Συχνοί θάνατοι από ηλεκτροπληξία – που οφείλονται – τι πρέπει να αποφεύγουμε;

Συχνοί θάνατοι από ηλεκτροπληξία – που οφείλονται – τι πρέπει να αποφεύγουμε;

Αφορμή για το σημερινό άρθρο, ο θάνατος από ηλεκτροπληξία πριν λίγες ημέρες, ενός νέου παιδιού 22 ετών στη Λάρισα,

από ηλεκτρική συσκευή (μάλλον καλοριφέρ ρεύματος λένε)!!! ”Ένα θερμαντικό σώμα που χρησιμοποιούσε για να ζεσταθεί φέρεται ότι οδήγησε στο θάνατο τον 22χρονο Άλεξ από τη Λάρισα”

Το θέμα με τις ηλεκτροπληξίες δυστυχώς δεν έχει τελειωμό. Ακούμε και διαβάζουμε σχεδόν καθημερινά και από μια ηλεκτροπληξία. Εργάτης από μπαλαντέζα, άνθρωπος στο μπάνιο, άνθρωπος πλένοντας το αυτοκίνητο (από μπαλαντέζα) και πολλές άλλες αιτίες.

Πάνε τρια χρόνια που αποφάσισα να γράφω πράγματα περι ηλεκτρολογίας, λόγω του ότι έβλεπα ότι υπάρχει έλλειψη συνεχούς ενημέρωσης πάνω σε αυτό το σημαντικό θέμα, πάνω στην ασφάλεια του καταναλωτή – συμπολίτη μας.

Ξεκίνησα τη σελίδα αυτή αρχικά ως επαγγελματική σελίδα, αλλά το γύρισα σε ενημέρωση γιατί μου άρεσε, υπήρχε έλλειψη πραγματικά. Έψαχνα να βρω πράγματα επάνω στον κλάδο μας και δεν έβρισκα σχεδόν τίποτα, εκτός από την πολύ έγκυρη σελίδα του Κου Σαρρή, του εκπαιδευτικού Αντωνάκη και την εφημερίδα ‘’Ο ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ’’.

Δυστυχώς, μέσα σε όλα τα ηλεκτρολογικά υπάρχουν και οι ηλεκτροπληξίες. Είναι άμεσα συνδεδεμένες με την νοοτροπία μας (δυστυχώς) και την ΣΥΝΕΧΗ έλλειψη ενημέρωσης!

Για ορισμένους ίσως γίνω κουραστικός , όμως, έχουμε επαναλάβει, εγώ και οι σελίδες που προανέφερα, εκατοντάδες φορές ότι η καλή ΓΕΙΩΣΗ και ένα ρημάδι ρελέ διαρροής, σώζουν κυριολεκτικά τη ζωή μας.

Έτσι, το τελευταίο τραγικό καταγεγραμμένο περιστατικό, μόλις πριν από λίγες ημέρες, με το θάνατο ενός νέου συμπολίτη μας 22 ετών μόλις, στη Λάρισα, από ηλεκτροπληξία, στάθηκε αφορμή να πούμε ξανά δύο πράγματα και να τα δούμε όσο γίνεται πιο σοβαρά.

Σε πολλά από τα άρθρα μου, έχω αναφέρει (είτε έχουμε καλή γείωση και ρελέ, είτε δεν έχουμε τίποτα από τα δύο) τι απλά πραγματάκια πρέπει να προσέχουμε. Το κυριότερο όλων το οποίο έχω τονίσει σε πολλά άρθρα είναι ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΥΠΟΛΥΤΟΙ ακόμη και στο σπίτι μας, ειδικά όταν πάμε να ακουμπήσουμε ηλεκτρική συσκευή!!

Είτε αυτή είναι το ψυγείο, είτε το πλυντήριο, ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο πιάτων ή ρούχων, μικροκυμάτων, σόμπες, υπολογιστές, ΣΕΣΟΥΑΡ και πολλές ακόμη. ΟΛΕΣ οι ηλεκτρικές συσκευές είναι επικίνδυνες και ειδικά όταν είμαστε ΞΥΠΟΛΥΤΟΙ.

