προσπαθειών, οι φυσικοί όμως μπορούν πλέον να πανηγυρίζουν τη δημιουργία του πρώτου μαγνήτη που αποτελείται από ένα και μόνο άτομο. Το επίτευγμα δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε σκληρούς δίσκους με 1.000 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα, λένε οι δημιουργοί του.

Αν κανείς κόψει έναν μαγνήτη στη μέση, αυτό που προκύπτει είναι δύο μικρότεροι μαγνήτες. Η διαδικασία μπορεί θεωρητικά να επαναληφθεί ξανά και ξανά, μόνο που όσο μικρότεροι είναι οι μαγνήτες, τόσο πιο ασταθείς. Από ένα μέγεθος και κάτω, η πολικότητά τους αντιστρέφεται αυθόρμητα και απρόβλεπτα.

Αυτό θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην περίπτωση των σκληρών δίσκων, οι οποίοι αποθηκεύουν τα δεδομένα σε δίσκους χωρισμένους σε μαγνητικές περιοχές, καθεμία από τις οποίες περιέχει ένα bit πληροφορίας: ένα μαγνητικό πεδίο που είναι προσανατολισμένο προς τα «κάτω» αντιστοιχεί στην τιμή «0», ενώ ένα πεδίο που κοιτά προς τα «πάνω» αντιστοιχεί στην τιμή «1».

Στους σημερινούς σκληρούς δίσκους, κάθε μαγνητική περιοχή αποτελείται από περίπου ένα εκατομμύριο άτομα, σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, στο οποίο δημοσιεύεται η εντυπωσιακή νέα μελέτη.

Σκληρός δίσκος 2017 χωρητικότητας 10ΤΒ !!!

10tb

Τώρα, διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η IBM και το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο (EPFL) στη Λωζάννη, παρουσιάζουν το πρώτο ατομικό μαγνητικό bit.

Η πειραματική διάταξη αποτελείται από δύο άτομα του στοιχείου όλμιου, τα οποία κάθονται πάνω σε μια πλάκα από οξείδιο του μαγνησίου, κατεψυγμένη σε θερμοκρασία πέντε βαθμών πάνω από το απόλυτο μηδέν.

Για να εγγράψουν τα δεδομένα -δύο bit όλα κι όλα- οι ερευνητές διοχέτευσαν στα άτομα παλμούς ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιώντας τη μαγνητική άκρη ενός μικροσκοπίου σήραγγας. Εργαστηριακές δοκιμές που κράτησαν αρκετές ώρες έδειξαν ότι η πολικότητα των ατομικών μαγνητών παρέμενε σταθερή.

Τα δεδομένα ήταν δυνατό να ανακτηθούν με το μικροσκόπιο σήραγγας, όμως οι ερευνητές δημιούργησαν και μια έμμεση μέθοδο ανάγνωσης που θα μπορούσε να διαβάζει πολλά bit ταυτόχρονα.

Θεωρητικά το σύστημα θα μπορούσε να μεγαλώσει και να αξιοποιηθεί σε σκληρούς δίσκους με  πυκνότητα δεδομένων ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από ότι στους σημερινούς δίσκους. Στην πράξη, όμως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αύξηση της πυκνότητας θα περιοριζόταν στις χίλιες φορές.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της χαμηλής θερμοκρασίας στην οποία πρέπει να διατηρείται το σύστημα.

Οποιαδήποτε εμπορική εφαρμογή απέχει ακόμα χρόνια, αφού για να λειτουργήσει το σύστημα χρειάζεται ψύξη υγρού αζώτου και ηλεκτρονικό μικροσκόπιο που λειτουργεί σε κενό.

Επιπλέον, η μαγνητική ατομική αποθήκευση θα είχε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό μιας άλλης ατομικής μνήμης, η οποία αποθηκεύει τα δεδομένα όχι στο μαγνητικό πεδίο αλλά στις θέσεις μεμονωμένων ατόμων. Μέχρι στιγμής, αυτή η τεχνική έχει δώσει πειραματικά επανεγγράψιμα συστήματα χωρητικότητας 1 kilobyte.

Μένει να φανεί ποια προσέγγιση θα επικρατήσει και σε ποιες εφαρμογές. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι η εποχή της ατομικής αποθήκευσης πλησιάζει.

Το κόστος φυσικά του πρώτου τέτοιου δίσκου θα είναι υπερβολικό, αλλά πάντα κάποιοι θα πληρώσουν την τεχνολογία στην αρχή και μετά από μερικά χρόνια θα την ευχαριστηθούμε και οι φτωχότεροι !!

Δείτε το παρακάτω βίντεο…

Shares