Ταχυθερμοσίφωνας – τοποθέτηση – απορίες
Μια συσκευή αρκετά παρεξηγημένη, ειδικά αυτές που είναι για τοπική τοποθέτηση μέσα στο λουτρό.
Παρεξηγημένη συσκευή, διότι η χρήση της σε εγκατάσταση χωρίς μέτρα προστασίας, γίνεται αρκετά επικίνδυνη!
Μόνο αυτή η συσκευή είναι επικίνδυνη χωρίς τα μέτρα προστασίας; Και βέβαια όχι. Οποιαδήποτε συσκευή έχουμε στο σπίτι μας είναι ακριβώς το ίδιο επικίνδυνη και ας είμαστε στη ντουζιέρα εκείνη τη στιγμή. Μη ξεχνάτε ότι η απόσταση από τον αγείωτο και …”ξερελέδιαστο’’ ηλιακό και η απόσταση του ταχυθερμοσίφωνα που βρίσκεται στους 40 πόντους από εμάς, για το ρεύμα είναι ακριβώς η ίδια, όταν μιλάμε για ταχύτητα που πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός, καταλαβαίνετε ότι, είτε στην Aυστραλία ήταν ο ταχυθερμοσίφωνας (τεχνικά δε γίνεται, αλλά άμα γίνονταν….), είτε τον κρατούσαμε στο χέρι την ώρα που κάνουμε μπάνιο, αν είχε διαρροή χωρίς μέτρα προστασίας θα ήταν ακριβώς το ίδιο!!
Τουλάχιστον ίδιο για την ταχύτητα της ανθρώπινης αντίληψης, που δεν τρέχει όσο …το ρεύμα! Άρα, σε μια προβληματική συσκευή σε μια εγκατάσταση, δίχως μέτρα προστασίας, απλά δε θα καταλάβουμε τίποτα. Θα είναι τόσο γρήγορα όλα, που δε θα θυμόμαστε πως ήταν κάποτε στη γη!!
Άρα, πρέπει να σταματήσει αυτό το ποίημα: ΄΄Καλά, μέσα στο μπάνιο θα βάλεις το ταχυθερμοσίφωνο; Θα σε χτυπήσει το ρεύμα!’’
Δε θα μας χτυπήσει τελικά καθόλου αν υπάρχει γείωση και ρελέ διαρροής. Τελεία και παύλα! Το λύσαμε αυτό. (μπορείτε – αφού έχει μετρήσει ηλεκτρολόγος το ρελέ διαρροής και τη γείωση – για να είμαστε σίγουροι) να ρίχνουμε νερό επάνω άνετα!! Το μόνο που θα γίνει …..θα πέσει ή το ρελέ ή η ασφάλεια….
Μονοφασικός ταχυθερμοσίφωνας…
Ας δούμε λοιπόν τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε για τους ταχυθερμοσίφωνες
Ταχυθερμοσίφωνες υπάρχουν διαφόρων ειδών και μεγεθών και τύπων. Όσο φτηνότερος τόσο χειρότερα. Γιατί το λέω; Διότι ένας φτηνός ταχυθερμαντήρας έχει χαμηλή ροή νερού για να προλάβουν να ζεσταθούν τα φθηνά υλικά του και να ζεστάνουν το νερό που ρέει μέσα του με τις φθηνές χαμηλής ισχύος αντιστάσεις του!
Έχουμε παρατηρήσει, ότι οι ταχυθερμοσίφωνες, το βασικό τους πρόβλημα είναι η χαμηλή ροή. Και βέβαια θα είναι χαμηλή για να προλαβαίνει η αντίσταση μέσα σ αυτό το μικρό κουτάκι να ζεστάνει το νερό την ώρα που εσείς τραβάτε νεράκι!
Ανεβαίνοντας λιγάκι σε μέγεθος θα παρατηρήσουμε ότι έχουμε και περισσότερη ροή. Αυτό γίνεται διότι είναι μεγαλύτερο το κύκλωμα της αντίστασης που το ζεσταίνει, καθώς και οι σωληνώσεις του νερού, περνούν πολλές φορές γύρω από την αντίσταση!
Μπορούμε να έχουμε ταχυθερμοσίφωνα τοπικό, που σημαίνει στο μπάνιο μόνο ή στην κουζίνα, οι οποίοι είναι σχετικά φτηνοί και υπάρχουν και καλοί τέτοιου τύπου. Να κοιτάμε η αντίσταση να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε ισχύ. Δε καίτε ρεύμα παραπάνω. Ίσα ίσα, κάνετε μπάνιο με λιγότερα νεύρα λόγω καλής ροής του νερού, άρα λιγότερη ώρα χρήσης.