Έχουμε εξηγήσει με ποιο τρόπο το ρεύμα διαπερνά το ανθρώπινο σώμα….

Διαβάστε δύο πολύ σημαντικά άρθρα…

Ρεύμα και ανθρώπινο σώμα – μέρος 1ο

Ρεύμα και ανθρώπινο σώμα – μέρος 2ο

Μια τάση, όπως αυτή που χρησιμοποιείται στα σπίτια μας (230V) ΔΕΝ είναι ικανή να μας κάνει το παραμικρό όταν φοράμε κάτι μονωτικό! Μονωτικό μπορεί να είναι το παπούτσι μας, οι παντόφλες μας, και ότι άλλο φοράμε και δεν έχουμε άμεση επαφή με τη γη (πάτωμα κλπ).  Η τάση των 230V δεν έχει την ‘’ικανότητα’’ να υπερπηδήσει την μικρή και λεπτή μόνωση των παπουτσιών μας.

Μεγαλύτερες τάσεις όμως, έχει αποδειχθεί ότι σε σκοτώνουν από απόσταση. Πχ, σε πυλώνες υψηλής τάσης ή σε χώρους μετασχηματιστών, υποσταθμών μέσης και υψηλής τάσης, μπορεί το ρεύμα (η τάση) να κάνει ARC μέσω του σώματός μας σε απόσταση ακόμη και 2 ή και τριών μέτρων από το καλώδιο!!! Δηλαδή, να περνάει κάποιος στα τρία μέτρα από ένα καλώδιο υπερύψηλης και ενώ είναι στα 3 μέτρα να εξαϋλωθεί!!

Όμως η τάση των 230V που έχουμε στα σπίτια μας, μπορεί να αποβεί μοιραία σε πολλές περισπτώσεις που δεν την σεβαστούμε…

Έτσι λοιπόν κρίνεται απαγορευτικό όταν είμαστε στο σπίτι μας και ερχόμαστε σε επαφή με οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή, να είμαστε ξυπόλητοι! Δεν μας προστατεύει τίποτα. Μόνο αν έχουμε γείωση της προκοπής και ρελέ διαρροής θα τη γλυτώσουμε.

Στις 27 Μαρτίου του 2017, είχα αναρτήσει το παρακάτω άρθρο…. ”Ασφάλεια ηλεκτρικών εγκαταστάσεων – συμβουλές – ρελέ”

Αν παρατηρήσετε, ειρωνεία της τύχης, το εξώφυλλο του άρθρου, έχει το παράδειγμα με το στεγνωτήρα μαλλιών!! Πως πρέπει να αποφεύγουμε να ακουμπάμε το γυμνό σημείο του σώματός μας, όταν έχουμε επαφή με ηλεκτρική συσκευή. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία που είναι πριν από το 1950!!!! Μας δείχνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε αυτή τη στάση! Η φώτο μας δείχνει επαφή ταυτόχρονη ενός στεγνωτήρα και το άλλο χέρι στο βρύση (μεταλλικό σημείο που έχει επαφή με τη γη). Το ίδιο ισχύει και όταν κρατάμε το ρημαδοσεσουάρ ή έχουμε κάποιο θερμοαντικό σώμα και πατάμε ξυπόλυτοι μέσα στο μπάνιο. Πολλές φορές, πολλοί άνθρωποι, το κάνουν εφόσον έχουν βγεί και από τη ντουζιέρα ή τη μπανιέρα και το πάτωμα είναι τίγκα στο νερό.

Ειδικά όταν είναι βρεγμένο το πάτωμα, αποφεύγουμε να κάνουμε χρήση ηλεκτρικής συσκευής ακόμη και με τις παντόφλες μας ή τα παπούτσια μας. Δε γνωρίζουμε σε υγρασία ή νερό, κατά πόσο είναι μονωτικό το κάθε παπούτσι. Αν το υλικό έχει ποτίσει με το νερό, τότε είναι σαν να πατάμε ξυπόλητοι!!

