Δοκιμές (Stress Test) αυτόματων ασφαλειών σε υπερφόρτωση και χρόνοι αντίδρασης

Δοκιμές (Stress Test) αυτόματων ασφαλειών σε υπερφόρτωση και χρόνοι αντίδρασης

Όλες οι αυτόματες ασφάλειες ή επιστημονικώς ‘’μικροαυτόματοι’’ και στη διεθνή MCB, έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όσο αφορά τους χρόνους απόκρισης σε υπερφόρτωση ή βραχυκύκλωμα.

Οι χρόνοι αυτοί ορίζονται από δοκιμές σε εργαστήρια υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Εμείς θα αναπαράγουμε τις δοκιμές υπερφόρτωσης επίσης σε συγκεκριμένες συνθήκες της αυλής μας!! Επίσης, βλέποντας μία αυτόματη ασφάλεια ξέρουμε τι περίπου κάνει από τα χαρακτηριστικά που αναγράφονται στο σώμα της.

Υποτίθεται ότι για να υπάρχουν στην αγορά, έχουν περάσει τις κατάλληλες δοκιμές και έχουν λάβει όλα τα σχετικά σερτιφικάτα, ώστε να είναι αξιόπιστες για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Δηλαδή, μία αυτόματη ασφάλεια να μπορεί να στέκεται με αξιοπρέπεια βάση των δοκιμών της, για πολλά χρόνια.

Όμως να ξέρετε ότι τίποτε δεν κρατά για πάντα. Έτσι και οι αυτόματες ασφάλειες έχουν μία διάρκεια ζωής. Αναγράφεται στα χαρακτηριστικά τους η διάρκεια, αλλά είπαμε βάση εργαστηρίων. Σε πραγματικές συνθήκες αυτό δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά αρκετά λιγότερο (βάση δικής μας εμπειρίας)

Μου έχει τύχει κάμποσες φορές να βρεθώ σε βλάβη που έπεφτε μία ασφάλεια έλεγαν! Πηγαίνοντας όμως στην βλάβη, διαπίστωνα αυτές τις φορές, ότι δεν υπήρχε ούτε θέμα υπερφόρτωσης αλλά ούτε θέμα βραχυκυκλώματος, τα οποία να αναγκάσουν την ασφάλεια να αντιδράσει. Απλά, η ασφάλεια τα είχε παίξει και έπεφτε πχ στα 3Α ενώ πχ ήταν 10άρα. Και σε άλλες περιπτώσεις ενώ η γενική ήταν 32Α, αυτή έπεφτε στα 8Α την μία φορά και στα 13Α στην δεύτερη περίπτωση!!! Και μιλάμε για ασφάλειες καινούριες (διετίας… βαριά τριετίας)

Τι σημαίνει αυτό αγαπητοί συνάδελφοι αλλά και αγαπημένα μου καταναλωτόπουλα;

Ότι γι αυτό δεν τα αφήνουμε όλα στην τύχη τους. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα και ειδικά σε ‘’δύσκολους’’ χώρους, όπως είναι κουζίνες, μηχανοστάσια κλπ, εκεί όπου οι θερμοκρασίες και οι υγρασίες είναι στην κορυφή, αλλάζει και η διάρκεια ζωής των υλικών μας.

Επιλέξαμε λοιπόν, Legrand, Schneider, ABB, Hager, Siemens. Θα δείτε στο βίντεο μικροδιαφορές μεταξύ τους που κατά την άποψή μου, τις καθιστά όλες αξιόπιστες και ιδανικές για χρήση. Όμως, πριν ξεκινήσω με τις δοκιμές στις 10άρες, είπα να δοκιμάσω μία άλλη πολύ γνωστή και δημοφιλή Ασιατική εταιρεία.