Ένα σημαντικό που πρέπει να υπολογίσετε. Επειδή οι ταχυθερμοσίφωνες είναι πολύ μεγάλης ισχύος, θα πρέπει εκείνη την ώρα σε περίπτωση μονοφασικής εγκατάστασης σε κατοικία, να μην έχουμε ανοιχτά: φούρνους, κλιματιστικά και σόμπες, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τρέχουμε με το μπουρνούζι στον ηλεκτρικό μας πίνακα για να σηκώσουμε τη γενική ασφάλεια που θα πέσει άδοξα ή στο ρολόι της ΔΕΗ να σηκώνουμε την ασφάλεια (αν είναι αυτόματη, αν δεν είναι τρέχα γύρευε ηλεκτρολόγο ή τη ΔΕΗ)
Σε τριφασική δε εγκατάσταση δε το συζητάμε καν. Ταχυθερμοσίφωνας είναι μονόδρομος! Ειδικά αν γίνει συνδυασμός με άλλες πηγές, τότε θα έχουμε τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη!
Τι τεχνικό χρειάζομαι για τοποθέτηση ενός ταχυθερμοσίφωνα;
Ηλεκτρολόγο να μας τοποθετήσει τη γραμμή και τις ανάλογες ασφάλειες στον ηλεκτρολογικό πίνακα. Αν είναι τριφασικός χρειάζεται τριφασική παροχή και μάλιστα ανάλογα με την ισχύ θα τοποθετήσει ανάλογης διατομής καλώδιο.
Υδραυλικό για την τοποθέτηση και συνδέσεις με το δίκτυο ύδρευσης.
Τι εννοώ;
Είπαμε πριν για τους τοπικούς! Υπάρχουν ταχυθερμοσίφωνες κεντρικοί! Δηλαδή, τοποθετούνται στο πατάρι (ας πούμε ) στη θέση του θερμοσίφωνα που ξηλώσαμε και πετάξαμε και έτσι, έχουμε ζεστό νερό όποτε το χρειαστούμε, σε όλο το σπίτι! Μπανια, κουζίνες κλπ.
Επίσης μπορούν να συνδυαστούν με ηλιακό, με μπόιλερ, με αντλίες θερμότητας και έτσι έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ροή και οικονομία.
Πριν αγοράσετε, πρέπει να κοιτάτε την εγγυημένη ροή νερού. Για αυτό, ρωτήστε τον υδραυλικό σας για τις διαφορές που μπορεί να έχει μια κανονική βρύση, οπότε συγκρίνετε με το ταχυθερμοσίφωνα που θα πάτε να αγοράσετε.
Στη φώτο παρακάτω δείτε ένα τριφασικό στα 12KW κεντρικού τύπου…
Είναι οικονομικός σε κατανάλωση ο ταχυθερμοσίφωνας;
Ναι. Είναι το οικονομικότερο ηλεκτρικό μέσο θέρμασνης νερού! Και ας είναι πολλές φορές 3 ή και 4 φορές μεγαλύτερη σε ισχύ η αντίστασή του από ένα θερμοσίφωνα όπως του παταριού, ή του ηλιακού! Θα σας εξηγήσω αμέσως πως γίνεται αυτό.
Ένα θερμοσίφωνο κοινό ή ένας ηλιακός με ρεύμα, για να ζεστάνουν το νερό στο μποιλερ, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα περίπου μισής ώρας (αν είναι καινούργιος) έως 1 ώρα αν έχει φάει τα χρονάκια του. Αυτό σημαίνει ότι μια αντίσταση 4000Watt λειτουργεί για μισή τουλάχιστον ώρα! Που σημαίνει ότι θα καταναλώσει στην καλύτερη περίπτωση 2Kwh σε μισή ώρα! Αν είμαστε τετραμελής οικογένεια και κάνουμε μπάνιο σε διαφορετικούς χρόνους, αυτή η κατανάλωση πολλαπλασιάζεται. Πάμε να δούμε και τον ταχυθερμοσίφωνα τώρα….
