Ο Σαν Τζώρτζης κατοχυρώνεται στον Δήμο Υδρας

Ο Σαν Τζώρτζης κατοχυρώνεται στον Δήμο Υδρας

Σημαντικές εξελίξεις υπέρ του Δήμου Υδρας για την υπαγωγή

της βραχονησίδας Αγιος Γεώργιος –ή Σαν Τζώρτζης, όπως είναι ευρύτερα γνωστή– στη δικαιοδοσία του, σηματοδοτεί η αποδοχή σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) από τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη.

Πρόκειται για μια άγονη και ακατοίκητη νησίδα, ιδιόκτητη (ανήκει στην υδραίικης καταγωγής οικογένεια Κοτρώνη), έκτασης 4,3 τ.χλμ., στην «είσοδο» του Σαρωνικού, 12 μίλια από το Σούνιο και 20 μίλια από την Υδρα, η οποία είχε μετατραπεί σε «μήλον της Εριδος» για τους Δήμους Υδρας και Λαυρεωτικής.

Για ποιο λόγο; Γιατί τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει μετατραπεί σε ένα αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 70 MWatt, ενέργεια που παράγεται από 23 ανεμογεννήτριες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λαυρεωτικής, στον οποίο έχει καταχωριστεί η νησίδα, όχι μόνο εισπράττει από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 500.000 ευρώ ανά εξάμηνο, αλλά και προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια με μειωμένο κόστος σε δικαιούχους δημότες του.

Είναι προφανές ότι δεν θα μείνει αδρανής στις αρνητικές για τον ίδιο εξελίξεις.

Με την από 18/9/2017 γνωμοδότησή του (υπ’ αριθμόν 171/2017) το ΝΣΚ απεφάνθη ομόφωνα ότι «η νήσος Αγιος Γεώργιος υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Υδρας», συστήνοντας τροποποίηση της απόφασης της Στατιστικής Υπηρεσίας με την οποία η νησίδα καταχωρίστηκε στον Δήμο Λαυρεωτικής, αλλά και αντίστοιχη αλλαγή στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του 2014 που ρυθμίζει ζητήματα δικαιούχων καταναλωτών δήμων στους οποίους λειτουργούν σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δηλαδή της απόφασης που ορίζει τον δικαιούχο δήμο.

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ έγινε αποδεκτή προ μηνός από τον υπουργό Εσωτερικών και ο Δήμος Υδρας αναμένει και την έκδοση της νέας ΚΥΑ.

«Ηθική δικαίωση»

«Δεν είναι μόνο τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν. Πάνω από όλα είναι μια ηθική δικαίωση για την Υδρα γιατί οι κάτοικοί της υπέστησαν μια κατάφωρη αδικία για χρόνια, καθώς εικονικά και εν μιά νυκτί πέρασε η νησίδα στον Δήμο Λαυρεωτικής, ο οποίος λανθασμένα επιμένει για τη νησίδα», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Υδρας, Γ. Κουκουδάκης.

Στο πρακτικό τους σκέλος, οι εξελίξεις αναμένεται να δώσουν πραγματική ανακούφιση στους Υδραίους κατοίκους απαλλάσσοντάς τους από σημαντικό κόστος στις δαπάνες ενέργειας, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ειδικό καθεστώς του νησιού δεν τους επιτρέπει ούτε να τοποθετήσουν ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Επιπλέον, από τα ποσά του ειδικού τέλους που θα εισρεύσουν στα δημοτικά ταμεία, ο δήμαρχος ήδη δρομολογεί πλήθος έργων υποδομών, κρίσιμων για το νησί.

«Οταν όλα πάρουν τον δρόμο τους και αποκατασταθεί πλήρως η δικαιοσύνη», μεταξύ άλλων, «θα ανοίξει ο βιολογικός καθαρισμός, θα προχωρήσουμε σε έργα για τη βελτίωση της διαχείρισης απορριμμάτων, θα αντικαταστήσουμε το δίκτυο ύδρευσης, το οποίο να σημειώσω ότι είναι 80 ετών ζωής, θα βελτιώσουμε και το αποχετευτικό επίσης», περιγράφει ο κ. Κουκουδάκης στην «Εφ.Συν.».

Οι εξελίξεις φαίνεται να σηματοδοτούν και για τον ίδιο μια προσωπική δικαίωση, καθώς ιεράρχησε τον… επαναπατρισμό του Αγ. Γεώργιος ψηλά στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Το ειδικό τέλος

Ομως, ο Δήμος Υδρας πρέπει να ξεπεράσει ακόμη ένα εμπόδιο. «Θα προσφύγουμε στα αρμόδια δικαστήρια και θα προσκομίσουμε και εκεί τα στοιχεία που έχουμε, τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη από το ΝΣΚ. Πιστεύω ότι θα μας δικαιώσουν», απαντά μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δ. Λουκάς. «Το ποιος δικαιούται το ειδικό τέλος δεν έχει να κάνει με τη διοικητική υπαγωγή, δεν τη λαμβάνει υπόψη της η ΚΥΑ και γι’ αυτό συνεχίζουμε και παίρνουμε τα χρήματα», συμπληρώνει, αναφέροντας ότι από τη στιγμή που προσφεύγει ο δήμος του στη Δικαιοσύνη, «παγώνουν τα πάντα», αναφορικά με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ.

Με βάση την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους, το 1834, η βραχονησίδα Σαν Τζώρτζης (Βέλβινα στα χρόνια του Ηρόδοτου), υπάχθηκε στην Υδρα. Αν κάποιος μελετήσει τον τότε διοικητικό χάρτη θα συμπεράνει ότι η φιλοσοφία στην οποία βασίστηκε η διαίρεση των διοικητικών ορίων ήθελε τις νησίδες να υπάγονται σε νησιωτικούς δήμους και όχι σε ηπειρωτικούς.

Ομως στην Απογραφή του 2011, η ΕΛΣΤΑΤ ενέταξε τη νησίδα στον Δήμο Λαυρεωτικής. Και γι’ αυτό το ζήτημα έχει εκφράσει γνώμη το ΝΣΚ, αποσαφηνίζοντας ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει αρμοδιότητα μεταβολής διοικητικών ορίων.

Πηγή: efsyn.gr

Shares