UPS – Προστατεύονται οι συσκευές μας; Παθαίνει και το UPS ζημιές;

UPS – Προστατεύονται οι συσκευές μας; Παθαίνει και το UPS ζημιές;

Μια σωτήρια συσκευή για τις πολύ σημαντικές συσκευές μας

αλλά και για να μη χάνουμε την εργασία που κάνουμε εκείνη τη στιγμή που θα γίνει διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΔΔΗΕ είναι το UPS.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στα UPS και ποια τα πλεονεκτήματα που μας παρέχουν. Έχουν όμως ‘’Αχίλλειο πτέρνα’’ τα UPS; Ή είναι αλώβητα σε κάθε είδους ‘’απειλή’’;

Ας δούμε τι κάνει το UPS περιληπτικά…

Το UPS είναι μια συσκευή, η οποία μας προστατεύει από υποτάσεις του δικτύου, από υπερτάσεις, σε ακριβότερες εκδόσεις βελτιώνουν και την ποιότητα του παρεχόμενου ρεύματος και ένα σημαντικό ακόμη, όταν είμαστε στην εξέλιξη μιας εργασίας στον υπολογιστή μας και διακοπεί το ρεύμα από το ΔΕΔΔΗΕ, αυτό θα συνεχίσει να μας παρέχει ρεύμα για χρονικό διάστημα ανάλογα με το UPS που έχουμε διαλέξει!

Κάθε UPS έχει μπαταρίες οι οποίες ανάλογα με τη χωρητικότητα μας παρέχουν ανάλογο χρόνο λειτουργίας μετά από μια διακοπή ρεύματος. Συνήθως το μετράμε σε πλήρη φόρτο την αυτονομία ενός ups, όπου συνήθως ΔΕΝ ξεπερνάει τα 3-5 λεπτά. Θα παρατηρήσουμε ότι από το μικρότερο UPS έως UPS ‘’κτήνη’’ σε μέγεθος, η αυτονομία να μην ξεπερνάει σε πλήρη φόρτο τα 5-10 λεπτά.

Όμως δε χρειαζόμαστε και παραπάνω μετά από μια διακοπή ρεύματος. Συνήθως χρειαζόμαστε ένα με δύο λεπτά ώστε να αποθηκεύσουμε τις εργασίες μας και να τερματίσουμε τον υπολογιστή η τις συσκευές μας με ασφάλεια.

UPS  χρησιμοποιούνται  σε πολλές εγκαταστάσεις, συνήθως Computer Rooms αλλά και χώρους γραφείων . Επίσης χρησιμοποιούνται πάντα σε ιατρεία ή χειρουργεία. Φανταστείτε σε ένα χειρουργείο να διακοπεί η ηλεκτροδότηση και να μείνει από ρεύμα το χειρουργείο;!!

Σε μεγάλες εγκαταστάσεις ή σε ‘’ενδιαφέρουσες’’ εγκαταστάσεις, τα UPS λειτουργούν πάντα σε συνδυασμό με Η/Ζ (Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος ή Γεννήτρια). Αυτό, διότι σε τέτοιους χώρους δεν αρκεί φυσικά το τρίλεπτο ή το πεντάλεπτο, αλλά χρειάζεται αδιάλειπτη λειτουργία ο χώρος 24 ώρες το 24άωρο!!

UPS υπάρχουν τρία βασικά είδη, τα οποία περιληπτικά είναι τα παρακάτω…

Offline/Standby UPS…

ups6

ups6a

Η οικονομικότερη επιλογή, όμως το μόνο που κάνει ένα τέτοιο UPS είναι να φορτίζει τις μπαταρίες του και μόλις πέσει το ρεύμα να μας δώσει από τις μπαταρίες. Αυτή η μετάβαση διαρκεί περίπου 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Όμως είναι καλός χρόνος για τα περισσότερα ηλεκτρονικά.

Line Interactive UPS…

ups5

ups5a

Αυτός ο τύπος παρέχει και    σταθεροποίηση τάσης. Δηλαδή σε πτώσεις τάσεις δε σβήνει όπως το προηγούμενο αλλά ένας ειδικός μετασχηματιστής μεσολαβεί ώστε να μη διακοπεί ακόμη η τροφοδοσία.

