Ρευματοδότες και ρευματολήπτες σε διάφορες χώρες

Ρευματοδότες και ρευματολήπτες σε διάφορες χώρες

Πουθενά σε όλο τον κόσμο, στις ηλεκτρικές…

… εγκαταστάσεις, δεν υπάρχουν κοινά πρότυπα τάσης ή συχνότητας. Αρκετές διαφορές υπάρχουν τόσο στην τάση λειτουργίας όσο και στην συχνότητα των δικτύων ηλεκτροδότησης τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση διαφορετικών συστημάτων -υλικών που χρησιμοποιούνται για την ρευματοδότηση των ηλεκτρικών συσκευών. Έτσι λοιπόν, χρησιμοποιούνται διαφορετικοί ρευματοδότες (πρίζες) και ρευματολήπτες (φις) σε αρκετές χώρες.

Υπάρχει η περίπτωση να έχουμε αγοράσει κάποια συσκευή από άλλη χώρα και να διαπιστώσουμε ότι ο ρευματολήπτης της (φις) δεν ταιριάζει στη δική μας πρίζα ή ακόμη χειρότερα, η τάση και η συχνότητα λειτουργίας της συσκευής να μην είναι ίδια με αυτήν που έχουμε στη χώρα μας (πχ. τάση και συχνότητα δικτύου της Αμερικής 100-127V και 60Hz).

Όσον αφορά το ρευματολήπτη της συσκευής, μπορούμε εύκολα να τον αλλάξουμε χρησιμοποιώντας έναν που να ταιριάζει στο είδος και τον τύπο των πριζών που έχουμε. Αν όμως έχουμε αγοράσει συσκευή η οποία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά λειτουργίας  τότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι (με την έννοια της απλής ή φθηνής μετατροπής).

Παρακάτω φαίνονται κάποια ενδεικτικά συστήματα ρευματοδότησης (πρίζες και φις) που χρησιμοποιούνται σε διάφορες χώρες…

revmatodotes

Αν λοιπόν προγραμματίσετε κάποια αγορά από άλλη χώρα ή ταξίδι στο εξωτερικό, συμβουλευτείτε την παρακάτω σελίδα για το είδος του δικτύου που υπάρχει καθώς και τον τύπο ρευματοδοτών -ρευματοληπτών που διαθέτει η χώρα αυτή, για να μην έχετε ….δυσάρεστες εκπλήξεις!

Περισσότερα εδώ: http://www.worldstandards.eu/electricity/plugs-and-sockets/

Πηγή: hlektrologia.gr

Shares