Στα σκαριά νέα σχέδια για net metering και net billing

Στα σκαριά νέα σχέδια για net metering και net billing

Καλά νέα αναμένονται προσεχώς για μεσαίους και μεγάλους

καταναλωτές ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα εμπορικούς και βιομηχανικούς. Εν ολίγοις, καταστήματα, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, τουριστικά συγκροτήματα, φοιτητικές εστίες, εστιατόρια, χώροι αναψυχής, υπεραγορές, φρουταρίες, εργοστάσια, βιοτεχνίες και γενικά οι επαγγελματικοί χώροι θα έχουν την ευχέρεια σύντομα -εφόσον έχουν χώρο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών- να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, όχι μόνο για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ρεύμα, αλλά και για να πωλούν το πλεόνασμα της παραγωγής τους στην ΑΗΚ στο ύψος του εκάστοτε κόστους αποφυγής (κόστος καυσίμου της ΑΗΚ) και να έχουν έσοδα.

Το νέο αυτό σχέδιο ονομάζεται net billing, εφαρμόζεται με επιτυχία στις ΗΠΑ και αλλού, και προσφέρει πρόσθετο κίνητρο στους μεγάλους καταναλωτές να αξιοποιούν τα φωτοβολταϊκά συστήματα, μειώνοντας ή εκμηδενίζοντας το κόστος του ηλεκτρισμού για τις μονάδες τους, πετυχαίνοντας ταχύτερη απόσβεση της αρχικής επένδυσης και εξασφαλίζοντας και κάποια έσοδα, τα οποία θα πιστώνονται στον λογαριασμό τους. Υπουργείο Ενέργειας και ΡΑΕΚ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαβουλεύσεών τους για να πάρουν την τελική απόφαση και θεωρούν ότι η εφαρμογή του net billing θα εκτοξεύσει την αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών από επιχειρήσεις και θα αυξήσει το ποσοστό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.

Πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι και είναι θέμα χρόνου να εξαγγελθούν από το Υπουργείο Ενέργειας δύο σχέδια: ο διπλασιασμός της μέγιστης επιτρεπόμενης ισχύος των φωτοβολταϊκών συστημάτων τύπου net metering για όλους τους καταναλωτές με ανάγκες μέχρι 10 κιλοβάτ και η παραχώρηση του δικαιώματος σε καταναλωτές με ανάγκες πέραν των 10 κιλοβάτ να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα με τη μέθοδο net billing και να πωλούν στο δίκτυο της ΑΗΚ την ενέργεια που θα… περισσεύει, σε τιμή ανάλογη του κόστους αποφυγής της ΑΗΚ. Το net metering όπως λειτουργεί σήμερα δεν επιτρέπει στους καταναλωτές-παραγωγούς να πωλούν την πλεονάζουσα ενέργεια στην ΑΗΚ.

Τους επιτρέπει όμως να καταναλώσουν την πλεονάζουσα παραγωγή σε χρόνο κατά τον οποίο η φωτοβολταϊκή τους εγκατάσταση δεν παράγει αρκετό ηλεκτρισμό, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών (συμψηφισμός παραγωγής – κατανάλωσης). Με τον διπλασιασμό της επιτρεπόμενης ισχύος του net metering (από 5 σε 10 κιλοβάτ το πιθανότερο) θα μπορούν οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επαγγελματικών υποστατικών να αξιοποιήσουν το σχέδιο και να εξασφαλίσουν έως και μηδενικό ή δραστικά περιορισμένο κόστος ηλεκτρισμού για τις μονάδες τους.

Σημειωτέον ότι στην παρούσα φάση net metering έχουν εγκαταστήσει περίπου 10 χιλιάδες υποστατικά (κυρίως οικιστικές μονάδες). Η προσπάθεια που έγινε για να επιτραπεί σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές να παράγουν ρεύμα με φωτοβολταϊκά (αυτοπαραγωγή) δεν πέτυχε τα αναμενόμενα (μόλις 100 συστήματα τοποθετήθηκαν, με συνολική παραγωγή 4 μεγαβάτ), καθώς η πλεονάζουσα παραγωγή διοχετευόταν στο δίκτυο της ΑΗΚ χωρίς καμιά αποζημίωση για τους μικροπαραγωγούς, κάτι που καθιστούσε την επένδυση μάλλον ασύμφορη. Με τα δύο νέα σχέδια, την επέκταση του net metering και την εισαγωγή του net billing, εκτιμάται ότι τα φωτοβολταϊκά θα αγκαλιαστούν ταχύτατα από αυτές αυτές τις κατηγορίες καταναλωτών.

Στο τελικό στάδιο ΡΑΕΚ και Υπ. Ενέργειας
<+Proti_Lexi_Bold>Σύμφωνα<+Text_Normal> με τον αρμόδιο λειτουργό του Υπουργείου Ενέργειας Γιώργο Παρτασίδη ο οποίος μίλησε στον «Πολίτη», οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου και της ΡΑΕΚ για εισαγωγή του net billing ήταν μακρές αλλά διαφαίνεται ότι φθάνουν στο τέλος τους. Ανέφερε ότι πολλοί μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρισμού, κυρίως ξενοδοχεία, διεκδικούσαν τo net billing, ώστε να αποζημιώνονται για την παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά. Όπως αναφέραμε ανωτέρω, εφόσον λειτουργήσει το net billing, πολύ περισσότεροι επιχειρηματίες θα μπορούν πλέον χωρίς ρίσκο να υποβληθούν στο κόστος της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνω από 10 κιλοβάτ (εφόσον αυτό απαιτούν οι ανάγκες των επιχειρήσεΏν τους), αφού το πλεόνασμα θα το πωλούν στην ΑΗΚ και θα πιστώνεται ο λογαριασμός τους.

Ο κ. Παρτασίδης ανέφερε μάλιστα πως όταν θα λειτουργήσει η ανταγωνιστική αγορά (Ιούλιος 2019) θα μπορούν οι ιδιοκτήτες αυτών των φωτοβολταϊκών να πωλούν σε προμηθευτές την παραγωγή που δεν τους είναι αναγκαία.

Σε αυτή τη φάση είναι σε εξέλιξη συζήτηση με τη ΡΑΕΚ για τον καθορισμό των τελών που θα πληρώνουν σε πρώτη φάση οι ιδιοκτήτες net billing για τη χρήση του δικτύου, τη διατήρηση εφεδρείας ηλεκτρισμού κ.λπ. Από πλευράς της η ΡΑΕΚ πραγματοποιεί μελέτη, με βοήθεια από την ΕΕ, για τον τελικό καθορισμό των τελών που θα καταβάλλονται. Θα χρειαστεί σε κάποιο στάδιο η ΑΗΚ να αναπροσαρμόσει το λογισμικό της για να μπορεί να λειτουργήσει το net billing.

Πηγή: http://politis.com.cy

Shares