Φωτοβολταϊκά: υπεγράφη το net-metering – Αναλυτικά η ρύθμιση
Υπεγράφη χθες 31 Δεκεμβρίου από τον…
… Υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, η Υπουργική Απόφαση (η οποία εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της Υποπαραγράφου ΙΓ.8 της Παραγράφου ΙΓ του άρθρου πρώτου του ν.4254/2014) που αφορά στην αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό από φωτοβολταϊκά συστήματα.
Το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει την εγκατάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής μέσω προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) και την αξιοποίησή του με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αυτοπαραγωγοί αναμένεται να έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος, ενώ παράλληλα προωθείται ο βασικός στόχος της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για ενεργειακή ασφάλεια, αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας.
Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης Απόφασης, γίνεται πλέον ελκυστική η αυτοπαραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και θεσπίζεται για πρώτη φορά ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering).
Συγκεκριμένα, η Απόφαση προβλέπει τα εξής:
* Αυτοπαραγωγή στη Μέση και Χαμηλή Τάση.
*Αφορά μόνο σε συστήματα φωτοβολταϊκών.
* Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς είναι 20 KW ή αν είναι πάνω από 20 KW η ισχύς μπορεί να είναι μέχρι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.
* Τα όρια διαφοροποιούνται για το Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα με ανώτατη ισχύ για τα μεν Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά τα 20KW ενώ για την Κρήτη τα 50KW.
* Για φορείς που επιτελούν κοινωφελές έργο υπό τις οριζόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις η ΥΑ επιτρέπει να αξιοποιηθεί το σύνολο της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.
* Εγκατάσταση αυτοπαραγωγής μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε στα σημεία που επιτρέπονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. (δηλ. δεν περιορίζεται στις στέγες)
* Οι αυτοπαραγωγοί θα καταβάλλουν ΕΤΜΕΑΡ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια που συνολικά απορροφούν από το Δίκτυο ή το Σύστημα.
* Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα γίνεται ετησίως στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος του αυτοπαραγωγού.
Αναφερόμενος στο θέμα ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε : «Με τη συγκεκριμένη Υπουργική απόφαση ανοίγουμε ένα νέο μεγάλο δρόμο σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών. Το μεγάλο βήμα έγινε με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Ν.4254/2014, με την οποία ανοίξαμε με πρωτοποριακό τρόπο αυτή τη νέα αγορά.
Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των ΑΠΕ και συμβάλλουμε αποφασιστικά στη μείωση των ενεργειακών δαπανών για το κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Κυρίως όμως, η μεγάλη μας παρέμβαση αφορά στη μείωση του ενεργειακού κόστους που μπορεί να γίνει στον αγροτικό τομέα, όπου ειδικά για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων προβλέπουμε δράσεις που μειώνουν το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων σε όλη τη χώρα, δίνουν ανταγωνιστικότητα στα αγροτικά μας προϊόντα και ανταμείβουν τους κόπους του Έλληνα αγρότη.
Ταυτόχρονα, στηρίζουμε την ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας μας που είναι ο Τουρισμός, με τη δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους που μπορεί πια να υπάρξει σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της χώρας. Τέλος, αλλά όχι έσχατο, τα μέγιστα όρια παραγωγής εφαρμόζονται σε Κοινωφελείς Οργανισμούς και Νομικά Πρόσωπα, Δημοσίου ή Ιδιωτικού δικαίου, που υπηρετούν την Κοινωνία. Αυτό θα επιτρέψει σε εκατοντάδες Νοσοκομεία και Φορείς Περίθαλψης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των συνανθρώπων μας να μειώσουν σημαντικά το ετήσιο λειτουργικό τους κόστος, ώστε να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς όφελος του Έλληνα πολίτη».
Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου : «Η σημερινή Απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, αλλά και την τόνωση συνολικά του κλάδου των ΑΠΕ.
Με την θέσπιση του net metering δίνεται η δυνατότητα σε πολλούς καταναλωτές, μικρούς αλλά και μεγαλύτερους, οικιακούς αλλά και σε μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις να ελαφρύνουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος. Ενώ, παράλληλα, δίνεται ώθηση στις τοπικές οικονομίες με την άμεση αυτή λύση για την ανάπτυξη μικρών φωτοβολταϊκών με μεγάλο όφελος, χωρίς όμως να επιβαρύνονται οι υπόλοιποι καταναλωτές».
Επισημαίνεται ότι, το ΥΠΕΚΑ προώθησε πρόσφατα την ψήφιση ρύθμισης για το μέγιστο όριο εγκατεστημένης ισχύος ανά σύστημα που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτοπαραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, με το έβδομο άρθρο του ν. 4296/2014 προβλέπεται ότι μπορούν να τίθενται ανώτατα όρια, διαφοροποιημένα ανά κατηγορία παραγωγών, με μέγιστο όριο τα 500kW. Επίσης, προβλέπεται ότι τα μέγιστα όρια θα αφορούν νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Υπουργική Απόφαση, η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται, στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, μέχρι 20 kWp ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης, εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 20 kWp, με μέγιστο όριο τα 500kW. Για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), λόγω περιορισμένου σχετικά περιθωρίου για αμιγώς τεχνικούς λόγους, τα όρια διαφοροποιούνται ώστε να μπορούν να τύχουν ένταξης στο πρόγραμμα περισσότεροι καταναλωτές.
Ειδικά για τα Νομικά Πρόσωπα, Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους Δημόσιου ενδιαφέροντος σκοπούς, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, η ανώτατη ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται έως και το 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης, με μέγιστο όριο τα 500kW στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Με την ανωτέρω ρύθμιση καθίσταται εφικτή η εγκατάσταση συστημάτων ισχύος ίσης με την συμφωνημένη ισχύ παροχής από ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, καθώς και Πανεπιστήμια.
Τέλος, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, φωτοβολταϊκά συστήματα θα μπορούν να εγκαθιστούν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι μισθωτές, ενώ ιδιαίτερα επωφελής είναι η πρόβλεψη για ετήσιο χρόνο συμψηφισμού της παραγόμενης με την καταναλισκόμενη από τον αυτοπαραγωγό ενέργειας.
Πηγή: hlektrologia.gr