Smartphones-Rooting-αξιοποίηση ”παλιών” μοντέλων

Smartphones-Rooting-αξιοποίηση ”παλιών” μοντέλων

Στις μέρες μας ένα μέσο Smartphone έχει ζωή

ανάλογη της εγγύησής του. Πώς μπορούμε να την μεγιστοποιήσουμε; Στο κείμενο παρακάτω θα βρείτε μερικές συνοπτικές ιδέες που έχουν ως κοινό παρονομαστή το ρουτάρισμα του Android Smartphone σας.

Τι είναι το Rooting;

Η πλατφόρμα του Android βασίζεται στον open-source πυρήνα του Linux. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Διανομή Linux όπως θεωρείται το Ubuntu, το Fedora, το Debian και άλλες. Οι εταιρίες πουλώντας σας ένα Smartphone δεν σας δίνουν πλήρη δικαιώματα επί του Λειτουργικού Συστήματος που έχετε στα χέρια σας. Για παράδειγμα δεν μπορείτε απεγκαταστήσετε μια προεγκατεστημένη εφαρμογή του κινητού όπως το google maps, παρά μόνο να της αφαιρέσετε ορισμένα updates για να είναι πιο μικρή. Δεν μπορείτε να μεταφέρετε εξολοκλήρου μια εφαρμογή στην εξωτερική μνήμη SD αλλά μόνο κάποια από τα δεδομένα που δημιουργεί. Κάτι παρόμοιο ισχύει και στα iPhone με κρυμμένα μάλιστα features ή hardware modules ωστόσο στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με το Android.

Rooting5

Αυτό μπορεί να λυθεί μέσω μια ειδικής διαδικασίας που στο Android καλείται Rooting. Μέσω κάποιας εφαρμογής του pc ή του κινητού, σάς δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσετε δικαιώματα Διαχειριστή στο κινητό σας. Ίσως να μην το ξέρουν πολλοί αλλά όταν αγοράζουμε ένα Smartphone δεν έχουμε λογαριασμό Διαχειριστή όπως σε ένα PC/Laptop αλλά έναν τυπικού χρήστη με περιορισμένες δυνατότητες παραμετροποίησης

Στα πλαίσια αυτά υπάρχει μια ομάδα προγραμματιστών γνωστή ως XDA-Developers. Στο ειδικά διαμορφωμένο forum τους(link στο τέλος) παρέχονται πληροφορίες για κάθε Android smartphone που έχει καταφέρει η ομάδα ή κάποιο μέλος της κοινότητας να «σπάσει». Και δε μιλάμε μόνο για τα δημοφιλή High- End Smartphones αλλά για σχεδόν όλα τα Smartphones που κυκλοφορούν κατά καιρούς με εξαίρεση ίσως τα Turbo-X/ MLS που δεν είναι τόσο δημοφιλή στο εξωτερικό αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο.

root1

Τι προσφέρει

Δικαιώματα επί των εφαρμογών

Μέσω των δικαιωμάτων διαχειριστή μπορούμε να πετάξουμε ενοχλητικές προεγκατεστημένες εφαρμογές εξοικονομώντας χώρο ή να τοποθετήσουμε άλλες που απαιτούν δικαιώματα διαχειριστή για την εγκατάστασή τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που μπορώ να θυμηθώ είναι ορισμένα antivirus που καθιστούν πιο ασφαλείς τις συσκευές από επίδοξους κλέφτες λόγω δικαιωμάτων διαχειριστή.

root2

Στην φωτογραφία είναι το περιβάλλον ενός μενού της εφαρμογής Super user η οποία είναι ένα σύνηθες σημάδι ότι το Android Smartphone είναι πια rooted αφού σχεδόν κάθε πρόγραμμα που πραγματοποιεί rooting στην συσκευή μας τείνει να εγκαθιστά αυτή την μικρή αλλά τόσο θαυματουργή εφαρμογή.

Custom ROM’s

Ορισμένες εταιρίες βάζουν πολλές εφαρμογές δικές τους μέσα τρώγοντας πολύτιμους πόρους και μνήμη από το Smartphone. Το γνωστό ως bloatware λογισμικό δεν είναι το μόνο πρόβλημα αφού το γραφικό περιβάλλον πάνω στο οποίο βασίζονται, πολλές φορές είναι αρκετά διαφορετικό από την αρχική υλοποίηση του Android έτσι όπως βγαίνει από εργοστάσιο της Google προκειμένου να εξυπηρετεί κάθε εταιρία(Βλ ΤουchWiz της Samsung). Εκεί έρχονται κάποιοι εθελοντές προγραμματιστές και δημιουργούν την δική τους εκδοχή Android. Ναι, καλά ακούσατε! Υπάρχουν ομάδες προγραμματιστών που αφιερώνουν τη ζωή τους στην δημιουργία δικιάς τους ROM -όπως αποκαλείται ένα διαμορφωμένο αντίγραφο του Android- η οποία θα μπορεί να είναι όμορφη, ελαφριά, γρήγορη, αξιόπιστη και πλήρως λειτουργική. Φυσικά δεν λείπει το ανάλογο support σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Η πιο γνωστή ομάδα στον χώρο είναι η Cyanogen MOD, κομμάτι της κοινότητα των XDA Developers, αλλά δεν είναι η μόνη που κάνει αξιόλογες δουλειές.