Θα πάρουμε μια περίπτωση τριφασικού καλού, δυνατού, περίπου στα 12KW!!! 12000Watt??? Ναι, για πόση ώρα θα ανοίγουμε τη βρύση ώστε να τρέχει το νερό επάνω μας; 1 λεπτό; 2 λεπτά; 3λετπά; Αυτή λοιπόν θα είναι η κατανάλωση σε κάθε μέλος της οικογένειας που θα κάνει μπάνιο. Δηλαδή, επί 3 λεπτά θα λειτουργεί η αντίσταση των 12000watt, άρα σε 12 λεπτά χρήσης θα έχουν κάνει μπάνιο τα 4 μέλη μιας οικογένειας. Τα 12 λεπτά συνεχούς ροής νερού είναι υπολογισμένα με υπερβολική σπατάλη. Και σε νερό και σε ρεύμα. Πιάνω όμως τη χειρότερη των περιπτώ σεων.
Πως λειτουργεί ο ταχυθερμοσίφωνας; (Το παρακάτω κομμάτι, το πήρα από τη σελίδα: https://o-ydravlikos.gr/)
Η θερμοκρασία του νερού ρυθμίζεται από θερμοστάτη, ώστε να μην ξεπεράσει μία ανώτατη τιμή. Οι θερμοκρασίες που φτάνει το ζεστό νερό είναι προρυθμισμένες ώστε να χρησιμοποιεί κάποιος το ζεστό νερό κατευθείαν, χωρίς να χρειάζεται η ανάμιξη με κρύο νερό. Έτσι οι θερμοκρασίες του ζεστού νερού κυμαίνονται γενικά από 30 ως και 60 °C (38-42 βαθμοί, είναι οι στάνταρ για χρήση ντους). Υπάρχουν μοντέλα που έχουν προρυθμισμένη 1 θερμοκρασία ζεστού νερού, άλλα 3, ενώ σε άλλα μοντέλα ταχυθερμοσιφώνων η επιλογή θερμοκρασίας μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά σε διάφορες τιμές.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η άμεση θέρμανση του νερού στην επιθυμητή θερμοκρασία απαιτεί το κρύο νερό να μην είναι πολύ παγωμένο. Πράγματι, η άμεση θέρμανση του νερού μέχρι τους 40 °C είναι πολύ δύσκολη αν το κρύο νερό έχει θερμοκρασία κάτω από 10 °C. Πιο φτηνά μοντέλα ταχυθερμοσιφώνων έχουν κατώτερο όριο θερμοκρασίας του κρύου νερού τους 15 °C, ενώ ακριβά μοντέλα δίνουν μέχρι και 4 °C κατώτερο όριο θερμοκρασίας.
Επειδή η θέρμανση του νερού πρέπει να γίνει σε λίγα δευτερόλεπτα, η αντίσταση του ταχυθερμοσίφωνα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη. Αυτό μεταφράζεται σε ηλεκτρική ισχύ από 3,5 kW για μικρούς ταχυθερμαντήρες νιπτήρα, έως και πάνω από 20 kW για μεγάλους ταχυθερμοσίφωνες κεντρικής παροχής και πολλαπλών χρήσεων. Τυπικά, ένας ταχυθερμοσίφωνας 7 kW είναι αρκετός για χρήση μόνο για την ντουζιέρα.
Τέλος, στα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά ανήκει και η τελική παροχή ζεστού νερού, που μετριέται σε λίτρα ανά λεπτό. Για ταχυθερμοσίφωνα ντους, η μέγιστη ροή νερού που συναντάμε είναι 4,5 λίτρα/λεπτό.
Στην παρακάτω φώτο τριφασικός στα 24KW !!!! με ροή νερού περίπου στα 6L/min
Και συνεχίζουμε….
Πλεονεκτήματα
- Είναι μικροί σε μέγεθος και δεν πιάνουν πολύ χώρο. Ειδικά για τον νεροχύτη, υπάρχουν και ταχυθερμαντήρες-βρύσες.
- Δεν υπάρχουν απώλειες ενέργειας, αφού ζεσταίνεται μόνο το νερό που χρησιμοποιείται εκείνη την στιγμή. Άρα έχουμε οικονομία στον λογαριασμό του ρεύματος. Στον κλασικό θερμοσίφωνα, το ζεστό νερό που δεν χρησιμοποιείται πάει χαμένο.
- Το ζεστό νερό που χρησιμοποιείται στον ταχυθερμοσίφωνα χρησιμοποιείται αυτούσιο, χωρίς ανάμιξη με κρύο, όπως συμβαίνει στον κλασικό θερμοσίφωνα. Έτσι έχουμε και οικονομία νερού, εκτός από ρεύματος.
