Ιστορία του Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου

Ιστορία του Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου

Νομίσετε ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι καινούρια εφεύρεση; Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση

ότι τα ηλεκτρικά οχήματα εμφανίστηκαν μετά το 1980, όπου και ακούγονται περισσότερο. Όμως σε έναν κόσμο όπου επικρατεί κάτι (πετρέλαιο – βενζίνη πχ), δεν ασχολείται κανείς σχεδόν με το τι άλλο θα μπορούσε να υπάρξει.

Η ιστορία των ηλεκτρικών οχημάτων ξεκινά περίπου 180 χρόνια πίσω!! Όπως το ακούτε. Πριν 180 χρόνια και συγκεκριμένα το 1834, όπου ο Sibrandus Stratingh κατασκεύασε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο!! Ή αν θέλετε, ηλεκτρικό όχημα.

C2EOr62WQAEX0Wi

Ήταν αρκετά πρόχειρη κατασκευή, αλλά για την εποχή του ήταν ένα όχημα που κινούνταν με ηλεκτρισμό!!

Δείτε ένα υπέροχο βίντεο…

 Ο Sibrandus Stratingh γεννήθηκε το 1785 στο χωριό Adorp. Ο πατέρας του ήταν Ιεροκύρηκας. Μεγάλωσε με τον θείο του και έβγαλε το Λατινικό σχολείο του Groningen. Όταν μπήκε στην ακαδημία του Groningen ήταν μόλις 14 ετών. Ενώ πήγε να φοιτήσει ως φαρμακοποιός (όπως ήταν ο Θείος του) αυτός έδειξε ενδιαφέρον προς άλλες επιστήμες, όπως χημεία και φυσική.

Σε ηλικία μόλις 16 ετών ιδρύει μαζί με έναν φίλο του, τον Theodorus Van Swinderen, μια εταιρεία Φυσικών Επιστημών!  Το 1824 γίνεται καθηγητής  φαρμακευτικής χημείας.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως καθηγητής, έκανε σπουδαία δουλειά επάνω στον τομέα της κίνησης. Πειραματίστηκε με ένα ατμοκίνητο όχημα, το οποίο είχε σχεδιάσει ο ίδιος. Στις 22 Μαρτίου του 1834 έγινε η πρώτη δοκιμή στους δρόμους του Groningen με απόλυτη επιτυχία.

Ο Stratingh εργάστηκε πολύ και επάνω στον ηλεκτρομαγνητισμό.  Μαζί με τον γνωστό σε όλους Faraday και τον Becker δημιούργησαν το πρώτο ηλεκτρικό (θα μπορούσαμε να πούμε) όχημα, περίπου στο 1835!! Δυστυχώς δεν κατάφερε να συνεχίσει τις έρευνές του καθώς πέθανε στις 15 Φεβρουαρίου του 1841 σε ηλικία 56 ετών!

Παρ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ποιος είναι ο πρώτος που εφηύρε το ηλεκτρικό όχημα, γιατί εκτός τους δύο που αναφέραμε ως τώρα, υπάρχουν και άλλοι εφευρέτες με παρόμοια οχήματα.

Παράλληλα, ο Σκωτσέζος  Robert Anderson  εφηύρε ένα πρόχειρο αυτοκινούμενο όχημα που κινούνταν με ηλεκτρισμό! Και οι δύο πατέντες, του Anderson και του Stratingh, ήταν πειραματικές και μη εφαρμόσιμες ως το 1837 όπου ο Thomas Davenport κατασκεύασε τον κινητήρα του!! Thomas_Davenport

Το 1828 ο Ούγγρος Anyos Jedlik παρουσίασε ένα μικρό όχημα που και αυτό κινούνταν με ηλεκτρικό κινητήρα! https://www.upsbatterycenter.com/blog/first-model-electric-car-1828/

Πάντως μέχρι το 1865 δεν είχαν καταφέρει να φτιάξουν επαναφορτιζόμενα ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό ήταν και το βασικό πρόβλημα που δεν διαδόθηκαν πολύ τα ηλεκτρικά οχήματα. Ακόμη και σήμερα, το βασικό πρόβλημα (150 χρόνια μετά) είναι η αυτονομία. Βέβαια έχουμε τρομακτικές βελτιώσεις, αλλά δεν παύει να είναι ακόμη ανασταλτικός παράγοντας για όσους θέλουν να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Το 1865 λοιπόν, ο Γάλλος Gaston Plante κατάφερε να φτιάξει μπαταρία αποθήκευσης! Την οποία εξέλιξαν οι συμπατριώτες του Camille Faure το 1881. Οι μπαταρίες με μεγαλύτερη χωρητικότητα, βοήθησαν ώστε τα ηλεκτρικά οχήματα να γίνουν πιο πρακτικά.

