Ηλεκτρολογικά προβλήματα αναγνωστών (πίνακες…. χωρίς ούτε τα βασικά!!)
Αφορμή για το σημερινό άρθρο, συζήτηση που είχα με αναγνώστη
και αφορά την τοποθέτηση ρελέ διαρροής στον ηλεκτρολογικό του πίνακα! Δηλαδή; Δεν είχε ρελέ στον πίνακα; Όχι. Το σπίτι κατασκευασμένο (μικρή μεζονέτα) μετά το μισό της δεκαετίας του 90. Που σημαίνει ότι τα ρελέ κυκλοφορούσαν στην Ελληνική αγορά περίπου 20 χρόνια! Τώρα που μιλάμε ήδη κλείνουμε 40 φεύγα χρόνια, που το ρελέ διαρροής είναι στάνταρ σε ένα σπίτι και μάλιστα τα τελευταία χρόνια, υποχρεωτικό με νόμο!
Φυσικά είναι ενήμερος και ο αναγνώστης Κος Άγγελος για το παρόν άρθρο και φυσικά για ευνόητους λόγους θα αναφέρομαι σε αυτόν μόνο με το μικρό του όνομα.
Ο Κος Άγγελος, εμπιστεύτηκε τότε (ή αυτός ή οι γονείς του δε ρώτησα) κάποιον κατασκευαστή, ο οποίος είχε και τον ηλεκτρολόγο του για τις εργολαβίες στα σπίτια της εποχής. Το αποτέλεσμα ήταν όπως θα δείτε στις φωτό παρακάτω, οι ηλεκτρολογικοί πίνακες και οι τρείς, να μην υπάρχει ρελέ διαρροής ούτε για δείγμα!
Ο Κος Άγγελος μου έστειλε μήνυμα για τεχνικές πληροφορίες, όπως τι ρελέ διαρροής να αγοράσει και να καλέσει κάποιον ηλεκτρολόγο να το τοποθετήσει. Κουβεντιάζοντας, αναγκάστηκα να του ζητήσω μερικές φώτο από τους πίνακες, ώστε να βγάλουμε κάποια άκρη. Κάτι δε μου κόλλαγε στην κουβέντα.
Οι πίνακες λοιπόν Δεν έχουν: Ούτε ρελέ, ούτε γενικούς διακόπτες, ούτε γενικές ασφάλειες!!! Μόνο ο γενικός πίνακας όπως θα δείτε, περιέχει έναν γενικό διακόπτη και οι ασφάλειες τροφοδοτούν ως εξής: Η πρώτη φάση δίνει σε όλες τις ασφάλειες του ισογείου, η δεύτερη στον όροφο και η τρίτη στον Β όροφο!!! Σκέφτομαι λοιπόν (αν και έχω δεί και συνεχίζω καθημερινά να βλέπω και δω που βρίσκομαι διάφορα) πόσες χιλιάδες σπίτια στη χώρα μας είναι σ αυτή την κατάσταση. Και δεν υπάρχει κάτι ρε παιδί μου, που να ελέγχει αυτές τις εγκαταστάσεις (αν μπορούμε να τις πούμε έτσι). Όλα λοιπόν αφήνονται στα χέρια και στη συνείδηση του κάθε επαγγελματία (αν μπορούμε να τον πούμε έτσι)
Δείτε λοιπόν την πρώτη φώτο του γενικού πίνακα προσεκτικά….
Αυτός λοιπόν είναι ο γενικός πίνακας μεζονέτας, στον οποίο ο αναγνώστης απλά έτυχε να διαβάσει κάποια από τα άρθρα μας περί ρελέ διαρροής και μάλιστα από μόνος του αποφάσισε να αγοράσει ρελέ διαρροής τύπου Α! Μπράβο κατ αρχήν για την κρίση που έχει ως απλός καταναλωτής. Σημαίνει ότι οι άνθρωποι ψάχνονται, διαβάζουν, ενημερώνονται επιτέλους!
Όπως λοιπόν θα δείτε στον γενικό πίνακα, υπάρχουν 200 λαμπάκια (τα πολλά λαμπάκια τον μάραναν τον εργολαβάρα), ένας γενικός διακόπτης ο οποίος κλείνει τα πάντα (μέχρι εδώ έτσι πρέπει) 3 ”γενικές” ασφάλειες που μόνο γενικές δεν είναι, κουζίνα, θερμοσίφωνο, συναγερμός, γκαράζ και δυό ασφάλειες για όλο το ισόγειο! Κανονικά, αυτός ο πίνακας, θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον ακόμη μια σειρά, να έχει τρεις γενικές ασφάλειες και ένα ρελέ διαρροής. Με τα λαμπάκια είπαμε καλά τα πάει.
Αν ξεκινήσουμε ανάλυση θα γίνει κουραστικό πολύ το άρθρο. Θα ήταν πιο σωστό να κάνουμε ανάλυση στη σελίδα μας του Facebook. Είναι πιο εύκολο να ακουστούν γνώμες, απορίες και απόψεις, κυρίως καταναλωτών. Οπότε θα περάσουμε στη δεύτερη φώτο του 1ου ορόφου…
Δε συζητάμε για γενικό διακόπτη, ούτε γενική ασφάλεια. Όσο αφορά το ρελέ…. τι λέτε τώρα, σα να ζητάμε το M3 φτιαγμένο 800 άλογα! γίνεται; Δε γίνεται….. Ο διπλός διακόπτης που βλέπετε είναι απλά ένας διακόπτης ηλεκτρικής κουζίνας που έχει στον όροφο ο Κος Άγγελος. Έρχεται η παροχή από το ισόγειο, γεφυρώνεται απλά σε όλες τις ασφάλειες και …είμαστε έτοιμοι !!! Απλά πράγματα. Ακου γενικοί και ρελέδια…..
Και περνάμε και στον 2ο όροφο, όπου και κει μια απ τα ίδια….
Ξέρετε τι σκέφτομαι; Πολλοί ηλεκτρολόγοι θα απαντούσαν: ”Ότι πληρώνεις παίρνεις” ! Όμως αυτό δεν ισχύει όταν έχεις να κάνεις με ασφάλεια ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Εδώ σήμερα συζητούσα με πελάτη και φίλος του βγήκε από το νοσοκομείο πριν λίγες ημέρες! Είχε εισαχθεί λόγω ηλεκτροπληξίας και μάλιστα ήταν ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ (περιοχή Αττικής)!! Οπότε το ότι πληρώνεις παίρνεις μπορεί να ισχύει για γοβάκι ή για πουκάμισο, ή για κάρτα γραφικών. Εδώ δεν παίζουμε., Απλά ΔΕΝ αναλαμβάνουμε οποιοδήποτε έργο όταν δε μας καλύπτει οικονομικά. Είναι πρόστυχο να λές, θα αναλάβω με τον μπήξε και τον δείξε τον πελάτη που έμπλεξα και θα στον φτιάξω εγώ….χωρίς τα βασικά στο σπίτι του!
Επίσης, επειδή ο Άγγελος έχει κανονίσει ηλεκτρολόγο να έρθει για τις μετατροπές, ελπίζω να μην έχει μπλέξει τους ουδέτερους του ενός ορόφου με τον άλλο σε περίπτωση που τοποθετήσει ρελέ σε όλους τους πίνακες (το σκέφτεται και αυτό). Το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε σε τεχνικότου είπε: Έχω πάρει ένα ρελέ διαρροής τύπου Α και θέλω να το τοποθετήσετε και να το μετρήσετε. Η απαντήσεις που πήρε ήταν 2. Τι είναι το τύπου Α; και 2: Τι εννοείται να το μετρήσω μόλις τελειώσω την τοποθέτηση; ……….εννοείται ότι επέλεξε άλλον τεχνικό.
Η άγνοια του καταναλωτή και η έλλειψη επίβλεψης από την πλευρά του εργλάβου στα έργα δημιουργεί τέτοιου είδους προβλήματα. Και το βασικότερο….. η έλλειψη συνείδησης! Όταν ένας επαγγελματίας είναι ασυνείδητος …. δε χαμπαριάζει τίποτα. Δε πα να βλέπει τα παιδάκια σας να φέρνουν βόλτες στο σπίτι….. αυτός μπορεί ακόμη και χωρίς ασφάλειες να το αφήσει. Να τροφοδοτήσει με μια ωραία διακλάδωση όλα τα καλώδια σε ένα κουτί και να πάρουν όλες οι συσκευές. Μερικούς τους έχω ικανούς και για τέτοια κατάσταση!!
Ας δούμε ένα μονογραμμικό σχέδιο και ένα σκίτσο για το πως θα έπρεπε να είναι ο πίνακας του φίλυο Άγγελου με βάση αυτά που του έχει βάλει ο ηλεκτρολόγος στο σπίτι…
Στην περίπτωση λοιπόν του αναγνώστη Άγγελου, τι θα μπορούσε να γίνει; Υπάρχουν αρκετές λύσεις που θα προσέφεραν ασφάλεια αλλά και ισοκατανομή φορτίων.
1) Θα μπορούσε ο πίνακας να ήταν 3 σειρών και να περιείχε τα εξής: Γενικό διακόπτη, Γενικές ασφάλειες, αναχωρήσεις (ασφάλειες πριν το ρελέ) για τους πίνακες των ορόφων, ρελέ διαρροής ισογείου, ασφάλειες ισογείου
2) Τα ίδια, με τη διαφορά ότι θα μπορούσε οι παροχές των ορόφων να ήταν τριφασικές για καλύτερη κατανομή φορτίων (εφόσον έχουμε τριφασικό ας το εκμεταλλευτούμε)!
3) Οι πίνακες των ορόφων πρέπει να περιείχαν τουλάχιστον Γενικό διακόπτη και γενική ασφάλεια. Αν λόγω οικονομίας, δεν ήθελε ο πελάτης και κει ρελέ διαρροής, ας έμπαινε μόνο στον γενικό του ισογείου, με την προϋπόθεση όμως ότι οι παροχές των ορόφων θα ήταν εντός ρελέ ισογείου, οπότε σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον από πλευράς ηλεκτροπληξίας, ο καταναλωτής θα ήταν ήσυχος. Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο αρνητικό ότι, αν κάποια στιγμή έπεφτε το ρελέ από κάποια διαρροή του 2ου ορόφου, θα έπρεπε να κατεβούμε στο ισόγειο ώστε να σηκώσουμε το ρελέ!
4) Ότι και το 3, αλλά με προσθήκη ρελέ διαρροής σε κάθε υποπίνακα. Έτσι, η εγκατάσταση θα ήταν πλήρης και δε θα χρειάζονταν να κατεβαίνουμε στο ισόγειο σε περίπτωση διαρροής.
Αυτά λοιπόν για τα ηλεκτρολογικά αίσχη στο σπίτι του Κου Άγγελου. Και αφορά μόνο τους πίνακες. Δε θέλω να φαντάζομαι τι γίνεται εντός των εγκαταστάσεων!
Σε μια σημερινή περίπτωση, αντικαθιστούσα εξαρτήματα σε πίνακα πελάτη και διαπίστωσα ότι η παροχή του προβολέα (HQI 400w) είχε πειραχτεί! Δηλαδή…. το καλώδιο που έδινε ρεύμα προς τον προβολέα ήταν το κίτρινο καλώδιο ενός ΝΥΜ 3Χ2,5!!! Το μαύρο ήταν καταργημένο! Προφανώς είχε διαρροή ή κάτι άλλο και σκέφτηκε ο άθλιος να χρησιμοποιήσει το καλώδιο της γείωσης ώστε να στείλει ρεύμα προς τον προβολέα!! Εννοείται ότι ρελέ ΔΕΝ υπήρχε στον πίνακα! Κατα τ άλλα είναι υποχρεωτικό βάση νόμου.
Επιστροφή και πάλι στον Κο Άγγελο. Εμάς μας χαροποιεί πάντως που περιπτώσεις σαν τον Άγγελο, υπάρχουν κι άλλες. Δηλαδή, ο καταναλωτής διαβάζει, καταλαβαίνει αν αυτά που διαβάζει έχουν βάση και αποφασίζει να αγοράσει ή να φτιάξει κάτι που διάβασε και αφορά την ασφάλειά του. Χαιρόμαστε επίσης ακόμη περισσότερο, ότι το ρελέ διαρροής τύπου Α το καταλαβαίνουν από αυτή τη σελίδα οι αναγνώστες. Προσπαθούμε όσο πιο απλά να τα γράφουμε ώστε να είναι απολύτως κατανοητά. Τα διαφορικά ρεύματα και οι DC συνιστώσες και λοιπές τέτοιες εκφράσεις δεν βοηθούν καθόλου τον αναγνώστη να αποφασίσει τι θέλει. Μάλιστα θεωρώ ότι το ξεπερνά αμέσως! Πρέπει να εξηγούμε με πολύ απλούστερα λόγια, γιατί μας διαβάζουν και καταναλωτές, όχι μόνο ηλεκτρολόγοι. Εδώ αν αρχίσουμε τις συνιστώσες τις συνεστραμένες και τις συντεταγμένες….ούτε οι ηλεκτρολόγοι δε θα καταλάβουμε και πολλά!
Επίσης, το παρόν ελπίζω να είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Περιμένουμε και άλλες φωτο από αναγνώστες, τυχόν απορίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα ηλεκτρολογικά τους, ώστε να βοηθήσουμε να βρούνε αυτό που θέλουν και αυτό που πρέπει!
Στείλτε μας φωτό τον ηλεκτρολογικό σας πίνακα και θα σας πούμε τι χρειάζεται (αν χρειάζεται) είναι μια καλή αρχή τουλάχιστον να μην είστε σε άγνοια. Ας γνωρίζετε το πρόβλημα και το βάζετε στο πρόγραμμα για αργότερα, ανάλογα τη βαρύτητα του προβλήματος. Μπορούμε να το αναρτούμε ανώνυμα, ώστε να παίρνουμε γνώμες ηλεκτρολόγων και να ακούμε απόψεις και άλλων αναγνωστών.
Ρωτάτε, μην προσπερνάτε. Είναι για την ασφάλειά σας