Εγκατάσταση Κεραίας-υλικά-λάθη-βλάβες-συμβουλές-τιμές (κατά προσέγγιση)

Εγκατάσταση Κεραίας-υλικά-λάθη-βλάβες-συμβουλές-τιμές (κατά προσέγγιση)

Στο σημερινό άρθρο, δεν θα σας πω τι ενισχυτές, τι πολυδιακόπτες και τι μάρκες

υλικών να βάζετε στα συστήματα τηλεόρασης που διαθέτετε, ούτε για το πώς συνδέουμε όλα αυτά συν άλλα τόσα έξτρα που υπάρχουν για συστήματα τηλεόρασης, αλλά θα μιλήσω γενικότερα για το πώς πρέπει να γίνεται μια σωστή εγκατάσταση τηλεοπτικών σημάτων ή και δορυφορικών, έτσι κι αλλιώς η διαφορές στα υλικά εγκατάστασης, μεταξύ δορυφορικού σήματος και επίγειου είναι απειροελάχιστες, αν όλα γίνουν όπως πρέπει…

Θα δούμε πως πρέπει να γίνεται σωστά και σοβαρά μια τηλεοπτική υποδομή και πάνω εκεί, μπορείτε μετά να βάλετε ότι σύστημα θέλετε. Αν η εγκατάσταση είναι σοβαρή, είμαστε γενικά πολύ μπροστά σε όλα. Αργότερα μπορεί να χρειαστούμε να παίξουμε από ένα σημείο να το βλέπουμε σε όλα στο σπίτι μας, ακόμη και σήμα FHD να στέλνουμε σε όλα τα σημεία τηλεόρασης, για όλα υπάρχει λύση όταν η υποδομή είναι καλή.

Αφού εξηγήσουμε το ‘’σκελετό’’ μια εγκατάστασης τηλεόρασης, μετά θα δούμε τι άλλο μπορούμε να έχουμε ως υποδομή στα υπόλοιπα σημεία τηλεόρασης που μπορεί να έχουμε στο σπίτι μας ή γενικότερα στο χώρο μας.

Θυμάμαι κάποτε, στις καλές εποχές 1989 και μετά, σε μαγαζί ηλεκτρολογικό που είχε ο πατέρας μου στο Βύρωνα, τρέχαμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και εκτός των καθαρά ηλεκτρολογικών, τοποθετούσαμε και κεραίες. Ή πηγαίναμε σε βλάβες συστημάτων tv σε πολυκατοικίες κλπ.

Μετά από χρόνια κατάλαβα ότι το πράγμα δεν είναι τόσο απλό. Κάθε δουλειά θέλει και το μάστορά της που λέμε. Δεν είναι απλά τα πράγματα, δεν είναι πήραμε μια κεραία, 20 μέτρα καλώδιο, ένα φις και πάμε να βάλουμε κεραία στον πελάτη. Όλα θέλουν τον…. ‘’Γερμανό’’ τους!

Θα περάσω κατ ευθείαν στα λάθη και μετά θα δούμε τα υπόλοιπα.

Το μόνιμο λάθος των τεχνικών κεραιών είναι κατ αρχάς… λάθος – φθηνό καλώδιο!

Το δεύτερο μόνιμο λάθος των τεχνικών…. Το καλώδιο εξωτερικά, το οποίο πάει γυμνό ως τις κεραίες μας.

Ένα ακόμη λάθος, ήταν των άθλιων κατασκευαστών (οι περισσότεροι), που θα θυμάστε από το 95 έως το 2008 που η οικοδομή είχε γίνει….. στραγάλι και ενώ έτρωγαν με χρυσά κουτάλια, πίεζαν όλους τους τεχνικούς για τιμές κάτω και κάτω και όλο κάτω…. Βρείτε μου μια πολυκατοικία, η οποία έχει το κάθε διαμέρισμα δική του αυτόνομη εγκατάσταση τηλεόρασης (εκτός από 5-6 που είχα κάνει εγώ στο Μαρούσι Lol…). Δηλαδή από το κάθε σπίτι να ξεκινά ένα καλώδιο που καταλήγει στον κεντρικό ενισχυτή της πολυκατοικίας και ένα ακόμη για δορυφορική στο σαλόνι πχ.

