Ασφάλεια Ηλεκτρικών Εγκατ/σεων – Συμβουλές – Ρελέ

Ασφάλεια Ηλεκτρικών Εγκατ/σεων – Συμβουλές – Ρελέ

Τι είναι το ρελέ διαρροής; Ποιά η χρησιμότητα του ρελέ

Διαρροής; Με ποιες ονομασίες θα το ”συναντήσει” ο ”απλός” πολίτης; Πως το διακρίνω; Μήπως ήδη έχω στον ηλεκτρικό μου πίνακα αλλά δε το γνωρίζω; Είναι χρονοβόρα διαδικασία; Θα γίνουν ζημιές στο σπίτι μου ή στον πίνακά μου για να τοποθετηθεί; Πόσο κοστίζει; Ποια μάρκα είναι καλύτερη; Μπορεί να με χτυπήσει το ρεύμα ακόμη και με ρελέ διαρροής στον πίνακά μου; Αν έχω ρελέ και πέφτει, να φωνάξω ηλεκτρολόγο να μου βάλει by pass διακόπτη;

Όλα αυτά θα απαντηθούν στο παρόν άρθρο, με το οποίο προσπαθούμε με τα απλότερα λόγια, να καταλάβει και ο πιο απλός πολίτης, πόσο σημαντικό είναι το ρελέ διαρροής και γενικότερα τα μέτρα προστασίας από ηλεκτροπληξία, το οποίο θα σώσει τις ζωές μας και των παιδιών μας…

Τον τελευταίο καιρό, γίνεται μια ενημέρωση σε όλη τη χώρα, όσο αφορά την ασφάλεια του ανθρώπου από ηλεκτροπληξία (διότι και τα περιστατικά πλέον αυξάνονται και ήδη είναι αρκετά) ώστε να παροτρύνουμε όλοι μας, όπως μπορεί ο καθένας μας, τον κάθε πολίτη να κοιτάξει την προσωπική του ασφάλεια αλλά και των παιδιών του.

Κατά καιρούς, μάλιστα 30 και πλέον χρόνια, ακούμε για το περιβόητο Ρελέ διαρροής. Το ρελέ διαρροής τοποθετείται στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα και μας προστατεύει από ηλεκτροπληξία. Τίποτε άλλο στον πίνακά μας δε μας προστατεύει από ηλεκτροπληξία. Τα υπόλοιπα εξαρτήματα του πίνακά μας είναι οι λεγόμενες ασφάλειες. Η δουλειά των ασφαλειών είναι να προστατεύουν ΜΟΝΟ την ηλεκτρολογική μας εγκατάσταση από υπερφόρτωση και από βραχυκυκλώματα. Από ηλεκτροπληξία θα μας προστατεύσει ΜΟΝΟ το ρελέ διαρροής.

Α) Ονομασίες του ρελέ – Τι είναι το ρελέ;

Θα το ακούσουμε ως: Ρελέ διαρροής, Ρελέ διαφυγής, Διακόπτης διαρροής, Διακόπτης διαφυγής, Αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης, ρελέ…..σκέτο και άλλες ”επιστημονικές” ονομασίες όπως: RCD, ΔΔΡ κλπ τα οποία δεν αφορούν τον απλό πολίτη. Όσο για το τι ακριβώς κάνει, διαβάστε το παρακάτω άρθρο, είναι αρκετά διαφωτιστικό…http://electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/rele-diarrois/item/178-rcd-ddr-elegxos-leitourgias-diataksis-diaforikou-reumatos-rele-diarrois

Β) Πως ξεχωρίζουμε οπτικά το ρελέ διαρροής; Μήπως έχω και δε το ξέρω;

Το ρελέ διαρροής είναι φαρδύτερο από τις ασφάλειες του πίνακά μας. Συγκεκριμένα έχει μέγεθος: Διπλό από μια ασφάλεια (αν έχουμε μονοφασικό ρεύμα στο σπίτι μας) και τετραπλό (αν έχουμε τριφασικό ρεύμα στο σπίτι μας).

rl9

Οπότε, μόλις διαβάσετε το παρόν, σηκωθείτε, πηγαίνετε ως τον πίνακα, ανοίχτε το πορτάκι και κάντε έναν οπτικό έλεγχο. Αν τελικά έχετε, δοκιμάστε το, όπως θα σας πω παρακάτω…

