Υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για μια καλή Ηλεκτρολογική εγκατάσταση
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε μια λίστα από τα περισσότερα υλικά
που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μια καλή ηλεκτρολογική εγκατάσταση, οικιακή!
Η βιομηχανική, κτιριακή, ή εγκατάσταση σε άλλα είδη πχ πλοία, αντιεκρηκτικού τύπου κλπ απαιτεί άλλο υλικό και σε πολλές περιπτώσεις, άγνωστο τελείως για τον ‘’απλό’’ εγκαταστάτη.
Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο για Αντιεκρηκτικού τύπου Ηλεκτρική εγκατάσταση: https://electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/ilektrologikes-egkatastaseis/item/613-ilektrologikes-egkatastaseis-antiekriktikoy-typou
Το υλικό που έχουμε επιλέξει, είναι από τα καλύτερα υλικά (δε λέω το καλύτερο, πάντα θα βρούμε κάτι πιο καλό) που μπορεί να κάνουμε χρήση για μια πολύ καλή ΕΗΕ (Εσωτερική Ηλεκτρική Εγκατάσταση)
Υλικά με προδιαγραφές ανάλογα με την κάθε περίπτωση. ΠΧ, Άλλο υλικό θα χρησιμοποιήσουμε σε μια χωνευτή εγκατάσταση σε τοίχο, άλλα σε εγκατάσταση δαπέδου, και άλλα σε εγκατάσταση περιβάλλοντος χώρου.
Τα υλικά που θα σας παρουσιάσουμε μας τα έστειλε φίλος της σελίδας για τις ανάγκες του άρθρου.
Θα ξεκινήσουμε με τη σειρά, αρχίζοντας από εγκατάσταση εξωτερικών χώρων, κήπων, κλπ, θα περάσουμε στις σωληνώσεις διαμερίσματος, δηλ, τι εργασίες και υλικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πριν το σοβά, από σωλήνες – καλώδια – δάπεδα κλπ και θα τελειώσουμε με τις καλωδιώσεις, διακλαδώσεις, κλείσιμο κουτιών, μέχρι το σημείο που είμαστε έτοιμοι για το φινίρισμα, οπότε περνάμε σε πίνακες, πριζοδιακοπτικό υλικό και φωτιστικά (θα τα δούμε σε επόμενο άρθρο).
Βασικά, κάθε υλικό επιλέγεται βάση κανονισμών. Άλλου είδους σωλήνα θα επιλέξουμε για εξωτερικούς χώρους οι οποίοι βρέχονται, χτυπάει ο ήλιος, αέρας, κρύο ζέστη …και άλλο υλικό στους εσωτερικούς χώρους μιας εγκατάστασης δαπέδου και επίσης άλλο υλικό στην εγκατάσταση εντός της τοιχοποιίας!
Ας ξεκινήσουμε όμως με υλικό εξωτερικών χώρων (περιβάλλοντες χώροι)
Σωλήνες
Οι σωλήνες της φωτό, είναι διατομών Φ16,Φ20,Φ25.Φ32,Φ40,Φ90,Φ125 της εταιρείας ΚΟΥΒΙΔΗΣ
Οι σωλήνες που θα χρησιμοποιήσουμε είναι διαφόρων διατομών, ανάλογα με το πόσα καλώδια θα περάσουμε εντός του σωλήνα, ή αν είναι ένα, τι πάχος θα έχει.
Το ότι τοποθετούμε τα καλώδια εντός σωλήνα δε σημαίνει ότι μπορούμε να το τοποθετήσουμε μονοκόμματο σε απόσταση 30 ή 50 ή παραπάνω μέτρα. Καλό θα είναι να υπάρχει μελλοντικός έλεγχος ή και δυνατότητα να περάσουμε ή να συμπληρώσουμε κάποιο νέο καλώδιο. Οπότε, ανά κάποια μέτρα που μας βολεύει (συνίσταται 15μέτρα) να υπάρχουν φρεάτια επίσκεψης. Καθώς και μια σωλήνα μεγάλης διατομής ως εφεδρική για τις μελλοντικές ανάγκες που θα προκύψουν σε ένα ακίνητο, είτε είναι κατοικία είτε βιομηχανικός χώρος.