Μη νομίζετε ότι το σεσουάρ είναι μια ασφαλή συσκευή επειδή είναι πλαστική εξωτερικά. Φανταστείτε ότι η υγρασία που μπορεί να έχει ένα μπάνιο από τους υδρατμούς, έχει εισχωρήσει και καλύψει ΟΛΟ το σεσουάρ. Μην ξεχνάτε ότι κανένας στεγνωτήρας μαλλιών ΔΕΝ έχει 3ο αγωγό ο οποίος είναι η γείωση!! Αυτό διότι οι κατασκευαστές οι ίδιοι, τη θεωρούν ασφαλή συσκευή εφόσον είναι όλο το περίβλημα πλαστικό. Άρα, σε περίπτωση διαρροής από τα καλώδια του ρεύματος προς την υγρασία που έχει όλο το σεσουάρ μέσα του και στο πλαστικό περίβλημα, κάνει τη χρήση του ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ!!! Επίσης απαγορευτικό είναι να έχουμε θερμαντικό σώμα μέσα στο μπάνιο. Και αυτό το κάνει πολύς κόσμος.

Οταν ακουμπάμε ηλεκτρική συσκευή με τα χερια μας ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ!!

Έτσι προφανώς θα έχασε τη ζωή του προχτές και ο νέος από την Λάρισα.

Το ίδιο λάθος, κάνουν χιλιάδες καταναλωτές καθημερινά και ειδικά νοικοκυρές. Η χρήση ηλεκτρικών συσκευών πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ με υποδήματα λοιπόν και ΟΧΙ σε βρεγμένο έδαφος. Ειδικά αν δεν είμαστε σίγουροι για τα ηλεκτρολογικά μας (που κανείς σχεδόν δυστυχώς δεν δίνει σημασία) ΔΕΝ κάνουμε χρήση ηλεκτρικών συσκευών.

Μερικά παραδείγματα:

Όταν το βράδυ χρειαστεί να σηκωθούμε να πιούμε νερό πχ ή κάτι άλλο, δεν πρέπει να ανοίγουμε το ψυγείο μας ξυπόλητοι!

Δεν ακουμπάμε ηλεκτρική κουζίνα ξυπόλητοι πχ για να φτιάξουμε καφέ το πρωί.

Δεν βάζουμε ρούχα στο πλυντήριο ρούχων ή πιάτα στο πλυντήριο πιάτων, αν είμαστε ξυπόλητοι.

Όλα τα παραπάνω επίσης ακόμη και να φοράμε παπούτσια, δεν ακουμπάμε συσκευές με το ένα χέρι και το άλλο χέρι να ακουμπάει ας πούμε στον τοίχο! Ή σε κάποια πόρτα ή παράθυρο αλουμινίου.

Ωραίο πράγμα να περπατάμε ξυπόλητοι στο σπίτι μας, ειδικά καλοκαίρι. Απαγορεύεται όμως να ερχόμαστε ταυτόχρονα σε επαφή με οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή.

Ακόμη και με κάλτσες, είναι τρομερά επικίνδυνο, η ζωή μας κρέμεται από μία κλωστή!!

Πιστεύω να έγινε κατανοητό ως τώρα.

Πρόσφατο περιστατικό με αναγνώστη μας (πριν λίγες ημέρες)…

Πριν λίγες ημέρες, αναγνώστης της σελίδας μας, μας έθεσε κάποια ερωτήματα. Παίρνοντας ρητά αλλά και γραπτώς την άδειά του, σας μεταφέρω επ ακριβώς τη συνομιλία που είχαμε…

Γράφει λοιπόν ο Κος Χρηστάκης  Υ.