Έχει ένα κουμπί (κύριο) το οποίο είναι ίδιο με των ασφαλειών. Στο επάνω μέρος του, ή δεξιά ή αριστερά (ανάλογα τη μάρκα) έχει ένα ακόμη μικρότερο κουμπάκι το οποίο είναι το λεγόμενο Test. Αυτό το κουμπάκι χρησιμεύει ώστε μια φορά το εξάμηνο ή το τρίμηνο (όσο πιο πυκνά το θυμόμαστε, τόσο το καλύτερο), να το πατάμε ώστε να δοκιμάζουμε το ρελέ διαρροής ότι λειτουργεί και ότι δεν έχει χαλάσει ή κολλήσει (σπάνιο φαινόμενο) αλλά πρέπει να το κάνουμε ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Δείτε τις παρακάτω φωτό…

rele

 

Γ) Διαδικασία τοποθέτησης

Τοποθετείται σε οποιονδήποτε ηλεκτρολογικό πίνακα και μόνο από αδειούχο ηλεκτρολόγο, ο οποίος θα κάνει και τις κατάλληλες μετρήσεις για το εξάρτημα, ώστε να διαπιστωθεί παρότι καινούργιο, μήπως έχει κάποιο πρόβλημα.

Η διαδικασία τοποθέτησης και μέτρησης διαρκεί περίπου στη μισή ώρα και δεν γίνεται καμία ζημιά στον ηλεκτρικό μας πίνακα ή στο σπίτι μας. Είναι διαδικασία ρουτίνας για έναν τεχνικό.

Χρειάζεται μετατροπή ο ηλεκτρικός πίνακας; Οποιαδήποτε μετατροπή γίνεται εντός του ηλεκτρικού πίνακα και αφορά μετακινήσεις ασφαλειών (ώστε να μπει το ρελέ στη σωστή του θέση) και κάποια καλώδια (γέφυρες) που τοποθετεί ο τεχνικός ώστε να λειτουργήσει.

Δ) Κόστος αγοράς και τοποθέτησης μαζί;

Το κόστος (σε σύγκριση με τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας) (σήμερα 27/03/2017) είναι μηδαμινό. Σε σπάνιες περιπτώσεις θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ συν ΦΠΑ24%, ανάλογα αν είναι τριφασικό ή μονοφασικό.

Ε) Ποια μάρκα ρελέ να βάλω; Ποιο είναι το καλύτερο της αγοράς;

Καμία μάρκα δεν είναι καλύτερη. Όλα τα ρελέ διαρροής, όταν τοποθετηθούν από αδειούχο Ηλεκτρολόγο Εγκαταστάτη και είναι μετρημένα με ειδικό όργανο, λειτουργούν κανονικά και είναι τα ίδια. Μιλάμε για επώνυμες εταιρείες που υπάρχουν σε καταστήματα Ηλεκτρολογικού υλικού σε όλη τη χώρα. Φυσικά μην παραγγείλετε από κινέζικο site για να γλιτώσετε μερικά ευρώ!!

Ζ) Έχω ρελέ στον πίνακα μου. Μπορεί παρόλ αυτά να με χτυπήσει το ρεύμα;

Πολύ σπάνιο να πάθουμε ηλεκτροπληξία όταν έχουμε τοποθετήσει ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό μας πίνακα. Οι πιθανότητες είναι σχεδόν στο μηδέν.

Όμως οι πιθανότητες ποτέ δεν είναι μηδενικές, σε οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας. Όταν τηρούμε τις λιγοστές οδηγίες που χρειάζεται για την ασφάλειά μας από ηλεκτροπληξία, τότε δεν έχουμε πρόβλημα.

Πχ: Πατάμε το τεστ κάθε μήνα ή και πιο αραιά, αρκεί να το κάνουμε (προτεινόμενο από τον κατασκευαστή, κάθε 6 μήνες).

Είναι μετρημένο το ρελέ από τον τεχνικό που το τοποθέτησε (μην τον πληρώσετε αν δε το μετρήσει) Δεν είναι τίποτα για έναν αδειούχο εγκαταστάτη, ακόμη και μια σφραγίδα με υπογραφή να σας βάλει σε ένα χαρτί απλό ότι: το ρελέ τοποθετήθηκε την τάδε ημερομηνία, μετρήθηκε και οι μετρήσεις είναι εντός ορίων.

Για να πάθουμε ηλεκτροπληξία πρέπει να συντρέξουν άλλοι λόγοι, πολύ ειδικοί, καθαρά τεχνικοί, όχι κατανοητοί από έναν απλό πολίτη και είναι αρκετά σπάνια περιστατικά.

Η) Βάζω διακότη By pass στο ρελέ μου (αν έχω;)

ΠΟΤΕ !! Ακόμη και αν έχουμε διακόπτη By pass, φωνάζουμε Αδειούχο ηλεκτρολόγο, ώστε να έρθει και να το ξηλώσει. Ο διακόπτης αυτός έχει απαγορευθεί με νόμο. Είναι άκρως επικίνδυνο, να πέφτει ένα ρελέ διαρροής (που σημαίνει ότι κάπου ”χάνει” ρεύμα) και εμείς να το παρακάμπτουμε αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας βρούν μετά από μέρες (αν την ώρα που μας χτυπήσει το ρεύμα δεν υπάρχει άλλος στο σπίτι).

