Σύγχρονες ανάγκες, με παλιό hardware
Εν έτει 2017 η τεχνολογία γύρω από τους υπολογιστές έχει κάνει
αλματώδη εξέλιξη. Όσο και αν ακουστεί παράξενο στο αυτί έχουν περάσει σχεδόν 16 χρόνια από τότε που οι Pentium 4 και οι ανώτεροι Athlon 64 βγήκαν στην αγορά. Αν και οι 1οι χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως πολύ ζεστοί και αργοί CPU’s εν τέλει όποια πέτρα και αν γυρίσεις θα βρεις από κάτω έναν Pentium 4 based υπολογιστή ή ένα Athlon 64. Μπορεί να μην είναι ικανοί να κάνουν πολλά πράγματα αλλά εδώ έχουμε μερικές ιδέες για το πώς αυτοί μπορούν να δουλέψουν αυτοί ή οι διάδοχοι τους(Phenom και Core 2 DUO/QUAD) και να αποκτήσουν αξία αντί να γίνουν μπρελόκ στα χέρια κάποιου ψυχάκια.
Η δημιουργία ενός file server για το σπίτι ίσως να μην είναι κάτι που σκέφτονται όλοι αλλά είναι κάτι εφικτό. Χρειάζεται μερικούς παλιούς σκληρούς δίσκους -sata ίδιας χωρητικότητας κατά προτίμηση- τουλάχιστον έναν core 2 duo ή core 2 quad και 8GB RAM. Η εγκατάστασή του είναι απλή και ο χειρισμός του γίνεται μέσω web interface από τους υπολογιστές του ίδιου LAN. Έτσι δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ένα client-pc με 6ΤΒ σκληρούς δίσκους αλλά έναν server με τους σκληρούς δίσκους από όπου μπορεί να τραβάει αρχεία όταν τα χρειάζεται και όπου τα χρειάζεται. Όλα τα παραπάνω που περιγράφω γίνονται μέσω του λειτουργικού συστήματος Free NAS. Δεδομένου ότι 8GB RAM είχαν λίγα μηχανήματα πριν μερικά χρόνια το κόστος αγοράς μεταχειρισμένων RAM sticks των 2GB βρίσκεται στα 10-20€. Φυσικά υπάρχουν τα windows server και τα Linux Server λειτουργικά συστήματα για τα οποία θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο.
Και αν η δημιουργία server δεν ικανοποιεί κάποιον από άποψη πολυπλοκότητας τα επόμενα που έχω να προτείνω είναι ευκολότερα. Ένα από αυτά είναι η αξιοποίηση ενός παλιού συστήματος για HTPC(Home Theater PC), δηλαδή ένα PC που θα είναι στο σαλόνι με σύνδεση στην TV και δυνατότητες streaming και προβολής ταινιών. Σε αυτό το pc μπορούν να υπάρχουν windows ή και Linux για όποιον θέλει να εμβαθύνει στον μαγικό κόσμο των open source διανομών του Linux.
Το backtrack που πλέον λέγεται Kali Linux είναι η δημοφιλέστερη διανομή του Linux για Hacking.Έχει ένα σωρό εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε διαφορών ειδών επιθέσεις όπως σπάσιμο κωδικών Wi-Fi, πολλών ειδών sniffing και άλλα. Το εν λόγω εγχείρημα μπορεί να γίνει και μέσω Virtual Box/VM ware. Έτσι αν κάποιος δει ότι του αρέσουν τα Linux μπορεί να πάει ένα βήμα παρακάτω με την διανομή αυτή. Προσοχή: Χρησιμοποιήστε το μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Ένα κομμάτι της κοινωνίας μας αρέσκεται στο vintage gaming και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα από την αναβίωση των Pokémon μέσων της δημοφιλούς εφαρμογής Pokémon GO. Δε θα ήταν λοιπόν ωραία ιδέα να αναβιώσει κάποιος τις παλιές gaming δόξες σε ένα παλιό μηχάνημα; Κλασσικοί τίτλοι εκεί έξω όπως το MechWarrior, το Max Payne 1, το Grand Theft Auto 3 και άλλα παιχνίδια των late 90’s και early 00’s είναι εκεί για να κάνουν τους παίκτες να νιώσουν μια νοσταλγία παίζοντας τα στα παλιά αυτά συστήματα για τα οποία ήταν προορισμένα να τρέχουν.
Φανταστείτε τώρα αυτό το σύστημα με αυτά τα games και μερικές βασικές εφαρμογές τύπου word και Excel να βρίσκεται στο εξοχικό σπίτι ή στο χωριό. Εκεί που πολλές φορές τα παιδιά της πόλης περνάνε βαρετά ένα πλήρως λειτουργικό pc με δυνατότητα σύνδεσης στο internet και ένα VGA καλώδιο μπορεί αυτόματα να γίνει μια πηγή ψυχαγωγίας αλλά και μια εφεδρεία για την οικογένεια η οποία θέλει να περάσει λίγο χρόνο βλέποντας ταινίες.
Όσοι φοβάστε να κάνετε κάποιο case mod με ένα ακριβό σύστημα η λύση σας λέγεται παλιό pc. Αξιοποιήστε το παλιό σας hardware για να πειραματιστείτε πάνω σε DIY Projects. Αν το τελικό αποτέλεσμα είναι όμορφο και λειτουργικό μπορείτε να το εφαρμόσετε και για ένα νεότερο και πιο high end σύστημα που τυχόν να έχετε. Ιδέες όπως δημιουργία δικού σας κουτιού, εντοιχισμού του hardware ή βούτηγμα στο λάδι είναι τα πιο απλά που μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή. Σε πιο σύνθετα ίσως η δημιουργία υδρόψυξης με βάση το σύστημα ψύξης ενός ψυγείου που δεν χρησιμοποιείτε ή ένα διαφανές γραφείο με το hardware από κάτω είναι άξιες σκέψης αν το χέρι σας πιάνει. Αφήστε την φαντασία σας να καλπάσει. Το case modding απαιτεί χρόνο, όρεξη, υπομονή. Η αίσθηση ότι κάτι όμορφο δημιουργήθηκε από εσάς και είναι πλήρως λειτουργικό όπως επίσης και η προβολή του σε μέσα με μεγάλη απήχηση μπορεί πραγματικά να σας ανεβάσει την ψυχολογία και να σας δώσει κίνητρο για νέες δημιουργίες.
Οι προγραμματιστές και οι πληροφορικάριοι γενικά είμαστε άνθρωποι γεννημένοι να ζούμε μέσα σε κυκεώνα πληροφοριών . Πολλοί από εμάς νιώθουμε ασφαλείς στο σπίτι μας και προσπαθούμε να το κάνουμε καλύτερο. Μια πολύ ωραία ιδέα που είχα ήταν η αξιοποίηση ενός pc 10ετίας σαν κέντρο ελέγχου του σπιτιού. Κάμερες και συναγερμούς ασφαλείας, φώτα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές όλες ενωμένες σε ένα μηχάνημα με οθόνες ελέγχου σε διάφορα σημεία του σπιτιού ή μέσω κινητού από ειδικό interface.
Το κόστος όλων των παραπάνω εξαρτάται από τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό. Θεωρώ πως η αγορά μεταχειρισμένων κομματιών έχει την γοητεία της. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το hardware παλαιότερων γενεών μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του. Εγώ έδωσα την 1η σπίθα. Στο χέρι του καθενός είναι να κάνει αυτή τη σπίθα φωτιά.
Μην πετάτε τίποτα, όσο παλιό και αν το θεωρείτε…
Αρθρογράφος: Γκικόπουλος Βαγγέλης