 ‘’Καλησπέρα και καλή χρονιά. Μια απορία. Καθώς ακουμπάω την ηλεκτρική κουζίνα  χωρίς να είναι σε λειτουργία νιώθω ότι με γαργαλάει. Όταν ακουμπήσω παράλληλα τον νεροχύτη με  γαργαλάει ακόμα περισσότερο. Το σπίτι δεν έχει γείωση από το ρολόι έως τον πίνακα μου. Τι φτεει; Τι να κοιτάξω;

Επίσης παρατήρησα ότι τα καλώδια πίσω είναι καμένα από τον ατμό. Πέζει ρόλο ο ουδέτερος;

Παίζει ρόλο ο ουδέτερος (δηλαδή να είναι ψιλοκαμμένος;) η κάποια λάθος σύνδεση στην κουζίνα; Δηλαδή στην υποδοχή της φάσης ο ουδέτερος , και στην υποδοχή του ουδέτερου η φάση;

Να έχει θέμα η ασφάλεια που κόβει φάση και ουδέτερο;

Επίσης και στην γραμμή μιας πριζας που όταν ακουμπάω τον υπολογιστή νιώθω και εκεί ένα γαργαλητό….

Γείωση ο πίνακας όπως προανέφερα δεν έχει….

Επειδή το οικονομικό δεν το έχω βοηθήστε με έστω με κάποιο στοιχείο για να μην με πιάσει κορόιδο ο ηλεκτρολόγος. Να ξέρω που να πατήσω….

Εγώ…

‘’ Καλημέρα και καλή χρονιά Χρηστο

Μόλις σήμερα ανέβασα πάλι ενα άρθρο. Σε αφόρα άμεσα. Διάβασε το. Αν είσαι επαρχία, καλείς τον ΔΕΔΔΗΕ επειγόντως. Δε σε χρεώνουν. Αν σου πει ο ΔΕΔΔΗΕ οτι είσαι ΟΚ, τοτε πρέπει να καλέσεις ηλεκτρολόγο. Είναι επικίνδυνο όλο αυτό. Και ΜΗΝ ξαναδοκιμάσεις να πιάσεις ταυτόχρονα νεροχύτη-κουζίνα!!!!!

Προφανώς και δεν έχεις γείωση. Αλλά κινδυνεύετε. περισσότερες λεπτομέρειες μπορώ να σου πω το βραδύ. Μετά τις 7 μπορείς να με καλέσεις.’’

Χρηστάκης  Υ…

Αυτό το χάλι μου άφησε ένας ηλεκτρολόγος. 

(έχει επισυνάψει φωτογραφία με τον πίνακα)

Αυτό που παρατήρησα είναι πως αν φοράω παπούτσια δεν γαργαλάει η κουζίνα. Αν τα βγάλω γαργαλάει χωρίς να δείχνει τάση το κατσαβίδι. Αν την βάλω σε λειτουργία δείχνει τάση παντού. Επίσης, παρατήρησα κάτι με το καλώδιο που πέρασε ο ηλεκτρολόγος και τροφοδοτεί την κουζίνα. (Είναι το κάτω αριστερα). Αν αφερεσω την γείωση και από τις δυο πλευρές εκείνη έχει τάση (με παπούτσια δεν δείχνει κάτι το κατσαβίδι. Αν τα βγάλω τότε δείχνει.)μήπως έχει και ο ουδέτερος μικρή τάση και Γι αυτο με γαργαλάει η κουζίνα; Τι φταίει;

Εγώ..

λογικό χωρίς παπούτσια να σας κτυπάει ρεύμα αφού είστε ξυπόλητος χωρίς μόνωση στα πόδια!! 

Όλα αυτά φυσικά είναι επικίνδυνα και δε μπορώ να δώσω οδηγίες τηλεφωνικά. Πρέπει να βρείτε έναν ηλεκτρολόγο να σας μαζέψει τα ασυμμάζευτα του άλλου!! Όλα αυτά που αναφέρετε είναι επικίνδυνα. Μην το αμελείτε.’’

Χρηστάκης Υ.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει από κάπου διαρροή; Γενικά κάθε μεταλλική συσκευή έχει κάποια τάση μικρή η οποία φεύγει από το καλώδιο της γείωσης;

Εγώ..

Ναι, και εφόσον δεν υπάρχει γείωση ως τον κήπο…. ισόγειο…. αυλή…. είναι επικίνδυνο. Γιατί μπορεί από μέρα σε μέρα η διαρροή να αυξηθεί και τότε….. θα χουμε θέμα!! 

