Ψύξη Επεξεργαστή (Cpu cooler)

Ψύξη Επεξεργαστή (Cpu cooler)

Ένα από τα κύρια θέματα που τα …

”παίζουν” οι υπολογιστές μας είναι η κακή ψύξη. Ναι καλά ακούσατε, η ψύξη. Ο υπολογιστής μας λειτουργεί σε θερμοκρασίες περίπου 30 – 50 βαθμούς, ανάλογα με το μέγεθος του κουτιού , την κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό τους και την ψύξη που διαθέτουν. Ένας απλός υπολογιστής, αρχικά δε θα μας δημιουργήσει πρόβλημα, με την πάροδο όμως του χρόνου, η σκόνη …..τρίχες …..κλπ που μαζεύει στα ηλεκτρονικά μέρη του έχει ως συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας η οποία κάνει το ανεμιστηράκι του επεξεργαστή μας και ακούγεται σαν τουρμπίνα που προσπαθεί απεγνωσμένα και μάταια να τον ψύξη. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε αυτές τις αυτόματες επανεκκινήσεις του υπολογιστή μας και πολλοί απλοί χρήστες, φτάνουν σε σημείο ακόμη και να αγοράσουν καινούριο υπολογιστή.

cooler

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά; Ένα σύστημα, οι ρυθμίσεις του στο bios είναι προγραμματισμένες όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει κάποιο επίπεδο, ο υπολογιστής (για λόγους ασφαλείας) να κάνει τερματισμό λειτουργίας ή επανεκκίνηση. Αυτό σε πολλά συστήματα μπαίνοντας στο Bios ρυθμίζει ώστε η θερμοκρασία όταν φτάνει στους βαθμούς που θα της υποδείξουμε, ο υπολογιστής να κάνει τις ενέργειες που θα του δηλώσουμε εμείς. Πχ: Μπορούμε να τον ρυθμίσουμε να κλείνει στους 60 βαθμούς ή 70 ή 80!! Ή κάποιο Buzzer να μας κάνει αυτό το ….μπιπ μπιπ, όταν αυτή ξεπεράσει τα επιθυμητά όρια.

Υπάρχει βέβαια και ο απαιτητικός χρήστης που θα παίξει παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Εκεί ο υπολογιστής εν ώρα λειτουργίας μπορεί να φτάσει και τους 100 βαθμούς αν δεν έχουμε την κατάλληλη ψύξη ή ρυθμίσεις.

Πριν από ένα περίπου μήνα, έχω παράδειγμα από υπολογιστή συνεργάτη μου ο οποίος διέθετε υδρόψυξη και ο οποίος μου παραπονέθηκε ότι του κλείνει στα καλά καθούμενα (καινούριος υπολογιστής I7 με υδρόψηξη με….με….με). Η πρώτη μου σκέψη ήταν η θερμοκρασία, αλλά μεχρι να πάω εκεί και να βρούμε το πρόβλημα το είχα αποκλείσει, ειδικά λόγο υδρόψυξης και λόγο χρήσης (τιμολόγια ….πασιέντζες)! Όταν έφτασα εκεί η πρώτη δουλειά ήταν να κοιτάξω θερμοκρασίες με κάποιο πρόγραμμα που μετράει θερμοκρασίες πχ: core temp ή το speccy (εκπληκτικό πρόγραμμα). Είδα λοιπόν ότι σε αδράνεια η θερμοκρασία ήταν στους 50 βαθμούς (πολύ υψηλή για τέτοιο σύστημα. Κανονικά δουλεύει στους 20!!) Μόλις ανοίγαμε ένα browser η θερμοκρασία έφτανε τους 80!!! Ανοίξαμε λοιπόν το καπάκι και διαπιστώσαμε ότι η υδρόψυξη δε λειτουργούσε !!! Αστοχία υλικού!! Ας αφήσουμε όμως τα παραδείγματα και ας δούμε τις ψύξεις που μπορούμε να βάλουμε σε ένα σύστημα και πόσο ρόλο παίζουν…