Online UPS…

ups8

UPS8a

Τα UPS αυτά είναι και τα ακριβότερα αλλά τα καλύτερα για οποιαδήποτε χρήση. Θα τα συναντήσουμε σε επαγγελματικούς χώρους κυρίως αλλά και σε ”ψαγμένους” χρήστες οι οποίοι ζητούν τη μέγιστη σιγουριά! Σε περίπτωση διακοπής δε μένουμε από ρεύμα ούτε για ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Διότι τροφοδοτείται πάντα από τις μπαταρίες και με φιλτραρισμένο ρεύμα! Οι συσκευές μας θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής με μια τέτοια συσκευή. Επειδή όμως έχουν συνεχή χρήση μπαταριών, έχουν ανεμιστήρες οι οποίοι κάνουν έναν ελαφρύ μόνιμο θόρυβο. Αυτό μπορεί για δωμάτιο να είναι κάπως ενοχλητικό, ειδικά μετά από ένα διάστημα δύο ή παραπάνω μηνών που μαζεύουν σκόνη τρίχες κλπ.

Πιθανές βλάβες σε UPS

Οι πιο πιθανές βλάβες που μπορεί να πάθει ένα UPS είναι να ”πεθάνουν” οι μπαταρίες του. Μετά από τη λήξη της εγγύησης μπορούμε όλα να τα περιμένουμε. Και πριν φυσικά, αλλά εκεί έχουμε την εγγύηση και θα μας αντικαταστήσουν το μηχάνημα. Ο κύριος λόγος είναι οι κύκλοι εκφόρτισης η σκόμη και οι υψηλές θερμοκρασίες! Οπότε κοιτάμε να έχουμε το UPS μας σε περιβάλλον δροσερό, χωρίς πολλές σκόνες. Εξ άλλου είναι και ο κύριος λόγος θανάτου των ηλεκτρονικών (θερμοκρασία – σκόνη). Για τους λόγους αυτούς θα παρατηρήσετε σε μεγάλους επαγγελματικούς χώρους τα UPS και ο υπόλοιπος ηλεκτρονικός εξοπλισμός, βρίσκονται σε ξεχωριστό δωμάτιο κλιματιζόμενο, με μια θερμοκρασία από 19-22 βαθμούς.

Αν χαλάσουν οι μπαταρίες μας μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε σχετικά εύκολα. Εννοείται ότι καλύτερα είναι να το αναλάβει τεχνικός ώστε να μη δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ζημιά σε κάποιο κύκλωμα, αλλά αν πιάνουν λίγο τα χέρια μας μπορούμε και μόνοι μας.

UPS 900kVA

Στη φώτο παρακάτω έχουμε βιομηχανικού τύπου UPS (δεξιά) και αριστερά ο ηλεκτρικός του πίνακας !!

ups7

Και εδώ φυσικά έχουμε τις μπαταρίες του…

20130814 145322

Η ‘’Αχίλλειος πτέρνα’’ των UPS

Όμως ας περάσουμε στα μικρά οικιακά UPS τα οποία ενδιαφέρουν τον πολύ κόσμο. Αφορμή, πρόσφατο περιστατικό με συνεργάτη μου ο οποίος είχε τρία UPS μικρά στο γραφείο του των 1,5Kva αρκετά επώνυμα.

Μα είναι δυνατόν ένα UPS να καεί;

Γιατί όχι; Αν η υπέρταση είναι τόσο μεγάλη όπως ένα κρουστικό χτύπημα κεραυνού στην περιοχή, τότε εύκολα χάνουμε το UPS και ότι άλλο υπάρχει στην εγκατάσταση. όπως επίσης αν τροφοδοτήσουμε 400volt στην είσοδο! Και πως γίνεται να πάρει είσοδο 400volt ένα upsάκι οικιακό; Εύκολο κι αυτό, διάβασε παρακάτω…

Τα UPS αυτά κάηκαν και τα τρία μετά από μια διακοπή ουδέτερου στη γειτονιά! ΤΝ δίκτυο (επαρχία και Αττική πλην κέντρου Αττικής).

Άρα επανερχόμαστε στο πολύ σοβαρό θέμα του άθλιου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ το οποίο καταστρέφει τις συσκευές μας, ότι και να είναι αυτές και για όποια προστασία και να τις αγοράσαμε! Και φυσικά των άθλιων ιδιοκτητών ακινήτων που τα νοικιάζουν χωρίς καμία ασφάλεια και προδιαγραφή, με κατεστραμμένες ή εξ αρχής άθλιες γειώσεις στα ακίνητα που νοικιάζουν.

Στο εσωτερικό ενός μικρού UPS…

ups2

Προφανώς και η εγκατάσταση παρ όλο που ήταν νέα… Γείωση καπούτ!! Με αποτέλεσμα αυτό που σας εξήγησα παραπάνω.