Χρηστάκης Υ

Κάτι τελευταίο στο κομμάτι αυτό , γιατί ίσως σας κουράζω….. για να βρω την διαρροή για αρχή τι μπορώ να κάνω; 1. Να ελέγξω τον διπολικό διακόπτη; 2. Να περάσω άλλο καλώδιο στην κουζίνα καινούριο; 3. Να από συνδέσω όλα τα μάτια για να δω αν υπάρχει κάποια διαρροή ακόμα; 4. Να από συνδέσω την λάμπα και την αντίσταση του φούρνου; 5. Στην κουζίνα πάει η φάση και ενώνεται με τρία λαμακια. Να αφαιρέσω τα λαμπάκια και να τα συνδέω ένα ένα; Ευχαριστώ….

Εγώ..

Δε με κουράζετε. Η διαρροή προέρχεται από την ίδια την κουζίνα, όχι από το καλώδιο!

Το περιστατικό, μου επιτρέπεται να το δημοσιεύσω, χωρίς να αναφέρω όνομα ή άλλο στοιχείο σας; Να βάλω πχ, τη φώτο και αυτά που κουβεντιάσαμε; Είναι τραγικά όλα αυτά και πρέπει ο κόσμος να βλέπει και να λέει παραδείγματα 

Χρηστάκης Υ

Αυτό λέω , πρέπει να αρχίζω να απομονώνω κομμάτια κομμάτια για να δω ποτέ θα σταματήσει. Δηλαδή αν έχει διαρροή ένα μάτι κλειστό η η αντίσταση της κουζίνας..

Εγώ…

Αν είχατε γείωση, το ρελέ θα λειτουργούσε. Οπότε, θα βρίσκονταν οι διαρροές από που προέρχονται. Όπως και να χει, ναι, μπορούμε να δούμε, ποιο απ όλα έχει τη διαρροή μ αυτό τον τρόπο. Αν είναι μάτι ή αντιστάσεις ή κατι άλλο. Όμως όχι ξυπόλυτος! Με κάποιο όργανο. Ούτε το δοκιμαστικό κάνει δουλειά. Μικρές διαρροές δεν θα τις δείτε έτσι. Αν κάτι άλλο πέραν της κουζίνας εμφανίσει διαρροή μεγαλύτερη τι θα συμβεί; ξέρετε; Καλύτερα μην κάνετε δοκιμές μόνος σας. Πρέπει να το δει τεχνικός. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να μη βολεύει το οικονομικό τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά μιλάμε για ζωές τώρα και όχι για 50 ή 100 ευρώ. Δεν αξίζει…

Χρηστάκης Υ

Οκ. Με τι όργανο κάνουμε τον έλεγχο ;

Επίσης σας επιτρέπω να κάνετε δημοσίευση όλα αυτά που έχουμε πει. Μπορείτε να αναφέρετε και το όνομα μου ως Χρηστάκης Υ. Ευχαριστώ. Θα σας στείλω και άλλη μια φωτό όπου είχαν κλείσει τα κουτιά με χαρτοπετσέτα και μετά τα είχαν σοβαντίσει…

Συμπέρασμα;

Μετά από όλα αυτά, καταλαβαίνετε πόσα σπίτια σε όλη την Ελλάδα έχουν καθημερινά το ίδιο πρόβλημα.

Μια το οικονομικό, μια η αμέλεια, μία η άγνοια, μια η ανευθυνότητα, μια η έλλειψη ενημέρωσης…. Όλα αυτά συμβάλουν στο να θρηνούμε θύματα από ηλεκτροπληξίες συνεχώς.

Τώρα ο Κος Χρηστάκης και χιλιάδες άλλοι σε όλη τη χώρα, που αντιμετωπίζουν τσιμπήματα και γαργαλητά από ηλεκτρικές συσκευές, όταν τους λές ότι χρειάζονται γείωση ή ρελέ διαρροής νομίζουν ότι θέλεις να τους πάρεις τα χρήματα απλά.

Ο κάθε τεχνικός πρέπει να είναι υπεύθυνος για τη δουλειά που κάνει. Είδατε τι ρωτάει ο άνθρωπος στην αρχή; ‘’Για να μη με πιάσει κορόιδο ο ηλεκτρολόγος’’ !