Ένα σύστημα το ότι δουλεύει στους 80 (και πολλοί λένε ότι παίζω παιχνίδια γι αυτό) δεν είναι ότι καλύτερο γιατί καταπονούνται όλα τα στοιχεία σε κάθε σημείο του υπολογιστή, motherboard, CPU, GPU, κλπ. Άρα πρέπει να φτιάξουμε την ψύξη στο σύστημά μας. Υπάρχουν πολλά ήδη ψύξης. Είναι η παθητική ψύξη, η ψύξη με ανεμιστήρες και η υδρόψυξη. Δε θα μπω σε πολύ extreme καταστάσεις που χρησιμοποιούμε άζωτο (αυτό γίνεται σε τρελά overclocking και σε δοκιμές συστημάτων υψηλών προδιαγραφών)

Δε θα μιλήσουμε για air flow με ανεμιστήρες κουτιού. Θα αναφερθούμε μόνο σε είδη ψύξης επεξεργαστή, τα οποία είναι τα παρακάτω:

Σημείωση: Πολύ σημαντικό στην ψύξη είναι η Θερμοαγώγιμη πάστα. Απαραίτητο σε κάθε σύστημα ψύξης. Με αυτή επιτυγχάνεται η απόλυτη επαφή μεταξύ ψύκτρας και επεξεργαστή.

as5 big blue1

Θερμοαγώγιμη πάστα είναι το υλικό που μπαίνει μεταξύ του επεξεργαστή και της ψύκτρας για καλύτερη εφαρμογή του ενός υλικού με το άλλο. Θέλει τεράστια προσοχή μη ξεφύγει και βάλουμε όλο το σωληνάριο γιατί θα βραχυκυκλώσουμε το σύμπαν.

images

Η ποσότητα θερμοαγώγιμης πάστας που χρειάζεται είναι μια σταγόνα στο κέντρο της ψύκτρας, ώστε με την εφαρμογή πάνω στον επεξεργαστή, να απλωθεί ομοιόμορφα. Αν και κάποιες φορές υπάρχει και σπατουλίτσα που την απλώνεις πριν την ακουμπήσεις στον CPU. Βλέπε φωτό παρακάτω…

hq thermal paste 25g left 550 1042474 1400

Τελειώσαμε με την ανάλυση της θερμοαγώγιμης πάστας και θα συνεχίσουμε με τα είδη ψήξης…

Ένα θέμα που πρέπει να γνωρίζουμε με τους ανεμιστήρες είναι ότι: Όσο μικρότερης διατομής είναι ένας ανεμιστήρας, τόσο περισσότερο θόρυβο θα ακούμε κατά τη λειτουργία του, ειδικά όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και ανεβαίνουν οι στροφές του. Γι αυτό, από προσωπική μου εμπειρία, ανεμιστήρες Φ120 και πάνω είναι ιδανικοί.

ΨΥΞΗ ΜΕ ΑΕΡΑ

Υπάρχουν δύο είδη, οι παθητικές και αυτές με ανεμιστήρες. Στην ουσία οι ίδιες ψύκτρες είναι, απλά οι πααθητικές παρέχονται δίχως ανεμιστήρα.

Παθητική ψύκτρα: Είναι αυτές που δεν έχουν ανεμιστήρα και ψύχεται ο επεξεργαστής από τη ροή αέρα που προσφέρουν οι ανεμιστήρες του κουτιού. Θέλει προσοχή όμως και χρήση από έμπειρους χρήστες, με σωστές μετρήσεις θερμοκρασίας, ώστε να σιγουρευτούμε ότι αντέχει σε stress. Δείτε παρακάτω παθητικές ψύκτρες:

FX70 B 012121832 1

Η παρακάτω είναι η βαρύτερη και ίσως η καλύτερη παθητική ψύκτρα του κόσμου. Το βάρος της 2 κιλά από καθαρό χαλκό!!!

16032010340

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψύκτρες όπως στην παρακάτω φωτό, η οποία διαθέτει ανεμιστήρα ενσωματωμένο. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 8 ευρώ και φτάνουν τα 80 ή και παραπάνω. Είναι αρκετά καλές για ένα απλό εως πολύ καλό σύστημα.

cooler2cooler3

cooler4

Μετά από τις παθητικές και με ανεμιστήρα ψύξεις, ερχόμαστε σε πιο ιδανικές καταστάσεις που χρησιμοποιούνται από πιο απαιτητικούς χρήστες και πολλές φορές μόνο και μόνο για εφέ. Άλλωστε είναι πραγματικά όμορφες ώστε με plexi glass πλαϊνά καπάκια, μπορούμε να βλέπουμε και στο εσωτερικό του κουτιού (οι πιο πορωμένοι χρήστες). Αυτή είαι η λύση της υδρόψυξης!!