Σωλήνες υπάρχουν διαφόρων τύπων. Στη χώρα μας μονόδρομος πλέον είναι οι σωλήνες του ΚΟΥΒΙΔΗ λόγω υψηλών αντοχών σε καταπονήσεις είτε από τις καιρικές συνθήκες είτε από πιέσεις. Δεν παίρνουμε την περίπτωση τρυπήματος, διότι εκεί μόνο μια σωλήνα γαλβανιζέ μπορεί να προστατέψει απόλυτα την καλωδίωσή μας. Όμως η γαλβανιζέ δεν είναι ευέλικτη. Επίσης, στις οδεύσεις των σωλήνων καλό είναι να κρατείται αρχείο διελεύσεων είτε σε μορφή βίντεο είτε σε μορφή φωτογραφικού υλικού, ώστε σε οποιαδήποτε μελλοντική εργασία να ανατρέχεται το αρχείο και να αποφεύγονται οι καταστροφές στην εγκατάσταση.
Παλαιότερα (και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη ανάλογα τον εργολάβο) χρησιμοποιούνταν σωλήνες υδραυλικών διαμέτρου Φ100 Φ125 Φ75 κλπ. Αυτός ο τρόπος απαιτούσε κολλήσεις σε κάθε ένωση σωλήνων. Επίσης υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στις στροφές οι οποίες ήταν κλειστές αρκετά, ακόμη και 90 μοίρες, με αποτέλεσμα την πολύ δύσκολη διέλευση των καλωδιώσεων. Όταν λοιπόν το έργο τελείωνε, αυτό ήταν!! τέρμα! Αν χρειαζόταν να περάσεις κάποιο καλώδιο μετά…. Τέλος ήταν αδύνατο.
Το πρόβλημα αυτό λύθηκε με τις σωλήνες μονοκόμματο σπιράλ μεγάλων διατομών του Κουβίδη, στις οποίες με την προσθήκη οποιουδήποτε οδηγού εντός του σωλήνα, το πέρασμα καλωδίων σε επόμενη φάση είναι παιχνιδάκι. Ο Κουβίδης παρέχει σωλήνες βαρέως τύπου, από διατομής Φ16 και φτάνουμε στις Φ125. Προσοχή εδώ, η διάμετρος μετριέται στην εξωτερική πλευρά της σωλήνας και όχι του καθαρού της χώρου, στον οποίο περνούν τα καλώδια. Οπότε να υπολογίσετε ότι στις Φ125 είναι περίπου Φ110 και ίσως ελαφρώς λιγότερο η καθαρή διάμετρος.
Όλες οι διελεύσεις των σωλήνων καλό είναι να γίνονται μέχρι τα σημεία λήψης. Δηλαδή, έως το φωτιστικό, ή πρίζα, ή πίνακας, ή αντλίες κλπ. Ώστε να μη μένει εκτεθειμένο καλώδιο εκτός σωλήνα.
Διαβάστε σχετικό άρθρο με εγκαταστάσεις στην ύπαιθρο, άρθρο της εταιρέιας ΚΟΥΒΙΔΗΣ: Υπόγεια δίκτυα – Σωληνώσεις
Κουτιά
Κουτιά διακλάδωσης, υπάρχουν διαφόρων ειδών και μεγεθών. Θα διαλέξουμε αυτά που θα υπολογίσουμε ότι χωράει να γίνει η διακλάδωσή μας και να υπάρχει και αέρας εντός του κουτιού. Αν η εγκατάσταση γίνει όπως πρέπει, δε χρειάζονται μονωτικά υλικά, δύο ή τριών ή πενήντα συστατικών που ακούμε πολλές φορές. Δηλαδή, κάθε εταιρεία μας δίνει ένα βαθμό προστασίας από Νερό, υγρασία, σκόνη, κλπ. Με βάση αυτούς τους αριθμούς, αν προμηθευτούμε και τα κατάλληλα υλικά για την είσοδο των σωλήνων στα κουτιά
δε χρειάζεται καμία πρόσθετη μόνωση, που πολλές φορές όταν χρειαστεί να ανατρέξεις σε κάποιο κουτί, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο τεχνίτης θα αγανακτήσει να το καθαρίσει για να κάνει τον έλεγχό του.
