Γείωση τύπου Έψιλον

Γείωση τύπου Έψιλον

Αφορμή για το παρόν, βελτίωση γείωσης εγκατάστασης με γείωση τύπου Έψιλον, από φίλο της σελίδας μας στο νησί της Νάξου.

 

Γειώσεις ”μικρών” καταναλωτών…

Τις γειώσεις σε χώρους ιδιωτικούς κυρίως (”μικρών” ιδιωτών), έχουμε συνηθίσει να τις βρίσκουμε σε άθλια κατάσταση και αν μετρηθούν (που δεν υπάρχει τελικά λόγος γιατί είναι άχρηστες οι περισσότερες) θα τις βρούμε με πολύ υψηλή αντίσταση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και τα 1000 ωμ.

 

 

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στις οικιακές γειώσεις και πόσο σημαντική είναι η καλή γείωση (ειδικά παρέα με ένα ρελέ διαρροής). Πολύ συχνά ακούμε και διαβάζουμε για περιστατικά ηλεκτροπληξίας στη χώρα μας αλλά και σ όλο τον κόσμο.

Βλέπετε, δεν είμαστε μόνο εμείς που δεν δίνουμε σημασία στα μέτρα ασφαλείας από ηλεκτροπληξία, είναι και ο υπόλοιπος κόσμος. Και ξέρετε ποια και που είναι η συχνότερη αιτία θανάτου από ηλεκτροπληξία; Είναι σε ιδιωτικούς χώρους όπως σπίτια – καταστήματα και συμβαίνει λόγω έλλειψης RCD και γείωσης!

 

Οι γειώσεις που συναντούμε κυρίως είναι:

Α) Ράβδος γείωσης

Β)  Τρίγωνο γείωσης

Γ) Πλάκα γείωσης

Δ) Γείωση τύπου ‘’Ε’’

Και τα τελευταία χρόνια….

Ε) Θεμελιακή γείωση

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε μαζεμένα πολλά άρθρα που αφορούν τη γείωση… Γειώσεις

 

Εδώ φαίνονται οι κολλήσεις…

 

 

Αφού λοιπόν όλα εξαρτώνται από τη γείωση, γιατί οι κατασκευαστές, οι μηχανικοί, οι επιβλέποντες ενός έργου και ένα σωρό άλλοι που αναλαμβάνουν ένα έργο, δεν δίνουν την απαιτούμενη σημασία στο πιο σημαντικό κομμάτι;

 

Γιατί δεν ενημερώνονται από τα Πανεπιστήμιά τους ή τους δασκάλους τους ότι το σημαντικότερο πράγμα τώρα που θα βγείτε στην ‘’αγορά’’ , μετά από τη στατικότητα ενός κτιρίου πρέπει να είστε οι απόλυτοι κατασκευαστές γείωσης;

 

Γιατί οι ηλεκτρολόγοι που βγαίνουν από τις σχολές ή από την πρακτική τους δίπλα σε άλλο ηλεκτρολόγο επι χρόνια, δεν κατανοούν ότι η γείωση είναι το Α και το Ω σε ένα ακίνητο; Είτε είναι παλιό είτε νέο;

 

Γιατί όταν δίνεται μια οικονομική προσφορά σε ιδιώτες, το 95% των επαγγελματιών ξεχνούν να αναφέρουν τη γείωση και μάλιστα σε ξεχωριστό και αναλυτικό άρθρο;  Και δε ξεχνούν εσκαμμένα, ξεχνούν από κακιά συνήθεια όπου θεωρούν ότι στο τέλος της δουλειάς,

θα καρφώσουν και μια ράβδο στο σπίτι που ανακαίνισαν, οπότε θα έχει γείωση!

 

Και μη θεωρηθώ υπερβολικός, όλοι γνωρίζουμε ότι ΔΕΝ γίνονται αυτά που πρέπει σε ακίνητα. Ο πελάτης εντάξει…. δε γνωρίζει. Ο επαγγελματίας που αναλαμβάνει να του κατασκευάσει τις εργασίες,

γιατί έχει μόνιμα το ελάττωμα να ‘’ξεχνά’’ να σημειώσει ότι πρέπει να κατασκευαστεί γείωση με όσο  το δυνατόν χαμηλότερη αντίσταση;

 

Η συνηθισμένη απάντηση είναι ότι: ‘’θα ανέβει το κόστος και θα χάσουμε τη δουλειά, γιατί θα πάει ο τσαμπατζής και θα τη φτιάξει χωρίς να αναφέρει καν τη λέξη γείωση’’.

 

Λάθος! Θα μπορούσαμε να γράψουμε μια ξεχωριστή παράγραφο κάτω από την κύρια προσφορά μας για τις ΈΞΤΡΑ εργασίες, όπου θα αναφέρει πχ τα εξής:

‘’Προτείνεται ο έλεγχος και η μέτρηση της γείωσης και αν είναι σε επικίνδυνες τιμές τότε να συμφωνηθεί κατασκευή νέας γείωσης η οποία αποτελείται από …… και θα κοστίσει….τόσα

 

Ενημερώνουμε και τον πελάτη ότι η γείωση είναι αυτών των τύπων και ο κάθε τύπος κοστίζει τόσα. Και από κει και πέρα, αποφασίζουν από κοινού τι γείωση πρέπει να κατασκευάσουν.