Φορτιστής του 1906…

fortisi 1906

Παράλληλα, το πετρέλαιο ήδη είχε πάρει τα πάνω του και όλος ο πλανήτης είχε ήδη στραφεί προς τα εκεί.

Όμως παρ όλα αυτά, στα τέλη του 18ου αιώνα, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία ήταν οι δύο χώρες που υποστήριζαν πολύ την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων!

Το 1899, o Camille Jenatzy κατασκεύασε ένα αγωνιστικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο!!! Το οποίο έκανε και παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας. Είχε καταφέρει να αγγίξει τα 68 μίλια/ ώρα!!! Περίπου 100+χλμ/ώρα! https://en.wikipedia.org/wiki/Camille_Jenatzy

Jamais contente parade

Οι Αμερικανοί έρχονται, περίπου στο 1891 με τον William Morison, ένα όχημα 6 επιβατών!!!!

william morison 1888

Και το 1895, με τον  Al Riker που έφτιαξε ένα ηλεκτρικό τρίκυκλο… http://www.kcstudio.com/riker.html

anderson

Καιι το 1901 σπάει ρεκόρ ταχύτητας με το παρακάτω αγωνιστικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο!!! https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Andrew_L._Riker

riker 1885

Εννοείται ότι όλοι αυτοί οι ευρεσιτέχνες, έφτιαξαν και άλλα οχήματα μετά ή πριν, αναφέρονται τα κυριότερα, τα οποία τους έκαναν διάσημους.

Στην πραγματικότητα, από όσα έχουμε αναφέρει ως τώρα, το σχέδιο του William Morison θεωρείται το πρώτο πραγματικό και πρακτικό EV.

To 1897, έρχεται η πρώτη εμπορική εφαρμογή, με μια εταιρεία  ταξί στη Νέα Υόρκη. Τα ηλεκτρικά οχήματα αυτά, κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Electric Carriage and Wagon Company of Philadelphia, της Φιλαδέλφειας.

Βλέπε λινκ παρακάτω https://www.theatlantic.com/technology/archive/2011/03/the-electric-taxi-company-you-could-have-called-in-1900/72481/

Αποτέλεσμα; Το 1899 και το 1900 στις ΗΠΑ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν πιο δημοφιλή από τα ατμοκίνητα και από τα βενζίνης παρακαλώ!!

Το 1902 η εταιρεία Woods Motor Vehicle Company , μία εταιρεία από το Σικάγο, κατασκεύασε το μοντέλο Phaeton, το οποίο είχε αυτονομία 18 μίλια (περίπου 30 χλμ) και έφτανε τελική ταχύτητα τα 23χλμ/ώρα!! Η τιμή του…. 2000 δολάρια. Τότε με 10 δολάρια ζούσες 1-2 μήνες!!!

phaeton1

Η ίδια εταιρεία, η Woods, το 1896 εφηύρε το…. Υβριδικό αυτοκίνητο.  Είχε κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικό! https://www.hemmings.com/blog/2016/03/14/perhaps-the-worlds-first-hybrid-an-1896-armstrong-sells-for-483400-at-amelia-island/

1896 Armstrong hybrid 2

Ταυτόχρονα κι άλλες εταιρείες έφτιαξαν τα πρώτα υβριδικά, αναφέρουμε το σημαντικότερο…

Το 1902 η Baker Electric σπάει το φράγμα των 125 χλμ/ώρα με το παρακάτω όχημα…

Baker

Πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων του 1900

Τα ηλεκτρικά οχήματα εκείνης της εποχής του 1900 είχαν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων. Δεν είχαν τη μυρωδιά των καυσίμων, το θόρυβο και τους κραδασμούς των τότε ανταγωνιστικών τους  αυτοκινήτων που κινούνταν με βενζίνη.

Άσε που η αλλαγή των ταχυτήτων στα βενζινοκίνητα της εποχής ήταν το πιο δύσκολο σημείο στην οδήγηση!

Mειονέκτημα των ΜΗ ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν η μανιβέλα, χρειάζονταν αρκετό ζόρι για να το βάλεις μπροστά. Ενώ το ηλεκτρικό έπαιρνε αμέσως!

Ένα σοβαρό μειονέκτημα των ατμοκίνητων αυτοκινήτων ήταν τα κρύα πρωινά, ήθελες έως και 45 λεπτά μπορεί και παραπάνω για να τα βάλεις μπρος!! Ενώ με το ηλεκτρικό…. Έφευγες και είχες γυρίσει και πίσω… λολ.

Μειονέκτημα των ατμοκίνητων επίσης, παρ όλο που κι αυτά δεν είχαν ταχύτητες, όμως είχαν μικρότερη εμβέλεια από τα ηλεκτρικά!!! Πριν χρειαστούν πάλι νερό, σε σύγκριση με την εμβέλεια του ηλεκτρικού πριν χρειαστεί φόρτιση!

