Τι υπογράφει ο εγκαταστάτης στην ΥΔΕ; Σε ποιο σημείο σταματούν οι …ευθύνες του;
ΥΔΕ! Κάθε φορά που έρχεται η ώρα να συντάξουμε μια ΥΔΕ
Σκεφτόμαστε μη ξεφύγει κάτι, ή μήπως κάνουμε κάποιο λάθος, ή ποιες είναι οι ευθύνες μας ως εγκαταστάτες. Πολλές φορές έχουμε σκεφτεί: ”κι αν αυτή η συσκευή ρίχνει το ρελέ διαρροής; Κι αν το κλιματιστικό ρίχνει το ρελέ; Κι αν η αντλία θερμότητας ρίχνει το ρελέ;” και πολλές άλλες περιπτώσεις, στις οποίες το ρελέ διαρροής πέφτει στα καλά καθούμενα σε μια εγκατάσταση.
Στην ουσία ΔΕΝ μας αφορά τι κάνει η κάθε συσκευή, από τη στιγμή που έχουμε ολοκληρώσει τις μετρήσεις μας και βρίσκονται εντός επιτρεπτών ορίων. Το τι κάνει η κάθε συσκευή ή κινητήρας ή ανελκυστήρας ή άλλο μηχάνημα, είναι αποκλειστικά δουλειά του κατασκευαστή των μηχανημάτων αυτών.
Οι συσκευές ΔΕΝ ανήκουν στην ευθύνη και αρμοδιότητα του εγκαταστάτη! Για τα μόνα πράγματα τα οποία ο εγκαταστάτης έχει την απόλυτη ευθύνη είναι οι ΗΛΕΚΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ που έχει εκτελέσει σε ένα έργο. Δηλαδή: Καλώδια – πίνακες – πριζες – διακόπτες και οι πριζοδιακόπτες όχι φυσικά σαν υλικό, αλλά σαν εγκατάσταση. Έχω αναφέρει και σε παλαιότερα άρθρα μας, ότι αν κάποιο μηχάνημα παρουσιάζει διαρροές μεγαλύτερες από τις καθορισμένες βάση του νόμου επιτρεπτές, τότε για το μηχάνημα δεν ευθύνεται ο ηλεκτρολόγος και το μόνο που έχει να κάνει, να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη ώστε να έρθει σε επικοινωνία με τους αρμόδιους: Πωλητές του μηχανήματος – κατασευαστές κλπ. Ο Ηλεκτρολόγος ΔΕΝ έχει ευθύνη για τα μηχανήματα. Έχει ευθύνη ΜΟΝΟ για την καλωδίωση έως το σημείο σύνδεσης.
Παρακάτω σας μεταφέρω αυτούσια, απάντηση, από το Site του Κου Γεώργιου Σαρρή, στο οποίο ο Κος Σαρρής απαντά σε αναγνώστη για παρόμοιο θέμα…
”Γεια σας κ. Νίκο. Θα πρότεινα να προσπαθήσουμε πρώτα να ξεχωρίσουμε τις περιοχές ευθύνης με βάση αυτά που περιγράφετε: α)Η ηλεκτρική εγκατάσταση μέχρι το σημείο που τροφοδοτεί ένα μηχάνημα είναι στην περιοχή ευθύνης του ηλεκτρολόγου που έχει συντάξει την ΥΔΕ της εγκατάστασης και πρέπει να είναι σύμφωνη με τα απαιτούμενα από την Νομοθεσία για ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. β)Το μηχάνημα που τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα είναι στην περιοχή ευθύνης του κατασκευαστή του και πρέπει να τηρεί τα απαιτούμενα από την Νομοθεσία για τα μηχανήματα. Έρχεται λοιπόν ο κατασκευαστής του μηχανήματος και θέτει απαιτήσεις για την γραμμή τροφοδοσίας του οι οποίες δημιουργούν απόκλιση από τα απαιτούμενα από την Νομοθεσία για ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
Αν τις δεχτεί ο ηλεκτρολόγος που έχει αναλάβει την ευθύνη της ηλεκτρικής εγκατάστασης, τότε αναλαμβάνει ο ίδιος και την ευθύνη της απόκλισης όταν για οποιαδήποτε αιτία (π.χ. ατύχημα, καταγγελία) ελεγχθεί η εγκατάσταση. Σκεφτείτε αν πρέπει να αναλάβετε το ρίσκο το να μην καλύψετε την γραμμή τροφοδοσίας με ΔΔΡ με ΙΔΝ<30mA όπως απαιτεί η Νομοθεσία. Μόνο αν ο ηλεκτρικός διαχωρισμός ήταν στην αρχή της γραμμής θα μπορούσατε να αποφύγετε τον ΔΔΡ για την γραμμή αυτή. Με εκτίμηση”
Πολύ σημαντικές απαντήσεις σε ερωτήματα, θα βρείτε διαβάζοντας στο site του Κου Σαρρή, στο κομμάτι των απαντήσεων προς τους αναγνώστες του, στον παρακάτω σύνδεσμο… http://www.sarrisg.gr/n/index.php?Biblio_episkeptwn&more