Χρώματα καλωδίων επιστροφών; Γνωρίζουμε τι πρέπει να τοποθετούμε;

Χρώματα καλωδίων επιστροφών; Γνωρίζουμε τι πρέπει να τοποθετούμε;

Μετά από ερώτηση, για το αν γνωρίζουμε τι χρώματα καλωδίων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε βοηθητικά κυκλώματα των Ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, πχ: αλε ρετούρ, επιστροφές από λαμπτήρες, φωτιστικά, να ξεχωρίσουμε ανάματα κλπ….”σκαλώσαμε κι εμείς! Ψάξαμε αρκετά θα έλεγα και βρήκαμε  ότι υπάρχουν αρκετές λύσεις ως επιστροφές πλην του πράσινου (σκέτου) και του κίτρινου σκέτου επίσης!

 

Το πράσινο επειδή χρησιμοποιούνταν ως γείωση στην Αγγλία ως το 2004 όπως και το κιτρινοπράσινο (και τα δυό προβλέπονταν), δεν το καθιέρωσαν ως χρώμα επιστροφών (μετά την Ευρωπαϊκή συμπόρευση) γιατί έτσι τους βόλευε. Ενώ το κίτρινο (σκέτο), που για αυτούς ήταν αγωγός φάσης ως το 2004, καθιερώνεται ως καλώδιο για λοιπά βοηθητικά κυκλώματα.

 

Στην παρακάτω φωτό, δείτε αγγλικό χρωματικό κώδικα πριν και μετά το 2004

 

 

Επίσης καλώδιο χρώματος σκέτο Κίτρινο και να διέρχεται μέσω αυτού 230v σε κυκλώματα αυτοματισμών ΜΟΝΟ. Ως χρώματα επιστροφών στον πίνακα που ακολουθεί, θα δείτε ότι έχουμε πολλές επιλογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και να μη μπερδευόμαστε.

 

Παρακάτω τι χρώματα μπορούμε να χρησιμοποιούμε βάση κανονισμών για επιστροφές

Καφέ

Μαύρο

Κόκκινο

Πορτοκαλί

Βιολετί (μώβ)

Γκρί

Άσπρο

Ροζ

Τυρκουάζ

 

Καλό θα ήταν να ακολουθούμε μια τακτική στις εγκαταστάσεις μας πχ, Αυστηρά το καφέ ως πρώτη και κύρια φάση, πχ αν το οίκημα έχει μονοφασική παροχή, οι καλωδιώσεις όλες και η παροχή μας να έχουν χρώμα καφέ για φάση. Μπορούμε φυσικά να κάνουμε και χρήση του Μαύρου ή του γκρί, αλλά ως δεύτερη επιλογή. Επίσης, καλό θα ήταν να μην κάνουμε χρήση ίδιου χρώματος για φάση και επιστροφή, πχ σε απλό διακόπτη και ειδικά σε σλε ρετούρ κυκλώματα, διότι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επικρατήσει σύγχυση! Οπότε βάζουμε ως φάση ένα από τα τρία χρώματα των φάσεων και ως επιστροφές ότι άλλο περιγράφεται στον πίνακα παρακάτω.

 

Πλέον όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούμε για επιστροφές να χρησιμοποιούμε τα χρώματα που αναφέρονται στο τέλος του παρακάτω πίνακα. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, Όχι Κιτρινοπράσινο, αυτό χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για γείωση. Όπως πλέον και το μπλέ, αποκλειστικά και μόνο για ουδέτερος.

Ας θυμηθούμε στον παρακάτω πίνακα τα βασικά χρώματα και στο κάτω μέρος θα δείτε και μερικά από τα βοηθητικά συμπεριλαμβανομένου και του κίτρινου…

 

 

Στον πίνακα που είδατε παραπάνω, μη σας γελάει η αποτύπωση με το μπλέ των βοηθητικών, είναι τυρκουάζ. Το μπλέ είναι αποκλειστικά ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ

Όμως, στον ΕΛΟΤ ΗD 384 αναφέρει στο 514.3.1 ότι Δεν επιτρέπεται στις ηλεκτρικές γραμμές (εκτός από τις προοριζόμενες αποκλειστικά για κυκλώματα τηλεπικοινωνίας ή μετρήσεων) η χρήση αγωγών µε χρώμα πράσινο ή κίτρινο.

 

Βλέπε απόσπασμα του 514.3.1 του ΕΛΟΤ…

 

Σε πολλές χώρες της Αμερικής και πολλών άλλων χωρών του πλανήτη, το πράσινο χρώμα χρησιμοποιείται ακόμη ως γείωση, γι αυτό το λόγο δεν προτείνεται το πράσινο ώς χρώμα ισχύος σε Ευρωπαϊκούς κανονισμούς πλέον. Διότι μπορεί εύκολα κάποιος τεχνικός να μπερδευτεί και να το κάνει χρήση ως γείωση αφου και στην Αγγλία ώς το 2006 αυτό είχαν ως γείωση!! Άρα, το πράσινο πλέον δεν χρησιμοποιείται πουθενά, πλην κυκλωμάτων χαμηλών ρευμάτων, αυτοματισμών κλπ.

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο πιο αναλυτικά για τα βασικά χρώματα καλωδίων ισχύος:

http://electricalnews.gr/texnika-arthra/isxyra-reymata/kalodia/item/410-xromata-kalodion-isxuos-basi-elot-hd-308-s2

Ελπίζω να καταλάβαμε πλέον για το τι χρώματα πρέπει να χρησιμοποιούμε στις Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, σε όλα τα μήκη και πλάτη μίας Εγκατάστασης…

Αν κάποια χρώματα δεν τα βρίσκετε, καλό είναι να πιέζετε τους προμηθευτές σας, να τους αναφέρετε τα πρότυπα ώστε κάποια στιγμή να υποχρεωθούν και να καταλάβουν και αυτοί ότι πρέπει να τα ακολουθήσουν. Έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές ότι θέλουμε να ακολουθήσουμε τα πρότυπα εμείς και οι προμηθευτές να κάνουν το….παγόνι ! Πιέστε τους για χρώματα.

Τώρα πλέον έχουμε τα χρώματα και προσπαθούμε όλοι μας να βαδίσουμε με βάση τα πρότυπα…

Shares