Εννοείται ότι διαλέγουμε κουτί και με βάση το σημείο που θα τοποθετηθεί. Αν σοβαντιστεί ας πούμε δέχεται λιγότερες καταπονήσεις από ένα εντελώς εξωτερικό κουτί.
Καλώδια
Καλώδια ισχυρών ρευμάτων
Τα καλώδια που θα χρησιμοποιήσουμε στους περιβάλλοντες χώρους πρέπει να είναι αντοχής σε νερό, υγρασίες, θερμοκρασίες κλπ. Αυτά τα καλώδια είναι J1VV-U (παλαιά ονομασία ΝΥΥ) ή καλώδια H07RN-F, όσο αφορά τα ισχυρά ρεύματα ενός έργου.
Συνήθως το RNF θα το χρησιμοποιήσουμε σε πολύ ειδικές συνθήκες πχ σε τροφοδοσία αντλιών νερού ή λυμάτων και αυτό διότι έχει χαρακτηριστικά που αντέχουν σε μόνιμη βύθιση στο νερό. Εξαιρετικής αντοχής σε υγρασίες καθώς και εύκολο στην τοποθέτησή του, για το λόγο ότι είναι εύκαμπτο πολύκλωνο. Ιδανικό για τοποθέτηση σε φωτιστικά σημεία εξωτερικών χώρων, διότι δεν έχεις πρόβλημα να το στριμώξεις κατά την τοποθέτηση του φωτιστικού.
Δε συζητάμε για διατομές στο παρόν άρθρο, γιατί υποτίθεται ότι τηρούμε τους κανόνες. Πχ σε φωτισμό διατομής 1,5, για ρευματοδότες 2,5 κλπ.
Καλώδια ασθενών ρευμάτων
Για τα ασθενή ρεύματα, κάμερες, δίκτυα, τηλεοράσεις κλπ, αντίστοιχα θα χρησιμοποιήσουμε καλώδια ανθυγρά, τα οποία ονομάζονται και PET. Αντέχουν σε ήλιο, νερό, υγρασίες κλπ. Ένα απλό καλώδιο UTP ή κεραίας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δουλέψει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Και είναι εντελώς κακό το να χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους.
Τα καλώδια αυτά δε ματίζονται οπότε καλό είναι να παραγγέλνουμε σε στροφείο ώστε να μην μένει κομμάτι. Με τις ματίσεις σε καλώδια ασθενών ρευμάτων υπάρχουν απώλειες σε σήματα και θόρυβος.
Γειώσεις – ισοδυναμικές γέφυρες
Οι γείωση, το σημαντικότερο στην ηλεκτρολογική μας εγκατάσταση είναι το σύστημα που προστατεύει από κάθε κακό! Ο τρόπος που είναι κατασκευασμένη και φυσικά η μέτρησή της στο τέλος ώστε να δούμε αν είμαστε εντός ή εκτός ορίων οπότε και βλέπουμε τι άλλες μεθόδους πρέπει να συμπληρώσουμε ώστε να επιτύχουμε τιμές αποδεκτές και ασφαλείς.
Ενώσεις σε αγωγούς γείωσης πρέπει να τις ελέγχουμε 5 φορές
Αν είναι θεμελιακή ακολουθούμε τους κανόνες και τα γνωστά από πλευράς κατασκευής και υλικών. Μερικά από τα υλικά γείωσης και ισοδυναμικών μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο…
Υλικά γείωσης και θεμελιακής γείωσης
Και ας περάσουμε σε ενδοδαπέδιες εγκαταστάσεις.
Εγκατάσταση Δαπέδου
Καλώδια
Ισχυρά ρεύματα
Εδώ είμαστε πλέον εντός κατοικίας. Οι καλωδιώσεις εντός δαπέδου θα είναι πάντα εντός σωλήνας και μάλιστα μονοκόμματης έως το πρώτο κουτί διακλάδωσης ή αν καταλήγουν κατ ευθείαν τότε μέχρι τον πίνακα.
