Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις καταστημάτων-γραφείων
Τα βασικά για το τί είναι μία ηλεκτρική εγκατάσταση…
… μπορείτε να τα διαβάσετε κι ΕΔΩ.
Οι βασικές αρχές μίας ηλεκτρικής εγκατάστασης σε χώρους γραφείων ή καταστημάτων, δε διαφέρουν απο τις εγκαταστάσεις κατοικιών. Οι κανονισμοί είναι οι ίδιοι και το συνεργείο που θα αναλάβει την ηλεκτρική εγκατάσταση, θα πρέπει να εφαρμόσει τον κανονισμό ΕΛΟΤ HD384
Οι κυριότερες διαφορές είναι συνήθως το είδος του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί, λόγω του ότι σε καταστήματα ή γραφεία, η τοιχοποιία μας δε σκάβεται για να περαστούν σωληνώσεις, αλλά όλα γίνονται εξωτερικά εντός ψευδοροφής ή γυψοσανίδων, με ειδικά στηρίγματα και όπου απαιτείται λόγω μεγάλου αριθμού καλωδιώσεων, επάνω σε μεταλλικές σχάρες καλωδίων ή κανάλια διέλευσης καλωδίων. Τα καλώδια που χρησιμοποιούνται είναι ΝΥΜ ή ΝΥΥ, τα οποία είναι ανθεκτικά σε υγρασίες και καταπονήσεις.
Καλώδιο ΝΥΜ (επαγγελματικοί χώροι)
ΚΑΛΩΔΙΟ ΝΥΑ (κυρίως οικιακές εγκαταστάσεις)
Κανάλι όδευσης καλωδίων
Σχάρες καλωδίων
Σχάρες καλωδίων
Ο φωτισμός στους χώρους αυτούς είναι πιο επαγγελματικός και πάντα, ανάλογα με το χώρο, δίνουμε έμφαση στην απόχρωση φωτισμού, αλλά και στη φωτεινότητα . Αυτό καλό είναι να υπολογισθεί βάση κάποιας μελέτης φωτισμού απο ειδικούς. Βλέπε: ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Άλλο είδος φωτισμού χρειάζεται ένα super market, άλλο ένας χώρος γραφείων και άλλος σε έναν χώρο εστίασης ή σε ένα κατάστημα ένδυσης.
Βλέπε: Φωτιστικό ψευδοροφής
Οι ηλεκτρικοί πίνακες είναι συνήθως εξωτερικού τύπου, μεταλλικοί, ή πλαστικοί, ή στεγανοί, λόγω μεγάλου αριθμού παροχών-καλωδίων.
Ηλεκτρικοί πίνακες μεταλικοί
Ηλεκτρικοί πίνακες πλαστικοί
Τώρα, γενικότερα, η ηλεκτρική εγκατάσταση, επειδή είναι και από τα βασικότερα σε ένα χώρο, πρέπει να γίνεται από συνεργείο που θα την εκτελέσει, υπεύθυνα με σύνεση και επαγγελματισμό. Δυστυχώς όταν χρειάζεται μία ηλεκτρική εγκατάσταση ένας ιδιώτης, πολλές φορές πέφτει ”θύμα” κάποιων αντιεπαγγελματιών, τους οποίους δε μπορεί και να ελέγξει, διότι δεν υπάρχει επίβλεψη έργου. Σε κάποιο έργο όμως που υπάρχει επίβλεψη, είναι δύσκολο ο αντιεπαγγελματίας να δράσει!!
Δε θα μπω στη διαδικασία να μιλήσω για κόστος ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, γιατί ποικίλλουν, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη, αλλά και με τα δεδομένα του κάθε επαγγελματία. Δε θα υποστηρίξω τον ακριβό επαγγελματία, αλλά ούτε και τον φτηνό. Το τι έχει επιλέξει ο καθένας, δυστυχώς, φαίνεται μετά από ένα χρονικό διάστημα, το οποίο δε σημαίνει βέβαια, ότι το ακριβό είναι και καλό ή το αντίθετο…(ισχύει για όλα τα επαγγέλματα).
Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας
Από τις γνωστές εταιρείες στην Ελλάδα, η πρώτη που έφερε και πωλεί κανονικά εδώ και πάνω από ένα χρόνο
ανιχνευτές τόξου με στοιχείο μικροαυτόματου και ρελέ διαρροής, δηλαδή 3 σε ένα, ήταν η αγαπητή μας Legrand. Στον νέο της κατάλογο του 2019 η ΑΒΒ παρουσιάζει επίσης AFDD 3 σε 1 δηλαδή, ανιχνευτή τόξου, μικροαυτόματο και ρελέ διαρροής!
Άργησε αλλά ήρθε. Θα θυμάστε ένα τεστάκι που κάναμε με ανιχνευτή τόξου πριν λίγο καιρό της ΑΒΒ και της LEGRAND, στο πανελάκι δοκιμών που έχουμε ετοιμάσει.
Αναφέρονται και οι τιμές του απλού AFDD στον νέο τιμοκατάλογο. Οι τιμές του… 3 σε 1, έχουν την ένδειξη: Κ.Ε. δηλαδή (Κατόπιν Ερώτησης!!) εννοείται ότι η τιμή καταλόγου θα έρχεται περίπου στα 200+ ευρώ για ένα τέτοιο AFDD, όταν το 2 σε 1 έρχεται στα 157-200 ευρώ.
Όμως, αν αναλογιστούμε τα οφέλη μιας τέτοιας μονάδας στο ”επικίνδυνο” κύκλωμά μας, αξίζει τα λεφτά του.
Η υποστηριζόμενη καμπύλη του καταλόγου είναι η ”C”, αλλά πιθανώς, κατόπιν παραγγελίας και αν μπορείτε να περιμένετε ακόμη και 4 μήνες (lol) θα υποστηρίζεται και η ”Β”
Επίσης, θα παρατηρήσετε ότι το 3 σε 1, το νέο AFDD έχει δύο μπουτόν δοκιμής. Το αριστερό το πορτοκαλί είναι για το ARC test και το δεξί το λευκό για το test του ρελέ διαρροής.
Τέλος, να υπολογίσετε ότι για την τοποθέτηση του 3 σε 1 ο χώρος που χρειαζόμαστε στον ηλεκτρικό μας πίνακα είναι 3 στοιχεία. Δηλαδή όσο χώρο πιάνουν 3 αυτόματες ασφάλειες μαζί. Άρα, αν θέλουμε να αλλάξουμε μια αυτόματη και στη θέση της να τοποθετήσουμε ένα τέτοιο νέο AFDD, ο χώρος ο έξτρα που χρειαζόμαστε είνια ακόμη 2 στοιχεία. Αν υπολογίσουμε ότι το κάθε στοιχείο είναι περίπου 18χιλιοστά (από 17 και κάτι έως 18) τότε θέλουμε 3,6εκατοστά.
Παρακάτω, μπορείτε να κατεβάσετε τον νέο τιμοκατάλογο της ΑΒΒ http://search.abb.com/library/Download.aspx?DocumentID=9AKK106713A4376&LanguageCode=el&DocumentPartId=&Action=Launch και στην σελίδα 1/37 του καταλόγου θα βρείτε τα AFDD
Παρακάτω, μπορείτε να θυμηθείτε 2 πρόχειρα τεστ που κάναμε και με τα δύο AFDD της ΑΒΒ και της Legrand…
Και μην ξεχνιόμαστε, είπαμε ότι τα AFDD δεν κάνουν για χρήση ως γενικά. Δηλαδή, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τέτοιο ως γενικό ρελέ πχ και να μας ανιχνεύσει τόξο χαμηλής ισχύος. Εξάλλου, έρχονται μέχρι τα 20Α. Και συγκερκιμένα, από 6Α έως 20Α το πιο μεγάλο σε ισχύ. Άρα, μπορούμε να κάνουμε χρήση μόνο σε κυκλώματα ισχύος έως θερμοσίφωνα, δηλαδή έως 4kW (4000watt)!