Αστρονομικός χρονοδιακόπτης
Αστρονομικός χρονοδιακόπτης λέγονται οι νέου τύπου χρονοδιακόπτες
οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αυτορυθμίζονται αστρονομικά!! Δηλαδή, ανατολή και δύση ηλίου, ανάλογα με τις συντεταγμένες που του δίνουμε, ή τις τοποθεσίες που έχει ως προεπιλογή, αυτός ανάβει και σβήνει τα φορτία που του έχουμε δώσει, με απόλυτη ακρίβεια την ώρα που είναι ώρα δύσης και ώρα ανατολής (ανάλογα την περιοχή που του ορίσαμε)!!
Οι ώρες δύσης και ανατολής ποικίλουν ανάλογα με το ποιο σημείο του πλανήτη βρισκόμαστε, οπότε ή ρυθμίζουμε την τοποθεσία (για πιο γενική ρύθμιση) πχ: Αθήνα ή Κύπρος ή Κέρκυρα ή οπουδήποτε στον κόσμο, ή του δίνουμε συντεταγμένες στο σημείο που βρισκόμαστε, άρα θα κάνει τη λειτουργία που πρέπει την ώρα ακριβώς που πρέπει!!
Κατάλληλο υλικό για τοποθέτηση σε καταστήματα, ξενοδοχεία, φωτεινές επιγραφές, περιμετρικός φωτισμός, κήποι, πυλωτές κλπ.
Θα μου πείτε γιατί να προτιμήσω Αστρονομικό χρονοδιακόπτη και όχι ένα φωτοκύτταρο; Η απάντηση είναι απλή, πάντα επιλέγουμε υλικό ανάλογα με τις απαιτήσεις. Εγώ δε θα σας πω ότι κάνει οικονομία (κανένας χρονοδιακόπτης δεν κάνει οικονομία) θα σας πω όμως ότι το φωτοκύτταρο θα ανάψει τα φώτα όταν δύσει ο ήλιος ή σκοτεινιάσει γενικότερα και θα τα σβήσει το πρωί, ενώ ο αστρονομικός χρονοδιακόπτης κάνει την ίδια δουλειά αλλά έχει μέχρι 100 προγράμματα ίσως και παραπάνω, ανάλογα το μοντέλο για το τι θέλουμε να κάνουμε.
Πχ: Θέλουμε ένα φως να ανάψει αστρονομικά, αλλά μετά από 15 λεπτά να σβήσει. Να ανάψει πάλι μετά από 30 λεπτά και να σβήσει εκ νέου μετά από 5 λεπτά κοκ! Αυτό επί 100 φορές. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που θέλουμε τα φώτα ανοιχτά μέχρι τις 1 τη νύχτα και να ξανανάψουν στις 4 το πρωί ως το ξημέρωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το φωτοκύτταρο δεν μπορεί να κάνει αυτή τη λειτουργία. Το φωτοκύτταρο ανάβει μόλις σκοτεινιάζει και κλείνει με το ξημέρωμα ΤΕΛΟΣ!
Ο αστρονομικός χρονοδιακόπτης, ανάλογα και με το μοντέλο, έχει τη δυνατότητα προγραμματισμού μέσω υπολογιστή. Αν παρατηρήσετε σε αυτόν που θα σας δείξω παρακάτω, υπάρχει και η θύρα USB και με τον κατάλληλο αντάπτορα (έξτρα υλικό) και software κάνουμε τη δουλειά από ένα laptop!
Άρα ένας αστρονομικός χρονοδιακόπτης είναι πλέον μονόδρομος για κάθε νέα εγκατάσταση και όχι μόνο. Μπορούμε να γλυτώσουμε μπελά στο κεφάλι που έχουμε κάθε λίγο με τους απλούς χρονοδιακόπτες. Έλα ρύθμισέ μου το φως να κλείνει πιο νωρίς. Μετά από ένα μήνα…. Έλα πάλι γιατί ξημερώνει ακόμη πιο νωρίς και ρύθμιζε πάλι κοκ.
Είναι δύσκολη η τοποθέτηση – ρύθμιση ενός Αστρονομικού χρονοδιακόπτη;
Όχι, η τοποθέτηση – συνδεσμολογία ενός τέτοιου χρονοδιακόπτη δεν έχει καμία απολύτως διαφορά με τη σύνδεση ενός απλού κλασικό χρονοδιακόπτη.
Παρακάτω ας δούμε τρόπο σύνδεσης ενός αστρονομικού χρονοδιακόπτη…
Ο Αστρονομικός χρονοδιακόπτης του σχεδιαγράμματος είναι μιας εξόδου ΝΟ και NC (normal open – normal close). Υπάρχει και με δυνατότητα 2 εξόδων όπως θα δείτε στο παρακάτω σχεδιάγραμμα. Οπότε έχουμε τη δυνατότητα να χειριζόμαστε δύο διαφορετικά φορτία πχ: 1 φωτεινή επιγραφή και 1 ποτιστικό μηχάνημα, τα οποία θα τα ρυθμίσουμε ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Να λειτουργούν σε διαφορετικές στιγμές. Θα παρατηρήσουμε ότι στο μοντέλο με τις δύο εξόδους, η επαφή του ουδετέρου είναι από την κάτω πλευρά.
Υπάρχουν και μοντέλα με ενσωματωμένο φωτοκύτταρο! Οπότε εκεί εκμεταλλευόμαστε και ένα καιρό συννεφιασμένο ή σκοτεινό! Εκεί θα ανάψουν τα φορτία που έχουμε στον Αστρονομικό με φωτοκύτταρο, μόλις κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουμε σκοτάδι!
Παρακάτω μπορούμε να δούμε τιμές από διάφορους Αστρονομικούς χρονοδιακόπτες. Απόκομμα από τη γνωστή σε όλους ιστοσελίδα skroutz.gr…