Το πρώτο απόλυτα «πράσινο» Data Center κτίζεται στη Σουηδία

Το πρώτο απόλυτα «πράσινο» Data Center κτίζεται στη Σουηδία

Στην πόλη Falun της Σουηδίας, κτίζεται το…

… πρώτο Data Center στον κόσμο, το οποίο συμβάλλει θετικά στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για το EcoDataCenter, το οποίο θα είναι, επίσης, ένα από τα 13 πιο ασφαλή κέντρα παγκοσμίως, καθώς θα συνδυάζει τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας με επιδόσεις παγκοσμίου επιπέδου.

Εμπνευστής του EcoDataCenter είναι η εταιρεία ενέργειας Falu Energi & Vatten, η οποία για το συγκεκριμένο έργο συνεργάζεται με την ιδιωτική εταιρεία EcoDC AB. Η Schneider Electric θα είναι ο προμηθευτής της τεχνολογίας και των λύσεων που θα διασφαλίζουν την υψηλή ενεργειακή απόδοση του συνόλου των εγκαταστάσεων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Schneider Electric, ο κλάδος του ICT (Τεχνολογία Πληροφορικής και Επικοινωνιών) μπαίνει σιγά-σιγά στο κέντρο του ενδιαφέροντος, όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοση, καθώς υπολογίζεται ότι οι υποδομές ICT απορροφούν μέχρι και 10% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το στοιχείο αυτό έρχεται να υπογραμμίσει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος των data centers, των υποδομών του Διαδικτύου και του cloud. Ενδεικτικό είναι ότι ένα και μόνο data center μπορεί εύκολα να καταναλώνει περισσότερο ρεύμα από μία πόλη μεσαίου μεγέθους. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της ενέργειας δεν χρησιμοποιείται ποτέ, αλλά εκλύεται υπό τη μορφή θερμότητας στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια μηχανογραφικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία πολλών διαφορετικών ερευνών, το σύνολο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα κέντρα αυτά αναμένεται να ξεπεράσει τις εκπομπές ολόκληρο του κλάδου των αεροπορικών εταιρειών σε μόλις πέντε χρόνια.

The worlds first climate positive data center - Sweden

Χάρη στο ψυχρό κλίμα, τις αξιόπιστες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πολιτική σταθερότητα και την απουσία φυσικών καταστροφών, η Σουηδία έχει αποδειχτεί μια εξαιρετικά καλή και ασφαλής επιλογή για τη δημιουργία ενός data center. Στους σχετικούς δείκτες εκτίμησης ρίσκου (Cushman & Wakefield, Hurleypalmerflatt Data Centre Risk Index) η Σουηδία καταγράφεται ως η τρίτη ασφαλέστερη επιλογή για τη λειτουργία data centers στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Το EcoDataCenter στο Falun θα συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο της περιοχής, το οποίο, το 2013, είχε αναγνωριστεί ως το καλύτερο του κόσμου, κερδίζοντας το βραβείο Global District Energy Climate Award 2013 στη Νέα Υόρκη. Η θερμότητα που θα παράγεται από τους servers και τον υπόλοιπο εξοπλισμό IT του κέντρου θα χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των κτιρίων του Falun, μέσω του τοπικού δικτύου τηλεθέρμανσης, ενώ ο ατμός ο οποίος παράγεται στον τοπικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής θα χρησιμοποιείται για την ψύξη του κέντρου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Επιπρόσθετα, η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του κέντρου προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, όπως ηλιακές, αιολικές, υδροηλεκτρικές, και δευτερογενή βιοκαύσιμα.

Από πλευράς διαθεσιμότητας, το EcoDataCenter προβλέπεται να είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές Uptime Institute Tier IV τις οποίες, μέχρι σήμερα, ικανοποιούν μόλις 12 data centers σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εξαιρετικά υψηλή απόδοση πιστοποιείται και από το γεγονός ότι θα υπάρχει εγγυημένο uptime της τάξης του 100%. Τέλος, το EcoDataCenter θα συμμορφώνεται με τις υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές ασφαλείας.

Το πρώτο από τα τρία κτίρια θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Πηγή: pestaola.gr

Shares