Στις φώτο παρακάτω θα δείτε πως μια κεραία έπαιζε μεν, αλλά ήταν στηριγμένη ΜΟΝΟ με γάζες και ταινία συσκευασίας!!! 

tv7tv8

Αυτό που μας πούλαγαν οι κατασκευαστάρες ήταν: Ένα καλώδιο στήλη, από τη πρίζα του 5ου ορόφου να πηγαίνει ακριβώς στην από κάτω του 4ου και ξανά κάτω στου 3ου…. Κοκ. Με αποτέλεσμα τραγικό. Άλλαζε ο πάνω τους πριζοδιακόπτες του, δεν έπαιζαν οι τηλεοράσεις των από κάτω… έκανε μια μετατροπή στο σπίτι του ο από πάνω μας, άντε βρες εσύ σήμα TV στους από κάτω μετά!!

Ένα άλλο τραγικό λάθος των ηλεκτρολόγων ήταν από τη βιασύνη και από τα πολλά έργα, πολλές πολυκατοικίες, σε πολλές από αυτές, έκαναν τα ξετρυπήματα για τις τηλεοράσεις λοξά προς τα επάνω! Οπότε από την έξω πλευρά που έβγαιναν τα καλώδια της τηλεόρασης στην ταράτσα, όλα τα νερά των βροχών κατέληγαν στα διαμερίσματα, με αποτέλεσμα, πολλές φορές να απορούμε γιατί βγαίνει νερό από τις πρίζες μας!! Τις περισσότερες φορές τους άκουγες να λένε…. έλα… έλα βάλε τώρα και θα περάσω αύριο να βάλω σιλικόνη. Ε, ποιος την είδε τη σιλικόνη….

Ένα φθηνό καλώδιο χωρίς κατάλληλη εξωτερική μόνωση, θα παρατηρήσουμε ότι σύντομα αρχίζει και πάει το εξωτερικό περίβλημα με αποτέλεσμα ο μηδενισμός της θωράκισης. Οξειδώνεται η θωράκιση με αποτέλεσμα τα πρώτα συμπτώματα να είναι είδωλα κλπ. Μετά από λίγο καιρό θα παρατηρήσουμε ότι μπορεί και να χαθεί τελείως το σήμα! Αυτό διότι κόβεται και η μέσα μόνωση οπότε σήμα… γιόκ!

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Πολύ απλά, ακολουθούμε μερικά από τα παρακάτω βήματα ή και όλα!

Υλικά που χρειάζεται μια κεραία

Καλώδιο – Σωλήνας

Αγορά ενός καλής ποιότητας καλωδίου. Στα καλώδια ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις. Ένα καλώδιο με πολύ καλή θωράκιση και χοντρό αγωγό σήματος, είναι ότι καλύτερο για μια ποιοτική εικόνα. Μη ξεχνάμε ότι όπως και στα ισχυρά ρεύματα μιας εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης, έτσι και στα ασθενή. Όπου βγαίνουμε από το χώρο μας και είμαστε έρμαια των καιρικών συνθηκών, τότε μόνο με ειδικά καλώδια και σωλήνες μπορούμε να έχουμε σιγουριά για αρκετά χρόνια ότι δε θα χάσουμε σε ποιότητα και σε εικόνα γενικά.

Αν το καλώδιο είναι καλής ποιότητας αλλά χωρίς ανθυγρή μόνωση, τότε δε πα να το πληρώσατε και 1 ευρώ το μέτρο, σε χρονικό διάστημα σχετικά γρήγορο, θα σπάσει η εξωτερική μόνωση από τις καιρικές συνθήκες και πάλι τα ίδια. Άρα η αγορά ενός καλωδίου με μόνωση που αντέχει σε ήλιο, βροχές, καταιγίδες, είναι ότι καλύτερο και σίγουρο. Σίγουρα θα αντέξει 10 χρόνια παραπάνω από το απλό καλώδιο.