Εξ άλλου, από τη στιγμή που υπάρχει νόμος υποχρέωσης τοποθέτησης ρελέ διαρροής σε κάθε τύπου ηλεκτρολογική εγκατάσταση, ΔΕΝ παρακάμπτουμε ούτε για δευτερόλεπτο το ρελέ διαρροής.

Στο παρακάτω απόκομα, το σημείο από το φύλλο της εφημερίδος της Κυβέρνησης με την απαγόρευση παράκαμψης του ρελέ διαρροής…

Parakampsirele

 

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί διαβάστε ολόκληρο το νόμο:

Απαγόρευση παράκαμψης ρελέ διαρροής

Ένα άλλο πολύ σημαντικό, εκτός από το ρελέ διαρροής, καλό θα ήταν να καλέσετε έναν τεχνικό, είτε έχετε ρελέ είτε δεν έχετε, ώστε να μετρήσει τη γείωση της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης. Η γείωση είναι το Α και το Ω όσο αφορά την προστασία μας από ηλεκτροπληξία.

Θ) Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρελέ διαρροής; Η είναι όλα ίδια;

Όχι, δεν είναι ίδια τα ρελέ διαρροής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι. Από το 1980 περίπου που πρωτοκυκλοφόρησαν, έχουμε συνηθίσει το απλό, κλασικό ρελέ διαρροής, το οποίο ονομάζεται: τύπου AC. Ο τύπος αυτός (που τον χρησιμοποιούμε όλοι στα σπίτια μας – μαγαζιά μας) έχει καταργηθεί σε Ευρωπαικές χώρες, εδώ και 10 χρόνια !!! Οπότε, καλό θα είναι να ρωτάτε τι τύπο ρελέ διαρροής θα σας τοποθετήσουν και ο σωστός τύπος είναι το ρελέ τύπου Α. Είναι λίγο ακριβότερο από τα κοινά ρελέ που όλοι ξέρουμε μέχρι και τώρα, αλλά είναι ο τύπος που θα μας προστατεύσει σε μεγαλύτερο βαθμό, διότι, με την έλευση νέων τεχνολογιών στα σπίτια μας, δημιουργούνται άλλου τύπου διαρρέοντα ρεύματα στην εγκατάστασή μας, πχ από τους λαμπτήρες LED τα UPS ή τα τροφοδοτικά που έχουμε στα σπίτια μας !!

Ι) Που θα βρώ περισσότερες λεπτομέρειες για τους τύπους των ρελέ διαρροής και τι πρέπει να βάλω;

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για τους τύπους των ρελέ διαρροής: http://www.electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/rele-diarrois/item/764-rele-diarrois-poio-na-dialekso-gia-to-spiti-grafeio-mou-kai-giati

Μερικές δικές μου συμβουλές…

Συμβουλή 1) Μην κάνετε μπάνιο με αναμμένο το θερμοσίφωνα. Αρκετά συχνοί θάνατοι από διαρροές θερμοσιφώνου.

Συμβουλή 2) Να αποφεύγετε ξυπόλυτοι να πιάνετε μεταλλικές συσκευές που είναι στη πρίζα. Πχ: Το βράδυ σηκώνεστε να πιείτε νερό, βάλτε μια παντοφλίτσα και ανοίχτε το ψυγειάκι με ασφάλεια. Η για να ψήσετε τον Ελληνικό σας το πρωί, βάλτε παντοφλίτσες και ακουμπάτε άφοβα τα μπρίκια.

Για περισσότερες συμβουλές διαβάστε το παρακάτω άρθρο: http://electricalnews.gr

και μετά …

Μη βαριέστε και βλέπετε μόνο τη Μενεγάκη ή τα Άστρα και τα ζώδια ή εκπομπές μαγειρικής, και επίσης οι άντρες, ποδόσφαιρο και παιχνίδια στο playstation, παρακολουθήστε τα παρακάτω πολύ ενδιαφέροντα πρόσφατα βίντεο από εκπομπές τηλεοπτικές ή από ανακοινώσεις και καμπάνιες Σωματείων Ηλεκτρολόγων. Αφορούν την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των παιδιών σας!! Και διαρκούν μερικά λεπτά…

Δείτε το παρακάτω βίντεο, συνέντευξη ΣΕΗΘ στο ΕΡΤ 3 για το τι είναι το ρελέ διαρροής και πως σώζει ζωές…

Shares