Είχα λοιπόν μία αυτόματη ασφάλεια της εταιρείας Chint, ξέρετε, αυτές που τοποθετεί η ΔΕΗ στους μετρητές μας τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι τραγικότατο!!!!! Η αυτόματη αυτή, αν και καινούρια ΔΕΝ έπεσε ποτέ!! Με υπερφόρτωση 43% λοιπόν, λειτουργούσε επί μιάμιση ώρα. Όπου βαρέθηκα να κρατάω το τηλέφωνο στο χέρι (βλέπετε είχα ξεχάσει την βάση, γιατί λέω θα πέσει όπως η ΑΒΒ που ανταποκρίνονταν στα 3,08 λεπτά στην ίδια υπερφόρτωση!!!

Επίσης, υλικό Chint χρησιμοποιούν πάρα πολύ οι συνάδελφοί μας της Κύπρου. Θα ήθελα να τους πω να ελέγξουν το θέμα, διότι το δουλεύουν πάρα πολύ αυτό το υλικό. Καλό λοιπόν θα ήταν ο σύνδεσμός τους να κάνει μερικές δοκιμές, μερικών λεπτών, ώστε να βγάλει ένα συμπέρασμα. Αν ισχύει και κει το ίδιο, τότε είναι τραγικές οι συνέπειες της Κυπριακής αγοράς  Ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Ας περάσουμε όμως στις μετρήσεις υπερφόρτωσης. Αρχικά ας δούμε έναν γενικό πίνακα με καμπύλες υπερφόρτωσης και βραχυκυκλώματος σε σχέση με τους χρόνους…

Η υπερφόρτωση ήταν της τάξης του 62-64% σε όλους τους μικροαυτόματους (ασφάλειες)

Όλοι οι μικροαυτόματοι ήταν των 10Α

Η χαρακτηριστική που επιλέχθηκε, είναι αυτές που δουλεύουμε συχνότερα οι εγκαταστάτες, δηλαδή C και D.

Η μόνη διαφορά από τις 6 εταιρείες, στην ΑΒΒ διάλεξα Κ, διότι D δεν υπήρχε στην αγορά αυτή τη στιγμή. Οπότε μπορούμε να θεωρήσουμε τον χρόνο της Κ ναι μεν αποδεκτό από τα πρότυπα και τις προδιαγραφές, όμως δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε με τις D. Έχετέ το όμως στο πίσω μέρος του μυαλού σας.

 

H Εταιρεία Shneider λοιπόν, κερδίζει τις εντυπώσεις κάνοντας τους καλύτερους χρόνους σε C και D… Άρα, έχουμε και λέμε:

Schneider  C10 στα 6kA

Υπερφόρτωση 63-64%  Χρόνος αντίδρασης 41 δευτερόλεπτα!!

Schneider  D10 στα 6kA

Υπερφόρτωση 61-62%  Χρόνος αντίδρασης 57 δευτερόλεπτα!!

ABB C10 στα 3kA

Υπερφόρτωση 62-63%  Χρόνος αντίδρασης 68 δευτερόλεπτα

ABB K10 στα 10kA

Υπερφόρτωση 62-63%  Χρόνος αντίδρασης 31 δευτερόλεπτα

Siemens C10 στα 4,5kA

Υπερφόρτωση 63-64%  Χρόνος αντίδρασης 70 δευτερόλεπτα

Siemens D10 στα 4,5kA

Υπερφόρτωση 63-64%  Χρόνος αντίδρασης 130 δευτερόλεπτα

Hager C10 στα 6kA

Υπερφόρτωση 63-64%  Χρόνος αντίδρασης 84 δευτερόλεπτα

Hager D10 στα 10kA

Υπερφόρτωση 63-64%  Χρόνος αντίδρασης 95 δευτερόλεπτα

Legrand C10 στα 6kA

Υπερφόρτωση 63-64%  Χρόνος αντίδρασης 120 δευτερόλεπτα

Legrand D10 στα 6kA

Υπερφόρτωση 63-64%  Χρόνος αντίδρασης 107 δευτερόλεπτα

Αυτά αγαπητοί μου είναι τα αποτελέσματα από τις πολύ γνωστές εταιρείες. Έκανα χρήση και της Chint όπως προανέφερα και δυστυχώς βγήκαν λίγο τραγικά όπως θα δείτε και στα βίντεο.