 

Για τους παραπάνω λόγους, τοποθετούμε το καλώδιο και σε σωλήνα εξωτερικά του χώρου μας και εως την κεραία μας. Ειδικά αν το καλώδιό μας είναι παντός καιρού που λέμε, τότε ένας λόγος παραπάνω αφού θα το έχουμε πληρώσει μπορεί και 1,5 ευρώ το μέτρο, να το τοποθετήσουμε σε σωλήνα ώστε να αντέξει περισσότερο από… εμάς!

Επίσης και στις σωλήνες υπάρχουν ποιότητες. Μη φανταστείτε υψηλά ποσά. Μια πολύ καλή σωλήνα που θα αντέξει αρκετά χρόνια εξωτερικά, μπορεί να φτάνει περίπου στα 70 λεπτά το μέτρο. Ποσό αρκετά ελκυστικό ώστε να είμαστε σίγουροι για μερικές δεκαετίες. Ειδικά αν την εγκατάσταση αποφασίσουμε να την κάνουμε στα 50 μας, ίσως ‘’φύγουμε’’ πρώτοι εμείς, παρά η σωλήνα ή το καλώδιο!

Τώρα, όσο αφορά τη στήριξη. Δε καρφώνουμε απλώς το καλώδιο ή δεν το πιάνουμε τσούρμο μαζί με άλλα 5 της πολυκατοικίας με δεματικά κλιπς που υποστηρίζουν πολλοί τεχνικοί. Κανονικά, θα πρέπει και εφόσον είναι περασμένα σε σωλήνα, να στηρίζονται στον τοίχο με ειδικά στηρίγματα, ώστε με τους αέρηδες να μην πηγαίνουν πέρα  δώθε οι σωλήνες με τα καλώδια. Σίγουρα θα προκληθεί ζημιά με τον καιρό. Αν τελικά έχουμε βάλει σκέτα καλώδια παντός καιρού (PET, αυτό το μαύρο) καλό είναι να καρφώνεται αναγκαστικά. Θα ζήσει περισσότερο το καλώδιο.

Πολλοί ένοικοι ή ιδιοκτήτες θα ρωτήσουν: ”μα καλά, μαύρο καλώδιο εξωτερικά;” Εκεί πρέπει να καταλάβουν ότι εδώ δεν είμαστε παιδική χαρά να έχουμε πράσινα, κόκκινα και ότι γούστο χρώμα θέλει ο καθένας, υπάρχουν τα άσπρα και τα παντός καιρού τα μαύρα. Και φυσικά αφού έχει αποφασίσει ο ιδιοκτήτης να κάνει μια σοβαρή δουλειά, θα τα βάλει σε σωλήνα οπότε το μαύρο δεν θα φαίνεται πουθενά.

Μια καθαρή εγκατάσταση TV, σωστή και σοβαρή, απαιτεί αρκετά πράγματα πέρα από τα συνηθισμένα.

Τιμές καλωδίων – σωλήνας

Ένα εύρος τιμών σε καλώδια τηλεόρασης κυμαίνεται από 20 λεπτά το μέτρο και μπορεί να φτάσει τα 2 ευρώ το μέτρο ή και παραπάνω! Ενώ ο σωλήνας, μπορεί να ξεκινά από τα 10 λεπτά το μέτρο έως 70 λεπτά το μέτρο. (Η εγκατάσταση που προτείνω πιάνει τις κορυφές των τιμών) δείτε στο λινκ… https://www.skroutz.gr και στο παρακάτω λινκ δείτε τιμές από σωλήνες εξωτερικών χώρων… https://www.skroutz.gr/

Κεραία

Κεραίες υπάρχουν πολλών ειδών. Σήμερα, όπου το σήμα πλέον είναι ψηφιακό – δορυφορικό, δε χρειάζεται μια κεραία για τα UHF και άλλη για τα VHF. Τώρα βάζουμε μια κεραία και τα πιάνουμε όλα. Άρα και το καλώδιο που ξεκινά από την τηλεόρασή μας ή από το κέντρο TV του κάθε σπιτιού, καταλήγει κατ ευθείαν στο σύνδεσμο της κεραίας.

TV4

Μια καλή κεραία λοιπόν θα μας κρατήσει για πολλά πολλά χρόνια (μέχρι να ανακαλυφτεί κάποιο άλλο σήμα Lol). Ρωτήστε τον τεχνικό σας ή τον προμηθευτή σας κατ ευθείαν για το ποια κεραία κάνει για την περιοχή που βρίσκεστε. Υπάρχουν και πολύ μικρές κεραιούλες πλέον που είναι αρκετά διακριτικές, αρκεί να το επιτρέπουν οι συνθήκες. Βλέπε εικόνα παρακάτω…

tv5

Μη τσιγκουνεύεστε σε τίποτα όσο αφορά την ποιότητα της ζωής σας. Το χειρότερο απ όλα είναι να βλέπετε τούρκικα σίριαλ και να κόβεται το σήμα. Μπορεί η κουτάλα με τη μακαρονάδα να φτάσει ακόμη και στην οθόνη με αποτέλεσμα να εκραγεί από το χτύπημα. Ή, τη στιγμή που η μενεγάκη πάει να δείξει ένα νέο μανό, να κοπεί το σήμα…. Ε ρε γλέντια…. Ποιος τον σώζει τον ηλεκτρολόγο μετά….

Εκεί όπου μπαίνει το καλώδιο με το βύσμα, στην κεραία, καλό είναι να βάζουμε γύρω γύρω λίγο σιλικόνη για έξτρα μόνωση, να μη περνάει η υγρασία μέσα στο σύνδεσμο. Βλέπε εικόνα παρακάτω…

Τιμές κεραιών

Οι τιμές στις κεραίες κυμαίνονται από 10ευρώ και φτάνουν ή μπορέι και να ξεπεράσουν τα 100 ευρώ (η κεραία που προτείνω, από 70-100) δείτε λίνκ… https://www.skroutz.gr

Ιστός – Βάση – συρματόσχοινο – μονωτική ταινία.

Ο ιστός, άλλη πικραμένη ιστορία. Μετά από κάνα χρόνο, τον βλέπουμε να σαπίζει, να σκουριάζει και να πέφτει χιλιάδες μικρά κομματάκια στην ταράτσα. Ξέρετε, αυτοί οι ιστοί οι οποίοι είναι σε τρία κομμάτια με τις περαστές βίδες. Ανοιχτό και απλό μέταλλο θα σκουριάσει πολύ γρήγορα.

Οπότε ή διαλέγουμε έναν ιστό αλουμινίου ή γαλβανιζέ ή κάποιον ανοξείδωτο. Επίσης καλό είναι στο επάνω μέρος του ιστού, με μια πλαστική τάπα να τον κλείνουμε βάζοντας ακόμη και σιλικόνη ή κάποια δυνατή κόλα ώστε να στεγανοποιηθεί πλήρως από τα νερά – βροχές κλπ.

Ειδικά σε νησιά και παράκτιες περιοχές απαιτείται να τοποθετούνται ΜΟΝΟ ανοξείδωτα είδη, από τους ιστούς μέχρι και τα συρματόσχοινα αντιστήριξης. Τα απλά είναι θέμα μερικών μηνών να σαπίσουν και να διαλυθούν.

Συρματόσχοινο βάζουμε σε περιπτώσεις όπου η κεραία μας πρέπει να σηκωθεί αρκετά ψηλά λόγω εμποδίων από κοντινές οικοδομές ή άλλες αιτίες. Συνήθως σε νησιά, όπου οι άνεμοι είναι κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους αρκετά δυνατοί, εκεί επιβάλλεται αντιστήριξη – συρματόσχοινο ή πολύ κοντή βάση ανοξείδωτη, ώστε να μην υπάρχει ταλάντωση με τους ανέμους. Πολλές φορές έχουν βρεθεί κεραίες στον γείτονα ή και πιο μακρυά. Επίσης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές μπορεί να προκαλέσουμε δυστύχημα αν η κεραία δεν είναι καλά στηριγμένη και με τον αέρα φύγει από την ταράτσα και σκάσει σε κάποιον πεζό που αμέριμνος βλέπει τις βιτρίνες στα μαγαζιά από κάτω.

Δεν στηρίζουμε επάνω στα κάγκελα. Άν τελικά στηρίξουμε εκεί, θέλει προσοχή οι δαγκάνες να μην πληγώνουν το κάγκελο με αποτέλεσμα να φεύγει η μπογιά και να αρχίσει να σκουριάζει. Κάποιο περιτύλιγμα καουτσούκ είναι ότι πρέπει για να μη κάνουμε ζημιά. Υπάρχουν βάσεις για έδαφος και για επίτοιχη στήριξη. Αν στηρίξουμε στο έδαφος και υπάρχει μόνωση ΔΕΝ προτείνεται να τρυπηθεί η μόνωση. Καλό είναι να βρίσκουμε σημείο στο οποίο να υπάρχει τοίχος και να τοποθετείται βάση επίτοιχη.

Καλό είναι το συρματόσχοινο να είναι κι αυτό ανοξείδωτο. Αυτό που παίρνουμε από το χρωματοπωλείο, που τρο βάζουν οι νοικοκυρές συνήθως για να απλώνουν ρούχα, δε κάνει. Σκουριάζει εύκολα αφού κόβεται το πλαστικό περίβλημα γρήγορα με τον ήλιο και τις βροχές. Ένα συρματοσχοινάκι ψιλό και ανοξείδωτο είναι μια χαρά.

Βίδες στήριξης και λοιπά μικροϋλικά, δε χρειάζεται να σας πω. Και κει ανοξείδωτα.

Ειδική μονωτική ταινία

Σε κάθε σημείο που τυχόν έχει ένωση ο ιστός, δηλαδή είναι σε κομμάτια, εκεί καλό είναι να περνάμε με μια καλή μονωτική ταινία, όπως αυτές που τυλίγουμε καλώδια σε αντλίες ακόμη και μέσα σε νερό. Αυτή η ταινία είναι σαν λάστιχο, η οποία τεντώνει αρκετά, σταματά κάθε είδους υγρασία η οποία περνά από οποιαδήποτε άλλη ταινία. Οι απλές ηλεκτρολογικές μονωτικές ταινίες ΔΕΝ κάνουν για στεγανοποίηση. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ξεραίνονται και σπάνε. Έχουν ‘’χαλάσει’’ οι ταινίες τα τελευταία χρόνια. Λόγω προδιαγραφών για πυρκαγιές και τέτοια, έχουν αλλάξει το υλικό τους ακόμη και την κόλα που είχαν κάποτε.

Οι πιο παλιοί επαγγελματίες θα θυμάστε την ΝΙΤΟ. Η ΝΙΤΟ ήταν μια ταινία που ήθελε γερό σφίξιμο, αλλά μπορούσες να την έχεις σε ταράτσα και μετά από 5 χρόνια την ξετυλούσες κανονικά πάλι. Οποιαδήποτε άλλη ταινία απλά κόβονταν, έσπαγε, κομματιάζονταν στον πρώτο μήνα άντε τρίμηνο. Τάλοσπάντων ας προσαρμοστούμε στις παλιοταινίες τις σημερινές αλλά όχι είπαμε μόνο σε αυτές. ‘’Τσίχλα’’ μαύρη λάστιχο…

Tainia

(αυτοβουλκανιζόμενη) και από πάνω την τυλίγουμε και με μερικές στροφές απλής. κοστίζει περίπου στα 10 ευρώ, δείτε λινκ… https://www.kafkas.gr

Τιμές ιστού και παρελκόμενα

Οι τιμές ιστών μαζί με τις βάσεις και τα στηρίγματά τους  κυμαίνονται από 15-35 ευρώ (θα πρότεινα να παραγγέλνετε inox, υπολογίστε λίγο ακριβότερα) https://www.skroutz.gr/

Φις

Υπάρχουν 2 ειδών φις. Τα απλά και τα δορυφορικού τύπου (F). Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες κεραίες, επάνω στο κουτάκι σύνδεσης που έχουν, δεν έχουν πλέον βίδα, αλλά κουμπώνουμε με δορυφορικού τύπου φις (F). Ενώ οι τηλεοράσεις δέχονται το κλασικό φίς και συνήθως επειδή η είσοδος είναι θηλυκή το φις που πρέπει να αγοράσουμε για την κεραία μας πρέπει να είναι αρσενικό…

TV aplo TV F aplo

Υπάρχουν και τα F τα πρεσαριστά…

TV F presaristo

Με ειδικό εργαλείο ο μάστορας θα φτιάξει το φις ώστε να μη βγεί ποτέ από τη θέση του.

Μεγάλη προσοχή θέλει η τοποθέτηση του φις. Μην βραχυκυκλώνετε τον κεντρικό αγωγό με το πλέγμα της θωράκισης.

Οι τιμές των φις είναι περίπου μέχρι 1 ευρώ το καθένα, δείτε λινκ… https://www.skroutz.gr/

Πρίζες TV διελεύσεως και τερματικές

Όπου έχετε πέσει θύματα των φτηνιάρηδων κατασκευαστών που έφτιαχναν άμμο με ασβέστη και σας το πούλησαν για βίλα στην Εκάλη, έχετε σίγουρα πρίζες διελεύσεως και αν είστε στο ισόγειο ή στον 1ο όροφο έχετε και τερματικές ή μόνο τερματικές. Οι πρίζες του κατασκευαστή είναι για πέταμα έτσι κι αλλιώς. Οπότε μια καλή πρίζα TV με χαμηλότερες απώλειες (db) θα βελτίωνε κάπως το σήμα. Επίσης, αν κάνετε εγκατάσταση εξωτερική για μια TV αν και δεν υπάρχει λόγος να βάλετε πρίζα στον τοίχο, παρ όλα αυτά για να είστε πιο περιποιημένοι μπορείτε να τοποθετήσετε μια πρίζα τοίχου καλής ποιότητας. Και από την πρίζα αυτή έως την τηλεόραση με το γνωστό καλώδιο προέκτασης.

Όπου η εγκατάσταση είναι καινούργια και έχετε μάθει πλέον τι πρέπει να έχετε για καλή εικόνα, όταν θα πάτε στον προμηθευτή σας να ρωτήσετε για πριζοδιακοπτικό υλικό, ρωτήστε να σας δώσουν προδιαγραφές των πριζών τηλεόρασης. Αφού λοιπόν έχετε ρωτήσει τον κεραιά σας από πόσα db και κάτω θορύβου πρίζα να αγοράσετε, θα αποφασίσετε τι θα πάρετε. Μην αρχίσετε μετά τον κεραιά σας ότι: ”εδώ δεν μου πιάνει καλά τη μενεγάκη, εκεί δε πιάνει καλά το σερβάιβορ και τέτοια”. Ο κεραιάς σας τα είπε, ας προσέχατε.

Το ξέρω ότι είναι σπαστικό να έχετε πχ ενιαίου πλαισίου διακοπτικό υλικό και να σας περιορίζει η πρίζα της TV σε κάτι τέτοιο. Σε αυτή την περίπτωση και επειδή η λήωη σήματος είναι πολύ ευαίσθητο πράγμα, καλό θα ήταν ο ηλεκτρολόγος σας, αν τα db του υλικού δε σας καλύπτουν, τότε να σας χτίσει λίγο πιο κάτω το κουτί της πρίζας της τηλεόρασης. ΄Ετσι κι αλλιώς πίσω από την τηλεόραση θα είναι για πάντα, οπότε μη τρελαίνεστε. Καλύτερα μενεγάκη χωρίς κοψίματα παρά πρίζα tv ενιαίου πλαισίου.