- Δεν χρειάζεται να περιμένουμε για να ζεσταθεί το νερό. Μόλις ανοίξουμε την βρύση τρέχει ζεστό νερό σε 2-5 δευτερόλεπτα (ο ταχυθερμαντήρας αερίου όμως μπορεί να χρειαστεί μέχρι 15 δευτερόλεπτα για να ζεστάνει το νερό). Ο κλασικός θερμοσίφωνας θέλει το ελάχιστο 10 λεπτά, ανάλογα το μέγεθός του.
- Το ζεστό νερό δεν τελειώνει ποτέ. Όση ώρα έχουμε ανοιχτή την βρύση, θα έχουμε ζεστό νερό. Ένας κλασσικός θερμοσίφωνας 160 λίτρων, φτάνει για ντους 4 ατόμων.
- Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τον κλασικό θερμοσίφωνα, γιατί επειδή δεν υπάρχει δεξαμενή, αργούν να συσσωρευτούν άλατα που προκαλούν φθορές.
Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα είναι ότι, σε καμία περίπτωση ΔΕΝ μπορεί να εκραγεί όπως ο απλός κοινός θερμοσίφωναςε, αφού δεν έχει καζάνι που μπορεί να ανέβει η πίεση, ξεχνώντας τα ασφαλιστικά μέτρα όπως: Βαλβίδα ασφαλείας και θερμοστάτη. Επίσης και να θέλαμε να ανεβάσουμε την πίεση, έτσι επιδή μας ήρθε, αυτό δεν γίνεται, αφού λειτουργεί μόνο με το άνοιγμα της βρύσης. Ακόμη και τη βρύση ανοιχτή να αφήσουμε επίτηδες, δεν μπορεί να ανεβάσει πιέσεις, διότι είπαμε, καζάνι δεν υπάρχει!
Μειονεκτήματα
- Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης είναι μεγαλύτερο και ανάλογα με το μοντέλο, μπορεί να είναι και τριπλάσιο σε σχέση με έναν κλασικό θερμοσίφωνα. Αν βρείτε πολύ φτηνά μοντέλα ταχυθερμοσίφωνα να είστε προσεκτικοί. Οι προδιαγραφές ασφαλείας τους και η εγγύηση σε καμία περίπτωση δεν είναι αξιόπιστες.
- Αν θέλουμε να έχουμε ταυτόχρονη χρήση ζεστού νερού σε ντουζιέρα, νεροχύτη κλπ, αυτό είναι εφικτό μόνο αν έχουμε ταχυθερμοσίφωνα κεντρικής παροχής και μεγάλης ισχύος ή αν έχουμε ξεχωριστό ταχυθερμοσίφωνα σε κάθε παροχή. Αυτό ανεβάζει αρκετά το κόστος αγοράς και εγκατάστασης.
- Αν η πίεση του κρύου νερού είναι μικρή, μπορεί να μην λειτουργήσει καθόλου, ή να έχει πολύ χαμηλή παροχή εξόδου.
- Το σε ποια θερμοκρασία θα φτάσει το ζεστό νερό εξαρτάται από την αρχική θερμοκρασία του νερού. Έτσι τις ημέρες που έχει πολύ κρύο και το νερό είναι παγωμένο, ο ταχυθερμαντήρας με μικρή ισχύ μπορεί να μην μπορεί να ζεστάνει το νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία.
- Επειδή ο ταχυθερμοσίφωνας ζεσταίνει το νερό σε δευτερόλεπτα, έχει πολύ μεγαλύτερη αντίσταση απ’ ότι ένας κοινός θερμοσίφωνας, δηλ. τραβάει πολύ ρεύμα σε λίγο χρόνο. Γι αυτό απαιτείται επέμβαση από ηλεκτρολόγο για ενισχυμένες ασφάλειες.
- Ο ταχυθερμοσίφωνας κεντρικής παροχής έχει απώλειες ενέργειας στις σωληνώσεις μεταφοράς του ζεστού νερού μέσα στο σπίτι. Από αυτήν την άποψη είναι πιο συμφέρουσα η επιλογή ξεχωριστού ταχυθερμαντήρα σε ντουζιέρα, νιπτήρα, νεροχύτη. Εδώ βέβαια πρέπει να σταθμίσουμε το όφελος από την διαφορά κόστους.
- Οι σύγχρονοι ταχυθερμοσίφωνες που έχουν ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου καταναλώνουν ενέργεια για την λειτουργία των συστημάτων αυτών, ακόμα και αν δεν τους ανοίγουμε για χρήση ζεστού νερού.
- Ο ταχυθερμοσίφωνες αερίου χρειάζονται σωλήνα εξαερισμού.
Τελικά συμφέρει;