rooting3a

Android Kernel (πυρήνας του Android)

Android kernel είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ Hardware και Λειτουργικού συστήματος. Για να αυξήσουμε την φωνή σε ένα βίντεο που τυχόν παίζει δεν λέμε απευθείας στα ηχεία «δυναμώστε» αλλά λέμε στον kernel “Μπορείς να πεις στα ηχεία να δυναμώσουν;». Αυτός ο συνδετικός κρίκος κρίνει εν πολλοίς την συμπεριφορά του Smartphone. Μέσω του kernel ρυθμίζεται πχ πόσο φόρτο εργασίας πρέπει να έχει η CPU για να ανοίξουν έξτρα πυρήνες, πόσο ψηλά θα πάει η GPU, τι voltage θα δοθεί και γενικά οποιαδήποτε εντολή δώσουμε πάνω στην οθόνη περνάει μέσω του kernel στο hardware και υλοποιείται.

Η χρήση custom kernels μετά το rooting μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις του Smartphone προς το καλύτερο αν αυτό γίνει με έξυπνο τρόπο. Υπάρχουν Kernels για High Performance, υπάρχουν άλλοι για οικονομία στο ρεύμα σε «φαγανά» smartphones, υπάρχουν όμως και οι ενδιάμεσοι. Πολλοί developers μπαίνουν στην διαδικασία ανάπτυξης custom kernels λόγω bugs που μπορούν να βρουν στους stock kernels των κατασκευαστών ή για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες ανάγκες και σκοπούς. Στα Xperia smartphones παλαιότερα είχαν βγει ορισμένοι που επέτρεπαν το overclocking μέχρι και το 100% επί της συχνότητας λειτουργίας της CPU ενώ για το δημοφιλές Nexus 5 της google είχε βγει ένας που επέτρεπε το διπλό πάτημα στην σβηστή οθόνη για να ξεκλειδώσει(κάτι που ήταν αποκλειστικά στα Lg smartphones ).

root3

Στην εικόνα: Μια εφαρμογή για την διαχείριση kernels του android.

Μειονεκτήματα του Rooting

Με το rooting η γενική ιδέα λέει ότι χάνεις εγγύηση αφού προβαίνεις σε μην εξουσιοδοτημένες αλλαγές με το δικό σου ρίσκο. Ορισμένες εταιρίες όπως η Samsung το απαγορεύουν στους χρήστες τους, λαμβάνοντας μάλιστα ανάλογα μέτρα(Knox code). Υπάρχουν και άλλες όπως η Sony που ναι μεν το απαγορεύουν αλλά κατά καιρούς είχαν δώσει στους XDA- Developers χρήματα και τεχνογνωσία για τα Xperia Smartphones αφού θεωρούσαν ότι θα έκαναν τα τηλέφωνα τους καλύτερα υιοθετώντας ιδέες από την κοινότητα και το feedback αυτής. Υπάρχουν και άλλες όπως η LG που κατά καιρούς δέχεται εντός εγγύησης rooted phones.

Κανένας δεν εγγυάται ότι το rooting είναι 100% ασφαλές. Αν κάτι πάει στραβά υπάρχει κίνδυνος για το γνωστό hard brick ή μπρικάρισμα όπως λέμε στην Ελλάδα, δηλαδή να μην ανοίγει το κινητό ποτέ λόγω βλάβης στην μητρική του ή κάπου αλλού.

Ένα rooted Smartphone επίσης επειδή έχει εγκατεστημένο μη εξουσιοδοτημένο λογισμικό γίνεται λιγότερο ασφαλές σε επιθέσεις hackers αφού ο κατασκευαστής αρνείται να του δώσει security updates ή ακόμα και νεότερες εκδόσεις του Android που πιθανά είναι συμβατές με αυτό αλλά όχι πάντα και όχι όλες.

Είναι νόμιμο;

rooting2

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει αμφιβολίες κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο να γίνεται rooting. Η απάντηση είναι ότι ναι είναι νόμιμο. Δεν θεωρείται παράνομο όπως κατά πολλές κυβερνήσεις το κατέβασμα ταινιών μέσω torrent, δεν έχει καμία σχέση για την ακρίβεια. Only-root εφαρμογές μπορεί κάποιος να βρει στο Play store της Google και μάλιστα από σοβαρές εταιρίες προγραμματιστών δείγμα της νομιμότητας της όλης διαδικασίας.

Συμπεράσματα

Το rooting είναι μια πλευρά του Android άγνωστη στο ευρύ κοινό. Τα πλεονεκτήματα του είναι τέτοια που σε ένα κινητό 2+ ετών χωρίς εγγύηση μπορούν να του δώσουν έξτρα ζωή και χρηστικότητα για πολλά ακόμα χρόνια. Η συμβουλή μου είναι να γίνεται μετά το πέρασμα των 2 ετών της εγγύησης και να το δοκιμάσετε πρώτα σε παλαιότερα Smartphones.Αν το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό μπορείτε να το κάνετε και σε μεταγενέστερα μοντέλα. Απαιτεί αρκετές ώρες διάβασμα και μπόλικη όρεξη για πειραματισμό πάντα με το δικό σας ρίσκο.

Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα παραπάνω στο Forum των XDA-Developers.

Από τον αρθρογράφο μας: Βαγγέλη Γκικόπουλο  Φοιτητής πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών

Shares