Οι πρίζες κυμαίνονται από 5 – 50 ευρώ δείτε και στο λινκ… https://www.skroutz.gr/c/2193/Prizes-TV-Keraias.html?page=29

Λύση για αντικατάσταση καλωδίων σε παλιές πολυκατοικίες.

Όσοι μένετε σε πολυκατοικίες Αθήνα – Θεσσαλονίκη – και λοιπές μεγαλουπόλεις της χώρας, θα γνωρίζετε ότι αν υπάρχει θέμα με την εσωτερική εγκατάσταση τηλεόρασης, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα!! Εκτός αν δεν έχει πειραχτεί τίποτα όλα αυτά τα χρόνια και μπορέσετε να αλλάξετε τις στήλες από τον 5ο μέχρι το ισόγειο. Όμως από τον 5ο για την κεραία στην ταράτσα υπάρχει θέμα, γιατί το καλώδιο για να φτάσει ταράτσα περνά μέσα απόμ το διαμέρισμα του τελευταίου ορόφου. Εκεί θα πρέπει να πληρώσετε το άνοιγμα κουτιών στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος του 5ου και φυσικά την αποκατάσταση – βάψιμο μετά το πέρας εργασιών.

Αν δε γίνει κάτι τέτοιο για οποιονδήποτε λόγο, τότε θα πρέπει να ξετρυπάτε από κάθε δωμάτιο που βρίσκεται η τηλεόραση και σε συνεννόηση με το διαχειριστή, να περνούν όλα εξωτερικά των οικοδομών. Εκεί θα χρειαστείτε όλα όσα σας ανέφερα στο παρόν άρθρο.

Ένα ακόμη που μπορεί να έχει συμβεί… στον 4ο όροφο να έχει ανακαινίσει ο ιδιοκτήτης το χώρο και να έχει μεταφέρει την πρίζα της τηλεόρασης σε άλλο σημείο, ακόμη και σε άλλο χώρο! Αυτό αν δε γίνει όπως πρέπει, τότε οι όροφοι κάτω από τον 4ο δύσκολα θα ξαναδούν τηλεόραση. Θα πρέπει λοιπόν ή να αφήνουμε την κοινόχρηστη (γιατί κοινόχρηστη θεωρείται) πρίζα τηλεόρασης εκεί που είναι και να ξεκινά από εκεί καλώδιο να πηγαίνει στη νέα θέση της τηλεόρασης μας ή οι διακλαδώσεις που θα γίνουν στα καλώδια που έρχονται από τον 5ο ή ταράτσα και από τον 3ο όροφο να είναι με τέλειο τρόπο και σε ειδικά κουτιά χωνετυτά επισκέψιμα ή 3ο και καλύτερο, να συννενοηθούμε με τον 3ο όροφο και τον 5ο, να ανοίξουμε τις πρίζες τους και να περάσουμε μονοκόμματο καλώδιο ώς την νέα θέση της πρίζας διελεύσεως που θα βάλουμε στην ανακαίνιση του χώρου μας.

Γενικά, προσέχουμε τα πάντα σε μια τοποθέτηση. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Εξάλλου, όταν πληρωθούμε όπως πρέπει μια εργασία, τότε 10 λεπτά ή ακόμη και μια ώρα παραπάνω δε χάθηκε ο κόσμος. Ίσα ίσα, θα λέει ο πελάτης: ‘’τότε που ήμουν νέος 25 χρονών, είχα φέρει το μαστροβαγγέλη να μου φτιάξει την τηλεόραση και δουλεύει ακόμη τώρα που είμαι 80!!! Να πάρετα το μαστροβαγγέλη’’ ……άσχετα αν ο μαστροβαγγέλης είναι ”αλλού” τώρα. Θέλω να πω ότι μια δουλειά που θα κρατήσει μια ζωή, αξίζει και να την πληρωθεί ο μαστροβαγγέλης και να την ευχαριστηθεί ο πελάτης.