Τα καλώδια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εντός του δαπέδου είναι H05VV-U (NYM παλαιά ονομασία) ή ακόμη και J1VV-U (ΝΥΥ παλαιά ονομασία)
Ποτέ ΝΥΑ, δεν είναι ανθεκτικά σε υγρασίες και καταπονήσεις.
Ασθενή ρεύματα
Εδώ τα καλώδια που θα χρησιμοποιήσουμε είναι απλά UTP, TV-SAT, συναγερμού κλπ. Ιδανική εγκατάσταση να είναι περασμένα μονοκόμματα χωρίς ματίσεις ή παράλληλης διέλευσης
Σωλήνες
Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά από τους εξωτερικούς χώρους, ισχύουν όμως μερικοί κανόνες όπως, προσοχή στις ενώσεις των σωλήνων, μόνο με κατάλληλες μούφες ή εξαρτήματα…
Εδώ μπορούμε να κάνουμε χρήση πιο ελαφρού τύπου σωλήνας, πχ DUROFLEX αλλά και ακόμη πιο ελαφρού όπως η CB.
Επίτοιχες εγκαταστάσεις
Σωλήνες – κουτιά διακλάδωσης
Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά από το δάπεδο. Δε χρησιμοποιούμε κουτιά στεγανά ή σωλήνες βαρέως τύπου. Αγοράζουμε σωλήνες πλαστικές μικρής αντοχής σε καταπονήσεις, οι οποίες χρησιμεύουν απλά για τη διέλευση των καλωδίων και προστασία τους από σκόνη ή νερό.
Τα κουτιά διακλάδωσης επίσης ελαφρού τύπου τα οποία χρησιμεύουν μόνο για διέλευση σε περίπτωση πολλών μέτρων μέχρι τον πίνακα, ή για διακλαδώσεις γραμμής.
Τα κουτιά διακόπτου επίσης απλά ελαφριού τύπου, αν και θα ήταν προτιμότερο να τοποθετούνται ευρύχωρα κουτιά. Έχουμε διαπιστώσει ότι σε περιπτώσεις τοποθέτησης ροοστάτη ή πρίζας με καλώδια 3Χ2,5 ή ακόμη και διπλά 3χ2,5 να αγανακτούμε για την τοποθέτηση ενός εξαρτήματος, άρα καλό θα ήταν ένα ευρύχωρο κουτί με βάθος…
Καλώδια
Στον τοίχο θα χρησιμοποιήσουμε το απλό καλώδιο τύπου H07V-U (Παλαιά ονομασία ΝΥΑ) Ακολουθούμε βέβαια κανόνες χρωματισμών ή διατομών ή μέγιστων σημείων ανά γραμμή.
Για τα ασθενή ρεύματα και βάση της εποχής που διανύουμε, προτείνονται καώδια καλής ποιότητος και υψηλών προδιαγραφών. Πχ, σε δίκτυο ή τηλεφωνία καλώδιο UTP και μόνο και μάλιστα ξεχωριστό έως το κέντρο που θα μαζευτούν όλα. Το καθένα ξεχωριστό.
Το ίδιο ισχύει για ένα καλώδιο συναγερμού, κάμερας ή τηλεόρασης. Όσο καλύτερης ποιότητας τόσο περισσότερα χρόνια θα ‘’ζήσει’’ και με τα καλύτερα αποτελέσματα
Κουτιά πινάκων
Όλοι οι πίνακες καλοί είναι, όμως να υπολογίζουμε πάντα μια εφεδρεία χώρου τουλάχιστον 30%. Αυτό θα μας δώσει και ‘’αέρα’’ στη δουλειά μας και χώρο για μελλοντικές προσθήκες.
Διαβάστε σχετικό άρθρο με υλικό ηλεκτρολογικών πινάκων που μπορούμε να έχουμε στην ηλεκτρολογική μας εγκατάσταση: Τι υλικό μπορεί να περιέχει ένας ηλεκτρικός πίνακας
Αυτά ήταν τα κυριότερα υλικά για μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση μικρής ή μεγάλης κατοικίας με περιβάλλοντα χώρο. Σχεδόν το 90% των υλικών παρουσιάστηκε στο άρθρο. Σε επόμενο άρθρο μας θα δούμε διακοπτικό υλικό που μπορούμε να βάλουμε σε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση.