Αντίσταση μόνωσης-Ρελέ διαρροής-Ζ γραμμής-Ζ βρόχου-Δοκιμαστικές Μετρήσεις

Αντίσταση μόνωσης-Ρελέ διαρροής-Ζ γραμμής-Ζ βρόχου-Δοκιμαστικές Μετρήσεις

Το σημερινό άρθρο γράφεται μετά από σκέψη για το τι γίνεται στις ηλεκτρολογικές

εγκαταστάσεις είτε είναι νέες, είτε χρειάζονται επανέλεγχο. Και ας καταλάβουμε όλοι κάποια στιγμή, πόσο σημαντικό είναι όταν αναλαμβάνουμε μια υπεύθυνη εργασία όπως είναι οι Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, να σεβόμαστε τα πτυχία, τον εαυτό μας και κατά συνέπεια τον πελάτη μας. Όπως θα δείτε παρακάτω, το να αναλάβεις μια ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη) ή πιστοποιητικό Ηλεκτρικής εγκατάστασης, δεν είναι δύσκολο πράγμα και το σημαντικότερο, κοιμάσαι με το κεφάλι ήσυχο και τη συνείδησή σου καθαρή!

Σε έναν επανέλεγχο στις περισσότερες των περιπτώσεων σε κατοικίες κυρίως, θα συναντήσουμε το πολύ 6 – 8 άντε βαριά 10 γραμμές. Για να γίνουν οι παρακάτω μετρήσεις σε διαμέρισμα θα χρειαστούμε περίπου στις 2 ώρες (πήγεν έλα στον πελάτη – άνοιγμα κλείσιμο πίνακα – μετρήσεις).

Τώρα, ας ενημερωθούν και οι κύριοι ξενοδόχοι ή άλλου είδους επιχειρηματίες που κοιμίζουν κόσμο στις επιχειρήσεις τους, ή συναθροίζεται γενικότερα κόσμος σε αυτές, ότι επανέλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο! Αν συμβεί κάτι ….την πάτησαν άσχημα!

Η μέτρηση εγκατάστασης για όσους εγκαταστάτες δεν έχουν όργανο, νοικιάζονται όργανα από διάφορες εταιρείες ή δανίζονται από συναδέλφους τους ή από κάποια σωματεία! Οπότε είναι εύκολο να βρεθεί ένα όργανο για τις μετρήσεις. Στην ΥΔΕ αναγράφεται υποχρεωτικά το όργανο που χρησιμοποιήθηκε για τον κάθε έλεγχο. Οπότε θα πρέπει όλοι να παρουσιάσουν ένα όργανο δικό τους ή δανεικό.

Οι εγκαταστάτες, ας μετράνε επιτέλους την εγκατάσταση, διότι με μια καταγγελία, οι ελεγκτές δεν είναι άσχετοι! Γνωρίζουν πολύ καλή θεωρία, οπότε διαβάζοντας μια ΥΔΕ, με μια ματιά βγάζουν πόρισμα δίχως άλλη απόδειξη!

Πως βγαίνει ένα τέτοιο πόρισμα θα μου πείτε; 

Πολύ απλό. Παρακάτω θα δούμε μετρήσεις των γραμμών και κατόπιν θα σας εξηγήσω λίγα πράγματα για το τι συμβαίνει. Είναι τόσο απλά …..πιο απλά δε γίνεται!

Για τις δοκιμές χρησιμοποιήσαμε τα παρακάτω…

Σε έναν εργοταξιακό πίνακα (της κακιάς ώρας, δεν τον φτιάξαμε εμείς, αλλά δεν έχει σημασία) συνδέσαμε για τις δοκιμές τα παρακάτω…

1) Αυτόματη Διπολική C10A και καλώδιο H07 RNF 3X1,5 μήκος 23μέτρα

2) Αυτόματη διπολική C10A και καλώδιο H07 RNF 3X1,5 μήκος 3 μέτρα

3) Αυτόματη C20A και καλώδιο ΝΥΥ 3Χ4 μήκος 3 μέτρα.

Οι μετρήσεις που πάρθηκαν είναι οι εξής: Ρελέ διαρροής, αντίσταση μόνωσης, Ζ γραμμής, Ζ βρόχου.

Στο 3Χ1,5 χρησιμοποιήσαμε διαφορετικό μήκος στις 2 γραμμές, ώστε να δείτε διαφορές.

Ξεκινήσαμε με την πρώτη περίπτωση, C10A / 3X1,5 / 23 μέτρα και τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω…

Αντίσταση μόνωσης σε όλες τις περιπτώσεις >30ΜΩ με όριο το 0,5ΜΩ. Βάζω τη μια από τις τρείς μετρήσεις να μη γεμίζουμε εικόνες…

Στην πρώτη περίπτωση C10A / 3X1,5 / 23 μέτρα, με τα παρακάτω αποτελέσματα…

Στη δεύτερη περίπτωση C10A / 3X1,5 / 3 μέτρα, τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω…

Τι συμβαίνει εδώ; Κατ αρχήν το όργανο μας ειδοποιεί όταν έχουμε ανάποδα τους πόλους στο φις. Οπότε στην προκειμένη περίπτωση έπρεπε να γυρίσουμε το φις. Οι τιμές του XI λέει 0,17Ω άρα είναι του βρόχου. Αν είχαμε το φις σωστά, θα βλέπαμε τιμή 0,0Ω όπως στο επόμενο βήμα 2 φωτό πιο κάτω!

Πάμε λοιπόν και σε καλώδιο μεγαλύτερης διατομής, στην περίπτωση 3, με καλώδιο 3Χ4 ΝΥΥ ασφάλεια C20A και καλώδιο 3 μέτρα, τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω…..

Τι παρατηρούμε; 

Όσο μεγαλώνει η διατομή, μεγαλώνει και η τιμή του αναμενόμενου ρεύματος βραχυκυκλώματος.

Θα παρατηρήσουμε ότι το διαφορετικό μήκος δίνει διαφορετικά αποτελέσματα σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις. Θα μου πείτε το καλώδιο είναι ίδιο!! Ναι αλλά, η απόσταση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα! Φανταστείτε λοιπόν να παραδώσετε ΥΔΕ και να δείξετε πρίζα ή φωτιστικό δίπλα στον πίνακα με αναμενόμενο ρεύμα βραχυκυκλώματος 250Α και σε άλλο φωτιστικό που βρίσκεται 10 μέτρα πιο κει να γράψετε 250 πάλι, ή μεγαλύτερο!!! Αυτομάτως ο ελεγκτής σε περίπτωση καταγγελίας ή ελέγχου ή περιστατικού που χρήσει ελέγχου, κάθεται αναπαυτικά στην καρέκλα του, παίρνει το μεγενθυτικό φακό και αρχίζει το ψείρισμα. Όμως το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι να πέσει λιγάκι σεβασμός από όλους και σε όλους!

Βλέπουμε ότι όσο απομακρυνόμαστε από τον πίνακα, όσο αυξάνει δηλαδή το μήκος της γραμμής, αλλάζει η αντίσταση του ίδιου του καλωδίου, άρα αλλάζουν όλα!! Θερμοκρασίες αγωγών, ρεύματα που θα περάσουν από τον αγωγό, ρεύμα βραχυκυκλώματος που θα διεγείρει τον μικροαυτόματο (αυτόματη ασφάλεια). Θα παρατηρήσετε ότι οι διαφορές είναι τεράστιες. Δηλαδή: Στην περίπτωση που έχουμε μήκος γραμμής 3 μέτρα, το αναμενόμενο ρεύμα είναι 480Α, ενώ στα 23μ αυτό μειώνεται περίπου στα 200Α!!! τι σημαίνει αυτό; Ότι αν η γραμμή μας έχει μεγάλη απόσταση μπορεί ο μικροαυτόματος να μην αντιδράσει καθόλου! Οπότε και έχουμε τα περιστατικά πυρκαγιάς γραμμής και αν είναι σε εσωτερικό χώρο ακόμη και πυρκαγιά στο σπίτι μας ή στο κατάστημά μας!

Shares