 

Πολλές φορές επειδή η γείωση δεν φτάνει τις επιθυμητές τιμές αντίστασης, πρέπει να γίνουν έξτρα εργασίες, όπως συμπλήρωση βελτιωτικών ή ακόμη και προσθήκη και άλλων ράβδων ή τριγώνων ή Έψιλον!

 

Κατασκευή γείωσης Έψιλον…

Παρακάτω λοιπόν θα σας δείξουμε πως γίνεται μια γείωση ”Ε” με την κατασκευή γείωσης από πλάκες ανοξείδωτες διαστάσεων 50Χ50.

 

 

Η βελτίωση της γείωσης έγινε στην Νάξο από φίλο προσωπικό και της σελίδας μας. Ο πελάτης είχε θέμα με τη γείωση οπότε αποφασίσανε, αφού κατάλαβε ο πελάτης (αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι στη υπόθεση γείωση) ποιος είναι ο καλύτερος τύπος γείωσης από αυτούς που προτάθηκαν.

 

Διάλεξε λοιπόν τη γείωση τύπου ”Ε” η οποία θεωρούμε και μεις ότι είναι ο καλύτερος τύπος γείωσης μετά τη θεμελιακή!  Όμως σε ήδη υπάρχον ακίνητο, στο οποίο δεν γίνεται να κατασκευαστεί θεμελιακή,  η γείωση Έψιλον είναι ότι καλύτερο μπορούμε να φτιάξουμε.

Ο τύπος ”Ε” είναι η γείωση που μπορούμε να επιτύχουμε με σχετική ευκολία τιμές αντίστασης πολύ χαμηλές!

 

Γιατί όμως ο Έψιλον επιτυγχάνει τιμές αντίστασης τόσο χαμηλές; Απλό, έχει πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια από μια ή τρείς ράβδους του 1,5 ή ακόμη και των 3 μέτρων!

Ειδικά όταν αυτό πολλαπλασιαστεί με το 5 που είναι οι πλάκες που χρειάζονται για το Έψιλον τότε έχουμε μια πραγματικά τεράστια πιθανότητα να έχουμε πολύ καλή γείωση!

 

Τα υλικά λοιπόν που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα παρακάτω:

Πλάκες ανοξείδωτες 50Χ50  τεμ. 2

Πλάκες ανοξείδωτες 100Χ50 τεμ. 1

Ανοξείδωτος αγωγός Φ8

Ζυγός από ανοξείδωτη λαμαρίνα 40mmX4mm τεμ. 1

Χαλκός 25mm

 

Αφού μετρήθηκε η παλιά γείωση (θα δείτε και στα βίντεο) και βρέθηκε σε τιμές περίπου 40ωμ, ξεκίνησε και η κατασκευή του Έψιλον.

Χρειάστηκε να ανοιχτεί λάκκος βάθους περίπου 1,5μ.

 

 

Στο λάκκο αυτό τοποθετήθηκε το Έψιλον και επιπλέον όλων, τοποθετήθηκε μια απλή πλαστική σωλήνα.

 

Η πλαστική σωλήνα με τρύπες (πολύ καλή σκέψη) βοηθάει ώστε να ποτίζεται το σημείο μια στο τόσο, οπότε το νερό θα φτάνει άμεσα στο σημείο που βρίσκεται η γείωση (κατασκευή έψιλον)

 

Το Έψιλον μετρήθηκε στο τέλος και βρέθηκε με τιμή αντίστασης 3,8ωμ! Τέλεια. Καλύτερα δε γίνεται. Εκτός αν θέλεις το τέλειο, το άπαιχτο και κυνηγήσεις ένα 2ο έψιλον, το ενώσεις και αυτό με το άλλο και φτάσεις τα 2ωμ. Απλά ανεβαίνει υπερβολικά το κόστος.

 

Έχουμε καταλήξει ότι για να επιτευχθεί γείωση με τιμή αντίστασης κάτω από 2 ή ακόμη και κάτω από 1 ωμ, τα πράγματα είναι τρομερά δύσκολα και κοστοβόρα!

 

Όμως με τα 3ωμ σε δίκτυο ΤΝ ειδικά, είναι υπερκαλυμμένος ο κάτοχος ενός τέτοιου έψιλον. Ακόμη και με διακοπή του άθλιου ουδέτερου στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ο κάτοχος ενός Έψιλον με αντίσταση 3-4 ωμ δε θα καταλάβει καμία αθλιότητα του απαρχαιωμένου και ασυντήρητου δίκτυου της ΔΕΗ

 

Ευχαριστούμε το Χαράλαμπο για το φωτογραφικό υλικό και το υλικό βίντεο. Ευχόμαστε καλές δουλειές και …τέλειες γειώσεις!!

 

Ας δούμε και το σχετικό βίντεο με τις μετρήσεις και τα αποτελέσματα…

 

 

 

 

Shares