 

Οι δοκιμές έγιναν με 16Α αυτόματη, και ενώ είχαμε 43% υπερφόρτωση για μιάμιση ώρα, η αυτόματη ΔΕΝ αντέδρασε, οπότε αναγκάστηκα να κλείσω την κάμερα, ήδη είχε γράψει 20 γίγα!!! Μέχρι και το κινητό φωτιά πήρε. Ελπίζω να μην είναι έτσι το υλικό της ΔΕΗ και λόγω Κινέζων στην εταιρεία να κάνανε το ντιλ με την Κίνα. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε 63Α παροχή Νο3 και θα είναι σαν να έχουμε υποσταθμό δικό μας!!! Οι δοκιμή έγινε με τις δύο αυτόματες που βλέπετε στην φώτο. Η πρώτη, η NB1 δεν αντέδρασε με 22,5Α φορτίο έως την μιάμιση ώρα που κράτησα την κάμερα. Σε 31,5Α φορτίο αντέδρασε στα 1,07 λεπτά, ενώ η δεύτερη περίπου το ίδιο.

Ελπίζω η ΔΕΗ να έχει προβεί σε δοκιμές. Αν και θα βρω υλικό να το δοκιμάσω… αν δεν μας απαντήσουν άμεσα…

Επίσης, για να τσεκάρω τυχόν αστοχία υλικού, δοκίμασα ακόμη μία C της ίδιας εταιρείας CHINT, με φορτίο διπλάσιο του ονομαστικού. Ενώ οι αυτόματες της ΑΒΒ αντιδρούν σε 9 δευτερόλεπτα, οι αυτόματες της Chint δουλεύουν με 32α φορτίο πάνω από 1 λεπτό για να πέσουν!!! Δεν ξέρω αν μία υπερφόρτωση 100% είναι λογική να κρατά τόσο, πάντως στο 43% δεν έπεσε ποτέ!!!

 

Αξίζει να ρίξετε μία προσεκτική ματιά στις παρακάτω καρτέλες τις οποίες έφτιαξα βάση των αποτελεσμάτων που έβγαλα και βγάλτε και τα δικά σας συμπεράσματα…

Επίσης, λάβετε σοβαρά υπ όψιν ότι οι δοκιμές γίνονται σε ένα τεμάχιο υλικού, άρα μπορεί να πέφτουμε σε αστοχία (Το τονίζω μήπως κάτι δεν αρέσει σε κάποια από τις εταιρείες). Όπως επίσης πρέπει να λάβουμε στα υπ όψη ότι, οι χρόνοι εντός ορίων είναι 45% υπερφόρτωση μέχρι μία ώρα να στέκεται η αυτόματη αγέρωχη. Άρα, όταν μιλάμε για ένα και δύο λεπτά διαφορές ή μερικών δευτερολέπτων, δεν σημαίνει ότι η μία είναι καλή ή κακή ασφάλεια. Είναι σαν να έχουμε 5 M3 ΒΜW και να τα δοκιμάζουμε στη Βούτα. Και οι διαφορές να κρίνονται σε κλάσματα επειδή ο ένας οδηγός άργησες στην αλλαγή ή ο άλλος είναι 15 κιλά βαρύτερος ή ένα σκουπιδάκι στο καύσιμο έκοψε λίγο το άλλο… δεν παύει και τα 5 να είναι αξιόπιστα.

Μην σας κουράζω όμως άλλο. Καλύτερα να δείτε το σχετικό βίντεο που κάναμε, επιλέγοντας 5 μεγάλες και γνωστές εταιρείες υλικού πινάκων και διαλέξαμε ασφάλειες των 10Α χαρακτηριστικής καμπύλης C και D. Σας παρουσιάζω τις δοκιμές σε δύο καμπύλες ώστε να δούμε τι διαφορές έχουμε κιόλας

Shares