Αντικεραυνική προστασία.

Ποιος έξυπνος είπε ότι οι κεραυνοί δεν χτυπάνε τα καλώδια της κεραίας; Και ότι βάζουμε μόνο στον πίνακα ή στις πρίζες ρεύματος και καθαρίσαμε;

Ένα σημαντικό που πρέπει να προσέχετε πάντα, ειδικά τώρα που κάποιες τηλεοράσεις είναι 40 και 50 και φεύγα ιντσών, είναι να έχουμε αντικεραυνική προστασία για την τηλεόρασή μας. Εκτός των ρευμάτων ισχύος, ξέρετε, εκεί που βάζουμε αντικεραυνικό στον πίνακα μας και στην πρίζα, δεν αρκούν αυτά. Η κεραία είναι σαν ακίδα αλεξικέραυνου. Πολλές φορές ειδικά σε μέρη με πολλές βροχοπτώσεις, έχουν πεταχτεί οι οθόνες στον απέναντι τοίχο από κεραυνικό πλήγμα. Για αυτό, ή θα πάρετε ειδικό πολύμπριζό όπου εκτός από την προστασία που παρέχει για το ρεύμα, έχει προστασία και για το καλώδιο κεραίας!! Ή θα αγοράσετε ένα αυτόνομο προστατευτικό, σαν αυτό της εικόνας παρακάτω…

antik1

antik

Για πιο εξιδεικευμένες περιπτώσεις ρωτήστε για τι αντικεραυνική προστασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Υποδομή για το παρόν ή και για το μέλλον!!

Μια βασική υποδομή (την τηρώ από το 2004) σε κάθε σημείο τηλεόρασης να υπάρχει τουλάχιστον ένα καλώδιο Data (Ethernet cat5e ή και 6a). Επειδή όλες οι τηλεοράσεις πλέον είναι smart (συνδέονται και στο internet) καλό θα είναι να μη στηριζόμαστε στο Wi-Fi. Καλό είναι να τοποθετούμε και ένα καλώδιο ή δύο, πίσω από την τηλεόραση. Μπορούμε να έχουμε κάμποσες εφαρμογές με ένα τέτοιο καλώδιο. Ακόμη και σήμα HDMI με ειδικούς προσαρμογείς, μπορούμε να έχουμε με ένα καλώδιο UTP. Και φυσικά σύνδεση στο internet σταθερή, χωρίς ασύρματα κλπ.

TV2

Επίσης, καλό είναι να ξεχάσουμε δια παντός το: ‘’από πρίζα σε πρίζα’’ τα καλώδια της τηλεόρασης. Κάθε σημείο τηλεόρασης να έχει δικό της καλώδιο έως το κέντρο TV το οποίο μαζί με τα Data-Voice τοποθετούνται πλέον όλα μαζεμένα σε κάποιο ερμάριο. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε σε κάθε τηλεόραση να έχουμε ξεχωριστές δυνατότητες, να βλέπουμε στην κάθε μια ότι θέλουμε, να μοιράζουμε το σήμα από κεντρικές συσκευές και να βλέπουμε σε κάθε μια ξεχωριστά ότι θέλουμε. Παρακάτω στη φώτο, δείτε ένα rack στο οποίο είναι από κατοικία, με όλα τα συστήματα μέσα σ αυτό μαζεμένα. Data-voice- TV – τηλεφωνικό κέντρο κλπ…

tv6

Για μια ολοκληρωμένη λύση (τιμές – ποιότητα), σωστή και για αντοχή στο χρόνο και στις καιρικές συνθήκες μιλήστε με τον τεχνικό σας.

 

Shares