ΥΔΡΟΨΥΞΗ

Υπάρχουν και δω, δύο είδη υδρόψυξης. Οι τυποποιημένες που βγαίνουν με ένα ή με δύο ή και με τρείς ανεμιστήρες στο ψυγείο νερού, και υπάρχει και η πιο extreme λύση που είναι με εξωτερική αντλία και μπορείς να ψύξεις και την κάρτα γραφικών και ότι άλλο σου πάρέχει η κάθε εταιρεία. Πολύ καλές λύσεις και οι δυό. Προσωπικά με την τυποποιημένη με δύο ανεμιστήρες λειτουργώ το χειμώνα από 18 βαθμούς και το καλοκαίρι εως 28 (σε νορμαλ συνθήκες).

ydro4

ydro6

Παρακάτω έχουμε υδρόψυξη με εξωτερική αντλία ή εσωτερική αλλά extreme φάσεων, απολαύστε την…

ydro

ydro1

ydro2

 

ΛΑΔΙΟΥ

Αφού λοιπόν εξαντλήσαμε και την υδρόψυξη, υπάρχουν και λύσεις για εντελώς παλαβούς (γούστα είναι αυτά και χόμπυ, μια χαρά τα παιδιά) η οποία είναι η ψύξη λαδιού !!!! Ναι …Λαδιού. Όλο το Hardware, βουτηγμένο κυριολεκτικά σε ένα ενυδρείο με λάδι !!! Όπως ξέρουμε το λάδι είναι μονωτικό υλικό άρα δεν έχουμε θέματα με τα ρεύματα. Οι θερμοκρασίες εκεί θα είναι πραγματικά …..δωματίου, εντάξει είναι και λίγο για εφε, αλλά είναι πολύ τρελιάρικη λύση !!! Απολαύστε παρακάτω ψύξη λαδιού…

oil

oil1

oil2

 

ΨΥΞΗ ΑΖΩΤΟΥ

Και φτάνουμε στο τελευταίο στάδιο της ψύξης ενός επεξεργαστή με Άζωτο !!! Εκεί η θερμογρασία εξάτμισης του Αζώτου φτάνει ακόμη και τους – 120 Βαθμούς κελσίου!!!!! Είναι η λύση που χρησιμοποιεί ο πιό πορωμένος χρήστης υπολογιστή ή οι διάφορες εταιρείες που κάνουν πειράματα overclocking ώστε να δούνε πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει ένας επεξεργαστής τη συχνότητα λειτουργίας του !!

azoto

Παρακάτω δείτε ποιοί επεξεργαστές και από ποιούς χρήστες, κατέχουν πλεον το παγκόσμιο ρεκόρ overclocking…

Ο Chi-Kui Lam από το Hong Kong, κατάφερε να βγάλει από τον Skylake 7025.66 MHz. Για να το κάνει αυτό, χρειάστηκε πέρα από ικανότητα και ένα γιγαντιαίο μηχανισμό ψύξης αζώτου. Για το υπόλοιπο build χρησιμοποίησε μια ASRock Z170 motherboard, 4GB G.Skill DDR4 RAM, έναν 256GB Plextor hard drive με Windows XP Professional καθώς και το τροφοδοτικό 1,300W Antec.
Προφανώς και αυτή η ταχύτητα είναι το παγκόσμιο ρεκόρ.
Στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Γερμανοί overclockers Der8auer και Dancop, με την ταχύτητα που κατάφεραν να βγάλουν από τον Skylake να είναι λίγο μικρότερη, στα 7007.85MHz.
azoto1azoto3
Όμως εδώ έχω μια δημοσίευση του 2014 που μιλάει για …
το παγκόσμιο ρεκόρ overclocking επεξεργαστή, σύμφωνα με το hwbot.com, ανήκει στον AndreYang από την Taiwan, που με τη χρήση υγρού αζώτου κατάφερε να φτάσει έναν AMD FX-8150 στα 8709.1MHz, από τα 3600MHz που είναι η κανονική του συχνότητα!!!
Αυτά λοιπόν είναι τα συστήματα ψύξης που μπορούμε να χρησιμοποιπήσουμε σε έναν υπολογιστή. Άλλοι τρόποι ψύξης απλά δε τους αναφέρουμε καν διότι δε χρησιμοποιούνται ή δημιουργούν διαφόρων ειδών προβλήματα και επισης είναι εντελώς αναξιόπιστοι.
Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας
Shares