Αυτά όσο αφορά το τι πρέπει να προσέχουμε. Είναι κρίμα, εν έτη 2019 να πεθαίνουμε μ αυτό τον τρόπο. Από ηλεκτροπληξία στο σπίτι μας και μάλιστα από ηλεκτρική συσκευή!!

Έχω δυστυχώς πάρα πολλά παραδείγματα από αναγνώστες, με παρόμοια ή και χειρότερα περιστατικά. Και ξέρετε ποια είναι η συχνότερη απάντηση; ‘’Ο Ηλεκτρολόγος δεν γνωρίζει όταν του ζήτησα να μου μετρήσει το ρελέ’’ …. ‘’ο ηλεκτρολόγος θα μου κάνει ότι νάναι’’ …. ‘’είπα στον ηλεκτρολόγο μου για ρελέ τύπου Α και με ρώτησε τι είναι αυτό’’ Κι πολλά ακόμη τέτοια δυστυχώς.

 

Όσο αφορά τώρα το 22χρονο παλικάρι στη Λάρισα, Η ιατροδικαστική εξέταση στη Λάρισα λέει τα παρακάτω:

….. κατέδειξε πως ο θάνατός του επήλθε από «βαριάς μορφής» ηλεκτροπληξία, με τα σημάδια να είναι εμφανή στο σώμα του και κυρίως στα χέρια του. Για το λόγο αυτό παραγγέλθηκε νέα αυτοψία στο χώρο του σπιτιού του στη Λάρισα, με στόχο να φανεί με ποιο τρόπο το ηλεκτρικό ρεύμα διαπέρασε τον Αλέξανδρο και τον οδήγησε στο θάνατο.

Πηγές ανέφεραν στο onlarissa.gr πως όλα καταλήγουν σε ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ που χρησιμοποιούσε ο 22χρονος για να ζεσταθεί. Σ’ αυτό συνηγορεί και η στάση του σώματος του στο σημείο όπου βρέθηκε από τους διασώστες του ΕΚΑΒ που έσπευσαν στο σημείο. Μάλιστα, εικάζεται πως ο νεαρός είχε υποστεί την ηλεκτροπληξία από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Την ίδια ώρα οι γονείς του Αλέξανδρου που διαμένουν μόνιμα στον Προφήτη Ηλία Καρπενησίου, φέρεται να προσανατολίζονται σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα ρίξουν άπλετο φως στον τρόπο και τα αίτια του θανάτου του. Η κηδεία του άτυχου νεαρού έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Καρπενήσι.

Υπενθυμίζουμε ότιο Άλεξ είχε εντυπωσιάσει με τις χορευτικές του ικανότητες στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο».

 

Και εγώ ρωτάω το εξής….

Έρευνες γίνονται…. ιατροδικαστές πάνε και βγάζουν τα πορίσματα. Για τα αίτια κανένας δε σκέφτεται να ελέγξει; Ρελέ διαρροής υπήρχε στον ηλεκτρικό πίνακα; Γείωση ήταν σωστή; Φυσικά ΌΧΙ! Αν αυτά τα δυό ήταν σωστά, ο νέος δεν θα είχε πάθει απολύτως τίποτα.

Δεν πρέπει να αφήνουμε πράγματα που αφορούν την ίδια μας τη ζωή, στη μοίρα τους! Η γείωση έχουμε επαναλάβει ότι σώζει ζωές και το ρελέ διαρροής (όταν υπάρχει γείωση) ακόμη περισσότερο. Δεν νοείται σπίτι εν έτη 2019 να μη διαθέτει αυτά τα δυο, που στο κάτω κάτω είναι υποχρεωτικά από το νόμο.

Ελέγξτε τις γειώσεις σας, κάθε μέρα έχουμε περιστατικά….. μην περιμένουμε να ”μας χτυπήσουν την πόρτα” ίσως τότε είναι αργά…

ΧΑΟΣ – ΧΑΛΙ ΜΑΥΡΟ!!!

Shares