Η μεγαλύτερη πλωτή μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας

Η μεγαλύτερη πλωτή μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας

800.000 μ2 ηλιακών panel, 40MW ισχύος, 30.000 σπίτια…

Δεν πάει πολύς καιρός που η Κίνα είχε τη φήμη του μεγαλύτερου ρυπαντή στον πλανήτη, με τα εργοστάσιά της να καταβροχθίζουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα και πυκνό νέφος να καλύπτει τις μεγαλουπόλεις της.

Αλλά αυτό αλλάζει γρήγορα καθώς η Κίνα επενδύει κάθε χρόνο το μεγαλύτερο ποσό από κάθε άλλη χώρα του κόσμου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προ ημερών μάλιστα εγκαινίασε τη μεγαλύτερη πλωτή μονάδα ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εγκατάσταση στην πόλη Χουαϊνάν της ανατολικής επαρχίας Ανχούι έχει τη δυνατότητα να παράγει 40 megawatt -ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες μιας μικρής πόλης.

Η μονάδα βρίσκεται στην επιφάνεια μιας λίμνης, που σχηματίστηκε την περασμένη δεκαετία καλύπτοντας ένα ανθρακωρυχείο που κατέρρευσε και πλημμύρισε με όμβρια ύδατα.

Τα πλεονεκτήματα των πλωτών μονάδων παραγωγής ηλιακής ενέργειας , που τέθηκαν για πρώτη φορά σε χρήση πριν από περίπου μια δεκαετία, είναι πολλά: δεν καταλαμβάνουν χρήσιμο χώρο στη στεριά, ενώ η ψυκτική επίδραση του νερού, πάνω στο οποίο επιπλέουν τα πάνελ, τα καθιστά πιο αποτελεσματικά. Παράλληλα περιορίζουν την εξάτμιση του νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση μπλοκάροντας την επίδραση των ηλιακών ακτίνων, πριν αυτές αγγίξουν την επιφάνεια του ταμιευτήρα.

Όμως πέρα από τις επενδύσεις της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η Κίνα φρενάρει και τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Τον περασμένο Ιανουάριο οι αρμόδιες εποπτικές αρχές σταμάτησαν την κατασκευή πάνω από 100 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Δείτε το βίντεο διάρκειας 1 λεπτού…


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Shares