Οπότε τι γίνεται;

Τι να γίνει….ρωτάει ο κόσμος, τι να πάρω για να προστατεύσω τις συσκευές μου και να έχω και κάποια αυτονομία; Και του απαντάμε: ‘’UPS’’ φυσικά! Και εννοείται ότι δεν υπάρχει άλλη λύση γι αυτές τις δυνατότητες. Όμως, ποιος συμβουλεύει να τοποθετούμε έναν επιτηρητή τάσης με επιτήρηση απώλειας ουδέτερου; Κανένας. Ακόμη και αυτοί που πουλάνε τα UPS δε το προτείνουν καν. Θα μου πείτε τώρα σιγά μη γνωρίζουν. Θα έπρεπε όμως από τη στιγμή που ζητάμε προστασία, να μη καιγόμαστε από την ίδια την προστασία!

Αγοράζουμε το ένα, αγοράζουμε το άλλο και στο τέλος όλο και κάτι καίγεται. Όλο και θα πάθουμε ζημιά.

Ο επιτηρητής τάσης με επιτήρηση απώλειας ουδέτερου, είναι και πάλι η TOP λύση σε κάθε πρόβλημα σε δίκτυο ΤΝ (στην ουσία σε όλη την Ελλάδα). Εννοείται ότι και σε ΤΤ δίκτυο το ίδιο ισχύει και μάλιστα σε ΤΝ έχεις και μια πιθανότητα η γείωση να ‘’τραβήξει’’ τα γειτονικά επιστρεφόμενα ρεύματα, στο ΤΤ όμως;

Άρα σε ΤΤ έχουμε πάλι ζημιά διότι ναι μεν καλύτερο δίκτυο (πιο σφιγμένοι ουδέτεροι, λιγότερο ζημιάρηδες) αλλά δεν έχουμε καμία πιθανότητα η γείωση να τραβήξει τα σφάλματα διότι δεν υπάρχει επαφή με τον ουδέτερο στο δίκτυο.

Οπότε λίγο από δω λίγο από κει, γυρίζουμε στα ίδια …..’’Παντελή μου’’…. Κακές γειώσεις… ΤΤ…..ΤΝ….. επιτηρητές….. κάποια στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε πόσο σημαντικά είναι τρία τέσσερα πράγματα στον ηλεκτρισμό και όσο μπορούμε να τα τηρούμε. Για την ασφάλεια των συσκευών μας αλλά και της ζωής μας. Αν περιμένουμε σωτηρία από τους παρόχους ….ήδη ενάμιση αιώνα ρεύμα έχουμε αλλά προστασία πρέπει να την παρέχουμε οι ίδιοι και στον εαυτό μας και στις συσκευές μας.

Γνωρίζουμε ότι το UPS θα λειτουργήσει όταν η τάση είναι περίπου από τα 185volt έως τα 270 (ανάλογα το μηχάνημα) ακριβώς γι αυτό το λόγο μετά κλείνει και αναλαμβάνουν οι μπαταρίες. Όμως αν η τάση τροφοδοσίας είναι 2 φάσεις δηλ 400volt συνήθως ”τινάζονται” στον αέρα!! Θα μου πείτε τρελός είναι κάποιος ώστε να φτιάξει μια πρίζα να στέλνει 2 φάσεις; Και όμως όλα είναι δυνατά…όπως επίσης ο κομμένος ουδέτερος σε κολόνα του δικτύου όπως σας εξήγησα πριν, δημιουργεί κααστροφή στα UPS.

Όσο αφορά τα UPS, όσο πιο noname είναι τόσο το χειρότερο. Υπάρχουν εταιρείες (δε μπορώ να αναφέρω όνομα, πολλοί όμως θα καταλάβετε) οι οποίες κόβεται το ρεύμα και μαζί του και το UPS!! Είχα περιστατικά με συγκεκριμένη εταιρεία, μάλιστα 4 UPS του 1,5Kva τα οποία σε διακοπή ρεύματος ΔΕΝ λειτούργησαν. Και ήταν ούτε τρίμηνο αγορασμένα!  Σε κάποιες συσκευές λοιπόν είναι πολύ σημαντική η εταιρεία που τα παράγει.

Αυτά και για τα UPS. Προσέχουμε λοιπόν τι αγοράζουμε, από που το αγοράζουμε, κοιτάμε πάντα την εγγύηση και φυσικά… ΔΕΝ ρωτάμε αν αυτό που αγοράζουμε υπάρχει περίπτωση να καεί για κάποιο λόγο, γιατί δε θα ξέρουν να μας απαντήσουν!

 

Shares