Τη Μεγαλύτερη Παγκοσμίως Μονάδα Αποθήκευσης Ενέργειας με Μπαταρίες Κατασκευάζει η Tesla

Τη Μεγαλύτερη Παγκοσμίως Μονάδα Αποθήκευσης Ενέργειας με Μπαταρίες Κατασκευάζει η Tesla

Τη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (20MW/80 MWH) με μπαταρίες…

… ιόντων λιθίου, κατασκευάζει η Tesla στην Καλιφόρνια. Η μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του έτους.

Τον Οκτώβριο του 2015 ένα καταστροφικό ρήγμα στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου Aliso Canyon προκάλεσε διαρροή μεθανίου, με αποτέλεσμα 8.000 πολίτες στην Καλιφόρνια να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς απελευθερώθηκαν περισσότερα από 700.000 κιλά μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Η συγκεκριμένη διαρροή είναι η χειρότερη στην αμερικανική ιστορία, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εκτιμάται ότι ξεπέρασαν ακόμη και τις εκπομπές που είχαν εκλυθεί κατά τo δυστύχημα στην εξέδρα Deep Ηorizon της BP, το 2010, στον Κόλπο του Μεξικό.
Οι Αρχές της Πολιτείας αποφάσισαν να κλείσουν τις εγκαταστάσεις, που τροφοδοτούσαν τις μονάδες καύσης φυσικού αερίου στη λεκάνη του Λος Άντζελες, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για την ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλική αποθήκευση του καυσίμου.
Καθώς αυτές οι ευέλικτες, ταχείας απόκρισης, μονάδες (peaker plants) τέθηκαν εκτός λειτουργίας, υπήρχε ο κίνδυνος μπλακ άουτ κατά τις περιόδους εκείνες της ημέρας όπου η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργειας κορυφώνεται.
Έτσι λοιπόν, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τον περασμένο Μάιο η αρμόδια επιτροπή της Πολιτείας (Public Utilities Commission) ζήτησε από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να προσφέρουν λύσεις αποθήκευσης.
Μεταξύ άλλων εταιρειών, η Southern California Edison επιλέχθηκε για να βρει μία λύση για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε κλίμακα δικτύου (utility scale) που να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ως τις 31 Δεκεμβρίου.
Μετά από διαγωνιστική διαδικασία, την περασμένη εβδομάδα επέλεξε τελικά την Tesla για την προμήθεια του συστήματος Powerpack, δυναμικότητας 20 MW/80 MWh, η εγκατάσταση του οποίου θα γίνει στον υποσταθμό Mira Loma της εταιρείας.
Σύμφωνα με την Tesla, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή αυτής της μονάδας, θα είναι το μεγαλύτερo project αποθήκευσης Η/Ε με μπαταρίες ιόντων λιθίου στον κόσμο. Όταν θα είναι πλήρως φορτισμένη, θα μπορεί να τροφοδοτεί με ρεύμα 2.500 νοικοκυριά για 24 ώρες.
Η μονάδα θα κατασκευαστεί, παραδοθεί και τεθεί σε λειτουργία μέσα σε μόλις τρεις μήνες, χάρη στις τεράστιες δυνατότητες του Gigafactory, του εργοστασίου παραγωγής μπαταριών της Tesla στη Νεβάδα.
Το σύστημα θα αντλεί ρεύμα από το δίκτυο σε ώρες εκτός αιχμής και μετά θα μπορεί να παρέχει Η/Ε στο δίκτυο κατά τις ώρες αιχμής, ώστε η Southern California Edison να μπορεί να εξυπηρετεί, χωρίς προβλήματα, περισσότερους από 15 εκατομμύρια κατοίκους.
Πηγή: www.energia.gr
Shares