Τις εποχές εκείνες, οι μετακινήσεις γίνονταν μόνο εντός  πόλης  με τα μηχανοκίνητα οχήματα. Οπότε το ηλεκτρικό είχε κερδίσει όλες τις εντυπώσεις.

Για τους λόγους αυτούς και επειδή ο κόσμος τα προτιμούσε, οι εταιρείες τα στόλιζαν με ακριβό ξύλο απ μέσα έξω  και διάφορα άλλα καλούδια και η τιμή τους έφτανε τα 3000 δολάρια. Εν τω μεταξύ, έβρισκες ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τιμή έναρξης κάτω από 1000 δολάρια!!

Η παραγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κορυφώθηκε το 1912 και μέχρι το  1920 απολάμβαναν μεγάλη επιτυχία. Μόνο στις ΗΠΑ ταξινομήθηκαν 33800 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ξαφνικά και επειδή το αργό πετρέλαιο είχε βρεθεί πλέον σε απεριόριστες ποσότητες  και οι αποστάσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μαζί με τις απαιτήσεις του κόσμου που ήθελε μεγαλύτερη αυτονομία, αφού είχαν κατασκευαστεί δρόμοι πλέον αχανών αποστάσεων, οι τιμές του αργού μειώθηκαν κατά πολύ, οπότε ήταν προσιτό για όλους πλέον, τα ηλεκτρικά οχήματα εντός  μικρού χρονικού διαστήματος….. εξαφανίστηκαν!!  Το 1935 πλέον δεν υπήρχαν καθόλου.

Την μεγαλύτερη ‘’ζημιά’’ την άρχισε ο Charles Kettering το 1915 περίπου όπου ανακάλυψε την μίζα. Έτσι, μόλις ο κόσμος είδε ότι με το βενζινοκίνητο μπορούσες να βάλεις μπροστά αμέσως χωρίς  κόπο με την μανιβέλα και να διανύσεις τεράστιες αποστάσεις για την εποχή με ένα αυτοκίνητο, άρχισε να στρέφεται σε αυτού του τύπου τα αυτοκίνητα!

Bendix starter

Επίσης από θέμα τιμών, επειδή η παραγωγή των βενζινοκίνητων πλέον άρχισε να γίνεται μαζική, οι τιμές έπεσαν στο 1/3 ενός ηλεκτρικού.  Όταν το 1912 ένα αυτοκίνητο με μίζα κόστιζε 500-1000 δολάρια, ένα ηλεκτρικό ξεκίναγε η τιμή του από τα 1700! Οπότε σιγά σιγά έχασε τη δημοτικότητά του.

Και ένα τελευταίο πολύ σημαντικό, ο κόσμος ήταν σε μεγάλη ταραχή και ύφεση από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929. Αυτά και μόνο έφταναν ώστε να αλλάξει εποχή η αυτοκίνηση στον  πλανήτη για τα επόμενα 100 χρόνια!

Από το 193φεύγα έως το 1960 ήταν μία κυριολεκτικά νεκρή εποχή για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο στις ΗΠΑ.

Ενώ σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, θα δούμε ένα Peugeot κάμπριο, του 1940, στη Γερμανία, στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες παράγονταν δοκιμαστικά μοντέλα συνεχώς. Στην ουσία ποτέ δεν σταμάτησαν οι προσπάθειες.

Peugeot Cabrio Γαλλία

peugeot 1940cabrio

Ιαπωνία 1947

japan

Μετά το 1960 ξεκίνησαν εκ νέου προσπάθειες για ηλεκτρικό αυτοκίνητο λόγω της ανάγκης μείωσης καυσαερίων που πλέον άρχισε να γίνεται αισθητή παντού η μόλυνση…

Γενικότερα αν ανατρέξετε στο διαδίκτυο, θα πάθετε πλάκα αν δείτε πόσες χιλιάδες μοντέλα έχουν κατασκευαστεί στα 180 χρόνια!!! Η ανθρωπότητα δεν σταματάει πουθενά και ποτέ. Ο ένας θέλει να γίνει καλύτερος από τον άλλον, η μία εταιρεία θέλει να φτιάξει κάτι καλύτερο από την άλλη, κοκ. Και το πράγμα διαιωνίζεται, ίσως προς το καλό της ανθρωπότητας…. θα δείξει…

Σε επόμενο άρθρο μας θα δούμε την εξέλιξη, από το 1935 εως σήμερα. Αν έχετε στοιχεία να μας στείλετε, ευχαρίστως να τα προσθέσουμε στο άρθρο ή να φτιάξουμε ένα νέο.

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση.

Shares